Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διαλέγουν όλοι πλευρά — Which side are you on?

Από χτες μία είδη­ση γυρ­νά­ει από κινη­τό σε κινητό.
Με τη φρά­ση «έμα­θες τι έγι­νε στην COSCO»; έχουν ξεκι­νή­σει δεκά­δες διά­λο­γοι ανά­με­σα σε φίλους που θέλουν να ενη­με­ρώ­σουν για το νέο εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα, αυτή τη φορά στο εμβλη­μα­τι­κό κάτερ­γο στο λιμά­νι του Πειραιά.

Η είδη­ση γεμί­ζει με οργή κάθε άνθρω­πο της δου­λειάς, ενώ οι εικό­νες με τους εργά­τες να απο­φα­σί­ζουν επι­τό­που απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση τους γεμί­ζει με θάρ­ρος και αποφασιστικότητα.

Ένα και ένα κάνουν δύο. Έτσι και η εντα­τι­κο­ποί­η­ση της δου­λειάς ‑και όχι μόνο στον κλά­δο των Μετα­φο­ρών- θα φέρει 100% αλλά όχι τυχαία και νέα εργα­τι­κά «ατυ­χή­μα­τα». Δεν έπε­σε κανέ­νας από τα σύν­νε­φα με το νέο έγκλη­μα, ωστό­σο κάποιοι φρό­ντι­σαν να μην ταρα­κου­νη­θεί και κανέ­νας. Πρώ­το βιο­λί ανά­με­σά τους το ραβα­σά­κι που μοί­ρα­σε το Αθη­ναϊ­κό Πρα­κτο­ρείο Ειδή­σε­ων, που πλη­ρο­φο­ρού­σε τους ανα­γνώ­στες πως ο εργά­της που έχα­σε τη ζωή του είχε σχο­λά­σει και για κάποιο λόγο πήγε στη γερα­νο­γέ­φυ­ρα και κάτω από επί­σης άγνω­στες συν­θή­κες έχα­σε τη ζωή του. Με κάθε τρό­πο να συγκα­λυ­φτεί το έγκλη­μα, με κάθε τρό­πο να φύγει από το κάδρο της ευθύ­νης η εργο­δο­σία και ασφα­λώς όλο το αντερ­γα­τι­κό οπλο­στά­σιο που την «προ­στα­τεύ­ει» από τη λήψη μέτρων ασφαλείας.
Πολύ περισ­σό­τε­ρο που στην περί­πτω­σή μας η εργο­δο­σία γίνε­ται μήλον της Έρι­δος ανά­με­σα στην κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος την ικα­νο­ποί­η­σε πιο άμε­σα, πιο έγκαι­ρα. Μπρο­στά στη «δια­μόρ­φω­ση φιλι­κού περι­βάλ­λο­ντος για τις επεν­δύ­σεις» (τι ξύλι­νη γλώσ­σα!) οι κυβερ­νή­σεις κάνουν τα πάντα για τους επεν­δυ­τές. Θες πακέ­τα στή­ρι­ξης; Όσα θες! Θες εργα­λεία για να μην εντάσ­σο­νται οι εργά­τες στα Βαρέα και Ανθυ­γιει­νά; Όσα θες! Θες να φέρ­νεις τον εργά­τη για δου­λειά ύστε­ρα από μόλις 13ωρη ανά­παυ­ση; Το έχου­νε! Θες εργα­λεία ώστε να τα κάνεις όλα αυτά και να μην κου­νιέ­ται φύλ­λο; Εδώ κι αν έχου­νε, με πιο πρό­σφα­το το νόμο Χατζη­δά­κη και πιο εμβλη­μα­τι­κό του πρό­σφα­του παρελ­θό­ντος τον νόμο Αχτσιό­γλου, σύμ­φω­να με τον οποίο οι εργά­τες χτες στην COSCO έπρε­πε πρώ­τα να μετρη­θούν, να τσε­κα­ρι­στεί ότι το 50%+1 είναι ταμεια­κώς εντά­ξει και μετά να κάνουν Γενι­κή Συνέ­λευ­ση για να προ­κη­ρύ­ξουν απεργία.

ΑΥΓΗ CoscoΚάπως έτσι φτά­σα­με οι μεγά­λοι ειδη­σε­ο­γρα­φι­κοί όμι­λοι, φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κά ΜΜΕ να κατα­κλύ­ζο­νται από τα fake news που ξέπλε­ναν τις ευθύ­νες της εργοδοσίας.
Όμως τα ίδια ανυ­πό­στα­τα φιγου­ρά­ρουν και στα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλα «εναλ­λα­κτι­κά» ΜΜΕ.
 Τι κι αν το Σωμα­τείο διέ­ψευ­σε; Τι κι αν το Σωμα­τείο ενη­μέ­ρω­σε με βίντεο από τη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση των εργα­ζο­μέ­νων για το τι πραγ­μα­τι­κά έγι­νε και πόσο αισχρή ήταν η προ­σπά­θεια να μοι­ρα­στούν «ειδή­σεις» αμφι­βό­λου προ­έ­λευ­σης, αλλά συγκε­κρι­μέ­νης στό­χευ­σης; Αυτά τα ντο­κου­μέ­ντα τα έφα­γε η μαρμάγκα.
Και αν χτες η δου­λειά της συγκά­λυ­ψης έγι­νε με τη δια­στρέ­βλω­ση των γεγο­νό­των, σήμε­ρα έγι­νε με την ορι­στι­κή απο­σιώ­πη­ση, όπως π.χ από την έντυ­πη «Αυγή» που δεν βρή­κε μία λέξη να πει για το εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα, μην και πει­ρα­χτεί καμία τρί­χα από την «εμβλη­μα­τι­κή επέν­δυ­ση» της COSCO.
Χαρα­κτη­ρι­στι­κή επί­σης είναι για ακό­μη μία φορά η αφω­νία διά­φο­ρων «δια­μορ­φω­τών της κοι­νής γνώ­μης» που η ευαι­σθη­σία τους ‑απο­δει­κνύ­ε­ται τέτοιες ώρες- στα­μα­τά­ει έξω από τους χώρους δου­λειάς ακό­μα και αν από μέσα είναι ένας νεκρός άνθρω­πος του μεροκάματου.

Είτε διαστρέβλωση, λοιπόν, είτε «θάψιμο»… Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά…

Για άλλη μία φορά το βάρος της ενη­μέ­ρω­σης από τη σκο­πιά των εργα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων το σηκώ­νουν 902.gr, «Ριζο­σπά­στης»,«Οδη­γη­τής», “Ατέ­χνως” φυσι­κά μαζί με χιλιά­δες απλούς ανθρώ­πους που κατα­λα­βαί­νουν πως η σιω­πή είναι του­λά­χι­στον συνε­νο­χή και γι’ αυτό την απορ­ρί­πτουν, δια­δί­δο­ντας την αλή­θεια και τα δίκαια αιτή­μα­τα των απεργών.

mnimeio ergath

Ενός λεπτού σιγή για τους νεκρούς της εργατικής τάξης

Με τους εργάτες της COSCO! 
Τα αιτήματά τους για μέτρα υγείας και ασφάλειας είναι αιτήματα ζωής και θανάτου και πρέπει να ικανοποιηθούν!

cosco kinhtopoiisiΠροκλητική στάση της εργοδοσίας – 
Νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων –

Με νέα 24ωρη απερ­γία από από­ψε τα μεσά­νυ­χτα, εντεί­νουν τον αγώ­να τους οι εργα­ζό­με­νοι της COSCO ενά­ντια στο νέο εργο­δο­τι­κό έγκλη­μα, όπου συνά­δελ­φός τους έχα­σε την ζωή του εν ώρα εργα­σί­ας στο ΣΕΜΠΟ, και απαι­τώ­ντας μέτρα προ­στα­σί­ας προ­κει­μέ­νου να γυρ­νούν σώοι και αβλα­βείς στα σπί­τια τους.cambia il tempo

Όπως κατήγ­γει­λε ο Μάρ­κος Μπε­κρής, πρό­ε­δρος του Σωμα­τεί­ου ΕΝΕΔΕΠ στη συνά­ντη­ση που έγι­νε στα γρα­φεία της Διοί­κη­σης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ στο Ικό­νιο, στο πλαί­σιο της μαζι­κής σημε­ρι­νής συγκέ­ντρω­σης, στο πλαί­σιο της 24ωρης απερ­γί­ας των εργα­ζο­μέ­νων,  η εργο­δο­σία προ­κλη­τι­κά αρνή­θη­κε να ικα­νο­ποι­ή­σει τα αιτή­μα­τά τους, ενώ η προ­κλη­τι­κό­τη­τα έφτα­σε στο σημείο να χαρα­κτη­ρί­σει την δου­λειά τους ως «ήπια», απορ­ρί­πτο­ντας ακό­μα και το αίτη­μα για αύξη­ση των ατό­μων στις ομά­δες εργα­σί­ας από 4 σε 6.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο