Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάγγελμα Μπάιντεν: Η Ρωσία σκοπεύει να επιτεθεί στην Ουκρανία — Ανοιχτός ο δίαυλος της διπλωματίας

Στο νέο μήνυ­μά του για την κρί­ση στην Ουκρα­νία, ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν ανα­φέρ­θη­κε στους ισχυ­ρι­σμούς της Ρωσί­ας για απει­λές ενα­ντί­ον του ρωσό­φω­νου πλη­θυ­σμού στα ανα­το­λι­κά της χώρας και στη συγκέ­ντρω­ση στρα­τευ­μά­των που επι­χει­ρεί­ται στα σύνο­ρα, και εξέ­φρα­σε για ακό­μα μία φορά την πεποί­θη­ση ότι η Μόσχα θα επι­τε­θεί στο Κίε­βο τις επό­με­νες ημέρες.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ δεν θα στεί­λουν στρα­τεύ­μα­τα σε μία τέτοια περί­πτω­ση, αλλά η Δύση είναι απο­φα­σι­σμέ­νη να επι­βά­λει κυρώσεις.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος δήλω­σε ότι έχει αυξη­θεί η ρωσι­κή «παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση» η οποία, όπως ισχυ­ρί­στη­κε, χρη­σι­μο­ποιεί­ται ως πρό­σχη­μα για μια εισβο­λή στην Ουκρα­νία. Επι­πλέ­ον, σημεί­ω­σε ότι οι πλη­ρο­φο­ρί­ες που προ­ω­θού­νται στον ρωσι­κό λαό ότι η Ουκρα­νία σχε­διά­ζει να εξα­πο­λύ­σει επί­θε­ση στην ελεγ­χό­με­νη από ρώσους αυτο­νο­μι­στές περιο­χή του Ντον­μπάς στε­ρού­νται αποδείξεων.

Ο ίδιος επα­νέ­λα­βε ότι η Ουά­σινγ­κτον επι­μέ­νει στη διπλω­μα­τία και έθε­σε ως χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα την 24η Φεβρουα­ρί­ου, όπου θα υπάρ­ξει συνά­ντη­ση με τον ΥΠΕΞ της Ρωσί­ας στην Ευρώ­πη για μία νέα έναρ­ξη συνομιλιών.

Ωστό­σο ανέ­φε­ρε ότι εάν η Ρωσία επι­τε­θεί νωρί­τε­ρα θα σημαί­νει ότι δια­λέ­γει τον πόλε­μο και θα υπο­στεί τις συνέ­πειες αυτής της της επιλογής.

Πριν τις δηλώ­σεις, ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος συμ­με­τεί­χε σε τηλε­διά­σκε­ψη με τους Ευρω­παί­ους ηγέ­τες και το ΝΑΤΟ.

Απειλές για κυρώσεις από τον Λευκό Οίκο κατά της Μόσχας

Η Ρωσία «θα απο­μο­νω­νό­ταν από τις διε­θνείς αγο­ρές» και δεν θα είχε πρό­σβα­ση στις πιο σύγ­χρο­νες τεχνο­λο­γί­ες, ούτε μέσω της Κίνας, υπο­στή­ρι­ξε ο ανα­πλη­ρω­τής σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας, αρμό­διος για θέμα­τα διε­θνούς οικο­νο­μί­ας, Ντα­λίπ Σινγκ, προ­σθέ­το­ντας ότι η Μόσχα «θα γινό­ταν ο παρί­ας της διε­θνούς κοινότητας».

«Έχου­με λάβει μέτρα (…) για να συντο­νί­σου­με τις ενέρ­γειές μας με τους μεγα­λύ­τε­ρους κατα­να­λω­τές και παρα­γω­γούς ενέρ­γειας, ώστε να δια­σφα­λί­σου­με ότι θα έχου­με συνε­χή εφο­δια­σμό και στα­θε­ρό­τη­τα στις αγο­ρές ενέρ­γειας», τόνισε.

Η Ουά­σινγ­κτον έχει ήδη πει ότι ο αγω­γός φυσι­κού αερί­ου Nord Stream 2, που συν­δέ­ει τη Ρωσία με τη Γερ­μα­νία, δεν θα τεθεί σε λει­τουρ­γία εάν η Μόσχα επι­τε­θεί στην Ουκρανία.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο