Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσίευμα του «Γκάρντιαν» για τα νέα ευρήματα της Κέρου: Περίπλοκη αρχαία μηχανική και μεταλλουργία κάτω από την «πυραμίδα» του Δασκαλειού

Πριν από του­λά­χι­στον 4.000 χρό­νια, κατα­σκευα­στές σκά­λι­σαν όλη την επι­φά­νεια του Δασκα­λειού, του αρχαί­ου φυσι­κού ακρω­τη­ρί­ου της νήσου Κέρου, που έχει σχή­μα πυρα­μί­δας. Το δια­μόρ­φω­σαν σε επί­πε­δα, που κάλυ­ψαν με 1.000 τόνους ειδι­κής εισα­γό­με­νης αστρα­φτε­ρής πέτρας για να δώσουν την εμφά­νι­ση μιας τερά­στιας βαθ­μι­δω­τής πυρα­μί­δας, η οποία ανυ­ψω­νό­ταν στο Αιγαίο, σχη­μα­τί­ζο­ντας την πιο επι­βλη­τι­κή ανθρω­πο­γε­νή δομή σε όλο το αρχι­πέ­λα­γος των Κυκλά­δων. Κάτω όμως από την επι­φά­νεια αυτών των επι­πέ­δων βρι­σκό­ταν κάτι εξί­σου μονα­δι­κό: Αρχαιο­λό­γοι από τρεις δια­φο­ρε­τι­κές χώρες, που συμ­με­τέ­χουν σε μια εν εξε­λί­ξει ανα­σκα­φή, ανα­κά­λυ­ψαν στοι­χεία από ένα συγκρό­τη­μα απο­στραγ­γι­στι­κών σηράγ­γων ‑οι οποί­ες κατα­σκευά­στη­καν 1.000 χρό­νια πριν από τις διά­ση­μες υδραυ­λι­κές εγκα­τα­στά­σεις του Μινω­ι­κού παλα­τιού της Κνωσού‑, καθώς και ίχνη εξε­λιγ­μέ­νης μεταλλουργίας.

daskaleio4

Τα παρα­πά­νω δημο­σιεύ­ει σήμε­ρα (18/1) στην ιστο­σε­λί­δα της η εφη­με­ρί­δα «Γκάρ­ντιαν», ανα­φε­ρό­με­νη στη συνέ­χι­ση μιας ιδιαί­τε­ρα ενδια­φέ­ρου­σας ανα­σκα­φής που φέρ­νει συνε­χώς νέα εντυ­πω­σια­κά ευρή­μα­τα. Το δημο­σί­ευ­μα συνε­χί­ζει δίνο­ντας στοι­χεία για την περιο­χή: Το Δασκα­λειό, μικρή βρα­χο­νη­σί­δα σήμε­ρα δίπλα στην Κέρο, με την οποία, πριν από 4.500 χρό­νια, ενω­νό­ταν με ένα μικρό πέρα­σμα και το νησί που την 3η χιλιε­τία π. Χ. ήταν ένα σημα­ντι­κό­τα­το ιερό, όπου πραγ­μα­το­ποιού­νταν σύν­θε­τες τελε­τουρ­γί­ες. Ο Λόρ­δος Ρέν­φριου, συν­διευ­θυ­ντής των ανα­σκα­φών, ιδρυ­τι­κός διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Αρχαιο­λο­γι­κών Ερευ­νών ΜακΝτό­ναλντ του Κέι­μπριτζ κι ένας από τους πιο δια­κε­κρι­μέ­νους αρχαιο­λό­γους και ερευ­νη­τές στον κόσμο, έχει δηλώ­σει ότι η Κέρος απο­τε­λεί το «αρχαιό­τε­ρο νησιω­τι­κό ιερό στον κόσμο». Μάλι­στα, στη συνέ­ντευ­ξη που έδω­σε στις αρχές Σεπτεμ­βρί­ου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορ­μή τα ογδοει­κο­στά του γενέ­θλια, είχε πει μετα­ξύ άλλων: «Υπάρ­χουν κι άλλα νησιω­τι­κά ιερά στον κόσμο, αλλά κανέ­να δεν είναι τόσο παλιό όσο της Κέρου».

daskaleio2

Σε παλαιό­τε­ρες ανα­σκα­φές που διε­ξή­γα­γε στην Κέρο η Εφο­ρεία Αρχαιο­τή­των Κυκλά­δων, σε συνερ­γα­σία με το Πανε­πι­στή­μιο του Κέι­μπριτζ και το Ινστι­τού­το Κύπρου, έφε­ραν στην επι­φά­νεια χιλιά­δες μαρ­μά­ρι­να κυκλα­δι­κά ειδώ­λια, που είχαν σκό­πι­μα σπά­σει αλλού και τα οποία έφε­ραν στο νησί. Σύμ­φω­να, δε, με το δημο­σί­ευ­μα, η κατα­σκευή, αλλά και η συντή­ρη­ση του οικι­σμού, θα πρέ­πει να έγι­νε με κοι­νο­τι­κή προ­σπά­θεια. Οι εγκα­τα­λειμ­μέ­νες σήμε­ρα πλα­γιές του Δασκα­λειού ήταν κάπο­τε καλυμ­μέ­νες με κτί­ρια και κατα­σκευ­ές, γεγο­νός που υπο­δη­λώ­νει ότι πριν από 4.500 χρό­νια ήταν ένα από τα πιο πυκνο­κα­τοι­κη­μέ­να μέρη των Κυκλά­δων, παρό­λο που το μέρος δεν ήταν αυτάρ­κες σε τρό­φι­μα και πρώ­τες ύλες, που έπρε­πε να εισά­γουν από αλλού.

Οι πρώ­τες ενδεί­ξεις μεταλ­λο­τε­χνί­ας ανα­κα­λύ­φθη­καν πριν από 10 χρό­νια, ενώ τα νεό­τε­ρα ευρή­μα­τα έφε­ραν στην επι­φά­νεια δυο εργα­στή­ρια γεμά­τα από υπο­λείμ­μα­τα μετάλ­λων και αντι­κεί­με­να, όπως ένα μολύ­βδι­νο τσε­κού­ρι, ένα καλού­πι για χάλ­κι­να μαχαί­ρια και δεκά­δες κερα­μι­κά θραύ­σμα­τα από μεταλ­λουρ­γι­κό εξο­πλι­σμό, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου ενός στο­μί­ου φυση­τή­ρα. Αργό­τε­ρα, στο τέλος της προη­γού­με­νης ανα­σκα­φι­κής περιό­δου, βρέ­θη­κε ένας άθι­κτος πήλι­νος φούρ­νος. Σύμ­φω­να με τον συν­διευ­θυ­ντή των ανα­σκα­φών, Μάικλ Μπόιντ, από το Πανε­πι­στή­μιο του Κέι­μπριτζ, η μεταλ­λουρ­γι­κή τεχνο­γνω­σία ήταν προ­φα­νώς συγκε­ντρω­μέ­νη στο Δασκα­λειό, σε μια επο­χή όπου η πρό­σβα­ση τόσο σε δεξιό­τη­τες όσο και σε πρώ­τη ύλη ήταν πολύ περιο­ρι­σμέ­νες, κάνο­ντας παράλ­λη­λα λόγο για ευρή­μα­τα που συν­δέ­ο­νται με τις απαρ­χές της αστικοποίησης.

Τα πυρα­μι­δω­τά επί­πε­δα θα έλα­μπαν στον ελλη­νι­κό ήλιο, ορα­τά από πολύ μακριά, καθώς ήταν καλυμ­μέ­να με άσπρο μάρ­μα­ρο από τη Νάξο, που βρί­σκε­ται 10 χιλιό­με­τρα μακριά. Το συγκρό­τη­μα απο­στραγ­γι­στι­κών σηράγ­γων ανα­κα­λύ­φθη­κε όταν οι αρχαιο­λό­γοι ερεύ­νη­σαν μια επι­βλη­τι­κή σκά­λα στα χαμη­λό­τε­ρα επί­πε­δα, ενώ ερευ­νά­ται για το αν πρό­κει­ται για γλυ­κό νερό ή λύματα.

daskaleio3

Πηγή: Δημό­σια σελί­δα ΑΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο