Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάγγελμα Τσίπρα: Τι προβλέπει η συμφωνία για όνομα, γλώσσα και υπηκοότητα

«Δημο­κρα­τία της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας» είναι το όνο­μα που ξεκλει­δώ­νει την έντα­ξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αργό­τε­ρα στην ΕΕ και συμ­φω­νή­θη­κε μετα­ξύ των κυβερ­νή­σε­ων της Ελλά­δας και της ΠΓΔΜ, όπως δήλω­σε ο Αλέ­ξης Τσί­πρας σε διάγ­γελ­μά του. Όπως είπε, «προ­κει­μέ­νου η Ελλά­δα όχι μόνο να δεχθεί, αλλά και να πρω­το­στα­τή­σει στην ευρω­παϊ­κή και ευρω­α­τλα­ντι­κή προ­ο­πτι­κή των γει­τό­νων μας, οι τελευ­ταί­οι συμ­φώ­νη­σαν να αλλά­ξουν τη συνταγ­μα­τι­κή τους ονο­μα­σία για όλες τις χρή­σεις και ένα­ντι όλων» και πρό­σθε­σε πως «συμ­φώ­νη­σαν να μετο­νο­μά­σουν τη χώρα τους σε Δημο­κρα­τία της Severna Makedonija (Σεβέρ­να Μακε­ντό­νι­για), δηλα­δή, στη γλώσ­σα μας, σε Δημο­κρα­τία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ανέ­φε­ρε πως «το όνο­μα αυτό θα ισχύ­ει erga omnes — ένα­ντι όλων, τόσο στο εξω­τε­ρι­κό όσο και στο εσω­τε­ρι­κό, γεγο­νός που συνε­πά­γε­ται ότι οι γεί­το­νές μας ανέ­λα­βαν την υπο­χρέ­ω­ση να ανα­θε­ω­ρή­σουν σχε­τι­κά το Σύνταγ­μά τους» και ισχυ­ρί­στη­κε ότι «επι­τυγ­χά­νε­ται ένας σαφής δια­χω­ρι­σμός μετα­ξύ της ελλη­νι­κής Μακε­δο­νί­ας και των Βόρειων Γει­τό­νων μας και μπαί­νει ορι­στι­κό τέλος στον αλυ­τρω­τι­σμό που ενέ­χει η σημε­ρι­νή Συνταγ­μα­τι­κή τους ονομασία».

Η συμ­φω­νία, όπως είπε ο Αλ. Τσί­πρας, ανα­φέ­ρε­ται σε «μακε­δο­νι­κή γλώσ­σα» και για υπη­κο­ό­τη­τα που θα περι­λαμ­βά­νει τη λέξη «Μακε­δό­νας». Συγκε­κρι­μέ­να, δήλω­σε πως «η Συμ­φω­νία ανα­γνω­ρί­ζει τις σχε­τι­κές απο­φά­σεις του ΟΗΕ από το 1977 για την κατα­γρα­φή της γλώσ­σας των γει­τό­νων μας ως Μακε­δο­νι­κής γλώσ­σας, με την πρό­σθε­τη, όμως και σαφή δια­τύ­πω­ση ότι αυτή ανή­κει στην οικο­γέ­νεια των νοτιο­σλα­βι­κών γλωσ­σών, γεγο­νός που, όπως ρητά ανα­γνω­ρί­ζε­ται, τη δια­χω­ρί­ζει απο­λύ­τως από την ελλη­νο­μα­κε­δο­νι­κή γλωσ­σι­κή κλη­ρο­νο­μιά και τον αρχαίο ελλη­νι­κό πολι­τι­σμό» και πως «η Συμ­φω­νία, επί­σης, προ­βλέ­πει ότι η υπη­κο­ό­τη­τα που θα ανα­γρά­φε­ται στα ταξι­διω­τι­κά έγγρα­φα των γει­τό­νων μας δεν θα είναι “Μακε­δό­νας” σκέ­το, όπως μέχρι σήμε­ρα, αλλά: Μακεδόνας/Πολίτης της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας. Η Ελλά­δα θα ανα­γνω­ρί­ζει την υπη­κο­ό­τη­τα των γει­τό­νων πολι­τών ως “πολί­τες της Βόρειας Μακεδονίας”».

Είναι προ­φα­νές ότι οι προ­βλέ­ψεις αυτές δια­τη­ρούν ζωντα­νό τον αλυ­τρω­τι­σμό, ενώ με βάση αυτή τη συμ­φω­νία η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ — ΑΝΕΛ θα υπο­στη­ρί­ξει την απο­στο­λή πρό­σκλη­σης από το ΝΑΤΟ για έντα­ξη της ΠΓΔΜ και την έναρ­ξη εντα­ξια­κών δια­δι­κα­σιών με την ΕΕ. Όπως είπε ο Αλ. Τσί­πρας, «η Συμ­φω­νία, αφού υπο­γρα­φεί από τους υπουρ­γούς Εξω­τε­ρι­κών, θα πρέ­πει να κυρω­θεί από τη Βου­λή των γει­τό­νων μας. Στη συνέ­χεια, η Ελλά­δα θα υπο­στη­ρί­ξει από­φα­ση για την έναρ­ξη των εντα­ξια­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας με την ΕΕ στο επι­κεί­με­νο Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο. Και ταυ­τό­χρο­να θα υπο­στη­ρί­ξει την απο­στο­λή πρό­σκλη­σης από τη Σύνο­δο του ΝΑΤΟ για έντα­ξή της στον οργα­νι­σμό». Συμπλή­ρω­σε πως «η Ελλά­δα, τέλος, θα κυρώ­σει τη μετα­ξύ μας Σύμ­βα­ση στο ελλη­νι­κό κοι­νο­βού­λιο, θέτο­ντάς την σε ισχύ, καθώς και το Πρω­τό­κολ­λο έντα­ξης των γει­τό­νων μας στο ΝΑΤΟ, μετά την επι­τυ­χή ολο­κλή­ρω­ση της συνταγ­μα­τι­κής ανα­θε­ώ­ρη­σης στη γει­το­νι­κή χώρα».

Εμμέ­σως πλην σαφώς, ο Αλ. Τσί­πρας ανέ­φε­ρε ότι η συμ­φω­νία με την ΠΓΔΜ για το όνο­μα έχει άμε­ση σχέ­ση με την προ­σπά­θεια της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης να καρ­πω­θεί οφέ­λη στην περιο­χή, μέσω της προ­ώ­θη­σης των συμ­φε­ρό­ντων των ΗΠΑ και της ΕΕ. Όπως είπε ο πρω­θυ­πουρ­γός, η Ελλά­δα «εδραιώ­νε­ται ως ηγέ­τι­δα δύνα­μη στα Βαλ­κά­νια και ως πραγ­μα­τι­κός πυλώ­νας στα­θε­ρό­τη­τας σε μια βαθιά πλη­γω­μέ­νη περιο­χή» και πως «η Ελλά­δα πρω­τα­γω­νι­στεί και πάλι στα Βαλ­κά­νια» για τα ευρω­α­τλα­ντι­κά συμ­φέ­ρο­ντα και όχι ‑όπως ισχυ­ρί­στη­κε- για «τη δημιουρ­γι­κή συνύ­παρ­ξη των λαών», που βομ­βάρ­δι­σε το ΝΑΤΟ στα Βαλ­κά­νια, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι είναι παρά­γο­ντας ανα­σφά­λειας και αποσταθεροποίησης.

Πηγή: 902.gr

Δ. Κου­τσού­μπας προς Αλ. Τσί­πρα: Συμ­φω­νία – «πρά­σι­νο φως» στην ανα­σφά­λεια και την απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση στην περιοχή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο