Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαδικτυακή πλατφόρμα χαρτογράφησης της πανδημίας από το ΕΜΠ

Μια δια­δι­κτυα­κή πλατ­φόρ­μα πολυ­με­τα­βλη­τής παρα­κο­λού­θη­σης, ανά­λυ­σης και χαρ­το­γρά­φη­σης της γεω­γρα­φι­κής κατα­νο­μής και της δια­χρο­νι­κής εξέ­λι­ξης της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού (Web-GIS) δημιούρ­γη­σε η ερευ­νη­τι­κή ομά­δα GeoCHOROS του Εργα­στη­ρί­ου Γεω­γρα­φί­ας και Ανά­λυ­σης Χώρου, του Εθνι­κού Μετσό­βιου Πολυτεχνείου.

Όπως ανα­φέ­ρουν οι δημιουρ­γοί της, «σε αντί­θε­ση με άλλες αντί­στοι­χες πλατ­φόρ­μες, είναι η μόνη που δίνει πραγ­μα­τι­κή εικό­να για το μέγε­θος και την έντα­ση του προ­βλή­μα­τος, σε κάθε χώρα και παγκο­σμί­ως και διευ­κο­λύ­νει τον επι­σκέ­πτη στο να κάνει συγκρί­σεις, ακό­μα και εκτι­μή­σεις για την εξέ­λι­ξή της».

Έτσι, για παρά­δειγ­μα, εκτός από τον αριθ­μό κρου­σμά­των, θανά­των και ανα­κάμ­ψε­ων, μπο­ρεί να απει­κο­νι­σθεί ο ρυθ­μός εξέ­λι­ξης της νόσου για δια­φο­ρε­τι­κά χρο­νι­κά δια­στή­μα­τα, συνο­λι­κά την τελευ­ταία ημέ­ρα, την τελευ­ταία εβδο­μά­δα ή τις δύο τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, μπο­ρούν να υπο­λο­γι­στούν ποσο­στά κρου­σμά­των και θανά­των επί του πλη­θυ­σμού ή σε σχέ­ση με την πλη­θυ­σμια­κή πυκνό­τη­τα κάθε χώρας και πολ­λά άλλα.

«Ο λόγος που ανα­πτύ­ξα­με αυτή την πλατ­φόρ­μα είναι για­τί αυτό είναι ένα φαι­νό­με­νο που το αξιο­λο­γούν οι πολί­τες με βάση 3–4 βασι­κά δεδο­μέ­να- πόσα είναι τα κρού­σμα­τα, πόσοι είναι οι θάνα­τοι και πόσοι είναι αυτοί που ανέ­καμ­ψαν. Αλλά αυτά τα νού­με­ρα θέλουν να σταθ­μι­στούν με βάση τη χώρα στην οποία ανα­φέ­ρο­νται», εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθη­γη­τής του Τομέα Γεω­γρα­φί­ας και Περι­φε­ρεια­κού Σχε­δια­σμού της Σχο­λής Αγρο­νό­μων και Τοπο­γρά­φων Μηχα­νι­κών του ΕΜΠ Γεώρ­γιος Φώτιος.

«Σου δίνει (η πλατ­φόρ­μα) τη δυνα­τό­τη­τα να δεις τα κρού­σμα­τα σε σχέ­ση με τον πλη­θυ­σμό, τους θανά­τους σε σχέ­ση με τα κρού­σμα­τα, τα κρού­σμα­τα σε σχέ­ση με την πλη­θυ­σμια­κή πυκνό­τη­τα ή πού υπάρ­χουν, για παρά­δειγ­μα, περισ­σό­τε­ροι ηλι­κιω­μέ­νοι. Παράλ­λη­λα με αυτό, σου δίνει τη δυνα­τό­τη­τα να συγκρί­νεις πώς εξε­λίσ­σε­ται αυτή η παν­δη­μία ανά χώρα. Μπο­ρεί, δηλα­δή, κάποιος να δει ποιος είναι ο αριθ­μός εξά­πλω­σης και εξέ­λι­ξης της ασθέ­νειας σε κάθε χώρα», σημειώ­νει ο κ. Φώτιος, επι­ση­μαί­νο­ντας πως πρό­κει­ται για ένα “εργα­λείο” που απευ­θύ­νε­ται από τον απλό πολί­τη έως όλους όσοι θέλουν να ασχο­λη­θούν σε μεγα­λύ­τε­ρο βάθος μ’ αυτό.

Για τη δημιουρ­γία της πλατ­φόρ­μας, όπως λένε οι δημιουρ­γοί της, χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν σύγ­χρο­νες τεχνο­λο­γί­ες και έχει δοθεί έμφα­ση στη φιλι­κό­τη­τα προς τον χρή­στη, στον οποίο παρέ­χο­νται δυνα­τό­τη­τες δια­μόρ­φω­σης χαρ­τών, γρα­φη­μά­των και πινά­κων, που απα­ντούν σε ερω­τή­μα­τα που τον απα­σχο­λούν και με τον τρό­πο που εκεί­νος επιλέγει.

Στην ερευ­νη­τι­κή ομά­δα που σχε­διά­ζει, υλο­ποιεί και δια­χει­ρί­ζε­ται τη δια­δι­κτυα­κή αυτή πλατ­φόρ­μα, συμ­με­τέ­χουν επί­σης οι Γιώρ­γος Πανα­γιω­τό­που­λος και Άλκη­στη Δαλ­κα­βού­κη και οι δύο υπο­ψή­φιοι διδά­κτο­ρες του Εθνι­κού Μετσό­βιου Πολυτεχνείου.

«Είναι εντυ­πω­σια­κή η απο­δο­χή της πλατ­φόρ­μας. Σε μόλις δύο ημέ­ρες έχου­με λάβει πολ­λά μηνύ­μα­τα κυρί­ως από ερευ­νη­τές», ανα­φέ­ρει ο κ. Φώτιος

Η δια­δι­κτυα­κή πλατ­φόρ­μα είναι προ­σβά­σι­μη στη διεύ­θυν­ση: http://geochoros.survey.ntua.gr/coronavirus/.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο