Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσιεύματα για χειραγώγηση εκλογών από ισραηλινή ομάδα πρώην πρακτόρων, με παράρτημα στην Ελλάδα

Χει­ρα­γώ­γη­ση των εκλο­γών από ισραη­λι­νή ομά­δα πρώ­ην πρα­κτό­ρων  με την ονο­μα­σία «Χόρ­χε» σε 30 χώρες καταγ­γέλ­λουν δημο­σιεύ­μα­τα στον Τύπο, βασι­ζό­με­να σε έρευ­να δημο­σιο­γρά­φων από τριά­ντα μέσα ενη­μέ­ρω­σης, μετα­ξύ των οποί­ων οι «Guardian», «Le Monde», «El Pais» και «Der Spiegel».

Σύμ­φω­να με τον Guardian, η ομά­δα,  φέρε­ται να έχει ανα­πτύ­ξει δρα­στη­ριό­τη­τα και στην Ελλά­δα, φέρε­ται να χρη­σι­μο­ποιού­σε διά­φο­ρους τρό­πους χει­ρα­γώ­γη­σης των εκλο­γι­κών δια­δι­κα­σιών, όπως hacking, σαμπο­τάζ, δημιουρ­γία πλα­στών εγγρά­φων, ένα τερά­στιο δίκτυο ψεύ­τι­κων λογα­ρια­σμών στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και δημο­σί­ευ­ση άρθρων και αναρ­τή­σε­ων στα διε­θνή μέσα ενη­μέ­ρω­σης, χωρίς να αφή­νει ίχνη. Μετα­ξύ των πελα­τών της φέρο­νται να είναι δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χοι, υπο­ψή­φιοι σε εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις, εται­ρεί­ες, αυταρ­χι­κές κυβερ­νή­σεις, ακό­μη και ύπο­πτοι για εγκλη­μα­τι­κές πρά­ξεις, υπο­στη­ρί­ζει η «Le Monde».

Η ομά­δα «Χόρ­χε» φέρε­ται να έχει δημιουρ­γη­θεί από πρώ­ην αξιω­μα­τι­κούς της Μοσάντ και του ισραη­λι­νού στρα­τού, να διευ­θύ­νε­ται από τον Ταλ Χανάν, έναν 50χρονο πρώ­ην Ισραη­λι­νό πρά­κτο­ρα των ειδι­κών δυνά­με­ων που πλέ­ον εργά­ζε­ται στον ιδιω­τι­κό χώρο χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το ψευ­δώ­νυ­μο «Jorge» (Χόρ­χε). Ο 50χρονος φέρε­ται να παρεμ­βαί­νει σε εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις για πάνω από δύο δεκαετίες.

Μία από τις βασι­κές υπη­ρε­σί­ες της «Team Jorge» είναι ένα εξε­λιγ­μέ­νο πακέ­το λογι­σμι­κού το Aims που ελέγ­χει έναν τερά­στιο “στρα­τό” από χιλιά­δες πλα­στά προ­φίλ κοι­νω­νι­κών μέσων στο Twitter, το LinkedIn, το Facebook, το Telegram, το Gmail, το Instagram και το YouTube, κάνο­ντας χρή­ση φωτο­γρα­φιών αλη­θι­νών χρη­στών στα social media και δια­δί­δο­ντας με ευκο­λία ψευ­δείς ειδή­σεις. Ορι­σμέ­να avatar έχουν ακό­μη και λογα­ρια­σμούς Amazon με πιστω­τι­κές κάρ­τες, πορ­το­φό­λια bitcoin και λογα­ρια­σμούς Airbnb.

Την ομά­δα προ­σέγ­γι­σαν τρεις δημο­σιο­γρά­φοι (από το «Radio France», τη «Haaretz» και το «TheMarker») προ­σποιού­με­νοι τους πελά­τες που εργά­ζο­νταν για λογα­ρια­σμό μιας πολι­τι­κά αστα­θούς αφρι­κα­νι­κής χώρας που ήθε­λε βοή­θεια για να καθυ­στε­ρή­σει τις εκλο­γές. Αυτό που έμα­θαν είναι ότι οι υπη­ρε­σί­ες της μονά­δας ήταν δια­θέ­σι­μες σε υπη­ρε­σί­ες πλη­ρο­φο­ριών, πολι­τι­κές εκστρα­τεί­ες και ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες που ήθε­λαν να χει­ρα­γω­γή­σουν κρυ­φά την κοι­νή γνώ­μη. Ανα­φέρ­θη­κε επί­σης ότι είχαν χρη­σι­μο­ποι­η­θεί σε όλη την Αφρι­κή, τη Νότια και Κεντρι­κή Αμε­ρι­κή, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Στην αρχι­κή του παρου­σί­α­ση προς τους πιθα­νούς πελά­τες, ο Χάναν είπε επί­σης: «Εμπλε­κό­μα­στε πλέ­ον σε μία εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση στην Αφρι­κή… Εχου­με μια ομά­δα στην Ελλά­δα και μια ομά­δα στα [Εμι­ρά­τα]… Προ­σέξ­τε τα στοι­χεία. Ολο­κλη­ρώ­σα­με 33 εκστρα­τεί­ες σε προ­ε­δρι­κό επί­πε­δο, 27 από τις οποί­ες ήταν επι­τυ­χη­μέ­νες». Επει­τα υπο­στή­ρι­ξε ότι συμ­με­τεί­χε σε δύο «μεγά­λα πρό­τζεκτ» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυ­ρί­στη­κε ότι δεν εμπλέ­κε­ται άμε­σα στην αμε­ρι­κα­νι­κή πολιτική.

Υπε­ρη­φα­νεύ­ο­νταν για “φύτευ­ση” υλι­κού σε νόμι­μα ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά μέσα, τα οποία στη συνέ­χεια ενι­σχύ­ο­νται από το λογι­σμι­κό δια­χεί­ρι­σης bot Aims.

Οπως σημειώ­νει ο «Guardian», «δεν ήταν δυνα­τόν να επα­λη­θευ­τούν όλοι οι ισχυ­ρι­σμοί της ομά­δας Χόρ­χε στις μυστι­κές συνα­ντή­σεις και ο Χάναν ενδέ­χε­ται να τους εξω­ρα­ΐ­ζει προ­κει­μέ­νου να εξα­σφα­λί­σει μια επι­κερ­δή συμ­φω­νία με υπο­ψή­φιους πελάτες».

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο