Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δικηγόροι Αιγύπτιων αλιεργατών: Απαράδεκτο αν δοθεί αναστολή στους επίδοξους δολοφόνους

Σε εκτε­νή κοι­νή τους δήλω­ση, οι τρεις δικη­γό­ροι προ­σθέ­τουν ότι «θα είναι απα­ρά­δε­κτο» αν δοθεί ανα­στο­λή στους επί­δο­ξους δολο­φό­νους του Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ «που 8 χρό­νια μετά την δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση που τέλε­σαν έχουν κρα­τη­θεί μόνο μία (1) ημέρα!»

«Οι συνή­γο­ροι πολι­τι­κής αγω­γής (ήδη με τη δια­τύ­πω­ση του νέου Κ.Ποιν.Δ. συνή­γο­ροι υπο­στή­ρι­ξης της κατη­γο­ρί­ας) κατά των δρα­στών της από­πει­ρας ανθρω­πο­κτο­νί­ας του Αιγύ­πτιου αλιερ­γά­τη Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ δεν έχου­με δικαί­ω­μα να προ­σβά­λου­με την από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου όσον αφο­ρά τους κατη­γο­ρού­με­νους κατά των οποί­ων παρι­στά­με­θα. Το έχει όμως ο Εισαγ­γε­λέ­ας Εφε­τών σύμ­φω­να με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. και οφεί­λει να ανα­λά­βει τη θεσμι­κή του ευθύ­νη» ανα­φέ­ρουν επί­σης οι δικηγόροι.

Ολό­κλη­ρη η ανακοίνωση:

Επι­ση­μαί­να­με από τις 7/10/2020 ότι η Χρυ­σή Αυγή κατα­δι­κά­στη­κε, αλλά η δίκη δεν τελεί­ω­σε ακό­μα. Και ότι οι απο­φά­σεις που εκκρε­μούν είναι σημα­ντι­κές, καθώς μπο­ρούν να ολο­κλη­ρώ­σουν την κατα­δί­κη, αλλά μπο­ρούν και να την κατα­στή­σουν κενό γράμ­μα. Το κύριο ζήτη­μα μετά την κατα­δί­κη είναι η από­κρου­ση της προ­σπά­θειας των κατη­γο­ρου­μέ­νων να πέσουν στα μαλα­κά, τα ελα­φρυ­ντι­κά, οι ποι­νές, η ανα­σταλ­τι­κή δύνα­μη της έφεσης.

1) Οι επι­βλη­θεί­σες ποι­νές κάθειρ­ξης για το επτα­με­λές διευ­θυ­ντή­ριο της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης (13 έτη ποι­νή κάθειρ­ξης με εξαί­ρε­ση τα 10 έτη κάθειρ­ξης για τον Ματ­θαιό­που­λο) είναι υψη­λές, αλλά όχι οι ανώ­τα­τες (15 έτη κάθειρξης).

2) Οι συντρέ­χου­σες πλημ­με­λη­μα­τι­κές ποι­νές για όλους δεν πρό­κει­ται να εκτε­λε­στούν, για­τί τα πλημ­με­λή­μα­τα παρα­γρά­φο­νται έως τον Σεπτέμ­βριο 2021.

3) Για τους υπο­ψή­φιους δολο­φό­νους του Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ που κατα­δι­κά­σθη­καν για δύο αδι­κή­μα­τα (την πρά­ξη που τέλε­σαν και την έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση) το δικα­στή­ριο επέ­λε­ξε να επι­βά­λει μικρό­τε­ρες ποι­νές από τις αρμό­ζου­σες (10 έτη κάθειρ­ξης στον έναν δρά­στη και 7 έτη κάθειρ­ξης σε όσους ανα­γνω­ρί­στη­καν ελα­φρυ­ντι­κά) και σε κάθε περί­πτω­ση ποι­νές που είναι αντι­κει­με­νι­κά χαμη­λές σε σχέ­ση με τη νομο­λο­γία και τη δικα­στη­ρια­κή πρα­κτι­κή για τέτοια βαρύ­τα­τα κακουρ­γή­μα­τα, χωρίς να εμπο­δί­ζε­ται από τις δια­τά­ξεις του Ποι­νι­κού Κώδι­κα. Πέντε δρά­στες που, σύμ­φω­να με την από­φα­ση, απο­πει­ρά­θη­καν νύχτα να σκο­τώ­σουν χτυ­πώ­ντας με σιδε­ρέ­νιους λοστούς από κοι­νού στο κεφά­λι τον ανυ­πο­ψί­α­στο κοι­μι­σμέ­νο στην ταρά­τσα Αιγύ­πτιο αλιερ­γά­τη, που ούτε ήξε­ραν ούτε τους ήξε­ρε, και του άνοι­ξαν το σαγό­νι στα δύο, εγκα­τα­λεί­πο­ντάς τον αιμό­φυρ­το για να πάνε βια­στι­κά να χτυ­πή­σουν και τους άλλους, τιμω­ρή­θη­καν για το αδί­κη­μα αυτό, καθώς και για την έντα­ξή τους σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, με την ποι­νή των 10 ετών ο ένας (ο χωρίς ελα­φρυ­ντι­κό) και των 7 ετών οι άλλοι τέσσερις.

4) Για τους εντα­χθέ­ντες σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση (βου­λευ­τές εκτός Πολι­τι­κού Συμ­βου­λί­ου και κατη­γο­ρού­με­νους χωρίς επι­μέ­ρους κακούρ­γη­μα), οι ποι­νές είναι 5 έως 7 έτη κάθειρ­ξης, δηλα­δή χαμη­λό­τε­ρες από τις ανώ­τε­ρες προ­βλε­πό­με­νες (10 έτη κάθειρξης).

5) Οι κατη­γο­ρού­με­νοι διεκ­δι­κούν από σήμε­ρα την ανα­γνώ­ρι­ση ανα­στέλ­λου­σας ισχύ­ος στις εφέ­σεις τους. Χορή­γη­ση της ανα­στο­λής στο διευ­θυ­ντή­ριο και σε όσους συμ­με­τεί­χαν σε ανθρω­πο­κτό­νες επι­θέ­σεις θα σημά­νει ότι η κοι­νω­νία, τα θύμα­τα και οι οικο­γέ­νειές τους θα περι­μέ­νουν πολ­λά ακό­μα χρό­νια για να εκτί­σουν οι κατη­γο­ρού­με­νοι τις ποι­νές τους. Αυτό θα είναι αδια­νό­η­το για τη διευ­θύ­νου­σα ομά­δα. Θα είναι όμως και απα­ρά­δε­κτο για τους επί­δο­ξους δολο­φό­νους του Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ που 8 χρό­νια μετά την δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση που τέλε­σαν έχουν κρα­τη­θεί μόνο μία (1) ημέρα!

6) Οι συνή­γο­ροι πολι­τι­κής αγω­γής (ήδη με τη δια­τύ­πω­ση του νέου Κ.Ποιν.Δ. συνή­γο­ροι υπο­στή­ρι­ξης της κατη­γο­ρί­ας) κατά των δρα­στών της από­πει­ρας ανθρω­πο­κτο­νί­ας του Αιγύ­πτιου αλιερ­γά­τη Αμπου­ζίντ Εμπά­ρακ δεν έχου­με δικαί­ω­μα να προ­σβά­λου­με την από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου όσον αφο­ρά τους κατη­γο­ρού­με­νους κατά των οποί­ων παρι­στά­με­θα. Το έχει όμως ο Εισαγ­γε­λέ­ας Εφε­τών σύμ­φω­να με το άρθρο 489 παρ. ε΄ Κ.ΠοινΔ. και οφεί­λει να ανα­λά­βει τη θεσμι­κή του ευθύνη.

Αθή­να, 15/10/2020

Οι παρα­στά­ντες συνή­γο­ροι υπο­στή­ρι­ξης της κατη­γο­ρί­ας των Αιγύ­πτιων αλιερ­γα­τών στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής

Θανά­σης Καμπαγιάννης

Κώστας Παπα­δά­κης

Κώστας Σκαρ­μέ­ας

thepressproject.gr

Κ. Παπα­δά­κης: Τα 13 χρό­νια φυλά­κι­σης θα γίνουν 34 μήνες – Πιθα­νόν να ζητή­σου­με έφε­ση για την υπό­θε­ση των Αιγύ­πτιων ψαράδων

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο