Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διελκυστίνδα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ | Ρωσίας ενώ «βράζει» το Ντονμπάς …και στο βάθος Κίνα

Σκλη­ρό διπλω­μα­τι­κό «πόκερ» υπό την απει­λή σύρ­ρα­ξης λαμ­βά­νει χώρα το τελευ­ταίο εικο­σι­τε­τρά­ω­ρο με αφορ­μή το ιδιαί­τε­ρα τετα­μέ­νο κλί­μα που επι­κρα­τεί στο Ντον­μπάς και στα ρωσο-ουκρα­νι­κά σύνο­ρα, με «πρω­τα­γω­νι­στές» τις ΗΠΑ, την Ρωσία και το ΝΑΤΟ. Ουά­σινγ­κτον, Μόσχα και Κίε­βο βρί­σκο­νται σε ένα διαρ­κές παι­χνί­δι δηλώ­σε­ων και αντε­γκλή­σε­ων, με το Πεκί­νο να παίρ­νει εμμέ­σως θέση στην ουκρα­νι­κή κρί­ση.

Οι ΗΠΑ, δια στό­μα­τος Τζο Μπάι­ντεν, δηλώ­νουν ότι «κάθε ένδει­ξη» συγκλί­νει στο ότι η Ρωσία σχε­διά­ζει να εισβά­λει στην Ουκρα­νία τις επό­με­νες ημέ­ρες και πως ανα­ζη­τά πρό­σχη­μα για να την δικαιολογήσει.

Σε απά­ντη­ση, το Κρεμ­λί­νο κατη­γό­ρη­σε τον Μπάι­ντεν ότι πυρο­δο­τεί την έντα­ση, ενώ νωρί­τε­ρα απέ­λα­σε τον δεύ­τε­ρο στην ιεραρ­χία της αμε­ρι­κα­νι­κής πρε­σβεί­ας στη Μόσχα, Μπαρτ Γκόρμαν.

Ο επι­κε­φα­λής της αμε­ρι­κα­νι­κής διπλω­μα­τί­ας, Άντο­νι Μπλίν­κεν, άλλα­ξε τα σχέ­διά του τελευ­ταία στιγ­μή, προ­κει­μέ­νου να παρα­στεί στη συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για την ουκρα­νι­κή κρίση.

Αγνο­ώ­ντας τις σχε­τι­κές παραι­νέ­σεις του Ρώσου ανα­πλη­ρω­τή υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών να απο­φύ­γει να μετα­τρέ­ψει τη συν­δε­ρί­α­ση σε «τσίρ­κο» παρου­σιά­ζο­ντας «αβά­σι­μες κατη­γο­ρί­ες περί ρωσι­κής εισβο­λής», ο Μπλίν­κεν ανέ­πτυ­ξε τα προ­σχή­μα­τα υπό τα οποία η Μόσχα θα μπο­ρού­σε δικαιο­λο­γή­σει μια στρα­τιω­τι­κή ενέρ­γεια κατά της Ουκρανίας.
Κ

ατά τον Μπλίν­κεν, η Μόσχα θα μπο­ρού­σε να «πατή­σει» σε κάποια «τρο­μο­κρα­τι­κή ή βομ­βι­στι­κή επί­θε­ση στη Ρωσία», στην «ανα­κά­λυ­ψη ενός ομα­δι­κού τάφου», ή ακό­μη και «σε μία — ψεύ­τι­κη ή αλη­θι­νή — επί­θε­ση με χημι­κά όπλα».

blinken-ΟΗΕ-ONU

«Είμαι σήμε­ρα εδώ όχι για να ξεκι­νή­σω έναν πόλε­μο, αλλά για να τον απο­τρέ­ψω» είπε ενώ­πιον του ΣΑ του ΟΗΕ, ο Άντο­νι Μπλίν­κεν AP Photo|Richard Drew

Προ­τρέ­πο­ντας τη Μόσχα να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει τη διπλω­μα­τία ως λύση στην κρί­ση, ο Αμε­ρι­κα­νός ΥΠΕΞ δήλω­σε πως εάν δεν υπάρ­ξει ρωσι­κή εισβο­λή, «τότε θα είμα­στε ανα­κου­φι­σμέ­νοι που η Ρωσία άλλα­ξε πορεία και απέ­δει­ξε ότι οι προ­βλέ­ψεις μας ήταν λανθασμένες».

Στο διπλωματικό «παιχνίδι» και η Κίνα

Στο παι­χνί­δι της αντι­πα­ρά­θε­σης μπή­κε επί­ση­μα και το Πεκί­νο, με την Κίνα να κατη­γο­ρεί τις ΗΠΑ ‑χωρίς να τις κατο­νο­μά­σει- ότι υπο­δαυ­λί­ζουν την έντα­ση στην Ουκρα­νία, η οποία «προ­έρ­χε­ται από τη διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ και βρί­σκε­ται σε ασυμ­φω­νία με την επο­χή μας».

«Η Κίνα εκτι­μά ότι όλες οι ενδια­φε­ρό­με­νες πλευ­ρές θα πρέ­πει να επι­τρέ­ψουν να επι­κρα­τή­σει η λογι­κή και να στρα­φούν προς μια πολι­τι­κή διευ­θέ­τη­ση, απέ­χο­ντας από κάθε ενέρ­γεια που θα μπο­ρού­σε να υπο­κι­νή­σει εντά­σεις ή να τρο­φο­δο­τή­σει την κρί­ση», είπε ο Κινέ­ζος πρε­σβευ­τής στον ΟΗΕ, Ζανγκ Τζουν, στη συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφαλείας.

«Τίπο­τα δεν συμ­βαί­νει χωρίς λόγο. Η διεύ­ρυν­ση του ΝΑΤΟ είναι ένα θέμα που δεν μπο­ρού­με να το εξαι­ρέ­σου­με όσον αφο­ρά την έντα­ση στην Ουκρα­νία. Η συνε­χής διεύ­ρυν­ση, στα από­νε­ρα του Ψυχρού Πολέ­μου, είναι αντί­θε­τη με την επο­χή μας, δηλα­δή με τη δια­φύ­λα­ξη της κοι­νής ασφά­λειας», πρό­σθε­σε ο Κινέ­ζος διπλωμάτης.

Ζελένσκι: Δεν είναι μόνο η Ρωσία αντίθετη στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ

Από την πλευ­ρά του, ο πρό­ε­δρος της Ουκρα­νί­ας, Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι, χαμή­λω­σε τον πήχη των προσ­δο­κιών σε ό,τι αφο­ρά την έντα­ξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σε συνέ­ντευ­ξή του στη γερ­μα­νι­κή εφη­με­ρί­δα Bild που δόθη­κε στη δημοσιότητα.

Ο Ζελέν­σκι δήλω­σε στην Bild ότι ενώ η Ουκρα­νία ήθε­λε για χρό­νια να εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ, η δια­δι­κα­σία δεν προχωρά.

«Δεν είναι μόνο η Ρωσία που είναι αντί­θε­τη στην έντα­ξή μας. Κάποια μεμο­νω­μέ­να μέλη του ΝΑΤΟ υπο­στη­ρί­ζουν τη θέση της Μόσχας. Αυτό είναι κοι­νό μυστι­κό», είπε.

Ο Ζελέν­σκι δεν κατο­νό­μα­σε τις χώρες αυτές, λέγο­ντας ότι συνε­χί­ζει να ελπί­ζει στη στή­ρι­ξή τους.

«Δεν μας είναι εύκο­λο με αυτούς τους γεί­το­νες και δεν θέλου­με κιν­δύ­νους ή διπλω­μα­τι­κές δια­μά­χες», είπε, προ­σθέ­το­ντας ότι οι ίδιοι Ουκρα­νοί θα πρέ­πει να απο­φα­σί­σουν για πιθα­νή έντα­ξη αλλά δεν υπάρ­χει κανέ­να νόη­μα αυτή τη στιγ­μή να διε­νερ­γη­θεί δημοψήφισμα.

«Η πορεία προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι πολύ μεγά­λη», δήλω­σε στην Bild, παρο­τρύ­νο­ντας τα μέλη της συμ­μα­χί­ας να υπο­στη­ρί­ξουν την Ουκρανία.

Ελ. Βαγενάς (ΚΚΕ):
«Οι λαοί της Ουκρανίας και της Ρωσίας που μέχρι το 1991 ζούσαν ειρηνικά, τώρα ζουν έναν εφιάλτη»

«Καζάνι που βράζει» το Ντονμπάς

Η συνε­δρί­α­ση του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στον από­η­χο του «αλλη­λο­κα­τη­γο­ρώ» μετα­ξύ φιλο­ρώ­σων αυτο­νο­μι­στών και ουκρα­νι­κού στρα­τού για επι­θέ­σεις στο Ντον­μπάς.

Η πολι­το­φυ­λα­κή της «Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας του Ντο­νέ­τσκ» ανα­κοί­νω­σε πως απά­ντη­σε με αντα­πο­δο­τι­κά πυρά ενα­ντί­ον θέσε­ων του ουκρα­νι­κού στρα­τού, ενώ η ουκρα­νι­κή πλευ­ρά υπο­στή­ρι­ξε πως οι αντάρ­τες στα ανα­το­λι­κά έρι­ξαν οβί­δες ενα­ντί­ον ενός χωριού στην επαρ­χία Λου­γκάνσκ με απο­τέ­λε­σμα να πλη­γεί ένα νηπια­γω­γείο. Το Κίε­βο έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα φωτο­γρα­φία ενός κατε­στραμ­μέ­νου τοί­χου μετά τον ανα­φε­ρό­με­νο βομ­βαρ­δι­σμό νηπιαγωγείου.

Πηγή: Ukrainian Presidential Press Office via AP

Παράλ­λη­λα, παρα­τη­ρη­τές του Οργα­νι­σμού για την Ασφά­λεια και τη Συνερ­γα­σία στην Ευρώ­πη (ΟΑΣΕ) επε­σή­μα­ναν ότι έχουν κατα­γρά­ψει πολ­λά περι­στα­τι­κά ρίψης οβί­δων κατά μήκος της γραμ­μής επα­φής μετα­ξύ των φιλο­ρώ­σων και του ουκρα­νι­κού στρα­τού, δήλω­σε διπλω­μα­τι­κή πηγή.

Σχο­λιά­ζο­ντας το συμ­βάν, ο Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι δήλω­σε ότι «ο βομ­βαρ­δι­σμός του νηπια­γω­γεί­ου από τους φιλο­ρώ­σους αυτο­νο­μι­στές είναι μεγά­λη πρό­κλη­ση. Είναι σημα­ντι­κό οι διπλω­μά­τες και ο ΟΑΣΕ να παρα­μεί­νουν στην περιο­χή, καθώς το έργο τους να παρα­κο­λου­θούν τα γεγο­νό­τα μπο­ρεί να λει­τουρ­γή­σει απο­τρε­πτι­κά. Χρεια­ζό­μα­στε έναν απο­τε­λε­σμα­τι­κό μηχα­νι­σμό ελέγ­χου των παρα­βιά­σε­ων της κατά­παυ­σης πυρός».

«Κενό γράμμα» οι εγγυήσεις ασφαλείας

Η Μόσχα δεν εντό­πι­σε «καμία εποι­κο­δο­μη­τι­κή απά­ντη­ση» από τις ΗΠΑ στα βασι­κά αιτή­μα­τα της Ρωσί­ας, όπως ο τερ­μα­τι­σμός της διεύ­ρυν­σης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Στη γρα­πτή απά­ντη­ση 11 σελί­δων, η Ρωσία δεν άμβλυ­νε ούτε στο ελά­χι­στο τη στά­ση της και προει­δο­ποί­η­σε για μέτρα «στρα­τιω­τι­κο­τε­χνι­κού χαρα­κτή­ρα», χωρίς να παρέ­χει κάποια διευκρίνιση.

«Δηλώ­νου­με ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή πλευ­ρά δεν έδω­σε εποι­κο­δο­μη­τι­κή απά­ντη­ση στα βασι­κά στοι­χεία του σχε­δί­ου συν­θή­κης με τις ΗΠΑ που ετοί­μα­σε η ρωσι­κή πλευ­ρά για τις εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας», ανέ­φε­ρε η Μόσχα στο έγγρα­φο, επι­ση­μαί­νο­ντας ‑για μία ακό­μη φορά- ότι όχι μόνο δεν υφί­στα­ται καμία εισβο­λή της Ρωσί­ας στην Ουκρα­νία, αλλά ούτε σχε­διά­ζε­ται.

«Καμία “ρωσι­κή εισβο­λή” στην Ουκρα­νία, για την οποία μιλούν από το φθι­νό­πω­ρο του προη­γού­με­νου έτους σε επί­ση­μο επί­πε­δο οι ΗΠΑ και οι σύμ­μα­χοι τους, δεν υφί­στα­ται και δεν σχε­διά­ζε­ται, ως εκ τού­του οι ισχυ­ρι­σμοί περί “ευθύ­νης της Ρωσί­ας για την κλι­μά­κω­ση” δεν μπο­ρεί να αξιο­λο­γη­θούν δια­φο­ρε­τι­κά, παρά σαν από­πει­ρα να ασκη­θούν πιέ­σεις και να υπο­τι­μη­θούν οι προ­τά­σεις τις Ρωσί­ας για τις εγγυ­ή­σεις ασφα­λείας», σύμ­φω­να με τη Μόσχα.

Μετα­ξύ άλλων, απέρ­ρι­ψε τις κατη­γο­ρί­ες που δια­τυ­πώ­νο­νται κατά της Ρωσί­ας στην αμε­ρι­κα­νι­κή απά­ντη­ση (σ.σ. στις ρωσι­κές προ­τά­σεις για τις εγγυ­ή­σεις ασφα­λεί­ας) ότι «κατέ­λα­βε την Κρι­μαία», τονί­ζο­ντας ότι «το 2014 στο Κίε­βο έγι­νε κρα­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα» και πως το ζήτη­μα της Κρι­μαί­ας έχει κλείσει.

Ανα­φε­ρό­με­νη στο ζήτη­μα της δυνη­τι­κής έντα­ξης της Ουκρα­νί­ας στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία δήλω­σε στην απά­ντη­ση της ότι «σε περί­πτω­ση που η Ουκρα­νία εντα­χθεί στο ΝΑΤΟ θα δημιουρ­γη­θεί μια πραγ­μα­τι­κή απει­λή, βάσει της οποί­ας το Κίε­βο θα επι­χει­ρή­σει με στρα­τιω­τι­κά μέσα να πάρει πίσω την Κρι­μαία, να εμπλέ­ξει τις ΗΠΑ και τους συμ­μά­χους της, με βάση το άρθρο 5 της Συν­θή­κης της Ουά­σιγ­κτον, σε μια απευ­θεί­ας ένο­πλη σύγκρου­ση με την Ρωσία με όλες τις συνέ­πειες που αυτό συνεπάγεται».

Τέλος, πρό­τει­νε για την απο­κλι­μά­κω­ση της κατά­στα­σης στην Ουκρα­νία τα εξής βήματα:

Να ανα­γκα­στεί το Κίε­βο να εφαρ­μό­σει μια σει­ρά μέτρων,

Να δια­κο­πούν οι παρα­δό­σεις όπλων στην Ουκρανία,

Να απο­συρ­θούν όλοι οι δυτι­κοί στρα­τιω­τι­κοί σύμ­βου­λοι και εκπαιδευτές,

Να μην συμ­με­τέ­χουν οι χώρες του ΝΑΤΟ σε κοι­νές ασκή­σεις με τις Ένο­πλες Δυνά­μεις της Ουκρα­νί­ας, και

Να απο­συρ­θούν εκτός του ουκρα­νι­κού εδά­φους όλα τα ξένα όπλα που είχαν προη­γου­μέ­νως παρα­δο­θεί στο Κίεβο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο