Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δικαστήριο στη Θεσσαλονίκη υιοθέτησε τη λογική των δύο άκρων και καταδίκασε ΚΝίτες που δέχτηκαν επίθεση από Χρυσαυγίτες

Τη λογι­κή των δύο άκρων υιο­θέ­τη­σαν δικα­στής και εισαγ­γε­λέ­ας, στη διάρ­κεια της δίκης που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε την Παρα­σκευή στο Β’ Μονο­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο Θεσ­σα­λο­νί­κης για την δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση μελών της Χρυ­σής Αυγής, στις 7 Νοέμ­βρη του 2012, σε βάρος μελών της ΚΝΕ που μοί­ρα­ζαν προ­κη­ρύ­ξεις έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκα­δά στο πλαί­σιο 48ωρης απερ­γί­ας και σε εργά­τες που έτρε­ξαν να τους βοηθήσουν.

Το δικα­στή­ριο κατα­δί­κα­σε τους δύο χρυ­σαυ­γί­τες σε 21 μήνες φυλά­κι­ση για πρό­κλη­ση επι­κίν­δυ­νων σωμα­τι­κών βλα­βών και οπλο­χρη­σία, όμως κατα­δί­κα­σε και σε 12 μήνες φυλά­κι­ση και τα τρία θύμα­τα της επί­θε­σης τους, επει­δή αμύν­θη­καν και προ­σπά­θη­σαν να τους αφο­πλί­σουν. Το δικα­στή­ριο απέρ­ρι­ψε τον ισχυ­ρι­σμό της άμυ­νας για τα θύμα­τα και προ­σέγ­γι­σε τα γεγο­νό­τα στη λογι­κή της συμπλο­κής δύο πλευ­ρών με εκα­τέ­ρω­θεν χτυπήματα.

Η δικο­γρα­φία για αυτή τη δίκη έχει συσχε­τι­στεί με τη γνω­στή δίκη της Χρυ­σής Αυγής που βρί­σκε­ται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρ­κεια της δίκης, η δικη­γό­ρος των θυμά­των που παρέ­στη ως πολι­τι­κή αγω­γή, ανέ­δει­ξε ότι η επί­θε­ση που δέχθη­καν ήταν εξαι­ρε­τι­κά βίαιη κατά τη γνω­στή τακτι­κή των ταγ­μά­των εφό­δου της Χρυ­σής Αυγής. Και τόνι­σε ότι το κίνη­τρο της επί­θε­σης στα μέλη της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ, ήταν πολι­τι­κό. Τα μέλη της Χρυ­σής Αυγής ενο­χλή­θη­καν από την εξόρ­μη­ση της ΚΝΕ και την αφί­σα που είχαν κολ­λή­σει για κατα­δί­κη και απο­μό­νω­ση της ΧΑ.

Ο συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σης των χρυ­σαυ­γι­τών προ­σπά­θη­σε να παρου­σιά­σει το γεγο­νός ως μια απλή συμπλο­κή δύο πλευ­ρών χωρίς πολι­τι­κό κίνη­τρο, λέγο­ντας ότι «δεν υπάρ­χει Χρυ­σή Αυγή και ΚΝΕ, έχου­με έναν απλό ξυλοδαρμό».

Το ιστορικό της επίθεσης

Θυμί­ζου­με ότι τα μέλη της Χρυ­σής Αυγής, Διχτα­πα­νί­δης και Πανα­γιω­τί­δης, την ώρα που ήταν σε εξέ­λι­ξη η εξόρ­μη­ση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκα­δά, έβρι­σαν τα δύο μέλη της ΚΝΕ, τους επι­τέ­θη­καν και τους απεί­λη­σαν ότι θα τους σκο­τώ­σουν, αν εμφα­νι­στούν ξανά έξω από το σχολείο.

Σε βοή­θεια των μελών της ΚΝΕ έσπευ­σαν απερ­γοί εργά­τες από την ΑΓΝΟ στο Λαγκα­δά, που συμ­με­τεί­χαν στην περι­φρού­ρη­ση της απερ­γί­ας στο εργο­στά­σιο. Οι χρυ­σαυ­γί­τες που στο μετα­ξύ είχαν απο­χω­ρή­σει, επέ­στρε­ψαν και επι­τέ­θη­καν με δολο­φο­νι­κές δια­θέ­σεις και ενα­ντί­ον τους. Οι εργα­ζό­με­νοι κατά­φε­ραν και πήραν από τους μπρά­βους της Χρυ­σής Αυγής τα ρόπα­λα, δύο ξύλι­να και ένα μηχα­νι­κό. Πριν τρα­πούν σε φυγή, οι χρυ­σαυ­γί­τες επι­χεί­ρη­σαν να επι­τε­θούν και με στιλέτο.

Από την επί­θε­ση των τρα­μπού­κων της Χρυ­σής Αυγής τραυ­μα­τί­στη­καν ένας απερ­γός εργά­της της ΑΓΝΟ και ένας νεο­λαί­ος της ΚΝΕ, ο οποί­ος νοση­λεύ­τη­κε σε νοσο­κο­μείο της Θεσ­σα­λο­νί­κης με τραύ­μα­τα στο κεφάλι.

Για την επί­θε­ση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και των απερ­γών εργα­τών, ασκή­θη­κε αυτε­πάγ­γελ­τη δίω­ξη, ενώ στο πλαί­σιο της υπε­ρα­σπι­στι­κής τους τακτι­κής οι δύο χρυ­σαυ­γί­τες κατέ­θε­σαν μήνυ­ση κατ’ αγνώ­στων επι­κα­λού­με­νοι ότι αυτοί δέχθη­καν επί­θε­ση. Μάλι­στα μήνυ­σαν και έναν άνθρω­πο άσχε­το με τα γεγο­νό­τα, ο οποί­ος δεν βρί­σκο­νταν στην περιο­χή εκεί­νη την ημέρα.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο