Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας: Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη στο Δημοτικό Θερινό Θέατρο στις 4 και 5 Ιούλη

Την ανα­τρε­πτι­κή «Ηλέ­κτρα» του Ευρι­πί­δη φιλο­ξε­νεί τη Δευ­τέ­ρα 4 και την Τρί­τη 5 Ιού­λη στις 9.30 το βρά­δυ στο «Δημο­τι­κό Θερι­νό Θέα­τρο Πάτρας» το Διε­θνές Φεστιβάλ.

Η παρά­στα­ση ανε­βαί­νει σε μετά­φρα­ση Στρα­τή Πασχά­λη και σκη­νο­θε­σία Γιώρ­γου Λύρα με την Μαρία Κίτσου και τον Δημή­τρη Γκο­τσό­που­λο στους ρόλους της Ηλέ­κτρας και του Ορέ­στη αντί­στοι­χα. Στον ρόλο του Παι­δα­γω­γού ο Γιώρ­γος Κωνσταντίνου.

Η «Ηλέ­κτρα» του Ευρι­πί­δη είναι ένα πρω­το­πο­ρια­κό και αμφι­λε­γό­με­νο έργο, γέν­νη­μα μιας επο­χής όπου όλες οι βεβαιό­τη­τες έχουν γίνει αβε­βαιό­τη­τες. Ο ποι­η­τής δεν διστά­ζει να παρου­σιά­σει επί σκη­νής τη δική του εκδο­χή του μύθου, με τους ήρω­ές του σε έναν κόσμο ρεα­λι­στι­κής καθη­με­ρι­νό­τη­τας να θέτουν επι­τα­κτι­κά ζητή­μα­τα πάνω στις έννοιες της εκδί­κη­σης, της δικαιο­σύ­νης, της ηθι­κής σύγκρου­σης, του πάθους. Μια noir εκδο­χή του μύθου, μια τρα­γω­δία εκδί­κη­σης αλλά ταυ­τό­χρο­να ένα έργο βαθιά, συγκλο­νι­στι­κά ανθρώπινο.

Όταν η Ηλέ­κτρα παρου­σιά­ζε­ται το 413 π.Χ. η Αθή­να είναι κλο­νι­σμέ­νη από τον μακρό­χρο­νο Πόλε­μο, σε λίγους μήνες θα έρθει και η οδυ­νη­ρή και ταπει­νω­τι­κή ήττα στη Σικε­λι­κή Εκστρα­τεία. Η Ηλέ­κτρα του Ευρι­πί­δη, πρό­δρο­μος των μεγά­λων κει­μέ­νων του ελι­σα­βε­τια­νού θεά­τρου και απαρ­χή του ψυχο­λο­γι­κού θεά­τρου, βρί­σκε­ται σε ένα επι­σφα­λές σημείο σύγκλι­σης: Εκεί που θεοί και άνθρω­ποι πρέ­πει να ανα­θε­ω­ρή­σουν τον κόσμο τους σε μια επο­χή αμφι­βο­λί­ας και απομυθοποίησης.

Η Ηλέ­κτρα ζει στο περι­θώ­ριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπει­νω­τι­κό γάμο που της επέ­βα­λαν. Ο Ορέ­στης, επι­κη­ρυγ­μέ­νος από το Παλά­τι, έρχε­ται για να εκδι­κη­θεί τον θάνα­το του πατέ­ρα του και τα δει­νά του ίδιου και της αδελ­φής του, οδη­γη­μέ­νος από τον χρη­σμό του Απόλ­λω­να. Τα δύο αδέλ­φια βάζουν σε εφαρ­μο­γή το σχέ­διό τους για να απο­κα­τα­στή­σουν την τάξη και να απο­δώ­σουν, όπως πιστεύ­ουν, δικαιο­σύ­νη. Η σκο­τει­νή προ­σμο­νή της εκδί­κη­σης και το χρέ­ος που οδη­γεί στη μητρο­κτο­νία θα γεν­νή­σουν τη φρί­κη και όχι τη λύτρω­ση. Για πρώ­τη φορά στον Ευρι­πί­δη, ο φόνος διε­ρευ­νά­ται σε σχέ­ση με τις ψυχο­λο­γι­κές του συνέ­πειες. Η ανα­μέ­τρη­ση με το παρά­δο­ξο της ύπαρ­ξης, τα θυελ­λώ­δη συναι­σθή­μα­τα, η ανα­το­μία του ψυχι­σμού των ηρώ­ων και τα καί­ρια και δια­χρο­νι­κά διλήμ­μα­τα καθι­στούν την Ηλέ­κτρα έργο μονα­δι­κά ανα­τρε­πτι­κό και σύγχρονο.

Η ταυτότητα της παράστασης

Μετά­φρα­ση: Στρα­τής Πασχά­λης, Σκη­νο­θε­σία: Γιώρ­γος Λύρας

Δρα­μα­τουρ­γι­κή συνερ­γα­σία: Ειρή­νη Μουντράκη

Σκη­νι­κά — Κοστού­μια: Απόλ­λων Παπαθεοχάρης

Κίνη­ση: Θανά­σης Ακοκκαλίδης

Μου­σι­κή: Αντώ­νης Παπακωνσταντίνου

Φωτι­σμοί: Αλέ­ξαν­δρος Αλεξάνδρου

Βοη­θός Σκη­νο­θέ­τη: Ανα­στα­σία Πανοπούλου

Οργά­νω­ση παρα­γω­γής: Ντό­ρα Βαλσαμάκη

φωτο­γρα­φί­ες παρά­στα­σης: Νίκος Ζήκος

Πρωταγωνιστούν: (με σειρά εμφάνισης)

Γεωρ­γός: Γιώρ­γος Δεπά­στας, Ηλέ­κτρα: Μαρία Κίτσου, Ορέ­στης: Δημή­τρης Γκο­τσό­που­λος, Πυλά­δης: Σπύ­ρος Κυρια­ζό­που­λος, Γέρο­ντας: Γιώρ­γος Κων­στα­ντί­νου, Άγγε­λος: Νίκος Λεκά­κης, Κλυ­ται­μνή­στρα: Ιώαν­να Μαυ­ρέα, Διό­σκου­ροι: Ιάσο­νας Παπα­ματ­θαί­ου — Αντώ­νης Σταμόπουλος,

Χορός: ​(αλφα­βη­τι­κά)

Φανή Απο­στο­λί­δου, Κορί­να Θεο­δω­ρί­δου, Πίνα Κού­λο­γλου, Άννα Κωνσταντίνου,

Γωγώ Παπαϊ­ω­άν­νου, Βάσια Χρήστου

Διάρ­κεια παρά­στα­σης: 90 λεπτά

Έναρ­ξη παρα­στά­σε­ων: 21.30

Τιμές εισι­τη­ρί­ων

Γενι­κή είσο­δος 20 ευρώ

Φοι­τη­τι­κό — παι­δι­κό μέχρι 12 ετών — ΑμεΑ — ανέρ­γων 15 ευρώ

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο