Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διάσκεψη Βερολίνου: Οι συμμετέχοντες και το χρονοδιάγραμμα, ο φόβος της Αθήνας

Με την καθιε­ρω­μέ­νη «οικο­γε­νεια­κή φωτο­γρα­φία» των συμ­με­τε­χό­ντων θα αρχί­σει στις 15:10 (σ.σ.: όλες οι ώρες Ελλά­δος) τις εργα­σί­ες της στην Καγκε­λα­ρία η Διά­σκε­ψη του Βερο­λί­νου για την Λιβύη όπου ο δοτός πρω­θυ­πουρ­γός Φαγιέζ Σάρατζ και ο στρα­τη­γός Χαλί­φα Χάφταρ διεκ­δι­κούν τον έλεγ­χο της χώρας. Μια σύγκρου­ση ενταγ­μέ­νη στο πλαί­σιο του σφο­δρού αντα­γω­νι­σμού ανά­με­σα σε ιμπε­ρια­λι­στι­κές δυνά­μεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Νοτιο­α­να­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου για το ξανα­μοί­ρα­σμα πηγών και οδών Ενέρ­γειας, αγο­ρών και γεω­στρα­τη­γι­κών σφαιρών.

Βέβαια τα ανο­μο­λό­γη­τα συμ­φέ­ρο­ντά τους και οι αντα­γω­νι­σμοί κρύ­βο­νται πίσω από ένα νέο ρεσι­τάλ υπο­κρι­σί­ας. Αξιω­μα­τού­χοι ιμπε­ρια­λι­στι­κών χωρών που πρω­το­στά­τη­σαν στην απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση και διά­λυ­ση της Λιβύ­ης καμώ­νο­νται πως ενδια­φέ­ρο­νται για μία… «βιώ­σι­μη εκε­χει­ρία», ασκώ­ντας παράλ­λη­λα κρι­τι­κή σε συμ­μά­χους και αντα­γω­νι­στές τους για το ρόλο που παί­ζουν στην περιο­χή. Μόνο που καμία πλευ­ρά δεν μιλά ανοι­χτά για τα πραγ­μα­τι­κά της συμφέροντα.

Σύμ­φω­να με την επί­ση­μη ανα­κοί­νω­ση της Καγκε­λα­ρί­ας, στις 10:45 η Αγκε­λα Μέρ­κελ θα υπο­δε­χθεί τον Πρό­ε­δρο του Κον­γκό Ντέ­νις Σάσου Νγκου­έ­σο, ο οποί­ος θα τεθεί επι­κε­φα­λής της Υψη­λής Επι­τρο­πής της Αφρι­κα­νι­κής Ένω­σης για την Λιβύη.

Στις 13:15 η Καγκε­λά­ριος θα έχει διμε­ρή συνά­ντη­ση με τον Πρό­ε­δρο της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν, ενώ στις 14:15 θα καλω­σο­ρί­σει όλους τους συμ­με­τέ­χο­ντες στην Διά­σκε­ψη, η οποία θα ολο­κλη­ρω­θεί με κοι­νή συνέ­ντευ­ξη Τύπου.

Παρά το γεγο­νός ότι οι διορ­γα­νω­τές δεν έχουν ανα­κοι­νώ­σει επι­σή­μως τους συμ­με­τέ­χο­ντες, είναι γνω­στό ότι στην Διά­σκε­ψη σήμε­ρα θα λάβουν μέρος ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας Εμα­νου­έλ Μακρόν, ο πρό­ε­δρος της Ρωσί­ας Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν, ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ταγίπ Ερντο­γάν, ο πρό­ε­δρος της Αιγύ­πτου Αμπ­ντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ανώ­τε­ροι αξιω­μα­τού­χοι από την Μεγά­λη Βρε­τα­νία, την Κίνα, τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, την Ιτα­λία, την Αλγε­ρία και τα Ηνω­μέ­να Έθνη, την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, την Αφρι­κα­νι­κή Ένω­ση και τον Αρα­βι­κό Σύν­δε­σμο. Στο Βερο­λί­νο θα βρί­σκο­νται ακό­μη ο πρω­θυ­πουρ­γός της Λιβύ­ης Φάγεζ Αλ Σάρατζ αλλά και ο στρα­τάρ­χης Χαλί­φα Χάφταρ, οι οποί­οι – σύμ­φω­να με τον σχε­δια­σμό της γερ­μα­νι­κής κυβέρ­νη­σης, όπως περι­γρά­φε­ται σε δημο­σί­ευ­μα του περιο­δι­κού Der Spiegel – θα εμπλα­κούν στις εργα­σί­ες της Διά­σκε­ψης μόνο εφό­σον οι υπό­λοι­ποι συμ­με­τέ­χο­ντες έχουν προη­γου­μέ­νως συμ­φω­νή­σει στο τελι­κό κοι­νό ανακοινωθέν.

Όπως ανα­φέ­ρει το περιο­δι­κό, κατά την διάρ­κεια των συνο­μι­λιών οι δύο άνδρες θα παρα­μεί­νουν πιθα­νό­τα­τα στα ξενο­δο­χεία τους στο Βερολίνο.

Αρχι­κά, επι­ση­μαί­νει το δημο­σί­ευ­μα, οι Σάρατζ και Χάφταρ δεν επρό­κει­το να λάβουν μέρος στην Διά­σκε­ψη, το σχέ­διο ωστό­σο άλλα­ξε διό­τι επέ­μει­ναν η Ρωσία και άλλοι συμμετέχοντες.

Στην συνέ­ντευ­ξη Τύπου, εκτός από την καγκε­λά­ριο Μέρ­κελ και τον Γενι­κό Γραμ­μα­τέα των Ηνω­μέ­νων Εθνών Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες, ανα­μέ­νε­ται να λάβουν μέρος και οι εκπρό­σω­ποι πολ­λών από τις χώρες οι οποί­ες συμμετέχουν.

Η Ελλά­δα δε θα συμ­με­τά­σχει όμως με τη «διπλω­μα­τι­κή αντε­πί­θε­ση των τελευ­ταί­ων ημε­ρών» έδει­ξε ότι  δε θέλει να μεί­νει έξω από τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά παι­χνί­δια στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, γι’ αυτό και η έκφρα­ση δυσα­ρέ­σκειας από τον Κυρ. Μητσο­τά­κη στην Άγκ. Μέρ­κελ σε χτε­σι­νή τους τηλε­φω­νι­κή τους επι­κοι­νω­νία. Ο μαρα­θώ­νιος επα­φών και κινή­σε­ων της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης συμπε­ρι­λάμ­βα­νε και την επί­σκε­ψη του Χαλί­φα Χαφτάρ και τις συνα­ντή­σεις του με τους Κυριά­κο Μητσο­τά­κη και Νίκο Δέν­δια. Κίνη­ση που προ­κά­λε­σε την αντί­δρα­ση της Τουρ­κί­ας. Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η σημε­ρι­νή δήλω­ση Ερντο­γάν ότι «οΜη­τσο­τά­κης παί­ζει λάθος το παιχνίδι»:

«Οι επα­φές του πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Χαφτάρ στην Αθή­να… Μάλι­στα. Η Ελλά­δα δεν προ­σκλή­θη­κε στη Λιβύη και ενο­χλή­θη­κε γι’ αυτό. Είχε ήδη ενο­χλη­θεί από τις συμ­φω­νί­ες μας με τη Λιβύη. Προ­σκά­λε­σαν τον Χαφτάρ στην Αθή­να με μια προ­σέγ­γι­ση ρεβαν­σι­σμού. Έκα­ναν συζη­τή­σεις που δεν είχαν καμία αξία. Φυσι­κά, περι­μέ­νου­με να δού­με τι θα μας πει ο Χαφτάρ στη Γερ­μα­νία. Ωστό­σο, ο Μητσο­τά­κης παί­ζει λάθος το παι­χνί­δι. Τα βήμα­τα που κάνει είναι λαν­θα­σμέ­να, δεν ξεκί­νη­σε καλά τη δια­δι­κα­σία» ανέ­φε­ρε ο Τούρ­κος πρόεδρος.

Αυτό που απα­σχο­λεί, την ελλη­νι­κή πλευ­ρά από τη Διά­σκε­ψη του Βερο­λί­νου είναι η συμ­φω­νία που υπέ­γρα­ψε προ μηνών για τον καθο­ρι­σμό θαλάσ­σιων συνό­ρων στην Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο ο Ταγίπ Ερντο­γάν με τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ. Ο φόβος της Αθή­νας είναι ο εξής: εφό­σον στο Βερο­λί­νο δεν τεθεί ζήτη­μα ακυ­ρό­τη­τας των δυο μνη­μο­νί­ων, τότε ακό­μη κι αν εμπρά­κτως το μνη­μό­νιο για τη στρα­τιω­τι­κή συνερ­γα­σία με την Τουρ­κία αδρα­νο­ποι­η­θεί, το άλλο μνη­μό­νιο για τις θαλάσ­σιες ζώνες θα δια­τη­ρη­θεί με το επι­χεί­ρη­μα ότι υπάρ­χει «συνέ­χεια» του κρά­τους και το μνη­μό­νιο υπο­γρά­φτη­κε από de jure και διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νη κυβέρ­νη­ση της χώρας.

Διεθνή δύναμη προστασία ζητά ο Σάρατζ

Στο μετα­ξύ, μερι­κές ώρες πριν διε­ξα­χθεί η διε­θνής σύνο­δος του Βερο­λί­νου, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, σε συνέ­ντευ­ξή του, που δημο­σιεύ­ει η γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα «Die Welt», ζήτη­σε την ανά­πτυ­ξη «διε­θνούς δύνα­μης προ­στα­σί­ας» στη Λιβύη σε περί­πτω­ση που ο Χάφταρ δια­τά­ξει την επα­νέ­ναρ­ξη των εχθροπραξιών.

«Θα χαι­ρε­τί­ζα­με μια δύνα­μη προ­στα­σί­ας, όχι επει­δή χρειά­ζε­ται να προ­στα­τευ­θού­με εμείς ως κυβέρ­νη­ση, αλλά για την προ­στα­σία του λιβυ­κού άμα­χου πλη­θυ­σμού, ο οποί­ος βομ­βαρ­δί­ζε­ται ακα­τά­παυ­στα εδώ και εννέα μήνες», επέμεινε.

Σύμ­φω­να με τον Σάρατζ, η απο­στο­λή θα πρέ­πει να τεθεί «υπό την αιγί­δα του ΟΗΕ» και θα πρέ­πει να απο­φα­σι­στεί εάν θα συμ­με­τά­σχουν η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, η Αφρι­κα­νι­κή Ένω­ση ή ο Αρα­βι­κός Σύνδεσμος.

Ο επι­κε­φα­λής της ευρω­παϊ­κής διπλω­μα­τί­ας Τζου­ζέπ Μπο­ρέλ από την πλευ­ρά του προ­έ­τρε­ψε τους Ευρω­παί­ους να «ξεπε­ρά­σουν τις δια­φω­νί­ες» τους και να συμ­με­τά­σχουν πιο ενερ­γά στην προ­σπά­θεια ανα­ζή­τη­σης λύσης, προ­κει­μέ­νου να τερ­μα­τι­στεί η σύρ­ρα­ξη στη Λιβύη.

«Αν συνα­φθεί συμ­φω­νία κατά­παυ­σης του πυρός (σήμε­ρα) Κυρια­κή (…), η ΕΕ πρέ­πει να είναι έτοι­μη να βοη­θή­σει να τεθεί σε εφαρ­μο­γή και να επι­τη­ρεί­ται αυτή η εκε­χει­ρία, ενδε­χο­μέ­νως με στρα­τιω­τι­κούς, στο πλαί­σιο μιας απο­στο­λής της ΕΕ», σημεί­ω­σε ο Μπο­ρέλ σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε την Παρα­σκευή στο γερ­μα­νι­κό ειδη­σε­ο­γρα­φι­κό περιο­δι­κό «Der Spiegel».

Ο επι­κε­φα­λής της κυβέρ­νη­σης της Λιβύ­ης επέ­κρι­νε το επί­πε­δο της εμπλο­κής των Ευρω­παί­ων ως τώρα. «Δυστυ­χώς μέχρι τώρα ο ρόλος της ΕΕ ήταν πολύ μικρός (…) παρό­τι ορι­σμέ­νες χώρες της ΕΕ έχουν ιδιαί­τε­ρη σχέ­ση με τη Λιβύη και παρό­τι είμα­στε γεί­το­νες και μοι­ρα­ζό­μα­στε πολ­λά κοι­νά συμ­φέ­ρο­ντα», στηλίτευσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο