Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάγγελμα κοροϊδία συγκάλυψη ευθυνών από Μητσοτάκη — ΚΚΕ: Τέλος με τα ψέματα: Μόνο λαός θα σώσει τον λαό

Νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους 
αντί για ουσιαστικά μέτρα προστασίας

Ένα ακό­μα διάγ­γελ­μα για μέτρα στο πλαί­σιο της στρα­τη­γι­κής που υπο­νο­μεύ­ει την ουσια­στι­κή προ­στα­σία του λαού από την παν­δη­μία έκα­νε χτες ο πρω­θυ­πουρ­γός, επι­κα­λού­με­νος ξανά τη χρε­ο­κο­πη­μέ­νη «ατο­μι­κή ευθύνη».

Στην επι­ζή­μια λογι­κή ότι πρό­κει­ται για «παν­δη­μία ανεμ­βο­λί­α­στων», και χτες η κυβέρ­νη­ση φόρ­τω­σε όλο το φταί­ξι­μο για την ανε­ξέ­λεγ­κτη δια­σπο­ρά του ιού σε όσους δεν έχουν εμβο­λια­στεί. Προ­σπέ­ρα­σε δε το γεγο­νός ότι το ίδιο το εμβο­λια­στι­κό πρό­γραμ­μα της κυβέρ­νη­σης ακυ­ρώ­νει την ανά­γκη για καθο­λι­κό εμβο­λια­σμό — αφού δεν στη­ρί­ζε­ται σε προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση, ενι­σχυ­μέ­νες δομές ΠΦΥ, φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­ση κ.λπ. — και ανα­κοί­νω­σε νέα περιο­ρι­στι­κά μέτρα για τους μη εμβο­λια­σμέ­νους, ενι­σχύ­ο­ντας τους άθλιους διαχωρισμούς.

Νέο ΕΣΥ

Με άλλο­θι το εμβό­λιο, σε ένα ακό­μα κυβερ­νη­τι­κό διάγ­γελ­μα δεν έγι­νε καμία ανα­φο­ρά σε ουσια­στι­κή θωρά­κι­ση του δημό­σιου συστή­μα­τος Υγεί­ας, με μόνι­μες προ­σλή­ψεις, άνοιγ­μα νέων ΜΕΘ και επα­να­λει­τουρ­γία των κλει­στών νοσοκομείων.

«Εκτός κάδρου» μένουν τα απα­ραί­τη­τα μέτρα προ­στα­σί­ας στους χώρους δου­λειάς, η ενί­σχυ­ση του συγκοι­νω­νια­κού έργου ώστε να μη συνω­στί­ζο­νται οι εργα­ζό­με­νοι, παρα­πέ­μπο­ντας την αντι­με­τώ­πι­ση του προ­βλή­μα­τος απλά σε ένα «κυλιό­με­νο ωρά­ριο», όταν όσοι χρη­σι­μο­ποιούν ΜΜΜ έρχο­νται όλη μέρα αντι­μέ­τω­ποι με τον εφιάλ­τη του συνωστισμού.

«Κύριος στό­χος» τέθη­κε να γίνουν η πρώ­τη δόση του εμβο­λί­ου για τους μεγα­λύ­τε­ρους που δεν το έχουν κάνει και η τρί­τη για όσους είναι ήδη εμβο­λια­σμέ­νοι. Τις «απώ­λειες» λόγω της παν­δη­μί­ας, που έχουν ξεπε­ρά­σει τις 17.000 και τις οποί­ες χαρα­κτή­ρι­σε «αχρεί­α­στες», ο Κυρ. Μητσο­τά­κης τις χρέ­ω­σε κι αυτές στους ανεμ­βο­λί­α­στους και όχι στα εκα­το­ντά­δες ράν­τζα, στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα — ρημα­διό, στις δια­σω­λη­νώ­σεις εκτός ΜΕΘ, ούτε στο γεγο­νός ότι αντί να επι­τα­χθεί ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας θησαυ­ρί­ζει, «επεν­δύ­ο­ντας» στα τερά­στια κενά και στα παζά­ρια με το Δημόσιο.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι η μόνη ανα­φο­ρά που έκα­νε στο δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας ήταν η δέσμευ­σή του να προ­χω­ρή­σει το «νέο ΕΣΥ» της περαι­τέ­ρω εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης της ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κής περί­θαλ­ψης, της «συντα­γής» δηλα­δή που έχει οδη­γή­σει τα νοσο­κο­μεία στο σημε­ρι­νό χάλι, ενώ οι όποιες προ­σλή­ψεις γίνουν θα είναι για να μπα­λω­θούν προ­σω­ρι­νά τρύ­πες που δημιουρ­γή­θη­καν από τις αναστολές.

Ανα­κοί­νω­σε ότι από την επό­με­νη Δευ­τέ­ρα και για δυο μήνες σε όλους τους ανεμ­βο­λί­α­στους ενή­λι­κες δεν θα επι­τρέ­πε­ται η είσο­δος σε κλει­στές αίθου­σες, ούτε και με την επί­δει­ξη τεστ (πχ. σινε­μά, θέα­τρα, μου­σεία γυμνα­στή­ρια), ενώ για είσο­δο σε εκκλη­σί­ες οι ανεμ­βο­λί­α­στοι θα πρέ­πει να προ­σκο­μί­ζουν αρνη­τι­κό εργα­στη­ρια­κό τεστ. Το μέτρο δεν θα ισχύ­σει για το λια­νε­μπό­ριο και τα κομ­μω­τή­ρια. Το πιστο­ποι­η­τι­κό παύ­ει να ισχύ­ει για τους άνω των 60 ετών επτά μήνες μετά την έκδο­σή του. Ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι θα εφαρ­μο­στεί κυλιό­με­νο ωρά­ριο σε ιδιω­τι­κό και δημό­σιο τομέα, προ­α­νήγ­γει­λε έντα­ση των ελέγ­χων, ενώ για το ΕΣΥ επι­κα­λέ­στη­κε τις «ιδιω­τι­κές ΜΕΘ» που «αξιο­ποιού­νται», με το αζη­μί­ω­το για τους κλι­νι­κάρ­χες, και προ­σλή­ψεις — μπα­λώ­μα­τα στη θέση των κενών από τις αναστολές.

Και αυτά ενώ τα νέα κρού­σμα­τα ήταν χτες 7.317, εκ των οποί­ων 1.871 στην Αττι­κή και 1.242 στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Ενώ για άλλη μια μέρα έχα­σαν τη ζωή τους 63 άνθρω­ποι, ανε­βά­ζο­ντας τον τρα­γι­κό απο­λο­γι­σμό στους 17.075 θανά­τους και στο σύνο­λο των δημο­σί­ων νοσο­κο­μεί­ων δια­θέ­σι­μο ήταν μόλις το 8,67% των κρε­βα­τιών ΜΕΘ.

«Πυγμή» στους ιδιώτες γιατρούς και μπίζνες με τους κλινικάρχες

Ανα­κοί­νω­ση του ΚΚΕ για την «επί­τα­ξη υπη­ρε­σιών ιδιω­τών για­τρών» που ανα­κοί­νω­σε η κυβέρνηση

Ως «αντί­δο­το» στη σφο­δρό­τη­τα του παν­δη­μι­κού κύμα­τος, η κυβέρ­νη­ση δημο­σί­ευ­σε χτες το ΦΕΚ που προ­βλέ­πει την «επί­τα­ξη υπη­ρε­σιών» των ιδιω­τών για­τρών. Ετσι, μετά από δύο χρό­νια παν­δη­μί­ας, που η κυβέρ­νη­ση δεν έχει προ­σλά­βει ούτε παθο­λό­γους, πνευ­μο­νο­λό­γους και γενι­κούς για­τρούς και στα νοσο­κο­μεία σε Μακε­δο­νία, Θρά­κη, Θεσ­σα­λία, τώρα επι­τάσ­σει «προ­σω­πι­κές υπη­ρε­σί­ες ιατρών συμ­βε­βλη­μέ­νων με τον ΕΟΠΥΥ» για ένα μήνα. Δίνει έτσι τη χαρι­στι­κή βολή σε χιλιά­δες ασφα­λι­σμέ­νους, εν μέσω παν­δη­μί­ας, που έτσι κι αλλιώς στε­ρού­νται ένα οργα­νω­μέ­νο, κεντρι­κά σχε­δια­σμέ­νο σύστη­μα ΠΦΥ, και πλέ­ον θα στε­ρη­θούν και τον πνευ­μο­νο­λό­γο ή παθο­λό­γο της συνοικίας.

Αντί για επίταξη των επιχειρηματικών ομίλων, η κυβέρνηση εξαντλεί την πυγμή της στους ιδιώτες γιατρούς

Σε ανα­κοί­νω­σή του, το Γρα­φείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η κυβέρ­νη­ση, αντί να προ­χω­ρή­σει στην πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στην Υγεία που δια­θέ­τουν τις ανα­γκαί­ες υπο­δο­μές, προ­σω­πι­κό και τεχνι­κά μέσα και μπο­ρούν να συμ­βά­λουν άμε­σα στα οξύ­τα­τα προ­βλή­μα­τα περί­θαλ­ψης των ασθε­νών, εξα­ντλεί την πυγ­μή της στην επί­τα­ξη ιδιω­τών για­τρών. Παρέ­χει κρα­τι­κή ασυ­λία στο κεφά­λαιο και κοροϊ­δεύ­ει ότι με λίγους ιδιώ­τες για­τρούς θα “λυθεί” το πρόβλημα.

Η επί­τα­ξη ορι­σμέ­νων ιδιω­τών για­τρών ή η “εθε­λο­ντι­κή” τους έντα­ξη στα δημό­σια νοσο­κο­μεία είναι και δοκι­μα­σμέ­νο και χρε­ο­κο­πη­μέ­νο επι­κοι­νω­νια­κό πυρο­τέ­χνη­μα της κυβέρ­νη­σης. Δεν έλυ­σε κανέ­να πρό­βλη­μα όταν πρω­το­ε­φαρ­μό­στη­κε, ούτε και τώρα πρό­κει­ται να λύσει. Αντί­θε­τα, δημιουρ­γεί πολύ περισ­σό­τε­ρα, αφού αφαι­ρεί για­τρούς που παρέ­χουν υπη­ρε­σί­ες Πρω­το­βάθ­μιας Φρο­ντί­δας Υγεί­ας, ενώ τους εξα­να­γκά­ζει να εργα­στούν σε συν­θή­κες που απαι­τεί­ται εμπει­ρία στην αντι­με­τώ­πι­ση σύν­θε­των περι­στα­τι­κών και προ­σαρ­μο­γή στις ανά­γκες λει­τουρ­γί­ας ενός τμή­μα­τος ή κλι­νι­κής δευ­τε­ρο­βάθ­μιου επιπέδου.

Χρη­σι­μο­ποιεί την επί­τα­ξη ως απο­προ­σα­να­το­λι­στι­κό βεγ­γα­λι­κό, για να κρύ­ψει την άρνη­σή της να προ­σλά­βει μόνι­μους για­τρούς και νοση­λευ­τές, για να δημιουρ­γεί ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νη πελα­τεία στα “κορά­κια” των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων στην Υγεία, αξιο­ποιώ­ντας τα χάλια των δημό­σιων μονά­δων Υγεί­ας, που είναι και δικό της δημιούργημα.

Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ επά­ξια διεκ­δι­κεί το βρα­βείο της αναι­σθη­σί­ας και της ψευ­τιάς από τους προ­κα­τό­χους της. Για τα δημό­σια νοσο­κο­μεία που δήθεν γέμι­σε με για­τρούς, αλλά απο­δει­κνύ­ο­νται άδεια, για τις ΜΕΘ που έφτια­ξε, αλλά οι ασθε­νείς που τις χρειά­ζο­νται δεν τις έχουν, για τις κλι­νι­κές που ανοί­γει, αφού πρώ­τα κλεί­σει άλλες, για τους περι­φε­ρό­με­νους για­τρούς από νοσο­κο­μείο σε νοσο­κο­μείο και από πόλη σε πόλη για να μπα­λώ­σουν “τρύ­πες”, ανοί­γο­ντας πολύ περισσότερες.

Μάλι­στα, λέει χοντρά ψέμα­τα, ότι δεν βρί­σκει για­τρούς να προ­σλά­βει. Να της “φρε­σκά­ρου­με” τη μνή­μη ότι, ενδει­κτι­κά, μόνο για το Νοσο­κο­μείο “Ιππο­κρά­τειο” της Αθή­νας, και­ρό τώρα, υπάρ­χουν 21 αναι­σθη­σιο­λό­γοι που θέλουν να προ­σλη­φθούν ως επι­με­λη­τές Β’ και αντί­στοι­χα 38 παθολόγοι.

Τώρα, μαζί με την εφαρ­μο­γή όλων των ανα­γκαί­ων προ­λη­πτι­κών μέτρων κατά της δια­σπο­ράς του κορο­νοϊ­ού, την ουσια­στι­κή και προ­σω­πο­ποι­η­μέ­νη ενη­μέ­ρω­ση για την αύξη­ση του εμβο­λια­σμού του πλη­θυ­σμού, απαι­τού­νται επεί­γο­ντα μέτρα για τις δημό­σιες μονά­δες Υγεί­ας.

Με συνο­πτι­κές διαδικασίες:

  • Να προ­σλη­φθούν όλοι οι δια­θέ­σι­μοι για­τροί, όλων των ειδι­κο­τή­των, όλοι οι νοση­λευ­τές και άλλοι υγειο­νο­μι­κοί. Να προ­σλη­φθούν όλοι οι για­τροί για άμε­ση έναρ­ξη της ειδικότητας.
  • Να επα­νέλ­θουν στην εργα­σία τους όλοι όσοι τέθη­καν σε καθε­στώς “δια­θε­σι­μό­τη­τας” με τα ανα­γκαία προ­λη­πτι­κά τεστ και ανά­λο­γα σε χώρους χαμη­λού κιν­δύ­νου μόλυνσης.
  • Να επι­τα­χθούν οι μεγά­λες μονά­δες του ιδιω­τι­κού τομέα και τα δια­γνω­στι­κά εργα­στή­ρια — χωρίς καμία απο­ζη­μί­ω­ση των επι­χει­ρη­μα­τιών — για να αξιο­ποι­η­θούν σχε­δια­σμέ­να από το κρά­τος για τη δωρε­άν περί­θαλ­ψη του λαού.
  • Να εντα­χθούν οι αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι για­τροί και άλλοι υγειο­νο­μι­κοί σε ενιαίο κρα­τι­κό σχέ­διο για τη δωρε­άν περί­θαλ­ψη του λαού όπου δεν απαι­τεί­ται νοσηλεία.

Με την υγεία και τη ζωή του λαού κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει.

Εκδόσεις Ατέχνως Atexnos click 2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο