Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δημ. Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ στο πλευρό των κατοίκων — Διεκδικήσεις για όλα τα απαραίτητα μέτρα ‑Φωτο-Video

Να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα στήριξης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών

Στο πλαί­σιο της επί­σκε­ψής του στις σει­σμό­πλη­κτες περιο­χές της Λάρι­σας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, από το Μεσο­χώ­ρι όπου βρέ­θη­κε, έκα­νε δήλω­ση σημειώ­νο­ντας ότι το ΚΚΕ βρί­σκε­ται στο πλευ­ρό των κατοί­κων και διεκ­δι­κεί να ληφθούν τόσο τα άμε­σα όσο και τα μακρο­πρό­θε­σμα μέτρα στή­ρι­ξης, απο­κα­τά­στα­σης κ.λπ.

Παρου­σιά­ζο­ντας τα αιτή­μα­τα του ΚΚΕ για άμε­σα μέτρα για την ανα­κού­φι­ση και τη στή­ρι­ξη των σει­σμό­πλη­κτων, μετα­ξύ άλλων, ο Δ. Κου­τσού­μπας επι­σή­μα­νε ότι πρέ­πει να γίνει άμε­σα η κατα­γρα­φή των ζημιών για να απο­δο­θούν οι απο­ζη­μιώ­σεις στο 100%, να δοθεί επί­δο­μα, το οποίο το ΚΚΕ προσ­διο­ρί­ζει στα 1000 ευρώ για όλους τους πλη­γέ­ντες, και να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα όλες οι άλλες απο­κα­τα­στά­σεις (οδι­κό δίκτυο, ύδρευ­ση) μαζί με την ανθρώ­πι­νη και ασφα­λή δια­βί­ω­ση των ανθρώ­πων που ζουν 14 μέρες μετά τους κατα­στρο­φι­κούς σει­σμούς σε σκη­νές μέσα στο κρύο.

Επί­σης, τόνι­σε ότι πρέ­πει με νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση να απαλ­λα­γούν όλοι οι κάτοι­κοι από δημο­τι­κά τέλη, φόρους και τόκους, να μη γίνο­νται κατα­σχέ­σεις, αλλά και να ληφθούν μια σει­ρά μέτρα για τη στή­ρι­ξη π.χ. των εργα­ζο­μέ­νων που δεν μπο­ρούν να δου­λέ­ψουν, των αγρο­τών, των μαθη­τών — ιδιαί­τε­ρα της Γ’ Λυκεί­ου — με ενι­σχυ­τι­κή διδα­σκα­λία και ποσό­στω­ση. Επί­σης, να ενι­σχυ­θούν άμε­σα τα Κέντρα Υγεί­ας της περιο­χής με προ­σω­πι­κό και υποδομές.

Ανα­λυ­τι­κά, η δήλω­ση του Δ. Κου­τσού­μπα έχει ως εξής:

«14 μέρες μετά τους κατα­στρο­φι­κούς σει­σμούς, βρι­σκό­μα­στε εδώ στην περιο­χή για να υψώ­σου­με τη φωνή μας μαζί με τη φωνή των κατοί­κων, για να παρ­θούν και τα άμε­σα μέτρα και τα μακρο­πρό­θε­σμα που χρειά­ζε­ται η πλη­γεί­σα περιο­χή. Άμε­σα μέτρα που αφο­ρούν την άμε­ση κατα­γρα­φή των ζημιών, έτσι ώστε να απο­δο­θούν οι απο­ζη­μιώ­σεις σε όλους, χωρίς γρα­φειο­κρα­τι­κές δια­δι­κα­σί­ες, στο 100%. Για να δοθεί το επί­δο­μα, που εμείς το προσ­διο­ρί­ζου­με στα 1000 ευρώ, ως απα­ραί­τη­το για όλους τους πλη­γέ­ντες, είτε έχουν “κόκ­κι­νο”, είτε “κίτρι­νο” το σπί­τι τους ή το μαγα­ζί τους, την περιου­σία τους. Και βεβαί­ως όλες οι άλλες απο­κα­τα­στά­σεις που χρειά­ζο­νται άμε­σα να γίνουν όπως του οδι­κού δικτύ­ου, της ύδρευ­σης, μαζί με την ανθρώ­πι­νη και ασφα­λή δια­βί­ω­ση των συναν­θρώ­πων μας εδώ, για­τί ζουν μέσα στο κρύο, σε σκη­νές. Οι κυβερ­νώ­ντες έχουν υπο­σχε­θεί κοντέι­νερς αλλά δεν έχουν έρθει, έχουν υπο­σχε­θεί άλλες κατοι­κί­ες, αλλά επί­σης δεν έχουν έρθει.

Πρέ­πει να επι­λυ­θεί άμε­σα το πρό­βλη­μα. Και ταυ­τό­χρο­να, θα πρέ­πει με νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση να απαλ­λα­γούν όλοι οι κάτοι­κοι από τα τέλη, από φόρους, από τόκους είτε στις τρά­πε­ζες, είτε στην εφο­ρία, να μη γίνο­νται κατα­σχέ­σεις, να καταρ­γη­θεί ο ΕΝΦΙΑ, το Τέλος Επι­τη­δεύ­μα­τος. Θα πρέ­πει να παρ­θούν άμε­σα μέτρα ώστε να μην πλη­ρώ­νουν δημο­τι­κά τέλη για όλη αυτή την περί­ο­δο της δοκι­μα­σί­ας τους. Και μία σει­ρά άλλα ζητή­μα­τα που αφο­ρούν είτε εργα­ζό­με­νους σε επι­χει­ρή­σεις, που δεν μπο­ρούν να δου­λέ­ψουν και να διευ­κο­λυν­θούν, είτε αγρό­τες που δεν έχουν πάρει ακό­μη την απο­ζη­μί­ω­ση του ΕΛΓΑ για τα χιό­νια του 2020 και έχει κατα­στρα­φεί η παρα­γω­γή τους, είτε για άλλες κατη­γο­ρί­ες όπως είναι για παρά­δειγ­μα οι μαθη­τές μας ιδιαί­τε­ρα αυτοί της Γ’ Λυκεί­ου, όπου πρέ­πει να υπάρ­χει ενι­σχυ­τι­κή διδα­σκα­λία, θα πρέ­πει οπωσ­δή­πο­τε να υπάρ­χει και ποσόστωση.

Θα πρέ­πει να ενι­σχυ­θούν τα Κέντρα Υγεί­ας, εδώ στην περιο­χή και του Τυρ­νά­βου και της Ελασ­σό­νας και της Φαρ­κα­δό­νας με προ­σω­πι­κό, με υπο­δο­μές, για­τί υπάρ­χει και η παν­δη­μία και βεβαί­ως χρειά­ζε­ται άμε­σα να γίνουν τεστ, να γίνουν οι εμβο­λια­σμοί, να μπουν αυτές οι περιο­χές σε προτεραιότητα.

Αυτά είναι ορι­σμέ­να από τα ζητή­μα­τα που θα παλέ­ψου­με μέσα στη Βου­λή, θα παλέ­ψου­με στην Ευρω­βου­λή, θα παλέ­ψου­με και στους δρό­μους του αγώνα».

Από το χωριό Μεσο­χώ­ρι ξεκί­νη­σε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, την περιο­δεία του στις σει­σμό­πλη­κτες περιο­χές της Λάρισας.

Ο Δημή­τρης Κου­τσού­μπας επι­σκέ­φτη­κε τον καταυ­λι­σμό που έχει στη­θεί και στη συνέ­χεια μίλη­σε στην κεντρι­κή πλα­τεία του χωριού. Από εκεί, έκα­νε δήλω­ση, σημειώ­νο­ντας ότι το ΚΚΕ βρί­σκε­ται στο πλευ­ρό των κατοί­κων και διεκ­δι­κεί να ληφθούν τόσο τα άμε­σα όσο και τα μακρο­πρό­θε­σμα μέτρα στή­ρι­ξης, απο­κα­τά­στα­σης κ.λπ

Οι κάτοι­κοι του περιέ­γρα­ψαν τα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν, τα οποία παρα­μέ­νουν δύο εβδο­μά­δες μετά το σει­σμό. Πέρα από κάποιες σκη­νές που έχουν στη­θεί και το συσ­σί­τιο, τα υπό­λοι­πα είναι «στον αέρα» από τις απο­ζη­μιώ­σεις μέχρι τα κοντέι­νερ που ζητάνε.

Mετα­ξύ άλλων, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επι­σή­μα­νε ότι πρέ­πει να γίνει άμε­σα η κατα­γρα­φή των ζημιών για να απο­δο­θούν οι απο­ζη­μιώ­σεις στο 100%, να δοθεί επί­δο­μα, το οποίο το ΚΚΕ προσ­διο­ρί­ζει στα 1000 ευρώ για όλους τους πλη­γέ­ντες, και να προ­χω­ρή­σουν άμε­σα όλες οι άλλες απο­κα­τα­στά­σεις (οδι­κό δίκτυο, ύδρευ­ση) μαζί με την ανθρώ­πι­νη και ασφα­λή δια­βί­ω­ση των ανθρώ­πων που ζουν 14 μέρες μετά τους κατα­στρο­φι­κούς σει­σμούς σε σκη­νές μέσα στο κρύο.

Επί­σης, τόνι­σε ότι πρέ­πει με νομο­θε­τι­κή ρύθ­μι­ση να απαλ­λα­γούν όλοι οι κάτοι­κοι από δημο­τι­κά τέλη, φόρους και τόκους, να μη γίνο­νται κατα­σχέ­σεις, αλλά και να ληφθούν μια σει­ρά μέτρα για τη στή­ρι­ξη π.χ. των εργα­ζο­μέ­νων που δεν μπο­ρούν να δου­λέ­ψουν, των αγρο­τών, των μαθη­τών — ιδιαί­τε­ρα της Γ’ Λυκεί­ου — με ενι­σχυ­τι­κή διδα­σκα­λία και ποσό­στω­ση. Επί­σης, να ενι­σχυ­θούν άμε­σα τα Κέντρα Υγεί­ας της περιο­χής με προ­σω­πι­κό και υποδομές.Κουτσούμπας Λάρισα

Στο χωριό τον υπο­δέ­χθη­καν ο Δήμαρ­χος Ελασ­σό­νας Νίκος Γάτσας και ο πρό­ε­δρος της κοι­νό­τη­τας Μεσο­χω­ρί­ου Γιάν­νης Ζαρ­λα­δά­νης, οι οποί­οι περιέ­γρα­ψαν τα προ­βλή­μα­τα που υπάρ­χουν δύο εβδο­μά­δες μετά τον σεισμό.

Στην συγκέ­ντρω­ση στην κεντρι­κή πλα­τεία παρα­βρέ­θη­καν επί­σης οι επι­κε­φα­λής των δημο­τι­κών παρα­τά­ξε­ων του Δήμου, οι πρό­ε­δροι μίας σει­ράς τοπι­κών κοι­νο­τή­των, εκπρό­σω­ποι αγρο­τι­κών συλ­λό­γων, του σωμα­τεί­ου συντα­ξιού­χων, κ.α.

Στην αντι­προ­σω­πεία του Κόμ­μα­τος συμ­με­τέ­χουν ο Κώστας Αβρα­μό­που­λος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμ­μα­τέ­ας της ΕΠ Θεσ­σα­λί­ας του Κόμ­μα­τος, τα μέλη της ΚΕ Μαρία Γαβα­λά και Ρίζος Μαρού­δας, καθώς και ο βου­λευ­τής του Κόμ­μα­τος στο νομό Γιώρ­γος Λαμπρού­λης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο