Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών: Αρνήθηκαν να καταδικάσουν την καύση απορριμμάτων από το «ΤΙΤΑΝ»!

Στη χθε­σι­νή (15/4/20) συνε­δρί­α­ση – με τηλε­διά­σκε­ψη – του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» ζήτη­σε να κατα­δι­κα­στεί η προ­ω­θού­με­νη καύ­ση απορ­ριμ­μά­των από την τσι­με­ντο­βιο­μη­χα­νία «ΤΙΤΑΝ».

Είναι γνω­στό ότι η εν λόγω τσι­με­ντο­βιο­μη­χα­νία προ­σπα­θεί, εδώ και αρκε­τά χρό­νια, να αδειο­δο­τη­θεί για την καρ­κι­νο­γό­να καύ­ση στε­ρε­ών απο­βλή­των SRF/RDF, που εγκυ­μο­νεί σοβα­ρούς κιν­δύ­νους για τη δημό­σια υγεία.

Και όπως ο λαός μας λέει ότι «ο λύκος στην ανα­μπου­μπού­λα χαί­ρε­ται», έτσι και η τσι­με­ντο­βιο­μη­χα­νία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, με τη στή­ρι­ξη του  Υπουρ­γεί­ου Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας (ΥΠΕΝ) και της Περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας – εν μέσω παν­δη­μί­ας κορω­νοϊ­ού – κινούν τα νήμα­τα για την από­κτη­ση της πολυ­πό­θη­της αδείας.

Το γεγο­νός δεν απο­τε­λεί βέβαια «κεραυ­νό εν αιθρία».

Χρό­νια τώρα οι κυβερ­νή­σεις του κεφα­λαί­ου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ξανά ΝΔ), προ­σπα­θούν να “καθα­γιά­σουν” την χρή­ση των απο­βλή­των ντύ­νο­ντας τα με φιλο­πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κό μαν­δύα. Με διά­φο­ρα νομο­θε­τή­μα­τα και υιο­θε­τώ­ντας κατά γράμ­μα τις φιλο­μο­νο­πω­λια­κές οδη­γί­ες της Ε.Ε., βάπτι­σαν τα αστι­κά από­βλη­τα ως «εναλ­λα­κτι­κά καύ­σι­μα» προ­ω­θώ­ντας στα­δια­κά την καύ­ση τους.

Από το 2015 η ΤΙΤΑΝ ΑΕ, δημιούρ­γη­σε την θυγα­τρι­κή της NORDECO Α.Ε. — μονά­δα παρα­γω­γής απορ­ριμ­μα­το­γε­νούς καυ­σί­μου RDF – SRF η οποία, το 2019, ζήτη­σε άδεια αύξη­σης της παρα­γω­γής της από 21.000 σε 40.000 τόνους ετη­σί­ως. Τόσο για την ίδρυ­ση της NORDECO Α.Ε. όσο και για την αύξη­ση της παρα­γω­γής της, η Μητρο­πο­λι­τι­κή Επι­τρο­πή Θεσ­σα­λο­νί­κης γνω­μο­δό­τη­σε θετι­κά (κατά πλειο­ψη­φία) για τη Μελέ­τη Περι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σε­ων (ΜΠΕ).

Η «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας» τοπο­θε­τή­θη­κε αρνη­τι­κά και στις δύο περιπτώσεις.

Σ’ αυτούς τους σχε­δια­σμούς προ­φα­νώς βρί­σκε­ται και η προ­ω­θού­με­νη κατα­σκευή των τριών νέων Μονά­δων Επε­ξερ­γα­σί­ας Απο­βλή­των (ΜΕΑ) στην περιο­χή της Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας που σε βάρος της πρω­το­γε­νούς ανα­κύ­κλω­σης, θα παρά­γουν τερά­στιες ποσό­τη­τες απορ­ριμ­μα­το­γε­νούς καυ­σί­μου RDF.

«ΟΧΙ στην αδειο­δό­τη­ση καύ­σης απορ­ριμ­μά­των (SRF/RDF) από το ΤΙΤΑΝ»

Αυτό το ξεκά­θα­ρο μήνυ­μα αρνή­θη­καν να ψηφί­σουν τόσο η παρά­τα­ξη του Δημάρ­χου κ. Δανι­η­λί­δη (ο οποί­ος δεν κρύ­βει ότι είναι θια­σώ­της της καύ­σης των απορ­ριμ­μά­των) όσο και η παρά­τα­ξη του κ. Ζάχα­ρη (ΝΔ) και του κ. Ωραιό­που­λου (ΣΥΡΙΖΑ).

Και οι τρεις τους κρύ­φτη­καν πίσω από το ψήφι­σμα της Περι­φε­ρεια­κής Ένω­σης Δήμων Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας (ΠΕΔΚΜ), το οποίο όμως δεν κατα­δι­κά­ζει ούτε την καύ­ση των απορ­ριμ­μά­των ούτε καν την αδειο­δό­τη­ση  άδειας στο ΤΙΤΑΝ. Αυτό που ζητά­ει είναι απλώς η ανα­βο­λή της συζήτησης.

Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση Νεάπολης-Συκεών

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο