Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημ. Κουτσούμπας: Να εκριζωθεί η βασική πανδημική ασθένεια της εποχής, ο επικίνδυνος ιός του καπιταλισμού (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Στη βιβλιο­πα­ρου­σί­α­ση της έκδο­σης «Παν­δη­μία COVID-19: Ο καπι­τα­λι­σμός στη Δύση του», από τη «Σύγ­χρο­νη Επο­χή», το Τμή­μα Υγεί­ας — Πρό­νοιας της ΚΕ του ΚΚΕ και την Τομε­α­κή Οργά­νω­ση Υγεί­ας — Πρό­νοιας της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ, μίλη­σε ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμ­μα­τος, Δημή­τρης Κουτσούμπας.

Παρα­θέ­του­με την ομι­λία του Δ. Κουτσούμπα:

«Αγα­πη­τές φίλες και φίλοι,

Συντρό­φισ­σες, σύντροφοι

Νομί­ζω θα συμ­φω­νή­σου­με όλοι ότι η απο­ψι­νή μας συνά­ντη­ση, σε αυτόν το χώρο, δίπλα από το μεγα­λύ­τε­ρο δημό­σιο νοσο­κο­μείο της χώρας ‑τον “Ευαγ­γε­λι­σμό”- έχει ιδιαί­τε­ρη σημα­σία, διό­τι αφο­ρά στην παρου­σί­α­ση της έκδο­σης του Τμή­μα­τος Υγεί­ας — Πρό­νοιας της ΚΕ, όπου μέσα από τα 10 άρθρα της, ανα­δει­κνύ­ο­νται με εύστο­χο και επι­χει­ρη­μα­το­λο­γη­μέ­νο τρό­πο οι επι­στη­μο­νι­κές, ιδε­ο­λο­γι­κές και πολι­τι­κές πλευ­ρές της αντι­πα­ρά­θε­σης την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας, με ένα σύστη­μα που κυριο­λε­κτι­κά “σκο­τώ­νει”. Αφού στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ο πιο μεγά­λος και επι­κίν­δυ­νος ιός είναι ο ίδιος ο καπιταλισμός.

Κι αυτό βέβαια δεν ισχύ­ει μόνο για την παν­δη­μία, ισχύ­ει για ό,τι βιώ­νει ο λαός μας. Από την ακρί­βεια, η οποία δεν “έπε­σε από τον ουρα­νό”, αλλά είναι συνέ­πεια του ίδιου του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης, μέχρι τον ιμπε­ρια­λι­στι­κό πόλε­μο στην Ουκρα­νία και την εμπλο­κή της χώρας μας η οποία έχει απογειωθεί.

Κι αυτή η εμπλο­κή στο πλευ­ρό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ δεν μας θωρα­κί­ζει απέ­να­ντι στην επι­θε­τι­κό­τη­τα της Τουρ­κί­ας, όπως κοροϊ­δεύ­ει η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, η οποία όπως και οι προη­γού­με­νες, έχει ανα­γο­ρεύ­σει τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε δήθεν εγγυ­η­τή και παρά­γο­ντα στα­θε­ρό­τη­τας. Αυτούς δηλα­δή, που “κάνουν πλά­τες” στην επι­θε­τι­κό­τη­τα της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης σε βάρος των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας.

Έκφραση μιας ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το κέρδος τα προβλήματα στην δημόσια Υγεία

Η έκδο­ση που κρα­τά­τε στα χέρια, τα άρθρα και το περιε­χό­με­νό τους αντα­να­κλούν όλα αυτά που βιώ­σα­με την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας. Πάνε όμως τον προ­βλη­μα­τι­σμό μας πολ­λά βήμα­τα ακό­μα παρα­πέ­ρα. Επι­βε­βαιώ­νουν τον τίτλο της έκδο­σης “Παν­δη­μία COVID-19: Ο Καπι­τα­λι­σμός στη Δύση του”.

Φυσι­κά, όταν ανα­φε­ρό­μα­στε στη “δύση του καπι­τα­λι­σμού” έχου­με στο νου μας ένα κοι­νω­νι­κο­οι­κο­νο­μι­κό σύστη­μα που έχει προ πολ­λού σαπί­σει και που η ανά­πτυ­ξή του προ­ϋ­πο­θέ­τει την έντα­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης της σύγ­χρο­νης εργα­τι­κής τάξης και μάλι­στα σε όλες τις πτυ­χές που καθο­ρί­ζουν τους όρους ανα­πα­ρα­γω­γής της εργα­τι­κής της δύνα­μης, της ίδιας της ζωής της.

Αυτό ακρι­βώς εκφρά­στη­κε την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας με τις τρα­γι­κές ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό, σε υπο­δο­μές, σε τεχνι­κά μέσα και υγειο­νο­μι­κό υλι­κό στις δημό­σιες μονά­δες Υγεί­ας. Με δια­μόρ­φω­ση των “πρω­το­κόλ­λων” αντι­με­τώ­πι­σης της παν­δη­μί­ας με τέτοιον τρό­πο που είχαν εμφα­νή τη σφρα­γί­δα των συμ­φε­ρό­ντων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, προ­κει­μέ­νου στα διά­φο­ρα μέτρα που παίρ­νο­νταν να κυριαρ­χεί η περι­βό­η­τη “ατο­μι­κή ευθύ­νη”. Και στην κρα­τι­κή ευθύ­νη ‚φυσι­κά, να κυριαρ­χεί η προ­στα­σία της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, της κερ­δο­φο­ρί­ας των λίγων.

Κατά τη γνώ­μη του ΚΚΕ, οι ελλεί­ψεις σε κλί­νες ΜΕΘ, οι ελλεί­ψεις σε ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, η απο­ψι­λω­μέ­νη δημό­σια Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας δεν απο­τε­λούν κάποια επι­μέ­ρους προ­βλή­μα­τα ανι­κα­νό­τη­τας σχε­δια­σμού του συστή­μα­τος Υγεί­ας. Όχι ότι δεν υπάρ­χουν και τέτοιες πλευ­ρές. Δεν είναι όμως οι κύριες, ούτε οπωσ­δή­πο­τε η αιτία του προβλήματος.

Άλλω­στε, εάν ήταν κυρί­ως τέτοιου χαρα­κτή­ρα τα προ­βλή­μα­τα, δεν μπο­ρεί… Τόσες κυβερ­νή­σεις εναλ­λά­χτη­καν… “Φιλε­λεύ­θε­ρες”, “σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κές”, αυτο­α­πο­κα­λού­με­νες “αρι­στε­ρές”, αυτο­δύ­να­μες ή συνερ­γα­σί­ας, πολι­τι­κών κομ­μά­των και τεχνο­κρα­τών επί­σης. Κανείς δεν βρέ­θη­κε έστω στοι­χειω­δώς ικα­νός να λύσει τέτοια προβλήματα;

Εξάλ­λου, οι ίδιες υπο­τί­θε­ται “ιδιο­μορ­φί­ες” έβα­λαν τη σφρα­γί­δα τους και σε άλλα καπι­τα­λι­στι­κά κρά­τη με τα λεγό­με­να προηγ­μέ­να συστή­μα­τα Υγεί­ας! Μάλι­στα αυτά τα κρά­τη, οι διεκ­δι­κη­τές του ρόλου του “σωτή­ρα” του λαού, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ με τα εξα­πτέ­ρυ­γά τους, τα θεω­ρούν και “πρό­τυ­πο” και θέλουν τα συστή­μα­τά τους να τα εφαρ­μό­σουν πλή­ρως και στην Ελλά­δα. Όμως, “ιδιο­μορ­φί­ες” που επα­να­λαμ­βά­νο­νται, δεν είναι πλέ­ον ιδιο­μορ­φί­ες, αλλά κανόνας.

Στην έκδο­ση του Τμή­μα­τος Υγεί­ας — Πρό­νοιας αξιο­ποιού­νται πολ­λά στοι­χεία από την Ευρώ­πη και παγκό­σμια που επι­βε­βαιώ­νουν αυτόν τον κανό­να. Κυρί­ως επι­βε­βαιώ­νε­ται η εκτί­μη­ση και το συμπέ­ρα­σμα ότι κάθε πτυ­χή των προ­βλη­μά­των που σχε­τί­ζο­νται με τη Δημό­σια Υγεία ‑πρό­λη­ψη αλλά και με την περί­θαλ­ψη- τα οποία ανα­δεί­χτη­καν με εκκω­φα­ντι­κό τρό­πο την περί­ο­δο της παν­δη­μί­ας και τα οποία βεβαί­ως υπήρ­χαν και πριν απ’ αυτήν, είναι η έκφρα­ση αυτής της ανά­πτυ­ξης που έχει ως κρι­τή­ριο την αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τα, το κέρ­δος, πράγ­μα που είναι κάθε­τα αντί­θε­το με τις πραγ­μα­τι­κές κοι­νω­νι­κές — λαϊ­κές ανάγκες.

Νομί­ζου­με ότι μέσα από τη δια­φο­ρε­τι­κή θεμα­το­λο­γία των άρθρων της έκδο­σης επι­βε­βαιώ­νε­ται αυτό το συμπέ­ρα­σμα. Θεω­ρού­με ότι απο­τε­λεί μέγι­στη συμ­βο­λή προς τις λαϊ­κές δυνά­μεις, προ­κει­μέ­νου οι προ­βλη­μα­τι­σμοί, η υπαρ­κτή αγα­νά­κτη­ση, η ανα­ζή­τη­ση λύσε­ων, η οργά­νω­ση της πάλης να απο­κτούν την “πυξί­δα” τους, η οποία στα­θε­ρά πρέ­πει να δεί­χνει ποιος είναι ο πραγ­μα­τι­κός αντί­πα­λος. Να φωτί­ζουν, δηλα­δή, τι πρέ­πει να φύγει από τη μέση, προ­κει­μέ­νου να αντι­στοι­χη­θούν οι σύγ­χρο­νες ανά­γκες του λαού στην πρό­λη­ψη, θερα­πεία και απο­κα­τά­στα­ση, με τις τερά­στιες δυνα­τό­τη­τες που υπάρ­χουν σήμε­ρα στην επι­στή­μη, στην τεχνο­λο­γία, με την ουσια­στι­κή και πλή­ρη αξιο­ποί­η­ση του πολυά­ριθ­μου υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού όλων των κλά­δων και ειδικοτήτων.

Κριτήριο για όλες τις κυβερνήσεις η μείωση του «κόστους» και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Η κυβέρ­νη­ση και όλα τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα, με ελά­χι­στες επι­μέ­ρους δια­φο­ρές, προ­βάλ­λουν ως λύση την ενί­σχυ­ση των κανό­νων της αγο­ράς στο σύστη­μα Υγεί­ας. Πρό­κει­ται, δηλα­δή, για όλα αυτά τα “εργα­λεία” τα οποία δια­μόρ­φω­σαν από τη μια μεριά αυτό το άθλιο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας και από την άλλη δια­μόρ­φω­σαν έναν εύρω­στο ιδιω­τι­κό επι­χει­ρη­μα­τι­κό τομέα της Υγείας.

Το μόνο που επι­βε­βαιώ­νουν, που δεί­χνουν όλα αυτά, είναι το μέγε­θος του σαπί­σμα­τος του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης. Δεί­χνει τα πεπε­ρα­σμέ­να όριά του όσον αφο­ρά στη λαϊ­κή υγεία, αφού ο σκο­πός της παρα­γω­γής, δηλα­δή το κέρ­δος, απαι­τεί φθη­νό­τε­ρη εργα­τι­κή δύνα­μη. Και ακρι­βώς γι’ αυτό όλες οι εργα­σί­ες για την προ­στα­σία της και την ανα­πα­ρα­γω­γή της θεω­ρού­νται “κόστος” που πρέ­πει να συμπιέ­ζε­ται στον μεγα­λύ­τε­ρο δυνα­τό βαθμό.

Έτσι εξη­γού­νται ορι­σμέ­νες αντι­θέ­σεις και αντι­φά­σεις, όπως π.χ., σε μια περί­ο­δο, κατά την οποία η νέα τεχνο­λο­γία, σε συν­δυα­σμό με το πολυά­ριθ­μο υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό, θα μπο­ρού­σαν να αξιο­ποι­η­θούν για την κατα­γρα­φή των ιδιαί­τε­ρων ανα­γκών του πλη­θυ­σμού και την παρο­χή των ανα­γκαί­ων παρο­χών στο πλαί­σιο της Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, φτά­νου­με στο σημείο να είναι ζητού­με­νο ακό­μα και ένα ιατρι­κό ραντεβού!

Όλοι γνω­ρί­ζου­με ότι για την ανά­πτυ­ξη του σημε­ρι­νού συστή­μα­τος Υγεί­ας οι αντι­λαϊ­κές ανα­διαρ­θρώ­σεις-τομές, οι οποί­ες εφαρ­μό­στη­καν απ’ όλες τις κυβερ­νή­σεις, είχαν ως κρι­τή­ριο τη μεί­ω­ση του “κόστους” της λαϊ­κής υγεί­ας και την ενί­σχυ­ση της επιχειρηματικότητας.

Αυτόν τον “καη­μό” υπη­ρε­τού­σαν μέτρα όπως για τον έλεγ­χο της “σπα­τά­λης”, την αύξη­ση της “παρα­γω­γι­κό­τη­τας”, την ενί­σχυ­ση της “έρευ­νας και της και­νο­το­μί­ας στην Υγεία” και άλλα αντίστοιχα.

Λες και οι εργα­ζό­με­νοι, που παρά­γουν τον πλού­το και δικαιού­νται να τους επι­στρέ­φε­ται ένα μέρος του πίσω με τη μορ­φή υπη­ρε­σιών Υγεί­ας, “κοστί­ζουν”!

Πρό­κει­ται για πλή­ρη δια­στρο­φή της πραγ­μα­τι­κό­τη­τας. Αυτά τα κρι­τή­ρια απο­τε­λού­σαν την προ­με­τω­πί­δα όλων των βασι­κών νόμων που πέρα­σαν από τη Βου­λή, απ’ όλες τις κυβερ­νή­σεις. Λες και τα είχε γρά­ψει το ίδιο χέρι…

Πρό­σφα­το “κατόρ­θω­μα” απο­τε­λούν τα μέτρα της κυβέρ­νη­σης για την Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας και τον ΕΟΠΥΥ. Ουσια­στι­κά πρό­κει­ται για μεταρ­ρυθ­μί­σεις… των “μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων” της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ που και αυτές απο­τε­λού­σαν μεταρ­ρυθ­μί­σεις της προη­γού­με­νης κυβέρ­νη­σης ΝΔ — ΠΑΣΟΚ και “πάει λέγο­ντας”. Έχουν πλέ­ον τέτοιες ομοιό­τη­τες στη στρα­τη­γι­κή τους και στο ζήτη­μα της Υγεί­ας, που θα ήταν αρκε­τά δύσκο­λο να βρει κάποιος τις διαφορές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του “θα λογα­ρια­στού­με μετά”, της “εθνι­κής συνεν­νό­η­σης”, του “υπουρ­γού Υγεί­ας κοι­νής απο­δο­χής”, πρό­σφα­τα παρου­σί­α­σε τις θέσεις του για την Υγεία. Στο “διά ταύ­τα”, ουδέν νεώ­τε­ρον από αυτά που επαγ­γέλ­λε­ται η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, εκτός από την προ­βο­λή της ανά­γκης αλλα­γής της κυβέρ­νη­σης, για να υλο­ποι­η­θούν με μεγα­λύ­τε­ρη ικα­νό­τη­τα αυτά που πράτ­τει και η σημε­ρι­νή κυβέρνηση!

Το ΚΚΕ χαράζει ένα δρόμο ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζει τη λαϊκή υγεία ως καθολικό και δωρεάν δικαίωμα

Αγα­πη­τές φίλες και φίλοι, Συντρό­φισ­σες, σύντροφοι,

Όλους τους έχει πιά­σει ο πόνος για τη σπα­τά­λη, τον ανορ­θο­λο­γι­σμό. Όμως, ποιο είναι το πραγ­μα­τι­κό περιε­χό­με­νο αυτών των εννοιών, αν ανα­λο­γι­στού­με τις σύγ­χρο­νες δυνα­τό­τη­τες; Αλή­θεια, δεν είναι σπα­τά­λη το γεγο­νός ότι σήμε­ρα ένα υψη­λά εξει­δι­κευ­μέ­νο υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό, υπο­α­ξιο­ποιεί­ται; Ότι οι δυνα­τό­τη­τες των παρε­χό­με­νων υπη­ρε­σιών τους “φιλ­τρά­ρο­νται”, με κρι­τή­ριο το “κόστος-όφε­λος”; Και γι’ αυτό τμή­μα­τα του λαού είτε δεν έχουν καθό­λου είτε έχουν υπο­τυ­πώ­δεις υπη­ρε­σί­ες, μακριά από τις ανά­γκες τους;

Το ΚΚΕ απα­ντά­ει με την επι­στη­μο­νι­κή, σχε­δια­σμέ­νη ανά­πτυ­ξη του κρα­τι­κού συστή­μα­τος Υγεί­ας όπου η εκπαί­δευ­ση του ανα­γκαί­ου αριθ­μού υγειο­νο­μι­κών, όλων των κλά­δων και ειδι­κο­τή­των, η κατα­νο­μή τους σε όλες τις μονά­δες Υγεί­ας θα εξα­σφα­λί­ζει την αξιο­ποί­η­ση όλων.

Δεν είναι ο ορι­σμός του ανορ­θο­λο­γι­σμού η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης και των άλλων αστι­κών κομ­μά­των τη μια να επι­κα­λού­νται τον “πλη­θω­ρι­σμό” των για­τρών και την άλλη την έλλει­ψή τους; Τώρα τελευ­ταία, μάλι­στα, ανα­κά­λυ­ψαν ότι δεν υπάρ­χει επαρ­κής αριθ­μός αναι­σθη­σιο­λό­γων για τη λει­τουρ­γία των χειρουργείων!

Όμως, αυτά είναι τα απο­τε­λέ­σμα­τα της ανά­πτυ­ξης στον καπι­τα­λι­σμό με κρι­τή­ριο το κέρ­δος και το λιγό­τε­ρο δυνα­τό “κόστος” για το κρά­τος και τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους των λαϊ­κών αναγκών.

Τι είναι τελι­κά ορθο­λο­γι­κό και παραγωγικό;

Η κρα­τι­κή πολι­τι­κή που μετρά­ει τα νοση­λευ­τι­κά κρε­βά­τια και τα κρε­βά­τια ΜΕΘ σαν κλί­νες ξενο­δο­χεια­κής μονά­δας με το κρι­τή­ριο του ποσο­στού πλη­ρό­τη­τας; Ή αυτό που λέει η κοι­νή λογι­κή, ότι στους συγκε­κρι­μέ­νους τομείς πάντα πρέ­πει να υπάρ­χει πρό­βλε­ψη εφε­δρεί­ας σε υπο­δο­μές και προ­σω­πι­κό, αφού είναι γνω­στό και ανα­με­νό­με­νο να βρε­θείς σε έκτα­κτες συν­θή­κες και ανά­γκες μαζι­κού χαρακτήρα;

Θέτου­με αυτά τα ζητή­μα­τα διό­τι η ίδια η παν­δη­μία τα ανέ­δει­ξε. Πρέ­πει κατά τη γνώ­μη μας οι υγειο­νο­μι­κοί πριν απ’ όλα, αλλά και συνο­λι­κά ο λαός που τον αφο­ρά η υγεία και η ζωή του, με αφορ­μή την έκδο­ση αυτή, να προ­χω­ρή­σουν παρα­πέ­ρα στον προ­βλη­μα­τι­σμό τους, στη στά­ση τους συνο­λι­κά και στην καθη­με­ρι­νή τους δράση.

Μέσα στην καθη­με­ρι­νή πάλη για να προ­σλη­φθεί προ­σω­πι­κό, να διευ­ρυν­θούν οι δωρε­άν παρο­χές στον λαό, να αυξη­θεί η χρη­μα­το­δό­τη­ση από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό, το ΚΚΕ χαρά­ζει έναν δρό­μο ανά­πτυ­ξης που θα αντι­με­τω­πί­ζει τη λαϊ­κή υγεία ως καθο­λι­κό και δωρε­άν δικαί­ω­μα εξα­σφα­λι­σμέ­νο από μια εργα­τι­κή — λαϊ­κή δια­κυ­βέρ­νη­ση και το κρά­τος της. Στη λαϊ­κή συσπεί­ρω­ση με το ΚΚΕ, για την προ­στα­σία της υγεί­ας… Στην αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ, για ένα σύστη­μα ‑χωρίς καμία επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση- ο λαός θα μπο­ρεί να αντι­με­τω­πί­σει τις τακτι­κές και τις έκτα­κτες ανά­γκες του με όλα τα δια­θέ­σι­μα μέσα. Και οι υγειο­νο­μι­κοί θα είναι απε­λευ­θε­ρω­μέ­νοι από τις σημε­ρι­νές περιο­ρι­στι­κές δεσμεύ­σεις της αντι­λαϊ­κής πολιτικής.

Να μου επι­τρέ­ψε­τε να προ­σπα­θή­σω να το πω κάπως με την ιατρι­κή ορο­λο­γία. Αυτό που απαι­τεί­ται σήμε­ρα είναι μαζί με τις συμ­πτω­μα­τι­κές θερα­πεί­ες, να αντι­με­τω­πι­στεί η αιτία και να χορη­γη­θεί η θερα­πεία, ώστε να εκρι­ζω­θεί η βασι­κή παν­δη­μι­κή ασθέ­νεια της επο­χής, ο πιο επι­κίν­δυ­νος ιός, που έχει το όνο­μα καπιταλισμός.

Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση νομί­ζω πως η συγκε­κρι­μέ­νη έκδο­ση βοη­θά­ει. Και αξί­ζει να δια­βα­στεί από τους υγειο­νο­μι­κούς, τους επι­στή­μο­νες και τον κάθε λαϊ­κό άνθρω­πο που προ­βλη­μα­τί­ζε­ται, που ψάχνει και ψάχνε­ται. Σε τελευ­ταία ανά­λυ­ση, η επι­στή­μη μπο­ρεί να νική­σει τον ανορ­θο­λο­γι­σμό, τον σκο­τα­δι­σμό που μας κατα­κλύ­ζουν και τη μήτρα τους: Την καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση και βαρβαρότητα».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο