Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διευρύνονται από τη Δευτέρα οι πτήσεις εσωτερικού-Υποχρεωτική η χρήση μάσκας

Αυστη­ρά μέτρα προ­στα­σί­ας θα πρέ­πει να τηρούν οι εργα­ζό­με­νοι και οι επι­βά­τες στα αερο­δρό­μια της χώρας μας για την απο­φυ­γή δια­σπο­ράς του Covid 19 ενό­ψει και της διεύ­ρυν­σης των πτή­σε­ων εσω­τε­ρι­κού από αύριο Δευ­τέ­ρα 25 Μαΐου.

Οι πτή­σεις εσω­τε­ρι­κού έχουν αρχί­σει να επα­νέρ­χο­νται σε κανο­νι­κούς ρυθ­μούς από τις 18 Μαΐ­ου, ημέ­ρα κατά την οποία ήρθη ο περιο­ρι­σμός μετα­κι­νή­σε­ων προς την επαρ­χία και την Κρή­τη και θα συνε­χί­σουν να αυξά­νο­νται από αύριο 25 Μαΐ­ου, οπό­τε θα αρθεί ο περιο­ρι­σμός και προς τα υπό­λοι­πα νησιά. Ωστό­σο ανα­μέ­νε­ται περισ­σό­τε­ρη αύξη­ση των πτή­σε­ων από την 1η Ιου­νί­ου οπό­τε θα ανοί­ξουν τα 12μηνης λει­τουρ­γί­ας ξενο­δο­χεία και από τις 15 Ιου­νί­ου οπό­τε θα ανοί­ξουν και τα επο­χι­κά ξενοδοχεία.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται, πως η AEGEAN στα δρο­μο­λό­για εσω­τε­ρι­κού, ήδη από τις 18 Μαΐ­ου ενί­σχυ­σε τα δρο­μο­λό­για προς Ηρά­κλειο, Χανιά, Θεσ­σα­λο­νί­κη, Αλε­ξαν­δρού­πο­λη και από αύριο 25 Μαΐ­ου ενι­σχύ­ει και τα δρο­μο­λό­για προς Ρόδο, Κέρ­κυ­ρα, Μυτι­λή­νη, Χίο, Σάμο και τους υπο­λοί­πους προ­ο­ρι­σμούς του δικτύ­ου εσω­τε­ρι­κού. Επί­σης, στα­δια­κά μέχρι τα τέλη Μαΐ­ου, θα προ­χω­ρή­σει και στην επα­νέ­ναρ­ξη δια­σύν­δε­σης με μερι­κούς βασι­κούς ευρω­παϊ­κούς προ­ο­ρι­σμούς, από την Αθή­να προς Μόνα­χο, Ζυρί­χη, Φραν­κφούρ­τη και Γενεύη, ενώ θα αυξή­σει τις πτή­σεις προς τις Βρυ­ξέλ­λες, το μονα­δι­κό προ­ο­ρι­σμό εξω­τε­ρι­κού που έως σήμε­ρα δεν είχε ανασταλεί.

Στο πλαί­σιο του στα­δια­κού ανοίγ­μα­τος της του­ρι­στι­κής περιό­δου, από τις 15 Ιου­νί­ου απε­λευ­θε­ρώ­νο­νται οι απευ­θεί­ας πτή­σεις εξω­τε­ρι­κού μόνο προς το Διε­θνή Αερο­λι­μέ­να Αθη­νών «Ελ. Βενι­ζέ­λος» και από 1η Ιου­λί­ου προς όλα τα αερο­δρό­μια της χώρας. Από την απε­λευ­θέ­ρω­ση θα εξαι­ρε­θούν χώρες με αρνη­τι­κά επι­δη­μιο­λο­γι­κά χαρακτηριστικά.

Σύμ­φω­να με τα μέτρα του Αερο­δρο­μί­ου της Αθή­νας «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» που βασί­ζο­νται στις οδη­γί­ες των Eθνι­κών Yγειο­νο­μι­κών Αρχών, η σχο­λα­στι­κή τήρη­ση κανό­νων υγιει­νής των χεριών καθώς και ανα­πνευ­στι­κής υγιει­νής, η χρή­ση μάσκας, η τήρη­ση απο­στά­σε­ων, ο προ­σε­κτι­κός καθα­ρι­σμός και η απο­λύ­μαν­ση επι­φα­νειών και χώρων, ιδιαί­τε­ρα όπου υπάρ­χει «επα­φή», απο­τε­λούν τη βασι­κή προ­ϋ­πό­θε­ση για την προ­στα­σία των επι­βα­τών και των εργα­ζο­μέ­νων. Μάλι­στα σε ότι αφο­ρά τη χρή­ση μάσκας είναι υπο­χρε­ω­τι­κή — ήδη από την είσο­δο του επι­βά­τη στο αερο­δρό­μιο — καθώς και η δια­τή­ρη­σή της κατά τη διάρ­κεια της παρα­μο­νής στους χώρους του αερο­δρο­μί­ου. Υπο­χρε­ω­τι­κή είναι τόσο κατά τη διάρ­κεια της δια­δι­κα­σί­ας επι­βί­βα­σης όσο και κατά την πτήση.

Στοι­χεία για πτή­σεις από 25 Μαΐ­ου έως 31 Μαΐ­ου αερο­δρό­μιο Αθήνας

Τα δια­θέ­σι­μα στοι­χεία μέχρι στιγ­μής για πτή­σεις από αύριο 25 Μαΐ­ου έως 31–5‑2020 έχουν ως εξής:

Στις 25-05-2020 προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες 114 πτή­σεις, 19 εξω­τε­ρι­κού και 95 εσω­τε­ρι­κού. Οι χώρες προ­έ­λευ­σης είναι: Ιτα­λία, Κατάρ, Βέλ­γιο, Κύπρος, Ρου­μα­νία, Ουγ­γα­ρία, Αλβα­νία, Τουρ­κία, Γερ­μα­νία, Λίβανος.

Στις 26-05-2020 75 πτή­σεις, 13 εξω­τε­ρι­κού και 62 εσω­τε­ρι­κού. Οι χώρες προ­έ­λευ­σης είναι: Βέλ­γιο, Γερ­μα­νία, Κύπρος, Αυστρία, Λίβανος.

Στις 27-05-2020 108 πτή­σεις, 15 εξω­τε­ρι­κού και 93 εσω­τε­ρι­κού. Οι χώρες προ­έ­λευ­σης είναι: Κατάρ, Γερ­μα­νία, Αίγυ­πτος, Βέλ­γιο, Κύπρος, Βουλ­γα­ρία, Αλβανία.

Στις 28-05-2020 85 πτή­σεις, 11 εξω­τε­ρι­κού και 74 εσω­τε­ρι­κού. Οι χώρες προ­έ­λευ­σης είναι: Κύπρος, Βέλ­γιο, Γερ­μα­νία, Βουλγαρία.

Στις 29-05-2020 108 πτή­σεις, 16 εξω­τε­ρι­κού και 92 εσω­τε­ρι­κού. Οι χώρες προ­έ­λευ­σης είναι: Κατάρ, Ελβε­τία, Κύπρος, Βέλ­γιο, Γερ­μα­νία, Βουλγαρία.

Στις 30-05-2020 82 πτή­σεις, 8 εξω­τε­ρι­κού και 74 εσω­τε­ρι­κού. Οι χώρες προ­έ­λευ­σης είναι: Γερ­μα­νία, Αυστρία, ΗΠΑ.

Στις 31-05-2020 86 πτή­σεις, 4 εξω­τε­ρι­κού και 82 εσω­τε­ρι­κού. Οι χώρες προ­έ­λευ­σης είναι: Γερ­μα­νία, Ελβε­τία, Αυστρία

Σημειώ­νε­ται πως τα παρα­πά­νω στοι­χεία μπο­ρούν να μετα­βλη­θούν ανά πάσα στιγ­μή, καθώς τα προ­γράμ­μα­τα των εται­ρειών δεν είναι στα­θε­ρά αυτή την περί­ο­δο και επί­σης εκτε­λού­νται πολ­λές πτή­σεις ιδιω­τι­κές και εμπο­ρευ­μα­τι­κές, οι οποί­ες δεν απαι­τούν προ­γραμ­μα­τι­σμό πολ­λών ημε­ρών. Επί­σης, για τις χώρες που έχουν απα­γο­ρευ­τεί οι πτή­σεις με βάση (ΝΟΤΑΜ) της ΥΠΑ, σημειώ­νε­ται πως πρό­κει­ται για πτή­σεις επα­να­πα­τρι­σμού, εμπο­ρευ­μα­τι­κές κλπ.

ΥΠΑ — ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι με στό­χο την προ­στα­σία επι­βα­τών και πολι­τών από την παν­δη­μία COVID-19 η Υπη­ρε­σία Πολι­τι­κής Αερο­πο­ρί­ας (ΥΠΑ) είχε ανα­κοι­νώ­σει αερο­πο­ρι­κές οδη­γί­ες (NOTAMS) για επτά χώρες:

Επε­κτεί­νε­ται μέχρι τις 31 Μαΐ­ου 2020 και ώρα 23:59 η ανα­στο­λή όλων των πτή­σε­ων μετα­φο­ράς επι­βα­τών από και προς την Ελλά­δα με την Ιτα­λία, την Ισπα­νία, το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο και την Ολλανδία.

Παρα­τεί­νε­ται έως τις 14 Ιου­νί­ου 2020 και ώρα 23:59 η προ­σω­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση πτή­σε­ων από και προς της Αλβα­νία και την Βόρεια Μακεδονία.

Η απα­γό­ρευ­ση όλων των πτή­σε­ων προς την Ελλη­νι­κή Επι­κρά­τεια όσον αφο­ρά την Τουρ­κία επε­κτεί­νε­ται έως τις 14 Ιου­νί­ου 2020 και ώρα 23:59.

Επι­τρέ­πο­νται έως την την Τρί­τη 30 Ιου­νί­ου 2020 και ώρα 23:59, μόνο στο αερο­δρό­μιο της Αθή­νας «Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος» (ΔΑΑ), οι αφίξεις/αναχωρήσεις των διε­θνών πτήσεων.

Παρα­μέ­νει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐ­ου 2020 και ώρα 23:59, η προ­σω­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση εισό­δου στην χώρα μη Ευρω­παί­ων Πολι­τών και το μέτρο της υπο­χρε­ω­τι­κής προ­λη­πτι­κής καρα­ντί­νας 14 ημε­ρών για επι­βά­τες (όλων των εθνι­κο­τή­των) που φτά­νουν στην χώρα μας από το σύνο­λο των διε­θνών προ­ο­ρι­σμών έως την Κυρια­κή 31 Μαΐ­ου 2020 και ώρα 23:59.

Εξαι­ρέ­σεις πτήσεων

Από την προ­σω­ρι­νή ανα­στο­λή πτή­σε­ων εξαι­ρού­νται οι πτή­σεις μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μά­των (cargo), οι υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος (sanitary), οι ανθρω­πι­στι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος (humanitarian), οι πτή­σεις επι­στρο­φής αερο­σκά­φους μόνο με το πλή­ρω­μά του (ferry flights), οι κρα­τι­κές πτή­σεις (state), οι πτή­σεις που ανα­φέ­ρουν ότι ευρί­σκο­νται σε επι­κίν­δυ­νη κατά­στα­ση (emergency), οι στρα­τιω­τι­κές πτή­σεις (military, δεν ισχύ­ουν οι πτή­σεις αυτές για την Τουρ­κία), οι πτή­σεις της Frontex, οι ανε­φο­δια­σμού, οι πτή­σεις υπο­στή­ρι­ξης του Εθνι­κού Συστή­μα­τος Υγεί­ας της χώρας μας και οι πτή­σεις επα­να­πα­τρι­σμού ελλή­νων πολιτών.

Επί­σης για την προ­σω­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση εισό­δου στην χώρα μη ευρω­παί­ων πολι­τών ισχύ­ουν οι ακό­λου­θες εξαι­ρέ­σεις: Μέλη οικο­γε­νειών ευρω­παί­ων πολι­τών, πολί­τες χωρών συν­θή­κης Σέν­γκεν, υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό, πολί­τες τρί­των χωρών που έχουν μακράς διάρ­κειας άδεια visa σε Ευρω­παϊ­κή χώρα και χώρα Συν­θή­κης Σέν­γκεν, κυβερ­νη­τι­κό, διπλω­μα­τι­κό, στρα­τιω­τι­κό, ανθρω­πι­στι­κό προ­σω­πι­κό, πλη­ρώ­μα­τα αερο­σκα­φών και σε όσους μη Ευρω­παί­ους πολί­τες έχουν εξα­σφα­λί­σει άδεια για το ταξί­δι τους από Ελλη­νι­κό Προξενείο.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο