Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διευκρινήσεις για το lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες: Τηλε-εκπαίδευση σε λύκεια και ΑΕΙ — Μετακίνηση με sms

Διευ­κρι­νή­σεις σε βασι­κά ερω­τή­μα­τα, όσον αφο­ρά τον τρό­πο εφαρ­μο­γής των νέων εξα­το­μι­κευ­μέ­νων μέτρων που επι­βάλ­λο­νται από το lockdown σε Θεσ­σα­λο­νί­κη και Σέρ­ρες και το οποίο ξεκι­νά­ει αύριο στις 06.00 το πρωί και θα διαρ­κέ­σει 14 μέρες, όπως ανα­κοί­νω­σε ο Κυβερ­νη­τι­κός Εκπρό­σω­πος, Στέ­λιος Πέτσας, έδω­σε πριν από λίγο ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημειώ­νε­ται ότι αύριο θα υπο­γρα­φεί και θα γνω­στο­ποι­η­θεί Κοι­νή Υπουρ­γι­κή Από­φα­ση, η οποία θα καθο­ρί­ζει με κάθε λεπτο­μέ­ρεια την εφαρ­μο­γή των περιο­ρι­στι­κών μέτρων, ωστό­σο ο κ. Χαρ­δα­λιάς δίνει απα­ντή­σεις σε ό,τι αφο­ρά τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις και τους κανό­νες μετα­κί­νη­σης των πολι­τών, ποιες επι­χει­ρή­σεις και οργα­νι­σμοί θα είναι ανοι­κτές, πως θα λει­τουρ­γούν τα κατα­στή­μα­τα ειδών πρώ­της ανά­γκης, πως θα γίνε­τα­Θεσ­σα­λο­νί­κη και Σέρ­ρε­ςι η μετα­κί­νη­ση για εργα­σία και άλλες ανά­γκες, κλ.π.

Σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, τονί­ζε­ται ότι στις Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Θεσ­σα­λο­νί­κης και Σερ­ρών, ανοι­κτά παρα­μέ­νουν χον­δρε­μπό­ριο, βιο­μη­χα­νία, ξενο­δο­χεία, καθώς και τα σχο­λεία, εκτός από όλα τα λύκεια, όπου είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η τηλε-εκπαί­δευ­ση, καθώς και στα Ανώ­τα­τα Εκπαι­δευ­τι­κά Ιδρύ­μα­τα, ενώ οι λει­τουρ­γί­ες στους τόπους λατρεί­ας θα γίνο­νται χωρίς πιστούς, οι κηδεί­ες με παρου­σία έως 9 ατό­μων, ενώ οι χωρι­σμέ­νοι γονείς θα βλέ­πουν τα παι­διά τους μετά από SMS.

Στις δύο αυτές περιο­χές εφαρ­μό­ζε­ται 24ωρος περιο­ρι­σμός στις μετα­κι­νή­σεις με εξαι­ρέ­σεις ανά χρο­νι­κή ζώνη (05.00–21.00 και 21.00–05.00). Οι κάτοι­κοι των περιο­χών αυτών θα μπο­ρούν να μετα­κι­νού­νται με προη­γού­με­νη (δωρε­άν) απο­στο­λή SMS στο 13033, όπως γινό­ταν στην πρώ­τη φάση της παν­δη­μί­ας. Σημειώ­νε­ται ότι η μετα­κί­νη­ση από και προς την εργα­σία για τις εργά­σι­μες ώρες ή κατά τη διάρ­κεια της εργα­σί­ας εφό­σον είναι απα­ραί­τη­το, γίνε­ται απο­κλει­στι­κά με σχε­τι­κή βεβαί­ω­ση τύπου Α του εργο­δό­τη. Δεν χρειά­ζε­ται SMS.

Αναλυτικά, οι μετακινήσεις ανά χρονική ζώνη θα γίνεται ως εξής:

– Για το διά­στη­μα 05.00–21.00 επι­τρέ­πο­νται οι μετα­κι­νή­σεις ΜΟΝΟ για τους παρα­κά­τω λόγους:

1. Μετα­κί­νη­ση για λόγους υγεί­ας (μετά­βα­ση σε φαρ­μα­κείο, επί­σκε­ψη στον για­τρό ή μετά­βα­ση σε νοσο­κο­μείο ή κέντρο υγεί­ας, εφό­σον αυτό συνι­στά­ται μετά από σχε­τι­κή επι­κοι­νω­νία). [SMS — Επι­λο­γή 1] 

2. Μετά­βα­ση σε εν λει­τουρ­γία κατά­στη­μα προ­μη­θειών ειδών πρώ­της ανά­γκης, όπου δεν είναι δυνα­τή η έγκαι­ρη απο­στο­λή τους. [SMS — Επι­λο­γή 2] 

3. Μετά­βα­ση σε δημό­σια υπη­ρε­σία, εφό­σον δεν είναι δυνα­τή η ηλε­κτρο­νι­κή ή τηλε­φω­νι­κή εξυ­πη­ρέ­τη­ση και μόνο για κατε­πεί­γου­σες ανά­γκες, κατό­πιν ραντε­βού, για το οποίο ενη­με­ρώ­νε­ται εγγρά­φως ή ηλε­κτρο­νι­κώς ο πολί­της και με την υπο­χρέ­ω­ση να επι­δει­κνύ­ει στις αρχές την παρα­πά­νω ενη­μέ­ρω­ση. Μετά­βα­ση στην τρά­πε­ζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνα­τή η ηλε­κτρο­νι­κή συναλ­λα­γή. [SMS — Επι­λο­γή 3] 

4. Μετά­βα­ση για παρο­χή βοή­θειας σε ανθρώ­πους που βρί­σκο­νται σε ανά­γκη. Μετα­φο­ρά από και προς τον τόπο εργα­σί­ας συζύ­γου ή συγ­γε­νούς πρώ­του βαθ­μού, εφό­σον υφί­στα­ται σχε­τι­κή ανά­γκη. Μετα­φο­ρά ανη­λί­κου από και προς το σχο­λείο. [SMS — Επι­λο­γή 4] 

5. Μετά­βα­ση σε τελε­τή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προ­βλέ­πει ο νόμος ή μετά­βα­ση δια­ζευγ­μέ­νων γονέ­ων ή γονέ­ων που τελούν σε διά­στα­ση που είναι ανα­γκαία για τη δια­σφά­λι­ση της επι­κοι­νω­νί­ας γονέ­ων και τέκνων, σύμ­φω­να με τις κεί­με­νες δια­τά­ξεις. [SMS — Επι­λο­γή 5] 

6. Σωμα­τι­κή άσκη­ση σε εξω­τε­ρι­κό χώρο ή κίνη­ση με κατοι­κί­διο ζώο, ατο­μι­κά ή ανά δύο (2) άτο­μα, υπό την προ­ϋ­πό­θε­ση τήρη­σης στην τελευ­ταία αυτή περί­πτω­ση της ανα­γκαί­ας από­στα­σης του ενά­μι­σι (1,5) μέτρου. Μετά­βα­ση για σίτι­ση αδέ­σπο­των ζώων, εφό­σον η μετά­βα­ση πραγ­μα­το­ποιεί­ται εντός του δήμου κατοι­κί­ας του πολί­τη. [SMS — Επι­λο­γή 6] 

– Για το διά­στη­μα 21:00–05:00 επι­τρέ­πο­νται οι μετα­κι­νή­σεις ΜΟΝΟ για λόγους εργα­σί­ας [με βεβαί­ω­ση εργο­δό­τη τύπου Α, χωρίς SMS], υγεί­ας [SMS — Επι­λο­γή 1] και η ατο­μι­κή κίνη­ση με κατοι­κί­διο ζώο [SMS — Επι­λο­γή 6].

Σημειώ­νε­ται επί­σης ότι η μετά­βα­ση ανή­λι­κων τέκνων από και προς τις σχο­λι­κές μονά­δες επι­τρέ­πε­ται από έναν γονέα/κηδεμόνα με την απο­στο­λή SMS — Επι­λο­γή 4 και με πιστο­ποι­η­τι­κό-βεβαί­ω­ση της Διεύ­θυν­σης του σχο­λεί­ου, στην οποία ανα­γρά­φο­νται η διεύ­θυν­ση της σχο­λι­κής μονά­δας και η διεύ­θυν­ση κατοι­κί­ας του μαθητή-τριας.

Απα­γο­ρεύ­ο­νται οι μετα­κι­νή­σεις εκτός των Περι­φε­ρεια­κών ενο­τή­των Θεσ­σα­λο­νί­κης και Σερρών.

Αερο­πο­ρι­κές και σιδη­ρο­δρο­μι­κές μετα­φο­ρές ανα­στέλ­λο­νται προς το εξω­τε­ρι­κό, ενώ επι­τρέ­πο­νται μόνο για αυστη­ρά επαγ­γελ­μα­τι­κούς λόγους και λόγους υγεί­ας στις μετα­φο­ρές εσωτερικού.

Επι­πλέ­ον:

§ Ανα­στέλ­λε­ται η λει­τουρ­γία του λια­νε­μπο­ρί­ου (εξαι­ρού­νται τα κατα­στή­μα­τα λια­νι­κής πώλη­σης τρο­φί­μων, όπως super-market, mini-market κλπ, καθώς και τα pet shop), των κομ­μω­τη­ρί­ων και των υπη­ρε­σιών προ­σω­πι­κής υγιεινής.

§ Η εστί­α­ση παρα­μέ­νει σε ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας, ενώ επι­τρέ­πο­νται οι υπη­ρε­σί­ες delivery. Τα κατα­στή­μα­τα τρο­φί­μων λει­τουρ­γούν έως τις 20:30, ενώ προ­βλέ­πε­ται η λει­τουρ­γία τους και το Σαββατοκύριακο.

§ Στις μετα­φο­ρές, προ­βλέ­πε­ται περιο­ρι­σμός στον αριθ­μό των επι­βαι­νό­ντων σε ΙΧ μέχρι 1 άτο­μο πλέ­ον του οδη­γού (εξαι­ρού­νται ανή­λι­κα τέκνα).

§ Στην ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας των παι­δό­το­πων, συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται οι παι­δι­κές χαρές και τα πάρ­κα ψυχα­γω­γί­ας / θεμα­τι­κά πάρκα.

§ Στους χώρους λατρεί­ας, οι λει­τουρ­γί­ες πραγ­μα­το­ποιού­νται χωρίς παρου­σία πιστών, ενώ επι­τρέ­πο­νται μόνο τελε­τές κηδειών με παρου­σία έως 9 άτομα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο