Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διεργασίες και δηλώσεις πριν την ψήφο εμπιστοσύνης — Κουντουρά: Στηρίζω ξεκάθαρα την κυβέρνηση

Αργά το μεση­μέ­ρι της Τρί­της θα ξεκι­νή­σει — κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα — η συζή­τη­ση για την παρο­χή ψήφου εμπι­στο­σύ­νης στην κυβέρ­νη­ση και θα ολο­κλη­ρω­θεί την Τετάρ­τη το βρά­δυ με την ψηφο­φο­ρία. δεν ανα­μέ­νο­νται εκπλή­ξεις, μιας και από ό,τι φαί­νε­ται ο πρω­θυ­πουρ­γός έχει εξα­σφα­λί­σει την απα­ραί­τη­τη πλειο­ψη­φία των 151 βου­λευ­τών για να συνε­χί­σει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή που τσα­κί­ζει τα λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα και προ­ω­θεί τα επι­κίν­δυ­να αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κά σχέ­δια, όπως η Συμ­φω­νία των Πρεσπών..

Όσον αφο­ρά τον ανα­σχη­μα­τι­σμό, οι μέχρι τώρα πλη­ρο­φο­ρί­ες, ανα­φέ­ρουν πως ο πρω­θυ­πουρ­γός δεν προ­τί­θε­ται να προ­χω­ρή­σει σε μεγά­λες αλλα­γές στο κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα. Τυπι­κά πάντως, ο ανα­σχη­μα­τι­σμός άρχι­σε χθες με τον ίδιο τον Αλέ­ξη Τσί­πρα να ανα­κοι­νώ­νει ότι ο αρχη­γός ΓΕΕΘΑ  κ. Ευάγ­γε­λος Απο­στο­λά­κης ανα­λαμ­βά­νει υπουρ­γός Εθνι­κής Αμυ­νας. Οι υπό­λοι­πες αλλα­γές στο κυβερ­νη­τι­κό σχή­μα τοπο­θε­τού­νται μετά την παρο­χή ψήφου εμπι­στο­σύ­νης και πάντως μέχρι τέλη του μήνα.

 Η ψήφος εμπιστοσύνης

Στους 151 βου­λευ­τές που χρειά­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση στην ψήφο εμπι­στο­σύ­νης φαί­νε­ται να έχει σημα­ντι­κή βοή­θεια από βου­λευ­τές των ΑΝΕΛ. Ηδη ο πρω­θυ­πουρ­γός μπο­ρεί να μετρά στην δική του κυβερ­νη­τι­κή πλειο­ψη­φία τους υπό­λοι­πους 4 βου­λευ­τές των ΑΝΕΛ:

Τον Β. Κοκ­κα­λη  και την Ε. Κου­ντου­ρά που δήλω­σε σήμε­ρα την ξεκά­θα­ρη στή­ρι­ξή της στην κυβέρ­νη­ση. Λίγο αργό­τε­ρα, μέσω Twitter o Πάνος Καμ­μέ­νος, ανα­κοί­νω­σε ότι η Έλε­να Κου­ντου­ρά τίθε­ται εκτός Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Ομά­δας των Ανε­ξάρ­τη­των Ελλήνων.

Σήμε­ρα ο αντι­πρό­ε­δρος των ΑΝΕΛ Π. Σγου­ρί­δης, δήλω­σε ότι οι δύο βου­λευ­τές έλα­βαν πολι­τι­κά ανταλ­λάγ­μα­τα προ­κει­μέ­νου να δώσουν την ψήφο τους. Μια φιλο­λο­γία που δια­κι­νεί­ται και από κάποια μέσα ενη­μέ­ρω­σης. Παρό­μοιες δηλώ­σεις και από τον βου­λευ­τη Κ. Κατσί­κη ο οποί­ος χαρα­κτή­ρι­σε απο­στά­τες και προ­δό­τες όσους παρα­μέ­νουν στην κυβέρνηση.

Τον Θ. Παπα­χρι­στό­που­λο που σήμε­ρα δήλω­σε ότι θα παρα­δώ­σει την έδρα του αφού ψηφί­σει τη Συμ­φω­νία των Πρεσπών

Και τον Κ. Ζου­ρά­ρι, που παρά τη θέση του κατά της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών θα παρά­σχει ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στην κυβέρ­νη­ση. Όπως λεέι χαρα­κτη­ρι­στι­κά, για προ­σω­πι­κούς και ιδε­ο­λο­γι­κούς λόγους δεν θέλει να κατα­ψη­φί­σει «μία αρι­στε­ρή κυβέρ­νη­ση». Ο ίδιος, μάλι­στα, έχει ενη­με­ρώ­σει τον Πάνο Καμ­μέ­νο, με τον οποίο συνε­χί­ζουν να συμπλέ­ουν και να δια­τη­ρούν άρι­στες σχέσεις.

Επί­σης, η Κατε­ρί­να Παπα­κώ­στα φέρε­ται σε αυτούς που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης

Τέλος, η κρί­σι­μη ψήφος, πιθα­νό­τα­τα θα προ­έρ­χε­ται από το βου­λευ­τή του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σπ. Δανέλ­λη, ο οποί­ος εμφα­νί­ζε­ται να στη­ρί­ζει και τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών. Στην χθε­σι­νή εκδή­λω­ση για τη Συμ­φω­νία των Πρε­σπών, την ώρα που πήρε τον λόγο, στην αίθου­σα εισήλ­θε ο πρω­θυ­πουρ­γός. Ο βου­λευ­τής του Ποτα­μιού κατα­χει­ρο­κρο­τή­θη­κε τόσο πριν ξεκι­νή­σει να μιλά­ει όσο και όταν είπε τα εξής: «Η στά­ση μου είναι αυτο­νό­η­τη. Αυτά μου επι­βάλ­λει η συνεί­δη­ση μου και η συνέ­πεια μου σε αυτά που δια­τύ­πω­να τα πέτρι­να χρό­νια του ‘92. Επι­τρέψ­τε μου να σας συγ­χα­ρώ και να ευχα­ρι­στή­σω για την πρω­το­βου­λία σας και την ιδιαι­τέ­ρως τιμη­τι­κή πρό­σκλη­ση. Να σας συγ­χα­ρώ και για την επι­λο­γή μιας εξαι­ρε­τι­κής ημέ­ρας. Ουδέν τυχαίο στη ζωή τούτη».

Κυβερ­νη­τι­κές πηγές πάντως κάνουν λόγο ακό­μα και για 152 βου­λευ­τές, καθώς εδώ και εβδο­μά­δες έχουν πάρει φωτιά τα τηλέ­φω­να του Μεγά­ρου Μαξί­μου, ενώ έχουν διε­ξα­χθεί αρκε­τές μυστι­κές συναντήσεις.

Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι ο Π. Καμ­μέ­νος δεν θέτει ζήτη­μα κομ­μα­τι­κής πει­θαρ­χί­ας για τους κ. Παπα­χρι­στό­που­λο και Ζου­ρά­ρι, αλλά «θα δια­γρα­φούν από τους ΑΝΕΛ», εκεί­νοι που δεν θα παραι­τη­θούν από την κυβέρ­νη­ση και θα ψηφί­σουν ναι στην παρο­χή εμπι­στο­σύ­νης στην κυβέρ­νη­ση. Μάλι­στα, επι­τέ­θη­κε τόσο στην κ. Κου­ντου­ρά, λέγο­ντας ειρω­νι­κά ότι δεν μπο­ρού­σε να τη βρει για­τί … είχε αφή­σει το κινη­τό της στο αστυ­νο­μι­κό- φρου­ρό της, όσο και στον κ.Κόκκαλη, που «ενώ μιλή­σα­με, πήρε το αερο­πλά­νο και πήγε στην Κίνα».

Η ψηφοφορία για τη Συνθήκη των Πρεσπών

Οσον αφο­ρά την ψηφο­φο­ρία για τη συμ­φω­νία των Πρε­σπών τα πράγ­μα­τα φαί­νε­ται να είναι ευκο­λό­τε­ρα για την κυβέρ­νη­ση. Η «σύν­θε­ση» των βου­λευ­τών που προ­τί­θε­ται να υπερ­ψη­φί­σει έχει ως εξής: Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ προ­στί­θε­νται σίγου­ρα τέσ­σε­ρις βου­λευ­τές του Ποτα­μιού. Ο πρό­ε­δρος Στ. Θεο­δω­ρά­κης, ο αντι­πρό­ε­δρος Γ. Μαυ­ρω­τάς, ο Σπ. Λυκού­δης και ο Σπ. Δανέλ­λης θα στη­ρί­ξουν «για εθνι­κούς λόγους» τη συμ­φω­νία, ανε­βά­ζο­ντας τον αριθ­μό στο 149. Ο Θαν. Παπα­χρι­στό­που­λος των ΑΝΕΛ είναι σίγου­ρα ο 150ός, ενώ η κ. Κατε­ρί­να Παπα­κώ­στα, η οποία έχει δηλώ­σει πως «θα ζυγί­σει το εθνι­κό συμ­φέ­ρον» και θα πρά­ξει ανά­λο­γα, θεω­ρεί­ται πως θα υπερ­ψη­φί­σει δίνο­ντας την απα­ραί­τη­τη πλειο­ψη­φία των 151. Ο αριθ­μός δυνη­τι­κά μπο­ρεί να ανέ­βει και άλλο. Για παρά­δειγ­μα η κ. Κου­ντου­ρά, η οποία πάντως δεν έχει ανοί­ξει τα χαρ­τιά της, φέρε­ται πολύ κοντά στο να υπερ­ψη­φί­σει. Στις θετι­κές ψήφους πρέ­πει να προ­σμε­τρη­θεί και ο Θαν. Θεο­χα­ρό­που­λος, ο οποί­ος εξαρ­χής είχε εκφρα­στεί θετι­κά για τη συμφωνία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο