Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσκόπηση σε 28 χώρες: Ο καπιταλισμός κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στον κόσμο

Η πλειο­νό­τη­τα των ανθρώ­πων σε όλο τον κόσμο πιστεύ­ουν πως ο καπι­τα­λι­σμός στην παρού­σα μορ­φή του κάνει περισ­σό­τε­ρο κακό παρά καλό, σύμ­φω­να με μια έρευ­να που δημο­σιο­ποι­ή­θη­κε πριν από τη συνά­ντη­ση αυτή την εβδο­μά­δα στο Ντα­βός επι­κε­φα­λής επι­χει­ρή­σε­ων και πολι­τι­κών ηγετών.

Φέτος είναι η πρώ­τη φορά που το «Edelman Trust Barometer», το οποίο για δύο δεκα­ε­τί­ες διε­νερ­γού­σε δημο­σκο­πή­σεις σε δείγ­μα­τα δεκά­δων χιλιά­δων ανθρώ­πων για την εμπι­στο­σύ­νη τους σε κεντρι­κούς θεσμούς, θέλη­σε να διε­ρευ­νή­σει πώς ο κόσμος βλέ­πει τον ίδιο τον καπιταλισμό.

Οι συντά­κτες της έρευ­νας δήλω­σαν πως προη­γού­με­νες έρευ­νες, που έδει­χναν μια αυξα­νό­με­νη αίσθη­ση ανι­σο­τή­των, τους οδή­γη­σαν να ρωτή­σουν αν οι πολί­τες αρχί­ζουν τώρα να έχουν πιο βασι­κές αμφι­βο­λί­ες για τις βασι­σμέ­νες στον καπι­τα­λι­σμό δημο­κρα­τί­ες της Δύσης.

«Η απά­ντη­ση είναι ναι», λέει ο Ντέι­βιντ Μπέρ­σοφ, επι­κε­φα­λής ερευ­νη­τής της έρευ­νας που διε­νήρ­γη­σε η εται­ρεία επι­κοι­νω­νιών των ΗΠΑ «Edelman».

«Οι άνθρω­ποι ανα­ρω­τιού­νται σε αυτό το επί­πε­δο αν αυτό που έχου­με σήμε­ρα και αν ο κόσμος στον οποίο ζού­με σήμε­ρα, είναι ο καλύ­τε­ρος ώστε να έχουν ένα καλό μέλλον».

Στη δημο­σκό­πη­ση ρωτή­θη­καν 34.000 άνθρω­ποι σε 28 χώρες, από προηγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές οικο­νο­μί­ες όπως οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και η Γαλ­λία μέχρι νεό­κο­πες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, όπως η Κίνα και η Ρωσία, με το 56% να συμ­φω­νεί πως «ο καπι­τα­λι­σμός όπως υφί­στα­ται σήμε­ρα κάνει περισ­σό­τε­ρο κακό παρά καλό στον κόσμο».

Σε εθνι­κό επί­πε­δο, η έλλει­ψη εμπι­στο­σύ­νης στον καπι­τα­λι­σμό είναι μεγα­λύ­τε­ρη στην Ταϊ­λάν­δη και στην Ινδία, 75% και 74% αντί­στοι­χα, με τη Γαλ­λία να ακο­λου­θεί εκ του σύνεγ­γυς, στο 69%. Πλειο­ψη­φί­ες δια­μορ­φώ­νο­νται και σε άλλες χώρες της Ασί­ας, της Ευρώ­πης, του Κόλ­που, της Αφρι­κής και της Λατι­νι­κής Αμε­ρι­κής. Μόνο στην Αυστρα­λία, στον Κανα­δά, στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, στη Νότια Κορέα, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπω­νία η πλειο­νό­τη­τα δια­φω­νεί με τον ισχυ­ρι­σμό ότι ο καπι­τα­λι­σμός στην παρού­σα φάση κάνει περισ­σό­τε­ρο κακό παρά καλό.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο