Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Στην πεπατημένη της «ατομικής ευθύνης» και της πριμοδότησης του κεφαλαίου

«Πολε­μι­κούς τόνους» για την αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­ναϊ­ού χρη­σι­μο­ποί­η­σε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυρ. Μητσο­τά­κης, στο τηλε­ο­πτι­κό του διάγ­γελ­μα μετά την ολο­κλή­ρω­ση των επα­φών με τους πολι­τι­κούς αρχη­γούς, όμως, δεν τους συνό­δε­ψε με αντί­στοι­χες ανα­κοι­νώ­σεις για την ενί­σχυ­ση του Δημό­σιου Συστή­μα­τος Υγεί­ας. Απε­να­ντί­ας, ακο­λού­θη­σε την πεπα­τη­μέ­νη των επι­κλή­σε­ων στην «ατο­μι­κή ευθύ­νη», έτα­ξε ζεστό χρή­μα στο κεφά­λαιο και περιο­ρί­στη­κε σε εκκλή­σεις να μη γίνουν απο­λύ­σεις από τους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους, τακτι­κή που απο­θρα­σύ­νει την εργο­δο­τι­κή αυθαιρεσία.

«Είμα­στε σε πόλε­μο με έναν εχθρό που είναι αόρα­τος, αλλά δεν είναι ανί­κη­τος», δήλω­σε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, προ­σθέ­το­ντας πως «αν πετύ­χου­με να περιο­ρί­σου­με τη δια­σπο­ρά της μετά­δο­σης, θα δώσου­με χρό­νο στο σύστη­μα Υγεί­ας να αντι­με­τω­πί­σει τα επεί­γο­ντα περι­στα­τι­κά». Όπως είπε, τρεις είναι οι στό­χοι της κυβέρ­νη­σης για την αντι­με­τώ­πι­ση της κατά­στα­σης: Ο περιο­ρι­σμός της διά­δο­σης του ιού, η ενί­σχυ­ση του συστή­μα­τος Υγεί­ας, η στή­ρι­ξη της οικο­νο­μί­ας και των εργαζομένων.

Για την Υγεία περιο­ρί­στη­κε να επα­να­λά­βει τις 2.000 προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού που όχι μόνο συνι­στούν στα­γό­να στον ωκε­α­νό, αλλά υπο­λεί­πο­νται των όσων είχε υπο­σχε­θεί η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ όταν ανέ­λα­βε τη δια­κυ­βέρ­νη­ση. Επί­σης, επα­νέ­λα­βε ότι το νοσο­κο­μείο «Νίμιτς» και το ιδιω­τι­κό θερα­πευ­τή­ριο «Άττι­κα» στο Θριά­σιο θα λει­τουρ­γούν απο­κλει­στι­κά για τους ασθε­νείς με κορο­νο­ϊό, γεγο­νός που θα προ­σθέ­σει στο σύστη­μα υγεί­ας επι­πλέ­ον 1.900 κλίνες.

Ανα­φο­ρι­κά με την οικο­νο­μία, ανα­κοί­νω­σε πως θα δοθούν δύο δισ. ευρώ προ­κει­μέ­νου να βοη­θη­θούν οι παρα­γω­γι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες με προ­βλή­μα­τα στον τζί­ρο. Ωστό­σο, εκεί που ήταν απο­κα­λυ­πτι­κός για τον ψευ­δε­πί­γρα­φο χαρα­κτή­ρα που έχουν οι δια­κη­ρύ­ξεις περί «ενό­τη­τας» και «εθνι­κής ομο­ψυ­χί­ας» ήταν όταν έκα­νε «έκκλη­ση» στις επι­χει­ρή­σεις «να μην προ­χω­ρή­σουν σε απο­λύ­σεις, για­τί θα υπάρ­ξουν μέτρα που θα τονώ­σουν τη ρευ­στό­τη­τα και θα τους επι­τρέ­ψουν να αντέ­ξουν μέσα σε αυτή την περι­πέ­τεια». Ούτε καν έκα­νε νύξη για την ανά­γκη να προ­στα­τευ­τούν τα εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, πόσο μάλ­λον να επι­βλη­θούν κυρώ­σεις στις επι­χει­ρή­σεις που τα παραβιάζουν.

Αντι­θέ­τως, ήταν ιδιαί­τε­ρα γαλα­ντό­μος για τις επι­χει­ρή­σεις, υπο­σχό­με­νος ότι «το κρά­τος, και όχι η επι­χεί­ρη­ση, ανα­λαμ­βά­νει να κατα­βά­λει μέρος του μισθού των εργα­ζο­μέ­νων στους κλά­δους που πλήτ­το­νται», ανα­στέλ­λο­νται όλες οι φορο­λο­γι­κές και ασφα­λι­στι­κές υπο­χρε­ώ­σεις και «νομο­θε­τού­με έκτα­κτα μέτρα που δίνουν τη μέγι­στη δυνα­τή ευε­λι­ξία, ώστε να δια­σω­θούν θέσεις εργα­σί­ας». Παράλ­λη­λα, ανέ­φε­ρε πως «το κρά­τος θα καλύ­πτει το κόστος των επι­το­κί­ων δανει­σμού και με τη σει­ρά τους οι τρά­πε­ζες θα ανα­στέλ­λουν έως το Σεπτέμ­βρη τις πλη­ρω­μές χρε­ο­λυ­σί­ων για τις συνε­πείς επιχειρήσεις».

Ανα­φε­ρό­με­νος στη χθε­σι­νή από­φα­ση του Eurogroup, υπο­γράμ­μι­σε πως «για φέτος δεν υφί­στα­ται ο στό­χος του πλε­ο­νά­σμα­τος για το 3,5%. Όλες οι δαπά­νες για την υγειο­νο­μι­κή αλλά και τη μετα­να­στευ­τι­κή κρί­ση δεν θα υπο­λο­γί­ζο­νται στον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του 2020».

Σε σχέ­ση με τον περιο­ρι­σμό της διά­δο­σης του κορο­νοϊ­ού, δήλω­σε πως «στο επό­με­νο δίμη­νο ο κίν­δυ­νος θα γιγα­ντώ­νε­ται. Γι’ αυτό και θα ακο­λου­θή­σουν νέοι περιο­ρι­σμοί». Παράλ­λη­λα, συνέ­στη­σε πει­θαρ­χία και προ­α­νήγ­γει­λε παρα­δειγ­μα­τι­κή τιμω­ρία σε όσους φέρο­νται αντι­κοι­νω­νι­κά, «για­τί θα έχουν εγκλη­μα­τή­σει διπλά, κατά του νόμου και κατά της ζωής».

Το στίγ­μα του διαγ­γέλ­μα­τος του ήταν ότι θα πρέ­πει «να ανα­δεί­ξου­με την κοι­νω­νι­κή ευθύ­νη» και ότι «αυτή την κρί­ση θα την περά­σου­με ενω­μέ­νοι», προ­κει­μέ­νου αφε­νός να συγκα­λύ­ψει τις δια­χρο­νι­κές ευθύ­νες για τη γύμνια του εθνι­κού συστή­μα­τος Υγεί­ας και αφε­τέ­ρου να εμφα­νί­σει τάχα την παν­δη­μία ως ένα «ατα­ξι­κό» φαι­νό­με­νο που απαι­τεί από τους εργα­ζό­με­νους να βάλουν περισ­σό­τε­ρη πλά­τη. Έτσι, σημεί­ω­σε: «Το μεγα­λύ­τε­ρο όπλο κατά του κορο­νοϊ­ού παρα­μέ­νει, πάντως, η καθη­με­ρι­νή μας στά­ση. Και, καθώς ο ιός μετα­δί­δε­ται με την επι­κοι­νω­νία, αυτήν ακρι­βώς οφεί­λου­με να προ­σαρ­μό­σου­με. Μας το λένε, άλλω­στε, και οι για­τροί: «Εμείς μένου­με όρθιοι στα νοσο­κο­μεία για εσάς. Και εσείς πρέ­πει να μεί­νε­τε στο σπί­τι για εμάς». Και μας συμ­βου­λεύ­ουν: Μην φέρε­στε ως υγιείς που δεν βγαί­νουν για να μην νοσή­σουν. Αλλά σκε­φτεί­τε δια­φο­ρε­τι­κά: Σαν να έχε­τε ήδη τον ιό και δεν πρέ­πει να τον μετα­φέ­ρε­τε σε άλλους. Οι συνα­θροί­σεις απο­τε­λούν τις μεγα­λύ­τε­ρες παγί­δες. Γι’ αυτό και τις απα­γο­ρεύ­ου­με. Μένου­με, λοι­πόν, σπίτι»

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο