Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δικαστής ζήτησε γενετική ανάλυση σημαίας, με την οποία ενδέχεται να είχε καλυφθεί η σορός του Λόρκα

Η Αργε­ντί­να δικα­στής Μαρία Σερ­βί­νι δε Κού­βρια (Maria Servini de Cubria), υπεύ­θυ­νη για τη μονα­δι­κή έρευ­να στον κόσμο που ασχο­λεί­ται με τα εγκλή­μα­τα του Φραν­κι­σμού στην Ισπα­νία, ζήτη­σε να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η γενε­τι­κή ανά­λυ­ση μιας σημαί­ας, με την οποία ενδέ­χε­ται να είχε καλυ­φθεί το σώμα του ποι­η­τή Φεντε­ρί­κο Γκαρ­θία Λόρ­κα μετά την εκτέ­λε­σή του από τις δυνά­μεις του Ισπα­νού δικτά­το­ρα στις 18 Αυγού­στου 1936.

Την εξέ­τα­ση πραγ­μα­το­ποιεί η Ομά­δας Δικα­στι­κής Ανθρω­πο­λο­γί­ας της Αργε­ντι­νής (EAAF), ένα διε­θνώς ανα­γνω­ρι­σμέ­νο μη κυβερ­νη­τι­κό επι­στη­μο­νι­κό ίδρυ­μα, το οποίο τα τελευ­ταία 34 χρό­νια έχει βοη­θή­σει να ανα­κτη­θούν και ανα­γνω­ρι­σθούν σε 40 χώρες τα λεί­ψα­να θυμά­των πολι­τι­κής βίας.

Μετά τη δημο­σί­ευ­ση ενός άρθρου στην τοπι­κή εφη­με­ρί­δα La Nacion, η δικα­στής ενη­με­ρώ­θη­κε ότι σε ένα ιδιω­τι­κό μου­σείο της κοι­νό­τη­τας Παρέ­ρα, στην αργε­ντί­νι­κη Πάμπα, φυλάσ­σε­ται μία σημαία που θρυ­λεί­ται ότι είχε τυλι­χθεί γύρω από το σώμα του δολο­φο­νη­μέ­νου ποι­η­τή. Ένας Ισπα­νός πολι­το­φύ­λα­κας, ονό­μα­τι Ντο­μι­νίκ Μοράν, που βρι­σκό­ταν στο πεδίο εκτέ­λε­σης της Γρα­νά­δας όπου εκτε­λέ­σθη­κε ο Γκαρ­θία Λόρ­κα, διη­γή­θη­κε πως ο επι­κε­φα­λής του είχε λυπη­θεί στη θέα του άψυ­χου σώμα­τος του μεγά­λου δρα­μα­τουρ­γού και είχε καλύ­ψει τη σορό του με τη σημαία, λίγο προ­τού την πετά­ξουν στον ομα­δι­κό τάφο.

Ο Μόραν, ο οποί­ος απο­λύ­θη­κε από το στρά­τευ­μα λόγω κώφω­σης από έκρη­ξη βόμ­βας, μετα­νά­στευ­σε αργό­τε­ρα στην Αργε­ντι­νή. Δεν είναι σαφείς οι συν­θή­κες για το πώς κατόρ­θω­σε και απέ­σπα­σε τη σημαία. Αλλά αυτό το κομ­μά­τι ύφα­σμα, το οποίο στη συνέ­χεια πλύ­θη­κε από τη νύφη του παλιού πολι­το­φύ­λα­κα, φέρει τρεις τρύ­πες από σφαί­ρες και κηλί­δες αίμα­τος που θα μπο­ρού­σαν να αντι­στοι­χούν στη σορό του ποι­η­τή, του οποί­ου ο τάφος ακό­μη αγνο­εί­ται. Μετά την πλη­ρο­φό­ρη­σή της για την ύπαρ­ξη της σημαί­ας, η δικα­στής Σερ­βί­νι, διέ­τα­ξε να παρά­δο­σή της από το μου­σείο El Tordillo και την εξέ­τα­σή της.

Μόλις απο­κτη­θεί το γενε­τι­κό προ­φίλ της σημαί­ας, η δικα­στής προ­τί­θε­ται να δια­σταυ­ρώ­σει τα ευρή­μα­τα με το δείγ­μα κάποιου κοντι­νού συγ­γε­νούς του Λόρ­κα. Έχο­ντας γνώ­ση ότι κάποιοι συγ­γε­νείς του δεν έχουν πρό­θε­ση να συνερ­γα­σθούν, η Σερ­βί­νι εξε­τά­ζει και το ενδε­χό­με­νο να ζητή­σει τη συν­δρο­μή των αμε­ρι­κα­νι­κών Αρχών, ώστε να εκτα­φεί η σορός του πατέ­ρα, ή του αδελ­φού του. Εάν το προ­κύ­πτον DNA αντι­στοι­χεί σε άρρε­να, θα χρεια­σθεί να εξε­τα­σθεί ο κατάλ­λη­λος συσχε­τι­σμός με μέλος της οικο­γέ­νειας ώστε να προ­κύ­ψει βιο­λο­γι­κή σύνδεση.

Οκτώ χρό­νια μετά την έναρ­ξη της έρευ­νας της δικα­στί­νας από την Αργε­ντι­νή, ο φάκε­λος για τα εγκλή­μα­τα επί Φράν­κο περι­λαμ­βά­νει μέχρι στιγ­μής ανα­φο­ρές για 147 σορούς και περισ­σό­τε­ρους από 29.200 τάφους και έχει πλέ­ον ξεχει­λί­σει από έγγρα­φα και τεκμήρια.

Η δικα­στής προ ολί­γων ημε­ρών δέχθη­κε να συμπε­ρι­λη­φθεί στους ενά­γο­ντες της υπό­θε­σης και η γυναι­κεία οργά­νω­ση Link Women Worldwide, η οποία διεκ­δι­κεί ώστε να συμπε­ρι­λη­φθούν στα εγκλή­μα­τα πολέ­μου που διε­ρευ­νά η Σερ­βί­νι και τα εγκλή­μα­τα κατά γυναι­κών. Η διε­θνής οργά­νω­ση θεω­ρεί πως όλες οι φρι­κα­λε­ό­τη­τες που βίω­σαν οι γυναί­κες των Ρεπου­μπλι­κα­νών, ως μέθο­δος αντι­ποί­νων και εν είδει διδάγ­μα­τος και φρο­νι­μα­τι­σμού προς τους συζύ­γους τους, εντάσ­σο­νται στο πλαί­σιο ενός γενι­κευ­μέ­νου, σκό­πι­μου και συστη­μα­τι­κού σχε­δί­ου εξό­ντω­σης των πολι­τι­κών του αντι­πά­λων που είχε μεθο­δεύ­σει το καθε­στώς του Φράν­κο. Μάλι­στα, ο συνή­γο­ρος της πολι­τι­κής αγω­γής Μάξι­μο Κάστεξ, ζήτη­σε να εξε­τα­σθούν σχε­τι­κά τέσ­σε­ρις μάρ­τυ­ρες, δύο γυναί­κες 83 ετών, και άλλες δύο, 88 και 89 ετών αντί­στοι­χα, στο πλαί­σιο της καταγ­γε­λί­ας που κατέ­θε­σε η οργάνωση.

Εν τω μετα­ξύ, η δικα­στής παρέ­λα­βε έκθε­ση από το Υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών με την οποία επι­βε­βαιώ­νε­ται πως το Ισπα­νι­κό Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο, κατό­πιν οδη­γί­ας του 5ου τμή­μα­τός του, απέρ­ρι­ψε τις τελευ­ταί­ες δύο αιτή­σεις δικα­στι­κής συν­δρο­μής που είχαν απο­στα­λεί από την Αργε­ντι­νή. Σε μία από αυτές, το αίτη­μα αφο­ρού­σε την ανά­κρι­ση του πρώ­ην υπουρ­γού του Φράν­κο Ροδόλ­φο Μαρ­τίν Βίλια και η δικα­στής είχε ζητή­σει να της επι­τρα­πεί να ταξι­δεύ­σει στην Ισπα­νία στο μετα­ξύ 22 και 26 Οκτω­βρί­ου, έτσι ώστε να μπο­ρεί να παρα­στεί την ανά­κρι­σή του ενώ­πιον ισπα­νι­κού δικα­στη­ρί­ου. Η Σερ­βί­νι είχε βασι­σθεί στην ευνοϊ­κή στά­ση της Ισπα­νί­δας Υπουρ­γού Δικαιο­σύ­νης Ντο­λό­ρες Κοσπέ­δαλ, η οποία είχε τονί­σει πως η σοσια­λι­στι­κή κυβέρ­νη­ση του Πέδρο Σάν­τσεθ θα επε­ξερ­γα­στεί όλα τα αιτή­μα­τα για συν­δρο­μή, συμ­μορ­φού­με­νη στο διε­θνές δίκαιο. Η εν λόγω δήλω­ση καλής θέλη­σης δεν συγκί­νη­σε όμως το Ισπα­νι­κό Ανώ­τα­το Δικαστήριο.

Το δεύ­τε­ρο αίτη­μα συν­δρο­μής της Σερ­βί­νι αφο­ρού­σε ακρι­βώς την απο­στο­λή από το ισπα­νι­κό υπουρ­γείο των Εσω­τε­ρι­κών της δικο­γρα­φί­ας και των στοι­χεί­ων που αφο­ρού­σαν την εξα­φά­νι­ση και τον θάνα­το του Λόρ­κα. «Το όχι μας ανα­κοι­νώ­θη­κε προ ολί­γου και­ρού, όμως εμείς θα συνε­χί­σου­με τις προ­σπά­θειες», σχο­λί­α­σαν δικα­στι­κές πηγές της Αργεντινής.

Πηγή: Δημό­σια σελί­δα ΑΠΕ / Γιώρ­γης-Βύρων Δάβος

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο