Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Νέα επίθεση σε «ανεύθυνους» και περιοριστικά μέτρα

Νέα δέσμη μέτρων ανα­κοί­νω­σε με τηλε­ο­πτι­κό μήνυ­μά του προς τους πολί­τες ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στο πλαί­σιο ανά­σχε­σης του δεύ­τε­ρου κύμα­τος της παν­δη­μί­ας. εστί­α­σε στη δια­σκέ­δα­ση και στην κινη­τι­κό­τη­τα ώς πηγές κιν­δύ­νους, τη στιγ­μή που το πάστω­μα στα ΜΜΜ γίνε­ται όλο και χιρό­τε­ρο και τα κρού­σμα­τα σε ργα­σια­κούς χώρους πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται. Γι’ αυτά όμως ο πρω­θυ­πουρ­γός δεν είπε κου­βέ­ντα. Όπως κου­βέ­ντα δεν είπε για μέτρα ενί­σχυ­σης των νοσο­κο­μεί­ων  ώστε να μπο­ρέ­σουν να αντα­πο­κρι­θούν στις αυξη­μέ­νες ανά­γκες που θα προ­κύ­ψουν το επό­με­νο διάστημα.

Ειδι­κό­τε­ρα, ο πρω­θυ­πουρ­γός έκα­νε γνω­στό ότι από την Τρί­τη το πρωί και για ένα μήνα τίθε­ται σε ισχύ ένα πρό­γραμ­μα βάσει του οποί­ου η επι­κρά­τεια χωρί­ζε­ται, πλέ­ον, σε δύο ζώνες αντί για τέσ­σε­ρις: Επι­τή­ρη­σης και Αυξη­μέ­νου Κινδύνου.

Στην πρώ­τη εντάσ­σο­νται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρου­σί­α­ζαν σχε­τι­κά λίγα κρού­σμα­τα, αυτοί δηλα­δή που μέχρι σήμε­ρα είναι στο «πρά­σι­νο» και το «κίτρι­νο». Εκεί θα ισχύ­ουν τα γνω­στά μέτρα, κάποια από τα οποία διευ­ρύ­νο­νται. Και είναι τα εξής:

Χρή­ση μάσκας παντού, σε εσω­τε­ρι­κούς και εξω­τε­ρι­κούς χώρους. Περιο­ρι­σμός της κυκλο­φο­ρί­ας από τις 12:00 το βρά­δυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρ­μο­γή τηλε-εργα­σί­ας 50% σε δημό­σιο και ιδιω­τι­κό τομέα. Και πλή­ρης τηλε-εκπαί­δευ­ση στα πανε­πι­στή­μια. Όχι συνα­θροί­σεις. Και, βέβαια, πάντα απο­στά­σεις και προ­σω­πι­κή υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξη­μέ­νου Κιν­δύ­νου εντάσ­σο­νται οι περιο­χές που μέχρι σήμε­ρα βρί­σκο­νται όχι μόνο στο «κόκ­κι­νο», αλλά και στο «πορ­το­κα­λί». Δηλα­δή όλη η Βόρεια Ελλά­δα αλλά και η Αττι­κή, από την επό­με­νη εβδομάδα.

Ειδι­κά εκεί, στις προη­γού­με­νες ρυθ­μί­σεις προ­στί­θε­νται και οι ακόλουθες:

Ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία όλων των χώρων εστί­α­σης, πλην της κατ’ οίκον δια­νο­μής φαγη­τού και της παρα­λα­βής από το κατά­στη­μα. Το ίδιο θα ισχύ­ει και για τους χώρους ψυχα­γω­γί­ας, πολι­τι­σμού και άθλη­σης: Μπαρ, καφέ, κινη­μα­το­γρά­φοι, μου­σεία και θέα­τρα, όπως και κλει­στά γυμνα­στή­ρια. Σε αντί­θε­ση με την άνοι­ξη, ωστό­σο, δεν απα­γο­ρεύ­ο­νται οι μετα­κι­νή­σεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανό­νες, που θα ισχύ­σουν από τις 6:00 το πρωί της Τρί­της, επι­κε­ντρώ­νο­νται στις δύο εστί­ες που, δια­πι­στω­μέ­να, ευνο­ούν τη μετά­δο­ση του ιού: Στη δια­σκέ­δα­ση και την κινη­τι­κό­τη­τα των πολι­τών. Ενώ δια­τη­ρούν σε ολό­κλη­ρη την επι­κρά­τεια τη λει­τουρ­γία της βιο­μη­χα­νί­ας, του λια­νε­μπο­ρί­ου και των σχο­λεί­ων. Και παρα­μέ­νουν ανοι­χτές υπη­ρε­σί­ες, όπως τα ξενο­δο­χεία και τα κομμωτήρια.

Αμέ­σως μετά το μήνυ­μα του πρω­θυ­πουρ­γού θα γίνει ενη­μέ­ρω­ση on camera από τον υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών Χρή­στο Σταϊ­κού­ρα για τα οικο­νο­μι­κά μέτρα στή­ρι­ξης και αμέ­σως μετα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί και τηλε­διά­σκε­ψη ενη­μέ­ρω­σης των οικο­νο­μι­κών συντα­κτών από τον κ. Σται­κού­ρα, τον Υπουρ­γό Εργα­σιας Γιάν­νη Βρού­τση, ανα­πλη­ρω­τή Υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών Θόδω­ρο Σκυ­λα­κά­κη, τον Γενι­κό Γραμ­μα­τεα Δημο­σιο­νο­μι­κής Πολι­τι­κής Θάνο Πετρα­λιά και την Γενι­κή Γραμ­μα­τέα Εργα­σί­ας Άννα Στρατινάκη.

Αργά το από­γευ­μα στις 19:30, με την επι­στρο­φή του από τη Σάμο, ο Υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων Νίκος Χαρ­δα­λιάς θα κάνει επί­σης ενη­μέ­ρω­ση για τα μέτρα αντι­με­τώ­πι­σης της πανδημίας.

 

 

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο