Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διέρρευσαν δεδομένα 419 εκατ. χρηστών του facebook

Τηλε­φω­νι­κοί αριθ­μοί που συν­δέ­ο­νται με περισ­σό­τε­ρους από 400 εκα­τομ­μύ­ρια λογα­ρια­σμούς του Facebook βρέ­θη­καν απο­θη­κευ­μέ­νοι ηλε­κτρο­νι­κά, στην πιο πρό­σφα­τη παρα­βί­α­ση δεδο­μέ­νων του εν λόγω αμε­ρι­κα­νι­κού ομί­λου, ανα­φέ­ρει σήμε­ρα ο ιστό­το­πος TechCrunch.

Σε παρα­βια­σμέ­νο δια­κο­μι­στή βρέ­θη­καν απο­θη­κευ­μέ­νοι 419 εκα­τομ­μύ­ρια φάκε­λοι χρη­στών του πρώ­του μέσου κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης παγκο­σμί­ως, εκ των οποί­ων 133 εκα­τομ­μύ­ρια λογα­ρια­σμοί στις ΗΠΑ, περισ­σό­τε­ροι από 50 εκα­τομ­μύ­ρια στο Βιετ­νάμ και 18 εκα­τομ­μύ­ρια στη Βρε­τα­νία, σύμ­φω­να με τον αμε­ρι­κα­νι­κό ιστότοπο.

Ειδι­κό­τε­ρα ήταν κατα­χω­ρι­σμέ­νες οι ταυ­τό­τη­τες χρη­στών του Facebook –ένας συν­δυα­σμός αριθ­μών μονα­δι­κών για κάθε λογα­ρια­σμό– καθώς και οι αριθ­μοί τηλε­φώ­νων που συν­δέ­ο­νται με κάθε προ­φίλ, σε ορι­σμέ­νους λογα­ρια­σμούς το φύλο, καθώς και ο γεω­γρα­φι­κός εντοπισμός.

Ο δια­κο­μι­στής δεν προ­στα­τευό­ταν από κωδι­κό, κάτι που σημαί­νει ότι οποιοσ­δή­πο­τε μπο­ρού­σε να έχει πρό­σβα­ση στις βάσεις δεδο­μέ­νων. Ο δια­κο­μι­στής παρέ­με­νε σε σύν­δε­ση μέχρι αργά χθες, Τετάρ­τη, όταν ο TechCrunch ήρθε σε επι­κοι­νω­νία με τους ιδιο­κτή­τες του διακομιστή.

Το Facebook επι­βε­βαί­ω­σε εν μέρει τις πλη­ρο­φο­ρί­ες του TechCrunch, αλλά υπο­βάθ­μι­σε τη σημα­σία του περι­στα­τι­κού, βεβαιώ­νο­ντας ότι στην παρού­σα φάση των ελέγ­χων, ο αριθ­μός των σχε­τι­κών λογα­ρια­σμών δεν αντι­προ­σω­πεύ­ει παρά το ήμι­συ των προ­α­να­φε­ρό­με­νων σχε­δόν 419 εκατομμυρίων.

Ο όμι­λος πρό­σθε­σε ότι αρκε­τοί μετα­ξύ αυτών ήταν αντί­γρα­φα και ότι τα δεδο­μέ­να ήταν παλιά. “Αυτό το σύνο­λο των δεδο­μέ­νων απο­σύρ­θη­κε και δεν είδα­με καμιά ένδει­ξη ότι η ασφά­λεια των λογα­ρια­σμών του Facebook δια­κυ­βεύ­τη­κε”, δήλω­σε ένας εκπρό­σω­πος στο Γαλ­λι­κό Πρακτορείο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο