Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca

Στο 70,4% φτά­νει η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου της AstraZeneca και του πανε­πι­στη­μί­ου της Οξφόρ­δης με βάση δεδο­μέ­να από 11.636 εθε­λο­ντές σε Βρε­τα­νία και­Βρα­ζι­λία. σύμ­φω­να με σχε­τι­κό άρθρο το οποίο δημο­σιεύ­ε­ται στην ιατρι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση The Lancet, επι­βε­βαιώ­νο­ντας έτσι τα προ­κα­ταρ­κτι­κά ευρή­μα­τα για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβολίου

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι το εμβό­λιο απε­δεί­χθη απο­τε­λε­σμα­τι­κό κατά 90% σε μια ομά­δα εθε­λο­ντών που έλα­βαν αρχι­κά τη μισή δόση του σκευά­σμα­τος, ενώ το ποσο­στό περιο­ρι­ζό­ταν στο 62%για όσους έλα­βαν την κανο­νι­κή ‑διπλή-δόση. Γιαυ­τό και η εται­ρεία έχει κάνει γνω­στό πως είναι πιθα­νόν να προ­χω­ρή­σει σε μια επι­πρό­σθε­τη κλι­νι­κή δοκι­μή ώστε να δια­πι­στώ­σει, αν η αυξη­μέ­νη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα στο 90% μπο­ρεί όντως να οφεί­λε­ται στη μειω­μέ­νη δόση ή αν το απο­τέ­λε­σμα ήταν τυχαίο.

Σχε­τι­κά με την ασφά­λεια του εμβο­λί­ου αξιο­ποι­ή­θη­καν δεδο­μέ­να από 23.000 εθε­λο­ντές από τη Βρε­τα­νία, τη Βρα­ζι­λία και τη Νότιο Αμε­ρι­κή. Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση μόνο τρία από τα 175 περι­στα­τι­κά ανε­πι­θύ­μη­των ενερ­γειών που ανα­φέρ­θη­καν θεω­ρή­θη­καν σοβαρά.

Η ανε­ξάρ­τη­τη αρχή η οποία επι­τη­ρού­σε τις κλι­νι­κές δοκι­μές έκρι­νε ότι το ένα από αυτά ίσως και να σχε­τί­ζο­νταν με το εμβό­λιο (χωρίς να μπο­ρεί να δώσει τελι­κή απά­ντη­ση), το δεύ­τε­ρο αφο­ρού­σε εθε­λο­ντή ο οποί­ος ελάμ­βα­νε εικο­νι­κό εμβό­λιο και το τρί­το αφο­ρού­σε εθε­λο­ντή ο οποί­ος έλα­βε το εμβό­λιο και εμφά­νι­σε υψη­λό πυρετό.

Όπως εξή­γη­σε ο καθη­γη­τής του Πανε­πι­στη­μί­ου της Οξφόρ­δης, Andrew Pollard «ο υψη­λός πυρε­τός εμφα­νί­στη­κε μετά την λήψη της πρώ­της δόσης, θεω­ρεί­ται σχε­τι­ζό­με­νος με το εμβό­λιο, αλλά ο εθε­λο­ντής ανέρ­ρω­σε σύντο­μα και δεν εμφά­νι­σε πυρε­τό όταν έλα­βε τη δεύ­τε­ρη δόση».

Συνο­ψί­ζο­ντας τα απο­τε­λέ­σμα­τα και η καθη­γή­τρια της Οξφόρ­δης Sarah Gilbert σημεί­ω­σε ότι «το εμβό­λιο, είναι ασφα­λές, απο­τε­λε­σμα­τι­κό, μπο­ρεί να παρα­χθεί σε μεγά­λες ποσό­τη­τες με χαμη­λό κόστος και δεν απαι­τεί απο­θή­κευ­ση εν ψυχρώ» και προ­σέ­θε­σε ότι το εμβό­λιο βρί­σκε­ται εν ανα­μο­νή έγκρι­σης και πως «ελπί­ζου­με όλοι ότι σύντο­μα θα αρχί­σει η χορή­γη­σή του».

Σκλη­ρός Απρί­λης του 2020μ.Χ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο