Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσιεύεται σήμερα το τρίτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 21ο Συνέδριο

Η ΚΕ του ΚΚΕ δημο­σιεύ­ει σήμε­ρα το τρί­το κεί­με­νο των Θέσε­ων για το 21ο Συνέ­δριο του Κόμ­μα­τος το οποίο θα διε­ξα­χθεί μέσα στο 2021 με σύν­θη­μα: «Δυνα­τό ΚΚΕ. Νους — Καρ­διά — Οργα­νω­τής της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πάλης για το σοσιαλισμό».

Τα θέμα­τα του τρί­του κει­μέ­νου των Θέσε­ων που κυκλο­φο­ρεί με τον «Ριζο­σπά­στη του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου» 13–14 Φεβρουα­ρί­ου 2021 είναι: «Η ταξι­κή διάρ­θρω­ση της ελλη­νι­κής κοι­νω­νί­ας. Η κατά­στα­ση της εργα­τι­κής τάξης. Το εργα­τι­κό — συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα. Η Κοι­νω­νι­κή Συμ­μα­χία και η παρέμ­βα­ση του ΚΚΕ».

Όπως σημειώ­νε­ται στην εισα­γω­γή του τρί­του κει­μέ­νου των Θέσε­ων, το πρώ­το ζήτη­μα που εξε­τά­ζε­ται είναι «οι βασι­κές τάσεις στην ταξι­κή διάρ­θρω­ση της ελλη­νι­κής κοι­νω­νί­ας καθώς και η σηµε­ρι­νή κατά­στα­ση της εργα­τι­κής τάξης, δέκα χρό­νια µετά την εκδή­λω­ση της προη­γού­µε­νης βαθιάς καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­µι­κής κρίσης»

Το θέμα αυτό προ­σεγ­γί­ζε­ται «ανα­λύ­ο­ντας τους όρους που δια­µορ­φώ­θη­καν και δια­µορ­φώ­νο­νται στη δου­λειά και τη ζωή της, συνο­λι­κά τους όρους πώλη­σης της εργα­τι­κής της δύνα­µης, αλλά και τις µορ­φές εντα­τι­κο­ποί­η­σης της εκµε­τάλ­λευ­σής της».

Εντο­πί­ζο­νται επί­σης «αρνη­τι­κές αλλα­γές και πώς αυτές επι­δρούν στην ενό­τη­τα και την κοι­νή της πάλη, στη δια­µόρ­φω­ση ταξι­κής πολι­τι­κής συνεί­δη­σης, τη στά­ση της απέ­να­ντι σε αστι­κές κυβερ­νή­σεις δια­χεί­ρι­σης της κρί­σης σε βάρος των εργα­τι­κών συµφερόντων».

Το δεύ­τε­ρο βασι­κό ζήτη­μα που τίθε­ται προς συζή­τη­ση είναι «η κατά­στα­ση στο εργα­τι­κό — συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­µα σήµε­ρα, ο βαθµός οργά­νω­σης της εργα­τι­κής τάξης στα σωµα­τεία και η συµµε­το­χή της στην ταξι­κή πάλη».

Το τρί­το ζήτη­µα είναι «η επε­ξερ­γα­σία της πεί­ρας από την κοι­νή δρά­ση εργα­τι­κών σωµα­τεί­ων µε µαζι­κές οργα­νώ­σεις των κατώ­τε­ρων στρω­µά­των των αυτο­α­πα­σχο­λου­µέ­νων της πόλης και των αγρο­τών, γενι­κό­τε­ρα της προ­σπά­θειας να δια­µορ­φω­θούν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις της κοι­νω­νι­κής συµµα­χί­ας τους».

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο