Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαδικτυακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την εργατική εξέγερση στον Βόλο

TE ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυριακή 21 Φλεβάρη 6.30 μμ.

Δια­δι­κτυα­κή εκδή­λω­ση για τα 100 χρό­νια από την εργα­τι­κή εξέ­γερ­ση στον Βόλο (Φλε­βά­ρης 1921) διορ­γα­νώ­νει την Κυρια­κή 21 Φλε­βά­ρη στις 6.30 μ.μ. η ΤΕ Μαγνη­σί­ας του ΚΚΕ.
Στην εκδή­λω­ση, που θα γίνει μέσω της πλατ­φόρ­μας zoom, θα μιλή­σουν οι Στρα­τής Δου­νιάς, μέλος του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Θανά­σης Βογια­τζής, στέ­λε­χος του ΚΚΕ, δημο­σιο­γρά­φος και ιστορικός.

Στην ανα­κοί­νω­ση — κάλε­σμά της η ΤΕ Μαγνη­σί­ας του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει μετα­ξύ άλλων:

«Για δύο μέρες κυριάρ­χη­σαν στην πόλη με δεκά­δες συγκε­ντρώ­σεις τα αιτή­μα­τα για την τιμή του ψωμιού και τους μισθούς και τα συν­θή­μα­τα υπέρ της Σοβιε­τι­κής Ένω­σης και ενά­ντια στον πόλε­μο που διε­ξή­γαν οι τότε κυβερ­νή­σεις για τα συμ­φέ­ρο­ντα της αστι­κής τάξης φορ­τώ­νο­ντας τα βάρη στις πλά­τες του λαού. Παρ’ όλες τις προ­σπά­θειες των κρα­τι­κών αρχών να κατα­στεί­λουν τις δια­δη­λώ­σεις με την απο­στο­λή μονά­δων χωρο­φυ­λα­κής και στρα­τού, δεν μπο­ρού­σαν να πάρουν τον έλεγ­χο του Βόλου. Πολ­λοί ήταν οι στρα­τιώ­τες και χωρο­φύ­λα­κες που ενώ­θη­καν με τους εργά­τες, προ­κα­λώ­ντας πανι­κό στους βιο­μή­χα­νους, οι οποί­οι τελι­κά συγκρό­τη­σαν δικό τους ένο­πλο σώμα με επι­κε­φα­λής τρα­μπού­κους προϊ­στά­με­νους των εργοστασίων.

Τις δύο εκεί­νες μέρες χιλιά­δες εργά­τες συμ­με­τεί­χαν σε ζωντα­νές συνε­λεύ­σεις και οργά­νω­ναν ώρα την ώρα τις επό­με­νες κινή­σεις του αγώ­να, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι η οργα­νω­μέ­νη μαζι­κή πάλη με ταξι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό προ­σφέ­ρει απε­ριό­ρι­στη ισχύ στο λαό. Τα λόγια του προ­έ­δρου της Γενι­κής Συνέ­λευ­σης των εργα­τών που κατα­γρά­φο­νται στην εφη­με­ρί­δα “Εργά­της” εκεί­νης της επο­χής: “Αν οι εργο­δό­τες νομί­ζουν ότι ζημιώ­νουν από τις επι­χει­ρή­σεις τους, να τις παρα­χω­ρή­σουν στα εργα­τι­κά συμ­βού­λια, για να τις εκμε­ταλ­λευ­θούν για το καλό της κοι­νω­νί­ας. Να εφαρ­μο­στή ο εργα­τι­κός έλεγ­χος στις επι­χει­ρή­σεις”, δεί­χνουν ότι ανά­με­σα στους εργά­τες ωρί­μα­ζε η κατα­νό­η­ση ότι η ρίζα των δει­νών τους είναι ο καπι­τα­λι­σμός και ότι την εξου­σία πρέ­πει να την πάρουν οι ίδιοι οι παρα­γω­γοί του πλού­του. Εξάλ­λου, το σύν­θη­μα “Ζήτω τα Σοβιέτ” και το τρα­γού­δι της “Διε­θνούς” επα­να­λαμ­βά­νο­νταν σε κάθε συγκέ­ντρω­ση και πορεία ακό­μα και από τους φαντά­ρους που στάλ­θη­καν να κατα­στεί­λουν τις δια­δη­λώ­σεις. Η εργα­τι­κή τάξη της πόλης μας με το σύν­θη­μα “Ειρή­νη με τη Ρωσία” απαί­τη­σε να στα­μα­τή­σει η συμ­με­το­χή του ελλη­νι­κού στρα­τού στη διε­θνή επέμ­βα­ση ενά­ντια στην ΕΣΣΔ που στό­χο είχε να χτυ­πη­θεί η σοσια­λι­στι­κή εξουσία.

Το βασι­κό αίτη­μα των δια­δη­λώ­σε­ων ήταν “να στα­μα­τή­σει ο πόλε­μος”. Απο­τε­λεί σημα­ντι­κή παρα­κα­τα­θή­κη αυτή η στά­ση των εργα­τών ενά­ντια στον πόλε­μο στη Μικρά Ασία και μάλι­στα σε μια περί­ο­δο που ο στρα­τός επε­λαύ­νει προς την Ανατολή (…)

ΚΚΕ KKE Εκδήλωση εργατική εξέγερση Βόλος 1921

Το ΚΚΕ, αν και είχε ιδρυ­θεί μόλις δύο χρό­νια πριν, είχε κατα­λυ­τι­κή επί­δρα­ση στα “Φεβρουα­ρια­νά”. Τα στε­λέ­χη του βρί­σκο­νταν στην ηγε­σία του εργα­τι­κού κινή­μα­τος, έχο­ντας κερ­δί­σει με τις θέσεις και τη στά­ση του ΚΚΕ το νου και την καρ­διά των εργα­τών της πόλης.

Η πεί­ρα που απο­κο­μί­στη­κε από τη μεγά­λη αυτή μάχη απο­τε­λεί ακό­μα και σήμε­ρα εξαι­ρε­τι­κά πολύ­τι­μη. Συνε­χί­ζει να απο­τε­λεί έναν σημα­ντι­κό σταθ­μό στη μελέ­τη της ταξι­κής πάλης και του επα­να­στα­τι­κού κινή­μα­τος στη χώρα μας. Εκα­τό χρό­νια μετά, σε τελεί­ως δια­φο­ρε­τι­κές συν­θή­κες, παρα­μέ­νουν εντε­λώς ίδιες οι ρίζες των προ­βλη­μά­των του λαού και η λύση τους. Σε αυτές τις σύν­θε­τες συν­θή­κες, το ΚΚΕ, νους — καρ­διά — οργα­νω­τής της εργα­τι­κής — λαϊ­κής πάλης για το σοσια­λι­σμό, δίνει όλες του τις δυνά­μεις για την πλα­τιά διά­δο­ση της ιστο­ρι­κής πεί­ρας αλλά και των θεω­ρη­τι­κών εργα­λεί­ων για την κατα­νό­η­ση της σύγ­χρο­νης πολι­τι­κής, οικο­νο­μι­κής και διε­θνούς πραγ­μα­τι­κό­τη­τας, βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της πάλης του εργα­τι­κού κινήματος.
Όπλο για την πάλη αυτή απο­τε­λούν οι Θέσεις της ΚΕ για το 21ο Συνέ­δριο του ΚΚΕ, που η δια­κί­νη­σή τους μέσω του “Ριζο­σπά­στη” συνε­χί­ζε­ται από τις Οργα­νώ­σεις μας».

ℹ️  Τα στοι­χεία σύν­δε­σης στη δια­δι­κτυα­κή πλατ­φόρ­μα ΖΟΟΜ είναι:
https://us05web.zoom.us/j/81319108533?pwd=djNrdGRnRyt1SkZidVlmU241eW9qUT09
Meeting ID: 813 1910 8533 —  Passcode: ACG87e

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο