Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσιεύματα για θάνατο οκτάχρονου αγοριού λόγω διφθερίτιδας

Δημο­σιεύ­μα­τα ανα­φέ­ρο­νται σε θάνα­το 8χρονου παι­διού χθες, Τετάρ­τη, στο Νοσο­κο­μείο Παί­δων Π. & Α. Κυρια­κού, λόγω διφθε­ρί­τι­δας, μιας ασθέ­νειας που είχε εξα­λει­φθεί εδώ και τρεις δεκα­ε­τί­ες, λόγω των εμβο­λια­σμών. Η δεν υπάρ­χει ακό­μη επί­ση­μη ενη­μέ­ρω­ση παρά μόνο οτι την υπό­θε­ση διε­ρευ­νούν η Διοί­κη­ση του Νοσο­κο­μεί­ου Παί­δων αλλά και το ίδιο το υπουρ­γείο Υγεί­ας και σύντο­μα ανα­μέ­νε­ται να υπάρ­ξουν επί­ση­μες ανακοινώσεις.

Σύμ­φω­να με τα δημο­σιεύ­μα­τα, το παι­δί μετα­φέρ­θη­κε εσπευ­σμέ­να στο νοσο­κο­μείο σε κακή κατά­στα­ση, οι για­τροί δεν κατά­φε­ραν, όμως, να το κρα­τή­σουν στην ζωή.

Το παι­δί είχε λάβει μόνο δύο από τις πέντε δόσεις του συν­δυα­σμέ­νου εμβο­λί­ου DTaP που προ­στα­τεύ­ει από τον τέτα­νο, την διφθε­ρί­τι­δα και τον κοκ­κύ­τη. Επί­σης, δεν είχε εμβο­λια­στεί για κανέ­να άλλο μολυ­σμα­τι­κό νόση­μα, όπως ορί­ζει το Εθνι­κό Πρό­γραμ­μα Εμβο­λια­σμών στη χώρα μας.

Το παι­δί είχε εμφα­νί­σει συμ­πτώ­μα­τα λαρυγ­γί­τι­δας και μετα­φέρ­θη­κε από τους γονείς του πρώ­τα σε ιδιω­τι­κή κλι­νι­κή. Εκεί τους είπαν ότι πρέ­πει να νοση­λευ­θεί, αλλά εκεί­νοι αρνή­θη­καν. Όταν η κατά­στα­σή του χει­ρο­τέ­ρευ­σε, το μετέ­φε­ραν στα επεί­γο­ντα του Παί­δων, όπου και δια­σω­λη­νή­θη­κε αμέσως.

Έπει­τα από δυο 24ωρα στη Μονά­δα Εντα­τι­κής Νοση­λεί­ας, το παι­δί κατέ­λη­ξε. Οι εξε­τά­σεις είχαν δεί­ξει ότι έχει προ­σβλη­θεί από το κορυ­νο­βα­κτη­ρί­διο της διφθερίτιδας.

Η διφθε­ρί­τι­δα προ­κα­λεί­ται από το βακτή­ριο Corynebacterium diphtheriae και μετα­δί­δε­ται με τα στα­γο­νί­δια της ανα­πνο­ής από ασθε­νείς, από φορείς και σπα­νιό­τε­ρα μέσω μολυ­σμέ­νων τρο­φί­μων ή αντικειμένων.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο