Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάγγελμα Μητσοτάκη με μπόλικη ατομική ευθύνη — Ποια μέτρα θα ανακοινώσει

Διάγ­γελ­μά του πρω­θυ­πουρ­γού το από­γευ­μα (στις 19.00) για το «που βρι­σκό­μα­στε και ποια θα είναι τα πρό­σθε­τα μέτρα που θα λάβου­με» για τον κορο­νο­ϊό προ­α­νήγ­γει­λε ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης κατά τη συνά­ντη­ση που είχε με τον Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας Κατε­ρί­να Σακελλαροπούλου.

Για μια ακό­μα φορά κατέ­στη­σε την ατο­μι­κή ευθύ­νη προ­τε­ραιό­τη­τα ένα­ντι της κρα­τι­κής και κυβερ­νη­τι­κής ευθύ­νης για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας σε μια προ­σπά­θεια να κρύ­ψει ότι η λογι­κή κόστος – όφε­λος για τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους είναι το κρι­τή­ριο των μέτρων της κυβέρ­νη­σης και για τον κορονοϊό.

Ισχυ­ρί­στη­κε πως «η ατο­μι­κή ευθύ­νη είναι η άλλη όψη της αλλη­λεγ­γύ­ης» και πρό­σθε­σε ότι «η ατο­μι­κή ευθύ­νη είναι το υπό­δειγ­μα συμπε­ρι­φο­ράς πάνω στο οποίο θα χτί­σου­με την συλ­λο­γι­κή αλληλεγγύη».

Επί­σης, ανέ­φε­ρε ότι «είμα­στε αντι­μέ­τω­ποι με ένα δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας, αλλά εξα­κο­λου­θού­με να πηγαί­νου­με καλύ­τε­ρα από την υπό­λοι­πη Ευρώ­πη, όμως αυτό δεν είναι παρηγοριά».

Ενδει­κτι­κή είναι και η σημε­ρι­νή τοπο­θέ­τη­ση του κυβερ­νη­τι­κού εκπρο­σώ­που σήμε­ρα ο οποί­ος απέ­δω­σε την έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας σε φαι­νό­με­να χαλά­ρω­σης και παρα­βί­α­σς των μέτρων περιο­ρι­σμού, κυρί­ως από νέους.  Ενώ από την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας είναι προ­φα­νές ότι η κατά­στα­ση στα Μέσα Μετα­φο­ρά, η έλλει­ψη μέτρων σε εργα­σια­κούς χώρους, τα μέτρα που δε λαμ­βά­νο­νται σε σχο­λεία και στην Υγεία, και τα αντ­φα­τι­κά μηνύ­μα­τα της κυβέρ­νη­σης εκτό­ξευ­σαν τα κρούσματα.

Η κυβέρ­νη­ση προ­σα­να­το­λί­ζε­ται προς απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας από τις 12.30 το βρά­δυ έως τις 5 τα ξημε­ρώ­μα­τα, ώστε να απο­φευ­χθεί η κύρια αυτή τη στιγ­μή αιτία υπερ­με­τά­δο­σης, που είναι τα πάρ­τι και οι συγκε­ντρώ­σεις για δια­σκέ­δα­ση της νεο­λαί­ας. Παράλ­λη­λα, στο τρα­πέ­ζι έχει πέσει και η καθο­λι­κή χρή­ση μάσκας με το θέμα να εξε­τά­ζε­ται πώς μπο­ρεί να εφαρ­μο­στεί. Μία σκέ­ψη είναι η χρή­ση σε πιο πολυ­σύ­χνα­στες οδούς, όπως συμ­βαί­νει στο εξω­τε­ρι­κό. Τέλος, ένα μέτρο που έχει πέσει στο τρα­πέ­ζι, σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα, αλλά αυτή τη στιγ­μή απέ­χει ακό­μα από την εφαρ­μο­γή του, είναι η απα­γό­ρευ­ση μετα­κί­νη­σης από νομό σε νομό. Τού­το ισχύ­ει αυτή τη στιγ­μή μόνο εκεί όπου ο χάρ­της έχει κοκ­κι­νί­σει, αλλά δεν απο­κλεί­ε­ται να εφαρ­μο­στεί και στις «πορ­το­κα­λί» περιο­χές του χάρτη.

Παράλ­λη­λα, η ΕΛΑΣ έχει εκπο­νή­σει σχέ­διο για τις «κόκ­κι­νες» πλα­τεί­ες και ανοι­χτούς δημο­σί­ους χώρους ευρύ­τε­ρα σε όλη την Ελλάδα.

 

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο