Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαδηλώσεις στις ΗΠΑ κατά ενός πολέμου με το Ιράν

Φωνά­ζο­ντας συν­θή­μα­τα όπως «όχι πόλε­μος με το Ιράν» και «έξω οι ΗΠΑ από τη Μέση Ανα­το­λή», πολ­λοί δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν σήμε­ρα στην Ουά­σινγ­κτον, στη Νέα Υόρ­κη και σε άλλες πόλεις για να εκφρά­σουν την αντί­θε­σή του με την κλι­μά­κω­ση της έντα­σης μετά τον θάνα­το του πανί­σχυ­ρου Ιρα­νού στρα­τη­γού Κασέμ Σουλεϊμανί.

Έξω από τον Λευ­κό Οίκο είχαν συγκε­ντρω­θεί περί­που 200 άνθρω­ποι, αντα­πο­κρι­νό­με­νοι στο κάλε­σμα αρι­στε­ρών οργα­νώ­σε­ων που οργά­νω­σαν κινη­το­ποι­ή­σεις σε περί­που 70 πόλεις, υπό το γενι­κό σύν­θη­μα «Απο­χώ­ρη­ση των ΗΠΑ από το Ιράκ τώρα — Όχι πόλε­μος και κυρώ­σεις σε βάρος του Ιράν».

«Δεν θα επι­τρέ­ψου­με να συρ­θεί η χώρα μας σε άλλον έναν πόλε­μο», είπε ένας από τους οργα­νω­τές στο πλή­θος, το οποίο στη συνέ­χεια κατευ­θύν­θη­κε προς το Ξενο­δο­χείο Τραμπ, σε μικρή από­στα­ση από τον Λευ­κό Οίκο.

«Χρειά­ζε­στε να στρέ­ψε­τε αλλού την προ­σο­χή; Ξεκι­νή­στε έναν πόλε­μο», έγρα­φε το πλα­κάτ που κρα­τού­σε ο 66χρονος Σαμ Κουκ. «Η χώρα αυτή είναι στα χέρια κάποιου που είναι δια­νοη­τι­κά αστα­θής, του Ντό­ναλντ Τραμπ. Φοβά­μαι ότι θα ξεκι­νή­σει έναν πόλε­μο από απε­ρι­σκε­ψία, για­τί πιστεύω ότι δεν το θέλει πραγ­μα­τι­κά», είπε.

Η Σίριν, μια Ιρα­νο­α­με­ρι­κα­νί­δα 31 ετών, που δεν θέλη­σε να πει το επώ­νυ­μό της, δήλω­σε επί­σης ότι «ανη­συ­χεί για την πιθα­νό­τη­τα ενός πολέ­μου με το Ιράν». «Δαπα­νή­σα­με ήδη τρι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια για άδι­κους πολέ­μους στο Ιράκ (…) και στο Αφγα­νι­στάν και πού οδή­γη­σε αυτό;» διε­ρω­τή­θη­κε, εξη­γώ­ντας ότι μετά απ’ όλα αυτά το Ιράν βγή­κε ενι­σχυ­μέ­νο καθώς μετα­τρά­πη­κε σε «σημα­ντι­κή πολι­τι­κή, κοι­νω­νι­κή και πολι­τι­στι­κή δύνα­μη στο Ιράκ».

Στην Τάιμς Σκου­έρ στη Νέα Υόρ­κη, δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν κρα­τώ­ντας πανώ με τα οποία ζητού­σαν να μην εμπλα­κεί η χώρα σε έναν πόλε­μο με το Ιράν αλλά και να επι­στρέ­ψουν οι Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες από το Ιράκ. «Ο πόλε­μος δεν είναι στρα­τη­γι­κή επα­νε­κλο­γής», έγρα­φε ένα από τα πλακάτ.

Δια­δη­λώ­σεις έγι­ναν επί­σης στο Σικά­γο, το Λος Άντζε­λες και αλλού.

kasem2 kke kasem
usa iran 1 usa iran3
usa iran 5
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο