Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαδήλωση στο Σύνταγμα: «Μόνο ο λαός σώζει το λαό, στην Εύβοια, στο Μάτι, στην Αττική Οδό!»

Τις φωνές τους και τις διεκ­δι­κή­σεις τους ένω­σαν εργα­ζό­με­νοι, σωμα­τεία και φορείς της Πάτρας και της Αττι­κής, σε μια μεγά­λη δια­δή­λω­ση στην Αθή­να, βάζο­ντας στο επί­κε­ντρο των διεκ­δι­κή­σε­ων την προ­στα­σία της ζωής τους και την απαί­τη­ση για σύγ­χρο­να δικαιώματα.

«Τίπο­τα δεν μας χαρί­ζε­ται, όλα κατα­κτιού­νται! Δεν θα γίνει η ζωή μας θυσία για τα κέρ­δη των λίγων», το μήνυ­μα που ακού­στη­κε δυνα­τά στο Σύνταγμα.

Η πλα­τεία σεί­στη­κε από συν­θή­μα­τα όπως: «Μόνο ο λαός σώζει το λαό, στην Εύβοια, στο Μάτι, στην Αττι­κή Οδό», «Έφτα­σε η ώρα να ξεση­κω­θου­με, να ζού­με στην ανέ­χεια εμείς δε θα δεχθού­με».

Χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι και φορείς της Πάτρας, μετά από κάλε­σμα της Δημο­τι­κής Αρχής και του Εργα­τι­κού Κέντρου ξεκί­νη­σαν με όλα τα μέσα από την πόλη για να δια­δη­λώ­σουν στην Αθή­να. Στην πλα­τεία Συντάγ­μα­τος συνα­ντή­θη­καν με χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους και φορείς της Αττι­κής, οι οποί­οι διεκ­δι­κούν το αυτο­νό­η­το δικαί­ω­μα να μη κιν­δυ­νεύ­ουν όταν χιο­νί­ζει, όταν έχει ζέστη ή όταν βρέ­χει, παλεύ­ουν να μη χαθεί κανέ­να μερο­κά­μα­το από τις μέρες που η κυβέρ­νη­ση ανα­κή­ρυ­ξε ως «αργία», για να σπά­σει στην πρά­ξη η εργο­δο­τι­κή αυθαι­ρε­σία που τις ημέ­ρες της κακο­και­ρί­ας σε πολ­λές περι­πτώ­σεις καλού­σε τους εργα­ζό­με­νους για εργα­σία αγνο­ώ­ντας τις επι­κίν­δυ­νες και­ρι­κές συνθήκες.

Χιλιά­δες λαού από Αττι­κή και Πάτρα διεκ­δι­κούν άμε­σα αιτή­μα­τα ανα­κού­φι­σης, για την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής τους τόσο από την παν­δη­μία όσο και από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές. Για λύσεις στα προ­βλή­μα­τα που αντι­με­τω­πί­ζουν σήμε­ρα, είτε αυτά αφο­ρούν τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, είτε αφο­ρούν τα δικαιώ­μα­τα στους χώρους δου­λειάς, για αυξή­σεις στους μισθούς, στις συντά­ξεις, στις κοι­νω­νι­κές παροχές.

Δ. Κου­τσού­μπας: Η πραγ­μα­τι­κή μομ­φή σε κάθε αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή δεν δίνε­ται μέσα στη Βου­λή αλλά στους δρό­μους του αγώνα

Θέτουν στο επί­κε­ντρο τις διεκ­δι­κή­σεις για:

- Άμε­σα μέτρα και έργα προ­στα­σί­ας του λαού από όλες τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, με επαρ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, μέσα από έναν ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχεδιασμό.

- Προ­μή­θεια μηχα­νη­μά­των και δημιουρ­γία ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, για την προ­στα­σία του λαού. Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού σε αντί­στοι­χες δομές, για να μπο­ρεί να δίνε­ται με επάρ­κεια η μάχη για την προ­στα­σία της ζωής των πολι­τών. Σε αυτήν την κατεύ­θυν­ση να δοθεί άμε­σα έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση και στους δήμους.

- Να καταρ­γη­θούν τα διό­δια και να εξα­σφα­λι­στούν σύγ­χρο­να μέσα και υπο­δο­μές, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, σε όλους τους οδι­κούς άξονες.

- Μεί­ω­ση της τιμής του ρεύ­μα­τος κατά 50% και κατάρ­γη­ση των χαρα­τσιών για τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά. Καμία δια­κο­πή ρεύ­μα­τος σε λαϊ­κές κατοι­κί­ες και σε μικρές επιχειρήσεις.

Υπόμημα στο Υπ. Εσωτερικών

Υπό­μνη­μα με τα αιτή­μα­τα και τις διεκ­δι­κή­σεις της σημε­ρι­νής κινη­το­ποί­η­σης παρέ­δω­σε ο Δήμαρ­χος Πατρέ­ων, Κώστας Πελε­τί­δης, στο υπουρ­γείο Εσωτερικών.

Προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται, το επό­με­νο διά­στη­μα, συνά­ντη­ση με τον Υπουρ­γό Εσω­τε­ρι­κών Μ. Βορί­δη, για να συζη­τη­θούν όλα τα ζητή­μα­τα που συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στο διεκ­δι­κη­τι­κό πλαί­σιο του Δήμου Πατρέων.

«Τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται! Δε θα γίνει η ζωή μας θυσία για τα κέρδη των λίγων!»

«Σήμε­ρα εδώ στο κέντρο της Αθή­νας είναι μαζί μας χιλιά­δες εργα­το­ϋ­πάλ­λη­λοι της Αττι­κής που μαζί με τις οικο­γέ­νειές τους δοκι­μά­στη­καν τις τελευ­ταί­ες μέρες από τις ανε­πάρ­κειες ενός κρά­τους που είναι εχθρι­κό απέ­να­ντι στον λαό, που προ­τε­ραιό­τη­τά του είναι τα κέρ­δη των λίγων και όχι η προ­στα­σία του λαού από φυσι­κά φαι­νό­με­να και κατα­στρο­φές» τόνι­σε μιλώ­ντας στο συλ­λα­λη­τή­ριο ο Δημή­τρης Μαρ­μού­τας, πρό­ε­δρος του Εργα­τι­κού Κέντρου Πάτρας. Σημεί­ω­σε ότι «πριν 4 χρό­νια οι εργα­ζό­με­νοι μαζί με δεκά­δες ζωντα­νά και υπαρ­κτά Συν­δι­κά­τα της Πάτρας, μαζί με τίμιους και αγω­νι­στές συν­δι­κα­λι­στές κατα­φέ­ρα­με και στρί­ψα­με το τιμό­νι της πορεί­ας του ΕΚΠ σε ταξι­κή και αγω­νι­στι­κή κατεύ­θυν­ση». Ανέ­φε­ρε ότι το ΕΚΠ δέχε­ται λυσ­σα­λέ­ες επι­θέ­σεις από «τη γνω­στή παρέα της πλειο­ψη­φί­ας της ΓΣΕΕ και των ανθρώ­πων της στην Πάτρα που συνε­χί­ζουν να μπαι­νο­βγαί­νουν στα γρα­φεία των υπουρ­γών για να παίρ­νουν εντο­λές και συμ­βου­λές για το πώς θα χει­ρα­γω­γή­σουν τα συν­δι­κά­τα και τους εργα­ζό­με­νους έτσι ώστε να περά­σουν τους νόμους τους για πετσό­κομ­μα των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των μας και των μισθών μας». «Δεν πει­ρά­ζει! Εμείς θα συνε­χί­σου­με, μαζί με τους εργα­ζό­με­νους της Πάτρας και τα συν­δι­κά­τα τους που μπή­καν μπρο­στά όλα αυτά τα χρό­νια για να μην μπουν οι αγώ­νες στο γύψο, για να ξηλω­θεί ο εργο­δο­τι­κός και κυβερ­νη­τι­κός συν­δι­κα­λι­σμός από το ΕΚ, για να σηκώ­σουν ανά­στη­μα οι εργα­ζό­με­νοι, για να οργα­νω­θούν αγώ­νες απέ­να­ντι σε αυτό το σάπιο σύστη­μα που μας κατα­δι­κά­ζει στη φτώ­χεια, στην ανερ­γία και την εξα­θλί­ω­ση» υπογράμμισε.

Ο Δ. Μαρ­μού­τας είπε ότι «είμα­στε εδώ για­τί δεν ανε­χό­μα­στε άλλο την κοροϊ­δία αυτής της κυβέρ­νη­σης, αλλά και όλων των προη­γού­με­νων που με τους νόμους τους άνοι­ξαν τον δρό­μο και την όρε­ξη στο κεφά­λαιο για να τσα­κί­σουν τα δικαιώ­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης», ανα­φε­ρό­με­νος στη συνέ­χεια στην ανερ­γία που μαστί­ζει την Πάτρα, στα εκα­το­ντά­δες λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά που είναι χωρίς ρεύ­μα, στην αύξη­ση των εργα­τι­κών ατυ­χη­μά­των στην πόλη και στην τρα­γι­κή κατά­στα­ση των δομών Υγεί­ας στην περιο­χή. Τώρα είναι η ώρα να οργα­νώ­σου­με τον αγώ­να μας για την υπε­ρά­σπι­ση της ζωής και της υγεί­ας μας. Συνε­χί­ζου­με τον αγώ­να μας οργα­νω­μέ­νοι στα σωμα­τεία μας για να μην περά­σει η βαρ­βα­ρό­τη­τα που θέλουν να μας επι­βά­λουν. Ο μονα­δι­κός δρό­μος προς τη νίκη είναι οι αγώ­νες της εργα­τι­κής τάξης» τόνι­σε κατα­λή­γο­ντας ο πρό­ε­δρος του ΕΚΠ.

«Λίγες ώρες χιο­νό­πτω­σης ήταν αρκε­τές για να εμφα­νι­σθεί η γύμνια του εχθρι­κού για τον λαό κρά­τους που είναι πολύ ικα­νό και απο­τε­λε­σμα­τι­κό όταν περι­φρου­ρεί τα ανα­ρίθ­μη­τα κέρ­δη των λίγων, αλλά ταυ­τό­χρο­να ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό για να μας προ­στα­τεύ­σει από τις συνέ­πειες φυσι­κών φαι­νο­μέ­νων που οδή­γη­σαν σε αλλε­πάλ­λη­λες τρα­γω­δί­ες εδώ και πολ­λά χρό­νια, σε όλη την Ελλά­δα και ιδιαί­τε­ρα στην Αττι­κή» επι­σή­μα­νε στην ομι­λία του ο Σπύ­ρος Κων­στα­ντάς, πρό­ε­δρος του Συν­δι­κά­του ΟΤΑ Αττι­κής, σημειώ­νο­ντας ότι «ακό­μα και τώρα, πέντε μέρες μετά τη χιο­νό­πτω­ση, το μόνο σχέ­διο που έχουν είναι να περι­μέ­νουν να βρέ­ξει για να λιώ­σουν τα χιό­νια». «Οι δικαιο­λο­γί­ες της κυβέρ­νη­σης, της Περι­φέ­ρειας και των δημάρ­χων είναι για τα σκου­πί­δια. Ας μας απα­ντή­σουν, πού ήταν την ώρα που χιό­νι­ζε όλοι αυτοί οι εργο­λά­βοι που υπο­γρά­φουν μαζί τους σωρη­δόν συμ­βά­σεις;» υπογράμμισε.

«Εμείς οι εργα­ζό­με­νοι στους δήμους γνω­ρί­ζου­με πολύ καλά ότι η πολι­τι­κή όλων των κυβερ­νή­σε­ων μέχρι και σήμε­ρα έφε­ρε το ξεχαρ­βά­λω­μα, την υπο­βάθ­μι­ση όλων των υπη­ρε­σιών, το χτύ­πη­μα της μόνι­μης και στα­θε­ρής δου­λειάς και την αντι­κα­τά­στα­σή της με εργα­ζό­με­νους με ευέ­λι­κτες μορ­φές εργα­σί­ας και με ιδιώ­τες. Αυτή την πολι­τι­κή υπη­ρέ­τη­σαν μέχρι κεραί­ας η μεγά­λη πλειο­ψη­φία των δημάρ­χων και της Περι­φέ­ρειας» σημεί­ω­σε ο Σ. Κων­στα­ντάς και κατέ­λη­ξε: «Δεν μπο­ρεί να απο­δε­χθού­με το καλο­καί­ρι να και­γό­μα­στε και τον χει­μώ­να να πνι­γό­μα­στε από τις βρο­χές ή να απο­κλειό­μα­στε από τα χιό­νια. Τώρα πρέ­πει να περά­σου­με στην αντε­πί­θε­ση οργα­νω­μέ­να μέσα από τα σωμα­τεία μας. Δεν φτά­νει να σιχτι­ρί­ζου­με από το σπί­τι μας, τώρα ο θυμός και η αγα­νά­κτη­σή μας πρέ­πει να γίνει οργα­νω­μέ­νος αγώ­νας για την προ­στα­σία της ζωής της δικής μας και των οικο­γε­νειών μας. Απαι­τού­με εδώ και τώρα:

- ‘Αμε­σα μέτρα και έργα προ­στα­σί­ας του λαού από όλες τις φυσι­κές κατα­στρο­φές με επαρ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση μέσα από ένα ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχεδιασμό.

- Προ­μή­θεια μηχα­νη­μά­των και δημιουρ­γία ανα­γκαί­ων υπο­δο­μών, με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης, για την προ­στα­σία του λαού. Μαζι­κές προ­σλή­ψεις μόνι­μου προ­σω­πι­κού σε αντί­στοι­χες δομές για να μπο­ρεί να δίνε­ται με επάρ­κεια η μάχη για την προ­στα­σία της ζωής των πολι­τών. Σε αυτή την κατεύ­θυν­ση να δοθεί άμε­σα έκτα­κτη χρη­μα­το­δό­τη­ση και στους δήμους.

- Να καταρ­γη­θούν τα διό­δια και να εξα­σφα­λι­στούν σύγ­χρο­να μέσα και υπο­δο­μές με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης σε όλους τους οδι­κούς άξονες.

- Μεί­ω­ση της τιμής του ρεύ­μα­τος κατά 50% και κατάρ­γη­ση των χαρα­τσιών για τα εργα­τι­κά και λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά. Καμία δια­κο­πή ρεύ­μα­τος σε λαϊ­κές κατοι­κί­ες και σε μικρές επιχειρήσεις».

«Φτά­νει πια. Απαι­τού­με λύσεις. Δεν θυσιά­ζου­με τις ζωές και τα δικαιώ­μα­τά μας για να θησαυ­ρί­ζουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι. Δεν ανε­χό­μα­στε τη στιγ­μή που η κυβέρ­νη­ση δίνει 5 δισ. ευρώ το χρό­νο για τη συμ­με­το­χή στους ΝΑΤΟι­κούς σχε­δια­σμούς που βάζουν σε σημα­ντι­κό κίν­δυ­νο τη χώρα μας να μη δια­τί­θε­νται χρή­μα­τα για να ενι­σχυ­θούν οι υπο­δο­μές, το προ­σω­πι­κό και τα μέσα που προ­στα­τεύ­ουν τη ζωή και το βιος του λαού μας. Δεν ανε­χό­μα­στε τη στιγ­μή που μετρά­με πάνω 23.000 νεκρούς από την παν­δη­μία και το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας στην Ελλά­δα, όπως και σε όλο τον κόσμο, να έχει σχε­δόν καταρ­ρεύ­σει, η κυβέρ­νη­ση να συνε­χί­ζει την προ­κλη­τι­κή ενί­σχυ­ση των μεγά­λων ιδιω­τι­κών κλι­νι­κών» τόνι­σε στην ομι­λία του ο Νίκος Μαυ­ρο­κέ­φα­λος, μέλος της Εκτε­λε­στι­κής Γραμ­μα­τεί­ας του ΠΑΜΕ.

«Ο αντα­γω­νι­σμός μετα­ξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαί­σιο της ίδιας αντι­λαϊ­κής πολι­τι­κής που υλο­ποιούν, για το ποια δια­κυ­βέρ­νη­ση είχε στη θητεία της τα λιγό­τε­ρα ή περισ­σό­τε­ρα θύμα­τα, είναι μεγά­λη ντρο­πή που δεν μπο­ρεί να ανε­χτεί κανέ­νας άνθρω­πος. Δεν δεί­χνει μόνο την κυνι­κό­τη­τα των αστι­κών κομ­μά­των. Επι­βε­βαιώ­νει ότι αυτό το σύστη­μα της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας δεν μπο­ρεί τελι­κά να προ­στα­τέ­ψει ούτε τις πιο στοι­χειώ­δεις και οξυ­μέ­νες ανά­γκες του λαού» επισήμανε.

Ανέ­φε­ρε ότι τα πολ­λά και συσ­σω­ρευ­μέ­να προ­βλή­μα­τα της πρό­λη­ψης και της αντι­με­τώ­πι­σης πυρ­κα­γιών, πλημ­μυ­ρών, σει­σμών θα τα βρί­σκου­με συνε­χώς μπρο­στά μας «για­τί τα έργα αντι­πυ­ρι­κής, αντι­πλημ­μυ­ρι­κής, αντι­σει­σμι­κής προ­στα­σί­ας δεν δίνουν κέρ­δη στους μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους και το αστι­κό κρά­τος επι­λέ­γει να απο­ψι­λώ­νει αυτούς τους τομείς και να ιδιω­τι­κο­ποιεί εκεί­να τα τμή­μα­τα στην Ενέρ­γεια, στο Νερό, στις Μετα­φο­ρές, στην Τοπι­κή Διοί­κη­ση που προ­σφέ­ρουν κέρ­δος στους ιδιώτες».

«Οι εγκλη­μα­τι­κές ευθύ­νες είναι δια­χρο­νι­κές και είναι όλων των κυβερ­νή­σε­ων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ» πρό­σθε­σε. «Όμως δεν μπο­ρού­με να ανε­χτού­με άλλο αυτήν την κατά­στα­ση. Απαι­τού­με εδώ και τώρα άμε­σα μέτρα και έργα προ­στα­σί­ας του λαού από όλες τις φυσι­κές κατα­στρο­φές με επαρ­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση μέσα από έναν ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχε­δια­σμό» είπε ο Ν. Μαυ­ρο­κέ­φα­λος και κατέ­λη­ξε: «Παίρ­νου­με την υπό­θε­ση στα χέρια μας, όπως έκα­νε ο λαός της Β. Εύβοιας, όπως κάνει ο λαός της Πάτρας, όπως έκα­ναν πολ­λοί πρω­το­πό­ροι αγω­νι­στές εδώ στην Αττι­κή Οδό, προ­σφέ­ρο­ντας το πιο απλό, λίγο νερό και λίγη τρο­φή σε όσους ήταν για ώρες απο­κλει­σμέ­νοι και ξεχα­σμέ­νοι από την ιδιω­τι­κή εται­ρεία και το κράτος.

Απο­δεί­χτη­κε για άλλη μια φορά πως μόνο “ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό”. Κανείς εργα­ζό­με­νος δεν μπο­ρεί να περι­μέ­νει “σωτή­ρες” και ουσια­στι­κές λύσεις έξω από τη δύνα­μη του οργα­νω­μέ­νου αγώ­να και της ταξι­κής πάλης, έξω από τον δρό­μο της αλλη­λεγ­γύ­ης. Καλού­με τα συν­δι­κά­τα της Αττι­κής και όλης της Ελλά­δας να οργα­νώ­σουν τον αγώ­να τους για την προ­στα­σία της ζωής, της υγεί­ας, του εισο­δή­μα­τος και των δικαιω­μά­των τους με νέους αγώ­νες, σε κάθε χώρο δου­λειάς, σε κάθε κλά­δο, σε κάθε πόλη με νέα συλ­λα­λη­τή­ρια μέσα στο Φλεβάρη».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από 902.gr.

Ναπο­λέ­ων Σου­κα­τζί­δης Το μεγα­λείο ενός αγω­νι­στή της Αντί­στα­σης, του Θέμου Κορνάρου

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο