Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάγγελμα Μπάιντεν: Ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας — Θα χτυπήσουμε το ρούβλι και τους ολιγάρχες

Κορυ­φώ­νε­ται η ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση ΗΠΑ και Ρωσί­ας, καθώς μένε­ται ο πόλε­μος στην Ουκρα­νία, με τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Τζο Μπάι­ντεν να προ­βαί­νει σε νέο διάγ­γελ­μα για την «την απρό­κλη­τη και αδι­καιο­λό­γη­τη επί­θε­ση στην Ουκρα­νία από τη Ρωσία».

«Για πολ­λές εβδο­μά­δες προει­δο­ποιού­σα­με για την επί­θε­ση. Πρό­κει­ται για κατά­φο­ρη παρα­βί­α­ση του διε­θνούς δικαί­ου» επι­σή­μα­νε ο αμε­ρι­κα­νός πρόεδρος.

«Ο Πού­τιν επέ­λε­ξε τον πόλε­μο. Αυτός και η χώρα του θα υπο­στούν τις συνέ­πειες. Εξου­σιο­δο­τώ νέες κυρώ­σεις με τερά­στιο κόστος για τη Ρωσία» σημεί­ω­σε ο Μπάι­ντεν προ­σθέ­το­ντας ότι η επί­θε­ση του Πού­τιν θα έχει μεγά­λο κόστος στρα­τη­γι­κά και οικο­νο­μι­κά για τη χώρα του, ενώ απο­κά­λε­σε τον Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν «παρία».

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ έκα­νε λόγο για μεγά­λες κυρώ­σεις στην τεχνο­λο­γία, στις ρωσι­κές εξα­γω­γές, στο ρωσι­κό νόμι­σμα, στις ρωσι­κές τρά­πε­ζες που δια­χει­ρί­ζο­νται 1 τρι­σεκ. δολά­ρια με απο­κο­πή τους από το παγκό­σμιο χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό σύστη­μα. Πρό­κει­ται για 4 τρά­πε­ζες όπως η VTB, ενώ θα επι­βλη­θούν κυρώ­σεις και σε άλλους ολι­γάρ­χες. Εξή­γη­σε ότι πρό­κει­ται για ανθρώ­πους που «κερ­δί­ζουν προ­σω­πι­κά» από τις πολι­τι­κές του Κρεμ­λί­νου. «Ορι­σμέ­νες από τις πιο ισχυ­ρές επι­πτώ­σεις των πρά­ξε­ών μας θα έρθουν με την πάρο­δο του χρό­νου», είπε.

«Επί μήνες χτί­ζου­με έναν συνα­σπι­σμό εταί­ρων που αντι­προ­σω­πεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο από το ήμι­συ της παγκό­σμιας οικο­νο­μί­ας» σημεί­ω­σε ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η ενδοι­μπε­ρια­λι­στι­κή διά­μα­χη μετα­ξύ των δύο πλευ­ρών υπο­βό­σκει εδώ και μεγά­λο διάστημα.

Οι δρά­σεις μας θα έχουν αντί­κτυ­πο σε βάθος ετών προει­δο­ποί­η­σε. «Θα χτυ­πή­σου­με αλύ­πη­τα την προ­σπά­θεια εκσυγ­χρο­νι­σμού του στρα­τού τους και εκσυγ­χρο­νι­σμού του δια­στη­μι­κού τους προγράμματος».

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος έκα­νε σαφές εκ νέου ότι οι αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις δε θα εμπλα­κούν σε συγκρού­σεις με τη Ρωσία στην Ουκρα­νία. «Οι ΗΠΑ θα υπε­ρα­σπι­στούν την επι­κρά­τεια των κρα­τών — μελών του ΝΑΤΟ» διευ­κρί­νι­σε ο πρό­ε­δρος Μπάι­ντεν βάσει του Άρθρου 5. «Οι δυνά­μεις μας δεν πηγαί­νουν στην Ευρώ­πη για να πολε­μή­σουν στην Ουκρα­νία, αλλά για να υπε­ρα­σπι­στούν τους συμ­μά­χους μας στο ΝΑΤΟ και να καθη­συ­χά­σουν αυτούς τους συμ­μά­χους στα ανατολικά».

Το ΝΑΤΟ επι­σή­μα­νε, ανέ­πτυ­ξε προ­γράμ­μα­τα ταχεί­ας αντί­δρα­σης για να προ­στα­τευ­θούν οι σύμ­μα­χοί του στα Ανα­το­λι­κά της Ευρώ­πης. Ο κ. Μπάι­ντεν συνέ­χι­σε επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι επι­πλέ­ον αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα θα ανα­πτυ­χθούν στη Γερ­μα­νία «ως μέρος της απά­ντη­σης του ΝΑΤΟ».

Δια­βε­βαί­ω­σε ότι δεν θα υπάρ­χει δια­κο­πή της παγκό­σμιας εφο­δια­στι­κής αλυ­σί­δας σε συνερ­γα­σία με χώρες σε όλο τον κόσμο. «Θα απε­λευ­θε­ρώ­σου­με περαι­τέ­ρω ποσό­τη­τες πετρε­λαί­ου αν χρεια­στεί» ανακοίνωσε.

«Η Αμε­ρι­κή αντι­στέ­κε­ται στους ντα­ή­δες. Αν η Ρωσία προ­χω­ρή­σει σε κυβερ­νο­ε­πι­θέ­σεις είμα­στε έτοι­μοι να απα­ντή­σου­με» διε­μή­νυ­σε ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Πού­τιν, τόνι­σε ο κ. Μπάι­ντεν, ξεκί­νη­σε μια επί­θε­ση πάνω σε αρχές, που προ­κα­λούν απο­τρο­πια­σμό στη διε­θνή κοι­νό­τη­τα. «Ποτέ δεν είχε να κάνει με θέμα­τα ασφα­λεί­ας, είχε να κάνει με την επι­θυ­μία του Πού­τιν με κάθε μέσο εκφο­βί­ζο­ντας τους γεί­το­νες του, ανα­χα­ρά­ζο­ντας τα σύνο­ρα με τη βία» σημείωσε.

Ναζίμ Χικ­μέτ Ποι­ή­μα­τα εκλο­γή από το έργο του

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο