Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσιεύματα από Documento και ΒΗΜΑ παρακολουθήσεις και νέες λίστες

Νέα στοι­χεία που επι­βε­βαιώ­νουν την ύπαρ­ξη ενός τερά­στιου συστή­μα­τος φακε­λώ­μα­τος και χαφιε­δι­σμού από το οποίο κανείς δεν εξαι­ρεί­ται και το οποίο «ανθεί» μέσα στο απο­κρου­στι­κό θεσμι­κό πλαί­σιο που έχουν δια­μορ­φώ­σει ΕΕ και κυβερ­νή­σεις, φέρ­νουν στην επι­φά­νεια δημο­σιεύ­μα­τα των εφη­με­ρί­δων «Documento» και «Βήμα της Κυριακής».

Το μεν «Documento» δημο­σιεύ­ει νέα λίστα με πολι­τι­κά πρό­σω­πα, υπουρ­γούς, στε­λέ­χη της κυβέρ­νη­σης, επι­χει­ρη­μα­τί­ες και δημο­σιο­γρά­φους που φέρε­ται να παρα­κο­λου­θού­νταν μέσω του κακό­βου­λου λογι­σμι­κού Predator, ενώ η εφη­με­ρί­δα «Το Βήμα» επι­βε­βαιώ­νει την ύπαρ­ξη μαζι­κών παρα­κο­λου­θή­σε­ων μέσω του εν λόγω λογι­σμι­κού, μετα­ξύ των οποί­ων περι­λαμ­βά­νο­νται υπουρ­γοί της κυβέρ­νη­σης όπως ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ν. Δένδιας.

Στε­λέ­χη της ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με παρεμ­βά­σεις τους μετά τα νέα δημο­σιεύ­μα­τα συνε­χί­ζουν τον απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κό «καβγά», μακριά από την ουσία του θέμα­τος, οι ρίζες του οποί­ου βρί­σκο­νται βαθιά μέσα στο σάπιο σύστη­μα, καθώς πέρα από το ξεκα­θά­ρι­σμα επι­χει­ρη­μα­τι­κών και πολι­τι­κών λογα­ρια­σμών, αυτό που ανα­δει­κνύ­ε­ται είναι ένα πλέγ­μα μηχα­νι­σμών που λει­τουρ­γούν με τελι­κό στό­χο της θωρά­κι­ση της δικτα­το­ρί­ας του κεφαλαίου.

Σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα του «Βήμα­τος», το Predator ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε αρχι­κά σε εγκα­τα­στά­σεις της ΕΥΠ στην Αγία Παρα­σκευή, με ανα­φε­ρό­με­νη ενη­μέ­ρω­ση του πρώ­ην γραμ­μα­τέα πρω­θυ­πουρ­γού, Γρη­γό­ρη Δημη­τριά­δη. Το ίδιο δημο­σί­ευ­μα ανα­φέ­ρει ότι είχαν προη­γη­θεί συνα­ντή­σεις του ισραη­λι­νού «εκπρο­σώ­που» του λογι­σμι­κού Σαχάκ Αβνί από το 2020 με τον τότε διοι­κη­τή της ΕΥΠ, Π. Κοντο­λέ­ο­ντα και τον επι­χει­ρη­μα­τία Γ. Λαβράνο.

Σύμ­φω­να πάντα με το «Βήμα», μετά την αρχι­κή ανε­πι­τυ­χή παρα­κο­λού­θη­ση αλλο­δα­πού «για λόγους εθνι­κής ασφα­λεί­ας», «οι στό­χοι του Predator άρχι­σαν να αυξά­νο­νται αλμα­τω­δώς (…) και επε­κτά­θη­καν, με κύριο ενδια­φέ­ρον για υπουρ­γούς της ΝΔ αλλά και επι­χει­ρη­μα­τί­ες», μετά από έναν «κύκλο συνεν­νο­ή­σε­ων για τη χρή­ση του παρά­νο­μου λογι­σμι­κού και εκτός ζητη­μά­των εθνι­κής ασφα­λεί­ας. Με ενδια­φέ­ρον κυρί­ως σε υπουρ­γούς της ΝΔ που δεν φαί­νε­ται να είχαν καλές σχέ­σεις με το εν λόγω “παρά­κε­ντρο”», με «πολ­λά από τα δεδο­μέ­να των παρα­κο­λου­θή­σε­ων να φτά­νουν μέχρι το Μέγα­ρο Μαξί­μου, χωρίς αρκε­τοί να γνω­ρί­ζουν πώς παρά­γε­ται αυτή η ειδι­κή πλη­ρο­φό­ρη­ση κυρί­ως από το εσω­τε­ρι­κό της κυβερ­νη­τι­κής παράταξης».

Στους υπουρ­γούς που παρα­κο­λου­θού­νταν, σύμ­φω­να με το «Βήμα», περι­λαμ­βά­νε­ται και ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Ν. Δέν­διας, «με παγί­δευ­ση του τηλε­φώ­νου που προσ­διο­ρί­ζε­ται πριν από έναν χρό­νο — μέσω ύπο­πτου SMS».

Σε ό,τι αφο­ρά τη νέα λίστα που δημο­σιεύ­ει η εφη­με­ρί­δα “Documento”, ως παρα­κο­λου­θού­με­νοι φέρο­νται μετα­ξύ άλλων ο Γιώρ­γος Γερα­πε­τρί­της, υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας, ο Ακης Σκέρ­τσος, επί­σης υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας, ο Ν. Παπα­θα­νά­σης ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Ανά­πτυ­ξης και Επεν­δύ­σε­ων και ο Βασί­λης Γκρί­ζης, Α’ υπο­διοι­κη­τής της ΕΥΠ.

Επί­σης κατα­γρά­φο­νται τα ονό­μα­τα στε­λε­χών και υπαλ­λή­λων της κυβέρ­νη­σης, των Ορσ. Ρουσ­σέ­του, Ειρ. Εξαρ­χου, Αργ. Ξαγο­ρά­κη, Χ. Κού­τση, Ελ. Κύπραί­ου, Μ. Μπε­κιά­ρη (διευ­θυ­ντή του γρα­φεί­ου του Πρω­θυ­πουρ­γού στη Βου­λή), Ν. Σιγά­λα (Διευ­θυ­νη του Γρ. Τύπου του υπουρ­γεί­ου Εργα­σί­ας) Κ. Μου­σου­ρού­λη, Μ. Ζαν­νή, Γ. Ανα­στα­σά­κου (στε­νός συνερ­γά­της του πρώ­ην υπουρ­γού Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη Μ. Χρυσοχοΐδη).

Και σε αυτή την λίστα ανα­φέ­ρο­νται ονό­μα­τα που έχουν σχέ­ση με τα ΜΜΕ: Φ. Βρυώ­νης (ιδιο­κτή­της του τηλε­ο­πτι­κού σταθ­μού Epsilon), Μ. Σαρά­φο­γλου (δημο­σιο­γρά­φος του Ant1), Σπ. Σιδέ­ρης (δημο­σιο­γρά­φος των Euractiv και i‑Eidiseis), Π, Κου­σου­λός (εκδό­της της εφη­με­ρί­δας «Μπάμ»), Στ. Χίος (εκδό­της της Εφη­με­ρί­δας «Μακε­λειό»).

Στην λίστα εμφα­νί­ζε­ται επί­σης το όνο­μα του Αμφί­λο­χιου (μητρο­πο­λί­της Ανδρια­νου­πό­λε­ως, πρώ­ην διευ­θυ­ντής του γρα­φεί­ου εκπρο­σώ­πη­σης του Οικου­με­νι­κού Πατριαρ­χεί­ου στην Αθή­να), του αντι­ναύ­αρ­χου Αρη Αλε­ξό­που­λου (γενι­κός διευ­θυ­ντής Αμυ­ντι­κών Εξο­πλι­σμών και Επενδύσεων).

Επί­σης στην λίστα υπάρ­χουν και ονό­μα­τα επι­χει­ρη­μα­τιών και στε­λε­χών μεγά­λων επιχειρήσεων.

Πηγή: 902.gr

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο