Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διεθνές συνέδριο για την αστυνομική λογοτεχνία

Διε­θνές συνέ­δριο με θέμα «Έγκλη­μα και κρί­ση: γρα­φές και μετα­γρα­φές της σύγ­χρο­νης αστυ­νο­μι­κής λογο­τε­χνί­ας» θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί αύριο Παρα­σκευή, και το Σάβ­βα­το στο Αμφι­θέ­α­τρο της Κεντρι­κής Βιβλιο­θή­κης του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης. Στο συνέ­δριο, που τελεί υπό την αιγί­δα της Επι­τρο­πής Ερευ­νών του ΑΠΘ, θα λάβουν μέρος συγ­γρα­φείς, πανε­πι­στη­μια­κοί ερευ­νη­τές, κρι­τι­κοί λογο­τε­χνί­ας και μεταφραστές.

Ένα από τα θέμα­τα που θα απα­σχο­λή­σουν τους συνέ­δρους είναι η σχέ­ση του ελλη­νι­κού αστυ­νο­μι­κού μυθι­στο­ρή­μα­τος με την κρί­ση: το πώς η λογο­τε­χνία βλέ­πει την οικο­νο­μι­κή κρί­ση (Γιάν­νης Πανού­σης) ή το πώς κατα­νο­εί και ερμη­νεύ­ει τις κοι­νω­νι­κές της συνέ­πειες (Loic Marcou).

Θα συζη­τη­θούν ακό­μα η πορεία της αστυ­νο­μι­κής λογο­τε­χνί­ας στην Ελλά­δα από το 1974 έως σήμε­ρα (Βαγ­γέ­λης Χατζη­βα­σι­λεί­ου), ο τρό­πος με τον οποίο επη­ρε­ά­ζο­νται οι αστυ­νο­μι­κοί συγ­γρα­φείς από την υπε­ρα­νά­πτυ­ξη του καπι­τα­λι­σμού και την παγκο­σμιο­ποί­η­ση (Dominique Manotti) και το μέλ­λον της μυθο­πλα­σί­ας του νουάρ (Patrick Raynal).

Τους συνέ­δρους θα απα­σχο­λή­σει επί­σης η δια­δρο­μή που έχει χαρά­ξει η αστυ­νο­μι­κή λογο­τε­χνία κινού­με­νη ανά­με­σα στην παρά­δο­ση και τον μοντερ­νι­σμό (Πέτρος Μαρ­τι­νί­δης), καθώς και τα προ­βλή­μα­τα τα οποία καλού­νται να επι­λύ­σουν οι μετα­φρα­στές της (Σίμος Γραμ­με­νί­δης, Τιτί­κα Δημητρούλια).

Θα ακου­στούν επι­προ­σθέ­τως ειση­γή­σεις για το αστυ­νο­μι­κό μυθι­στό­ρη­μα στη Μεσό­γειο (Ανθή Βηδεν­μάιερ), την Αφρι­κή (Véronique Bonnet), την Ιτα­λία (Ζώζη Ζωγρα­φί­δου), τη Σερ­βία (Adrijana Marcetic) και την Τουρ­κία (Timour Muhidine), όπως και για τη σχέ­ση του αστυ­νο­μι­κού μυθι­στο­ρή­μα­τος με τα μαθη­μα­τι­κά (Τεύ­κρος Μιχαη­λί­δης), την περι­πλά­νη­ση (Maurice Attia) και τη λαϊ­κό­τη­τα (Ουρα­νία Πολυ­καν­δριώ­τη). Ειση­γή­σεις για καθιε­ρω­μέ­να έργα της αστυ­νο­μι­κής λογο­τε­χνί­ας σε διε­θνές επί­πε­δο θα κάνουν οι Vesna Elez και Γκρα­τσιέ­λα Καστελλάνου.

Το συνέ­δριο θα συμπλη­ρω­θεί με δύο συζη­τή­σεις στρογ­γυ­λής τρα­πέ­ζης. Η πρώ­τη θα δοκι­μά­σει να απα­ντή­σει στο ερώ­τη­μα αν η αστυ­νο­μι­κή λογο­τε­χνία εκπρο­σω­πεί ένα παγκό­σμιο λαϊ­κό είδος. Συμ­με­τέ­χουν οι D. Manotti, P. Raynal, M. Attia, Τ. Μιχαη­λί­δης και Π. Μαρ­τι­νί­δης. Η δεύ­τε­ρη θα έχει θέμα «Έγκλη­μα και κρί­ση» και θα λάβουν μέρος οι Βασί­λης Δανέλ­λης, Γιάν­νης Ράγκος, Σέρ­γιος Γκά­κας, Ανδρέ­ας Απο­στο­λί­δης και Μαρ­λέ­να Πολιτοπούλου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο