Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοτικές εκλογές 2019 — Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: Ενίσχυση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον

Είναι κρί­σι­μο, σε αυτές τις συν­θή­κες συνέ­χι­σης και κλι­μά­κω­σης της αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής, οι εργά­τες και υπάλ­λη­λοι, οι άνερ­γοι, οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι επαγ­γελ­μα­τί­ες και επι­στή­μο­νες, οι μικρο­με­σαί­οι αγρό­τες, οι γυναί­κες εργα­ζό­με­νες και άνερ­γες που σηκώ­νουν πολ­λα­πλά βάρη στη δου­λειά και το σπί­τι, να σηκώ­σου­με ανά­στη­μα. Ιδιαί­τε­ρα η νέα γενιά των εργα­τι­κών — λαϊ­κών στρω­μά­των να βγει μαχη­τι­κά στο προ­σκή­νιο διεκ­δι­κώ­ντας ένα καλύ­τε­ρο μέλλον.

Να μη συνη­θί­σει στα λίγα, στους φραγ­μούς που μπαί­νουν στη μόρ­φω­ση σε όλες τις βαθ­μί­δες, στη δου­λειά με μισθό — χαρ­τζι­λί­κι, στην ανα­σφά­λεια. Να γυρί­σει την πλά­τη σε μια πολι­τι­κή που προ­ω­θή­θη­κε συστη­μα­τι­κά και από νέα ηλι­κια­κά στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και άλλων, η οποία είναι όμως αντι­λαϊ­κή, ξεπε­ρα­σμέ­νη, δοκι­μα­σμέ­νη, οδη­γεί στο να ζουν οι νέοι με χει­ρό­τε­ρους όρους από τους γονείς τους.

Να βάλου­με μαχη­τι­κά μπρο­στά τις μεγά­λες σύγ­χρο­νες ανά­γκες μας, για όλες τις απα­ραί­τη­τες υπο­δο­μές, που θα ανε­βά­ζουν το επί­πε­δο ζωής μας και θα στη­ρί­ζουν την προ­στα­σία του φυσι­κού και δομη­μέ­νου περιβάλλοντος.

Ολο­κλη­ρω­μέ­νες παρεμ­βά­σεις σε αυτούς τους τομείς απου­σιά­ζουν στα­θε­ρά από τους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς της Περι­φέ­ρειας, από το Περι­φε­ρεια­κό Επι­χει­ρη­σια­κό Πρό­γραμ­μα (ΠΕΠ).

Οι όποιες παρεμ­βά­σεις είναι απο­σπα­σμα­τι­κές, ελά­χι­στες μπρο­στά στις μεγά­λες ανά­γκες, δεν εντάσ­σο­νται σε ένα συνο­λι­κό­τε­ρο σύγ­χρο­νο ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο και χρυ­σο­πλη­ρώ­νο­νται 2 και 3 φορές από τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα για να πλου­τί­ζουν μεγα­λο­ερ­γο­λά­βοι από την κατα­σκευή, λει­τουρ­γία και συντή­ρη­ση των διά­φο­ρων υποδομών.

Για παρά­δειγ­μα, εντο­πί­ζο­νται μεγά­λες ελλεί­ψεις σε αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα σε όλες τις Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες και στο πολε­ο­δο­μι­κό συγκρό­τη­μα Θεσ­σα­λο­νί­κης. Μελέ­τες γίνο­νται και «ωρι­μά­ζουν» στα συρ­τά­ρια μέχρι να κρι­θούν ξεπερασμένες.

Μετά από καθυ­στε­ρή­σεις χρό­νων, προ­ε­κλο­γι­κά ανα­κοι­νώ­νε­ται η σύντα­ξη νέου master plan για τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά του πολε­ο­δο­μι­κού. Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός για ολό­κλη­ρο τον άξο­να του ΠΕΠ, στον οποίο εντάσ­σο­νται και τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά ως υπο­ά­ξο­νας, είναι της τάξης των 78 εκατ. ευρώ, ποσό που υπο­λεί­πε­ται κατά πολύ από τις προ­βλέ­ψεις για τα απα­ραί­τη­τα έργα.

Ακό­μα ανα­κοι­νώ­νε­ται η κατα­σκευή φράγ­μα­τος στην ΠΕ Χαλ­κι­δι­κής που θα ανα­κου­φί­σει από τα έντο­να προ­βλή­μα­τα υδρο­δό­τη­σης περιο­χών. Ταυ­τό­χρο­να, όμως, ανα­κοι­νώ­νε­ται ότι θα κατα­σκευα­στεί με τη μέθο­δο ΣΔΙΤ, με τη λει­τουρ­γία και τη συντή­ρη­ση να ανα­τί­θε­νται σε ιδιώ­τη. Και όλα αυτά αφού έχει καθυ­στε­ρή­σει χρό­νια το έργο, ενώ σε πρώ­τη φάση σχε­διά­ζε­ται να ολο­κλη­ρω­θεί μόνο ένα τμή­μα του.

Το τερά­στιας σημα­σί­ας ζήτη­μα της αντι­σει­σμι­κής θωρά­κι­σης και του προ­σει­σμι­κού ελέγ­χου και ενι­σχύ­σε­ων απου­σιά­ζει από το Περι­φε­ρεια­κό Επι­χει­ρη­σια­κό Πρό­γραμ­μα όσο και γενι­κό­τε­ρα από το ΕΣΠΑ, από τα τεχνι­κά προ­γράμ­μα­τα των περισ­σό­τε­ρων δήμων.

Τα δίνουν όλα για την επιχειρηματικότητα

Στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, σε πρώ­τη γραμ­μή φιγου­ρά­ρουν έργα για την επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, όπως η άμε­ση και έμμε­ση επι­δό­τη­ση μεγά­λων επι­χει­ρή­σε­ων με κον­δύ­λια, προ­γράμ­μα­τα επι­δό­τη­σης επι­χει­ρή­σε­ων για ληξι­πρό­θε­σμη κατάρ­τι­ση και εργα­σία ανέρ­γων, υπο­δο­μές που στη­ρί­ζουν επι­χει­ρη­μα­τι­κά σχέ­δια, όπως επι­τάσ­σουν οι επι­διώ­ξεις των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και οι κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές της ΕΕ.

Για παρά­δειγ­μα, στή­θη­κε φιέ­στα για την ολο­κλή­ρω­ση του κόμ­βου Κ16 στη δυτι­κή είσο­δο της Θεσ­σα­λο­νί­κης, ο οποί­ος εξυ­πη­ρε­τεί βασι­κά τη μετα­τρο­πή της Περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας σε μετα­φο­ρι­κό κόμ­βο και καλύ­πτει έμμε­σα ορι­σμέ­νες λαϊ­κές ανάγκες.

Το έργο ολο­κλη­ρώ­θη­κε με πακτω­λό χρη­μά­των στο διπλά­σιο χρο­νο­διά­γραμ­μα και απορ­ρό­φη­σε ένα πολύ μεγά­λο τμή­μα από τους πόρους του προ­γράμ­μα­τος που κατευ­θύ­νο­νται σε μετα­φο­ρι­κές υπο­δο­μές. Την ίδια στιγ­μή, παρα­μέ­νουν οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα στο οδι­κό δίκτυο όλων των Περι­φε­ρεια­κών Ενο­τή­των της Κεντρι­κής Μακεδονίας.

Προ­βλή­μα­τα παρα­μέ­νουν στην εσω­τε­ρι­κή περι­φε­ρεια­κή της Θεσ­σα­λο­νί­κης, που έχει σχε­δια­στεί για μικρό­τε­ρους κυκλο­φο­ρια­κούς φόρ­τους, ενώ δεν έχουν ολο­κλη­ρω­θεί οι κόμ­βοι του δυτι­κού τμή­μα­τος χρό­νια μετά το αρχι­κό χρονοδιάγραμμα.

Για όλα τα απα­ραί­τη­τα έργα, όταν δεν προ­χω­ρούν ή «κολ­λά­νε», στή­νε­ται ένα παι­χνί­δι μετά­θε­σης ευθυ­νών μετα­ξύ κυβέρ­νη­σης, φορέα υλο­ποί­η­σης, Περι­φέ­ρειας, δήμων και όλων όσοι έχουν συμ­με­το­χή άμε­ση και έμμεση.

Αυτό που είναι σίγου­ρο, για­τί όλοι ισχυ­ρί­ζο­νται ότι κάνουν ό,τι καλύ­τε­ρο μπο­ρούν, είναι πως όλοι απο­τε­λούν τμή­μα­τα ενός κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού, που, από τη μια, δου­λεύ­ει ενιαία και απο­τε­λε­σμα­τι­κά για τα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα τσα­κί­ζο­ντας τις ζωές μας και, από την άλλη, μοι­ρά­ζει υπο­σχέ­σεις χωρίς αντί­κρι­σμα στο λαό και ψάχνει δικαιο­λο­γί­ες όταν καθυ­στε­ρούν ή δεν υλο­ποιού­νται οι απα­ραί­τη­τες υποδομές.

Απο­τε­λέ­σμα­τα της ιεράρ­χη­σης παρεμ­βά­σε­ων και έργων προς όφε­λος των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, της κατα­σκευ­ής των έργων με κρι­τή­ριο το επι­χει­ρη­μα­τι­κό κέρ­δος, αλλά και της λει­τουρ­γί­ας κρα­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων με ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια, είναι και η απα­ρά­δε­κτη κατά­στα­ση που ζήσα­με πριν από κάποιους μήνες με την πολυ­ή­με­ρη δια­κο­πή υδρο­δό­τη­σης της ΕΥΑΘ, οι διαρ­κείς ανα­βο­λές στην ολο­κλή­ρω­ση του Μετρό και ο πακτω­λός χρη­μά­των προς τις μεγά­λες κατα­σκευα­στι­κές εται­ρεί­ες, η τρα­γι­κή κατά­στα­ση με τον ΟΑΣΘ, τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα όταν εκδη­λώ­νε­ται κάποιο έκτα­κτο και­ρι­κό φαινόμενο.

Στρα­τη­γι­κή σύγκλι­ση στα συμ­φέ­ρο­ντα του κεφαλαίου

Αυτές ακρι­βώς οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες της μεγά­λης λαϊ­κής πλειο­ψη­φί­ας, οι μεγά­λες ελλεί­ψεις σε κρί­σι­μους τομείς, ήταν στο επί­κε­ντρο των παρεμ­βά­σε­ων του ΚΚΕ, των εκλεγ­μέ­νων περι­φε­ρεια­κών συμ­βού­λων με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση». Θα είναι και στο επί­κε­ντρο της προ­σο­χής μας όλο το επό­με­νο διάστημα.

Αυτός είναι ο αγω­νι­στι­κός μας προ­σα­να­το­λι­σμός, με βάση τον οποίο συγκρου­στή­κα­με με τη διοί­κη­ση της Περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας αλλά και με παρα­τά­ξεις της αντι­πο­λί­τευ­σης, οι οποί­ες συμ­φω­νούν σε έναν δρό­μο ανά­πτυ­ξης που στο επί­κε­ντρό του έχει την κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.

Αυτή η στρα­τη­γι­κή σύγκλι­ση μετα­ξύ στε­λε­χών του ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα δηλώ­νουν ότι θα ηγη­θούν σε δήθεν «προ­ο­δευ­τι­κά μέτω­πα», της διοί­κη­σης της Περι­φέ­ρειας και αυτο­διοι­κη­τι­κών στε­λε­χών των αστι­κών κομ­μά­των, όπως του δημάρ­χου Μπου­τά­ρη, απο­τυ­πώ­θη­κε χαρα­κτη­ρι­στι­κά στο «ανα­πτυ­ξια­κό» συνέ­δριο, στη ΔΕΘ, στο συνέ­δριο των βιο­μη­χά­νων «Thessaloniki Summit». Εκεί, όλοι μαζί έστρω­σαν «κόκ­κι­να χαλιά» σε επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και στε­λέ­χη της αμε­ρι­κά­νι­κης πρε­σβεί­ας και του προξενείου.

Είναι αυτός ο δρό­μος ανά­πτυ­ξης που μας έφε­ρε ως εδώ, που οδή­γη­σε στην καπι­τα­λι­στι­κή οικο­νο­μι­κή κρί­ση και τώρα σε μια μίζε­ρη για το λαό αναι­μι­κή ανά­πτυ­ξη, που έχει ως προ­α­παι­τού­με­να όλο το αντι­λαϊ­κό μνη­μο­νια­κό πλαί­σιο, τους μισθούς πεί­νας, την έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης, τα τσα­κι­σμέ­να δικαιώ­μα­τα και παρα­μέ­νει αβέ­βαιη, κυο­φο­ρεί την επό­με­νη κρί­ση. Ταυ­τό­χρο­να, στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας κατα­γρά­φο­νται 200.000 άνεργοι.

Απο­δει­κνύ­ε­ται στην πρά­ξη, από την κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκο­νται τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά στρώ­μα­τα και τις μεγά­λες ελλεί­ψεις σε κρί­σι­μες υπο­δο­μές, ότι η πρω­τιά στην απορ­ρο­φη­τι­κό­τη­τα «ανα­πτυ­ξια­κών» κον­δυ­λί­ων από το ΕΣΠΑ, που κατα­γρά­φε­ται τόσο για τη χώρα μας σε επί­πε­δο ΕΕ όσο και για την Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας σε επί­πε­δο Ελλά­δας, βασι­κά εξυ­πη­ρε­τεί επι­χει­ρη­μα­τι­κούς σχε­δια­σμούς και μπα­λώ­νει ορι­σμέ­νες τρύ­πες, κατευ­θύ­νει ορι­σμέ­να ψίχου­λα για την κάλυ­ψη των λαϊ­κών αναγκών.

Ταυ­τό­χρο­να, δεν πρέ­πει να ξεχνά­με ότι τα λεγό­με­να «ανα­πτυ­ξια­κά» ευρω­παϊ­κά κον­δύ­λια προ­έρ­χο­νται από τη βαριά φορο­λο­γία των εργα­τι­κών και ευρύ­τε­ρα λαϊ­κών στρω­μά­των στη χώρα μας, σε όλη την ΕΕ.

Ακό­μα, διοί­κη­ση της Περι­φέ­ρειας και παρα­τά­ξεις που στη­ρί­χθη­καν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα, συμ­φω­νούν στην ταχύ­τε­ρη μετα­τρο­πή της Περι­φέ­ρειας σε πύλη εισό­δου προς τα Βαλ­κά­νια, αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών σχε­δια­σμών, επι­χει­ρη­μα­τι­κών πλά­νων μεγά­λων ομί­λων στην Ενέρ­γεια, στις Μετα­φο­ρές, σε άλλους κλάδους.

Είναι αυτοί οι σχε­δια­σμοί που καθι­στούν όλη τη Β. Ελλά­δα και την Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας κόμ­βο αντι­θέ­σε­ων — αντι­πα­ρα­θέ­σε­ων μεγά­λων ιμπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων, που φέρ­νουν πιο κοντά μεγά­λους κιν­δύ­νους για όλους τους λαούς της Βαλ­κα­νι­κής. Είναι αυτοί οι σχε­δια­σμοί που έφε­ραν στο προ­σκή­νιο και επι­τά­χυ­ναν την υπο­γρα­φή της απα­ρά­δε­κτης συμ­φω­νί­ας Τσί­πρα — Ζάεφ.

Τι σημαί­νει για το λαό πιο ισχυ­ρό ΚΚΕ στην Περιφέρεια

Το βασι­κό κρι­τή­ριο λοι­πόν για την αξιο­λό­γη­ση του κάθε συν­δυα­σμού και υπο­ψη­φιό­τη­τας και στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, είναι πώς τοπο­θε­τεί­ται στο καθο­ρι­στι­κό ζήτη­μα «ανά­πτυ­ξη από ποιον και για ποιον», πώς τοπο­θε­τεί­ται στην προ­ώ­θη­ση ιμπε­ρια­λι­στι­κών σχε­δια­σμών σε όλη την περιο­χή της Β. Ελλά­δας και των Βαλ­κα­νί­ων, πώς τοπο­θε­τεί­ται απέ­να­ντι στα μεγά­λα λαϊ­κά προ­βλή­μα­τα και στις ελλεί­ψεις σε υπο­δο­μές και τομείς που επη­ρε­ά­ζουν καθο­ρι­στι­κά το επί­πε­δο ζωής της εργα­τι­κής τάξης και των λαϊ­κών στρω­μά­των και στην Περι­φέ­ρειά μας.

Αν στη­ρί­ζει μια πραγ­μα­τι­κά ελπι­δο­φό­ρα προ­ο­πτι­κή για τον λαό μας, η οποία προ­ϋ­πο­θέ­τει ριζι­κές ανα­τρο­πές σε επί­πε­δο εξου­σί­ας, οικο­νο­μί­ας και κοι­νω­νί­ας, που θα επι­τρέ­ψουν να ζού­με σύμ­φω­να με τις δυνα­τό­τη­τες του 21ου αιώνα.

Η ισχυ­ρο­ποί­η­ση του Κόμ­μα­τος, η ενί­σχυ­ση των ψηφο­δελ­τί­ων της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» και στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, είναι στό­χος που αντα­πο­κρί­νε­ται στα συμ­φέ­ρο­ντα των εργα­ζο­μέ­νων, των λαϊ­κών στρω­μά­των, θα δώσει αέρα και δυνα­μι­κή στη μάχη για μια καλύ­τε­ρη ζωή, θα κάνει την πραγ­μα­τι­κή δια­φο­ρά. Για­τί και με αυτόν τον τρόπο:

  • Θα ενι­σχυ­θεί η φωνή μιας πραγ­μα­τι­κής εργα­τι­κής — λαϊ­κής αντι­πο­λί­τευ­σης απέ­να­ντι στην αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που υλο­ποιούν από κοι­νού κρά­τος — κυβέρ­νη­ση, Περι­φέ­ρεια, δήμοι.
  • Θα ενι­σχυ­θεί ο αγώ­νας για την ανά­κτη­ση των απω­λειών που είχα­με τα χρό­νια της κρί­σης, αυξή­σεις στους μισθούς και τις συντά­ξεις, πραγ­μα­τι­κή στή­ρι­ξη των ανέρ­γων, μεί­ω­ση της φορο­λο­γί­ας και των ασφα­λι­στι­κών εισφο­ρών εργα­ζο­μέ­νων, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων επαγ­γελ­μα­τιών και επι­στη­μό­νων, μικρο­με­σαί­ων αγροτών.
  • Θα ενι­σχυ­θεί η πάλη για την κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων ανα­γκών με έργα, υπο­δο­μές και υπη­ρε­σί­ες που να αντα­πο­κρί­νο­νται στις επι­στη­μο­νι­κές και τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες της επο­χής μας:

– Για προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, στη στε­ριά και στη θάλασ­σα, επι­κε­ντρώ­νο­ντας παρεμ­βά­σεις σε περιο­χές επι­βα­ρυ­μέ­νες, όπως ο Θερ­μαϊ­κός και η Δυτι­κή Θεσ­σα­λο­νί­κη, στην οποία συνε­χί­ζε­ται η δρα­μα­τι­κή κατά­στα­ση με τη δυσο­σμία, οι λίμνες και τα ποτά­μια της περιο­χής. Για ενί­σχυ­ση των ελέγ­χων σε μεγά­λες βιο­μη­χα­νί­ες, στις εγκα­τα­στά­σεις επε­ξερ­γα­σί­ας λυμά­των και αλλού.

– Για ανα­γκαί­ες υπο­δο­μές ύδρευ­σης και άρδευ­σης, ανά­πτυ­ξη του απο­χε­τευ­τι­κού δικτύ­ου με τη δια­σφά­λι­ση των απα­ραί­τη­των κον­δυ­λί­ων, χωρίς άλλες αναβολές.

– Για απο­κο­μι­δή, δια­χεί­ρι­ση απορ­ριμ­μά­των, εγκα­τά­στα­ση χώρων ταφής και μονά­δων επε­ξερ­γα­σί­ας που θα εξυ­πη­ρε­τούν συν­δυα­σμέ­νους στό­χους (π.χ. προ­στα­σία της ανθρώ­πι­νης ζωής και του περι­βάλ­λο­ντος, ανα­κύ­κλω­ση και εξοι­κο­νό­μη­ση πόρων) και δεν θα επι­βα­ρύ­νουν επι­πλέ­ον τη λαϊ­κή τσέ­πη μέσω της τοπι­κής φορο­λο­γί­ας για να γεμί­ζουν τα ταμεία των δήμων, εται­ρειών ανα­κύ­κλω­σης, κατα­σκευα­στών και διαχειριστών.

– Για αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα, όχι κομ­μέ­να και ραμ­μέ­να στους αντι­λαϊ­κούς προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς κρά­τους και Περι­φέ­ρειας, αλλά επαρ­κή και επι­και­ρο­ποι­η­μέ­να, ιεραρ­χώ­ντας παρεμ­βά­σεις σε περιο­χές με μεγά­λα προ­βλή­μα­τα (π.χ. ΠΕ Σερ­ρών, Χαλ­κι­δι­κής, περιο­χών στα ανα­το­λι­κά της ΠΕ Θεσ­σα­λο­νί­κης), εντο­πί­ζο­ντας περιο­χές που θα μπο­ρού­σαν δυνη­τι­κά να αντι­με­τω­πί­σουν πρό­βλη­μα με βάση νέα κλι­μα­το­λο­γι­κά και πολε­ο­δο­μι­κά δεδομένα.

– Για να είναι το δομη­μέ­νο περι­βάλ­λον θωρα­κι­σμέ­νο απέ­να­ντι στους σει­σμούς, που είναι συχνοί και στη χώρα μας συνο­λι­κά και στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, και ιδιαί­τε­ρα τα σχο­λεία, οι χώροι συγκέ­ντρω­σης νεο­λαί­ας. Για να σχε­δια­στεί και να είναι υλο­ποι­ή­σι­μο στην πρά­ξη ένα πρό­γραμ­μα πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας που θα επι­τρέ­ψει να μη θρη­νή­σου­με θύμα­τα αν χτυ­πή­σει ο Εγκέλαδος.

– Για να προ­χω­ρή­σουν γρή­γο­ρα ανα­γκαία έργα όπως το Μετρό, οι επε­κτά­σεις του, η ανα­βάθ­μι­ση του τοπι­κού οδι­κού δικτύ­ου και ταυ­τό­χρο­να να μην τα χρυ­σο­πλη­ρώ­νου­με άμε­σα και έμμε­σα με την πολ­λα­πλή φορο­λο­γία, τα ακρι­βά εισι­τή­ρια, τα διόδια.

– Για ανα­βάθ­μι­ση των υπο­δο­μών Παι­δεί­ας και Υγεί­ας, απαι­τώ­ντας περισ­σό­τε­ρα κον­δύ­λια και από την Περι­φέ­ρεια. Για ένα πρό­γραμ­μα ανά­πτυ­ξης σχο­λι­κής και φοι­τη­τι­κής στέ­γης που να αντα­πο­κρί­νε­ται στις μεγά­λες ανά­γκες, χωρίς ΣΔΙΤ που απο­δε­δειγ­μέ­να επι­βα­ρύ­νουν με επι­πλέ­ον κόστος τις τσέ­πες μας, δίνουν τη δια­χεί­ρι­ση των μονά­δων σε ιδιώ­τες. Για χώρους αθλη­τι­σμού και πολι­τι­σμού, που να μπο­ρούν να καλύ­ψουν τις μεγά­λες ανάγκες.

– Για ένα πρό­γραμ­μα ανά­πτυ­ξης ελεύ­θε­ρων χώρων και πρα­σί­νου, αξιο­ποί­η­σης πρώ­ην στρα­το­πέ­δων, ανα­βάθ­μι­σης του παρα­λια­κού μετώ­που με δια­σφα­λι­σμέ­νη χρη­μα­το­δό­τη­ση από κεντρι­κούς πόρους, προ­σω­πι­κό για τη συντή­ρη­ση και ανα­βάθ­μι­σή του. Χωρίς επι­πλέ­ον φορο­λο­γία και εμπό­δια για την πρό­σβα­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών στρω­μά­των, χωρίς αλλα­γές χρή­σε­ων γης που εξυ­πη­ρε­τούν επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.

– Για άμε­ση βελ­τί­ω­ση της κατά­στα­σης στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες ιδιαί­τε­ρα στο πολε­ο­δο­μι­κό συγκρό­τη­μα Θεσ­σα­λο­νί­κης, με ενί­σχυ­ση των γραμ­μών, σύγ­χρο­να λεω­φο­ρεία, οδη­γούς, κυκλο­φο­ρια­κές ρυθ­μί­σεις, μεί­ω­ση του εισι­τη­ρί­ου, μέτρα επι­δό­τη­σης του κόστους για τη μετα­φο­ρά των εργα­ζο­μέ­νων από και προς τη δουλειά.

  • Θα ενι­σχυ­θούν οι δυνά­μεις που παλεύ­ουν ενά­ντια στους επι­κίν­δυ­νους αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς, ενά­ντια στην ουσία της συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών που εξυ­πη­ρε­τεί αυτούς τους σχε­δια­σμούς, ενά­ντια στον αλυ­τρω­τι­σμό και εθνι­κι­σμό και από τις δύο πλευ­ρές. Για να ενι­σχυ­θεί μια προ­ο­πτι­κή ειρή­νης και συνερ­γα­σί­ας στην περιο­χή που απαι­τεί σύγκρου­ση με τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οργα­νι­σμούς, την εξου­σία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων σε όλες τις χώρες.
  • Θα μπει πιο δυνα­μι­κά στο προ­σκή­νιο η δυνα­τό­τη­τα και προ­ο­πτι­κή μιας ανά­πτυ­ξης που θα είναι προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη στην κάλυ­ψη των σύγ­χρο­νων κοι­νω­νι­κών ανα­γκών και όχι στην κερ­δο­φο­ρία των μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων. Που θα μπο­ρέ­σει μέσα από ένα επι­στη­μο­νι­κά επε­ξερ­γα­σμέ­νο σχέ­διο να απο­γειώ­σει την παρα­γω­γή στους κλά­δους όπου συγκε­ντρώ­νε­ται και τώρα σημα­ντι­κή υπο­δο­μή στην Περι­φέ­ρεια. Που θα εξα­λεί­ψει την ανερ­γία και την ανα­σφά­λεια και θα εξα­σφα­λί­σει ένα πολύ ανώ­τε­ρο επί­πε­δο ζωής στους εργα­ζό­με­νους, στους αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νους, στους μικρο­με­σαί­ους αγρό­τες. Στο πλαί­σιο αυτό, μεγά­λες και στρα­τη­γι­κής σημα­σί­ας επι­χει­ρή­σεις όπως η ΕΛΒΟ και η ΕΒΖ όχι μόνο δεν θα απα­ξιώ­νο­νταν, αλλά θα μπο­ρού­σαν να ανα­πτυ­χθούν, να επε­κτα­θούν, να απορ­ρο­φή­σουν και νέο εργα­τι­κό και επι­στη­μο­νι­κό δυνα­μι­κό. Στο πλαί­σιο αυτό θα μπο­ρού­σε να δια­σφα­λι­στεί η αξιο­ποί­η­ση του μεγά­λου ορυ­κτού πλού­του της περιο­χής προς όφε­λος του λαού, χωρίς να στε­ρού­νται οι μελ­λο­ντι­κές γενιές πολύ­τι­μους πόρους για να βγά­ζουν κέρ­δη μεγά­λες πολυ­ε­θνι­κές. Ετσι θα μπο­ρού­σα­με να απαλ­λα­χθού­με από το δίλημ­μα «τη δου­λειά σου ή τη ζωή σου», τους κιν­δύ­νους για την ανθρώ­πι­νη ζωή και γενι­κό­τε­ρα για το περι­βάλ­λον, που συνο­δεύ­ουν τις μεγά­λες εξο­ρυ­κτι­κές καπι­τα­λι­στι­κές επενδύσεις.

Κατα­λύ­της για να ενι­σχυ­θεί μια προ­ο­πτι­κή απο­τε­λε­σμα­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης με την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή και την αστι­κή στρα­τη­γι­κή και στην Περι­φέ­ρεια Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας είναι η ενί­σχυ­ση της επιρ­ρο­ής του ΚΚΕ παντού, που μπο­ρεί να απο­τυ­πω­θεί και στις πολ­λα­πλές εκλο­γι­κές μάχες του 2019. Για να δυνα­μώ­σουν η διεκ­δί­κη­ση, η ελπί­δα, ο στό­χος της ριζι­κής ανατροπής.

Του
Σωτή­ρη ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ*
* Ο Σ. Αβρα­μό­που­λος είναι υπο­ψή­φιος περι­φε­ρειάρ­χης Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας με τη «Λαϊ­κή Συσπείρωση»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο