Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Ενα κορίτσι κάτω των 15 ετών αναγκάζεται να παντρευτεί κάθε επτά δευτερόλεπτα

Διε­θνής Ημέ­ρα Κορι­τσιού σήμε­ρα  σε ένα κόσμο που συνο­λι­κά τα δικαιώ­μα­τα του παι­διού δε γίνο­νται σεβα­στά. Με πολ­λούς τρό­πους και πολ­λές δικαιο­λο­γί­ες καταπατούνται.

Ένας τρό­πος κατα­πά­τη­σης, και μάλι­στα χωρίς να θεω­ρεί­ται παρά­νο­μος ή ανή­θι­κος είναι αυτός που δεί­χνει η μελέ­τη τα συμπε­ρά­σμα­τα της οποί­ας δημοσιεύουμε.

Ενα κορί­τσι κάτω των 15 ετών ανα­γκά­ζε­ται να παντρευ­τεί κάθε επτά δευ­τε­ρό­λε­πτα, σύμ­φω­να με έκθε­ση της οργά­νω­σης Save the Children, η οποία δημο­σιεύ­θη­κε σήμε­ρα Παγκό­σμια Ημέ­ρα Κορι­τσιού, ενώ κορί­τσια ακό­μη και 10 ετών παντρεύ­ο­νται πολύ μεγα­λύ­τε­ρους άνδρες σε χώρες όπως το Αφγα­νι­στάν, την Υεμέ­νη, την Ινδία και τη Σομαλία.

Ο γάμος σε τόσο νεα­ρή ηλι­κία στε­ρεί από τα κορί­τσια την ευκαι­ρία για μόρ­φω­ση, αλλά και αυξά­νει τους κιν­δύ­νους να υπο­στούν τραυ­μα­τι­σμούς κατά τον τοκε­τό ή ακό­μη και να πεθά­νουν, αν κάνουν παι­διά προ­τού το σώμα τους είναι έτοιμο.

«Ο γάμος παι­διών είναι η αρχή ενός κύκλου μειο­νε­κτη­μά­των που στε­ρεί από τα κορί­τσια βασι­κά τους δικαιώ­μα­τα, όπως το δικαί­ω­μα να μορ­φω­θούν, να ανα­πτυ­χθούν και να είναι παι­διά», δήλω­σε η διευ­θύ­νου­σα σύμ­βου­λος της Save the Children Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

«Τα κορί­τσια που παντρεύ­ο­νται πολύ νωρίς συχνά δεν μπο­ρούν να πάνε στο σχο­λείο, είναι πιο πιθα­νό να πέσουν θύμα­τα ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας, κακο­ποί­η­σης και βια­σμού. Μένουν έγκυ­ες και εκτί­θε­νται σε σεξουα­λι­κώς μετα­δι­δό­με­νες ασθέ­νειες, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ιού HIV», τόνι­σε η Τόρνινγκ-Σμιτ.

Η έκθε­ση της Save the Children κατα­τάσ­σει τις χώρες από την καλύ­τε­ρη στη χει­ρό­τε­ρη για τα κορί­τσια, βάσει του ποσο­στού γάμων παι­διών, του αριθ­μού των κορι­τσιών που πηγαί­νουν σχο­λείο, των εγκυ­μο­σύ­νων μετα­ξύ των εφή­βων, των θανά­των στη διάρ­κεια του τοκε­τού και του αριθ­μού των γυναι­κών βουλευτών.

Ο Νίγη­ρας, το Τσαντ, η Κεντρο­α­φρι­κα­νι­κή Δημο­κρα­τία, το Μαλί και οι Σομα­λία βρί­σκο­νται στις τελευ­ταί­ες θέσεις του καταλόγου.

Οι ερευ­νη­τές επι­ση­μαί­νουν ότι οι συγκρού­σεις, η φτώ­χεια και οι ανθρω­πι­στι­κές κρί­σεις είναι σημα­ντι­κοί παρά­γο­ντες που αφή­νουν τα κορί­τσια εκτε­θει­μέ­να στον γάμο σε πολύ μικρή ηλικία.

Το κλεί­σι­μο των σχο­λεί­ων εξαι­τί­ας της επι­δη­μί­ας του ιού Εμπο­λα οδή­γη­σε σε περί­που 14.000 εγκυ­μο­σύ­νες μετα­ξύ εφή­βων στη Σιέ­ρα Λεό­νε, ανέ­φε­ρε η Save the Children.

Η οργά­νω­ση ανα­φέ­ρει το παρά­δειγ­μα της Σαχάρ, μιας 14χρονης πρό­σφυ­γα από τη Συρία που ζει στον Λίβα­νο η οποία δεν θέλη­σε να δώσει το πραγ­μα­τι­κό της όνο­μα. Η Σαχάρ παντρεύ­τη­κε έναν 20χρονο άνδρα σε ηλι­κία 13 ετών και τώρα είναι δύο μηνών έγκυος.
«Η ημέ­ρα του γάμου μου φαντα­ζό­μουν ότι θα ήταν μια υπέ­ρο­χη ημέ­ρα, αλλά δεν ήταν. Ήταν στε­νά­χω­ρα», είπε. «Νιώ­θω πραγ­μα­τι­κά ευλο­γη­μέ­νη που θα απο­κτή­σω μωρό. Όμως είμαι ένα παι­δί που θα μεγα­λώ­σω ένα παι­δί», πρόσθεσε.

Η UNICEF εκτι­μά ότι ο αριθ­μός των γυναι­κών σε όλο τον κόσμο που παντρεύ­ο­νται προ­τού ενη­λι­κιω­θούν φτά­νει τα 700 εκα­τομ­μύ­ρια, ενώ μία στις τρεις, περί­που 250 εκα­τομ­μύ­ρια, παντρεύ­ο­νται προ­τού γίνουν 15 ετών.

Η δημο­σιο­ποί­η­ση της έκθε­σης της Save the Children συμπί­πτει με την Παγκό­σμια Ημέ­ρα Κορι­τσιού, την οποία θέσπι­σε ο ΟΗΕ το 2011 προ­κει­μέ­νου να ανα­γνω­ρί­σει τα δικαιώ­μα­τα του 1,1 δισεκ. κορι­τσιών σε όλο τον κόσμο και τις προ­κλή­σεις που αντιμετωπίζουν.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο