Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοσκόπηση: Πώς κρίνουν οι πολίτες ΕΛ.ΑΣ. & Σια

Πανελ­λα­δι­κή έρευ­να «επι­και­ρό­τη­τας» για το πώς κρί­νουν οι πολί­τες την Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία πραγ­μα­το­ποί­η­σε η Prorata, μετά τα επει­σό­δια της 9ης Μαρ­τί­ου στη Νέα Σμύρνη. Prorata βία ευθύνη ΝΔ Σύριζα

|>βλ ανα­λυ­τι­κά στο τέλος<|
Ταυ­τό­τη­τα της έρευ­νας — γεω­γρα­φι­κή κάλυ­ψη: Σύνο­λο της επικράτειας
Μέγε­θος δείγ­μα­τος: 800 ερωτηματολόγια
Ερω­τή­μα­τα του είδους …
Κατά τη γνώ­μη σας, η ελλη­νι­κή αστυ­νο­μία κάνει τη δου­λειά της… σε σχέ­ση με την αστυ­νο­μία των περισ­σό­τε­ρων χωρών της Ε.Ε. (Χει­ρό­τε­ρα)
(η δρά­ση της αστυ­νο­μί­ας είναι) Υπερ­βο­λι­κή Ήπια Ανα­λο­γι­κή σε σχέ­ση με τις κατα­στά­σεις που αντι­με­τω­πί­ζει; (υπερ­βο­λι­κή)
Εμπι­στεύ­ε­στε τις εσω­τε­ρι­κές δια­δι­κα­σί­ες ελέγ­χου; (όχι)
Την ευθύ­νη γενι­κά έχουν, Απο­κλει­στι­κά οι δια­δη­λω­τές; ‑Κυρί­ως η ελλη­νι­κή αστυ­νο­μία και δευ­τε­ρευό­ντως οι δια­δη­λω­τές (η αστυνομία)
Τι συναι­σθή­μα­τα σας δημιουρ­γού­νται δια­βά­ζο­ντας την δήλω­ση του πρω­θυ­πουρ­γού, αμέ­σως μετά τα γεγο­νό­τα που εξε­λί­χθη­καν στους δρό­μους της Νέας Σμύρ­νης; 🔳 Θυμός | 🔳 Αηδία | Ικα­νο­ποί­η­ση | Απο­γο­ή­τευ­ση | Αδια­φο­ρία | Ελπί­δα; (sic!)Δημοσκόπηση Prorata βία Αστυνομίας δήλωση ΜητσοτάκηΗ μεγά­λη πλειο­ψη­φία των ερω­τη­θέ­ντων, σε ποσο­στό 61%, εκτι­μά­ει ότι η ΕΛ.ΑΣ. ασκεί υπερ­βο­λι­κή βία σε σχέ­ση με τις κατα­στά­σεις που αντι­με­τω­πί­ζει το τελευ­ταίο διά­στη­μα, το 25% ανα­λο­γι­κή, ενώ το 13% πιο ήπια απ’ ότι θα αντι­στοι­χού­σε στις καταστάσεις.

Το 67% δεν εμπι­στεύ­ε­ται τις εσω­τε­ρι­κές δια­δι­κα­σί­ες ελέγ­χου της ΕΛ.ΑΣ. για την εξέ­τα­ση περι­στα­τι­κών αστυ­νο­μι­κής αυθαι­ρε­σί­ας, το 30 % τις εμπι­στεύ­ε­ται και το 3% δεν έχει άπο­ψη ή επι­λέ­γει να μην τοπο­θε­τη­θεί επί του θέμα­τος.Prorata Εμπιστεύεστε τις εσωτερικές διαδικασίες ελέγχου που διενεργεί η Ελληνική ΑστυνομίαΜόλις το 8% δια­τη­ρεί την άπο­ψη ότι η Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία κάνει τη δου­λειά της καλύ­τε­ρα σε σχέ­ση με την αστυ­νο­μία των περισ­σό­τε­ρων χωρών της Ε.Ε και το 29% το ίδιο καλά.
Αντί­θε­τα, το 44% πιστεύ­ει ότι η Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία κάνει τη δου­λειά της χει­ρό­τε­ρα συγκρι­τι­κά με την αστυ­νο­μία των περισ­σό­τε­ρων χωρών της ΕΕ και το 14% το ίδιο κακά.Δημοσκόπηση Prorata βία Αστυνομίας

Για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Σε σχέ­ση με τα γεγο­νό­τα της 9ης Μαρ­τί­ου στους δρό­μους της Νέας Σμύρ­νης, το 53% δηλώ­νει ότι την απο­κλει­στι­κή ή κύρια ευθύ­νη φέρει η Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία.
Στον αντί­πο­δα, το 44% ότι την απο­κλει­στι­κή ή κύρια ευθύ­νη φέρουν οι δια­δη­λω­τές, ενώ το 3% επι­λέ­γει να μην τοπο­θε­τη­θεί.Prorata Ελληνική Αστυνομία ΕΕΤέλος, η ηλι­κία και η συχνό­τη­τα ενη­μέ­ρω­σης από την τηλε­ό­ρα­ση συσχε­τί­ζο­νται σχε­δόν με το σύνο­λο των στά­σε­ων απέ­να­ντι στα θέμα­τα επί των οποί­ων κλή­θη­καν να τοπο­θε­τη­θούν οι συμμετέχοντες.
Πιο συγκε­κρι­μέ­να, όσο πιο νέος|α είναι κανείς, τόσο πιο πιθα­νό είναι να μην εμπι­στεύ­ε­ται τις εσω­τε­ρι­κές δια­δι­κα­σί­ες ελέγ­χου της ΕΛ.ΑΣ., να θεω­ρεί ότι η τελευ­ταία ασκεί υπερ­βο­λι­κή βία το τελευ­ταίο διά­στη­μα, να της επιρ­ρί­πτει ευθύ­νες για τα γεγο­νό­τα της Νέας Σμύρ­νης αλλά και να απο­δί­δει στην κυβέρ­νη­ση την κύρια ευθύ­νη για το τετα­μέ­νο κλί­μα της περιό­δου.

Παράλ­λη­λα, όσο πιο συχνά ενη­με­ρώ­νε­ται κανείς από την τηλε­ό­ρα­ση, τόσο πιο πιθα­νό είναι να αντι­με­τω­πί­ζει με θετι­κό τρό­πο τη λει­τουρ­γία της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και να απο­δί­δει στην κυβέρ­νη­ση μικρό­τε­ρο μερί­διο ευθύ­νης (και μεγα­λύ­τε­ρο στο κόμ­μα της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης) για το τετα­μέ­νο κλί­μα των τελευ­ταί­ων ημερών.


PDF LogoΔημοσκόπηση Prorata

Prorata Ελληνική Αστυνομία Ταυτότητα έρευνας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο