Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημοψήφισμα ΠΓΔΜ — Ζ. Ζάεφ: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα γίνουμε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» — Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Με την ολο­κλή­ρω­ση της ψηφο­φο­ρί­ας ο Ζόραν Ζάεφ έκα­νε σαφές αυτό που και πριν το δημο­ψή­φι­σμα έλε­γε τι ανε­ξαρ­τή­τως της συμ­με­το­χής, θα προ­χω­ρή­σει τη συμ­φω­νία στη Βου­λή. Είπε επί λέξει: «Με τον έναν ή τον άλλο τρό­πο θα γίνου­με μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Όπως είπε, ανα­μέ­νει από τους βου­λευ­τές του VMRO-DPMNE να σεβα­στούν τη βού­λη­ση του λαού στο δημο­ψή­φι­σμα, “δια­φο­ρε­τι­κά θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σου­με ένα άλλο εργα­λείο, τις πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές. Τώρα η βού­λη­ση εκεί­νων που ψήφι­σαν ΝΑΙ στο δημο­ψή­φι­σμα θα πρέ­πει να μετα­τρα­πεί σε πολι­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στο νομο­θε­τι­κό σώμα”, είπε ο Ζάεφ. Ο πρω­θυ­πουρ­γός της ΠΓΔΜ συμπλή­ρω­σε ότι τώρα πρέ­πει να επι­τα­χυν­θούν οι δια­δι­κα­σί­ες για την τελι­κή έντα­ξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Στην ίδια κατεύ­θυν­ση κινού­νται και οι δηλώ­σεις του επι­κε­φα­λής του αλβα­νι­κού κόμ­μα­τος, ενώ το VMRΟ DPMNE χαρα­κτη­ρί­ζει το απο­τέ­λε­σμα του δημο­ψη­φί­σμα­τος ήττα της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών και της δια­κυ­βέρ­νη­σης Ζάεφ.

Επι­κοι­νω­νία με τον πρω­θυ­πουρ­γό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, είχε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας, μετά την ολο­κλή­ρω­ση του δημο­ψη­φί­σμα­τος κατά την οποία ο Έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός, επαί­νε­σε τον Ζόραν Ζάεφ «για την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα και τη γεν­ναιό­τη­τα του να συνε­χί­σει στην εφαρ­μο­γή της συμφωνίας».

Πρόεδρος VMRΟ DPMNE: Ο λαός ψήφισε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών

Ο πρό­ε­δρος του VMRΟ DPMNE Χρί­στιαν Μίτσκοφ­σκι δήλω­σε μετά το δημο­ψή­φι­σμα πως ο λαός ψήφι­σε κατά της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών. Το απο­τέ­λε­σμα του δημο­ψη­φί­σμα­τος δεν απο­τε­λεί μόνον ήττα για τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών αλλά και για την εγκλη­μα­τι­κή δια­κυ­βέρ­νη­σης της χώρας , ανέφερε.

Ερω­τη­θείς αν θα απο­δε­χθεί τις πρό­ω­ρες εκλο­γές ανέ­φε­ρε πως ο Ζάεφ αντί για πρό­ω­ρες εκλο­γές να ετοι­μά­ζει την πολι­τι­κή συντα­ξιο­δό­τη­ση του .

Αλι Αχμέτι: Η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα από τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές

Η σημε­ρι­νή μέρα είναι σημα­ντι­κή για όλους τους πολί­τες, για τα θεσμι­κά όργα­να, για τη δημο­κρα­τία, δήλω­σε ο ηγέ­της του αλβα­νι­κού κόμ­μα­τος DUI Αλί Αχμέτι.

Σήμε­ρα, επι­δεί­ξα­με τη δημο­κρα­τία, μια δια­δι­κα­σία έντα­ξης στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Αυτή η δια­δι­κα­σία σημαί­νει πρό­ο­δο για το κλεί­σι­μο του θέμα­τος με την Ελλά­δα. Από­ψε, θέλου­με να πού­με ότι το Κοι­νο­βού­λιο πρέ­πει να λάβει αυτή τη σημα­ντι­κή από­φα­ση για τη Συμ­φω­νία με την Ελλά­δα. Θα ψηφί­σου­με. Λάβα­με την εντο­λή να εισέλ­θου­με στο ΝΑΤΟ, διό­τι δεν έχου­με άλλη εναλ­λα­κτι­κή λύση. Το δημο­ψή­φι­σμα ήταν συμ­βου­λευ­τι­κό, δήλω­σε ο ηγέ­της του DUI . Ερω­τη­θείς αν δεν γίνουν οι συνταγ­μα­τι­κές αλλα­γές, είτε πρό­ω­ρες κοι­νο­βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, ο Αχμέ­τι είπε ότι η πΓΔΜ έχει πολύ πιο σημα­ντι­κά πράγ­μα­τα από τις πρό­ω­ρες κοι­νο­βου­λευ­τι­κές εκλογές.

Ταλάτ Τζαφέρι: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι προς το καλύτερο μέλλον για όλους τους πολίτες της πΓΔΜ

Ο πρό­ε­δρος των Βου­λής Ταλάτ Τζα­φέ­ρι συνε­χά­ρη για την ψηφο­φο­ρία στο δημο­ψή­φι­σμα χωρίς επει­σό­δια και την ειρη­νι­κή και δημο­κρα­τι­κή δια­δι­κα­σία της ψηφο­φο­ρί­ας. Οι πολί­τες απέ­δεί­ξαν ότι έχουν το επί­πε­δο πολι­τι­κού πολι­τι­σμού των δημο­κρα­τι­κά ανε­πτυγ­μέ­νων χωρών, αλλά κυρί­ως ανή­κουν στην μεγά­λη ευρω­παϊ­κή οικο­γέ­νεια, δήλω­σε ο Τζα­φέ­ρι . Με την ευκαι­ρία αυτή, ο Τζα­φέ­ρι συνε­χά­ρη όλους τους εγχώ­ριους θεσμούς για την ειρη­νι­κή εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία, χωρίς να ανα­φερ­θούν σοβα­ρές παρα­τυ­πί­ες. Οι πολί­τες σήμε­ρα έθε­σαν τα θεμέ­λια της μελ­λο­ντι­κής “Μακε­δο­νί­ας”. Η φωνή της «κυρί­αρ­χιας» είναι εκεί­νη που απο­φα­σί­ζει για το μέλ­λον αυτής της χώρας. Ελπί­ζω και ελπί­ζου­με ότι η από­φα­ση υπέρ της κυριαρ­χί­ας θα είναι προς το καλύ­τε­ρο μέλ­λον για όλους τους πολί­τες της πΓΔΜ, δήλω­σε ο Τζαφέρι.

Δημο­ψή­φι­σμα ΠΓΔΜ: Παρά τις δια­φω­νί­ες συμ­φω­νούν στο «στρα­τη­γι­κό στό­χο» – Αγω­νιούν και οι Ευρω­παί­οι και ΗΠΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο