Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δικογραφία σε βάρος μελών ΜΚΟ για εγκληματική οργάνωση με συμμετοχή σε παράνομη διακίνηση μεταναστών

Συνο­λι­κά 30 άτο­μα, μέλη ΜΚΟ, φέρο­νται να εμπλέ­κο­νται, σύμ­φω­να με την Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία, σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση η οποία δρα­στη­ριο­ποιεί­το συστη­μα­τι­κά στην κατ’ επάγ­γελ­μα διευ­κό­λυν­ση της παρά­νο­μης εισό­δου αλλο­δα­πών στην ελλη­νι­κή επικράτεια.

Όπως προ­έ­κυ­ψε από έρευ­να υπη­ρε­σιών της ΕΛ.ΑΣ., που ξεκί­νη­σε μετά από τον εντο­πι­σμό ενός τζιπ στη Μυτι­λή­νη που είχε πλα­στές στρα­τιω­τι­κές πινα­κί­δες και επέ­βαι­ναν δύο μέλη της ΜΚΟ, η συγκε­κρι­μέ­νη εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση είχε ξεκι­νή­σει τη δρά­ση της από τα τέλη του 2015. Τα μέλη της, έξι Έλλη­νες και 24 αλλο­δα­ποί, διευ­κό­λυ­ναν την παρά­νο­μη είσο­δο αλλο­δα­πών στη χώρα μας, μέσω των νησιών του Βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου, παρέ­χο­ντας άμε­ση συν­δρο­μή στα οργα­νω­μέ­να κυκλώ­μα­τα παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης μεταναστών.

Παράλ­λη­λα, σύμ­φω­να με την Αστυ­νο­μία, απο­κό­μι­ζαν μεγά­λα ποσά ‑χωρίς να έχει απο­σα­φη­νι­στεί ακό­μα το ύψος του κέρ­δους- μέσω επι­χο­ρη­γή­σε­ων, απο­δο­χής δωρε­ών υλι­κών αντι­κει­μέ­νων, κατα­θέ­σε­ων χρη­μα­τι­κών ποσών σε τρα­πε­ζι­κό λογα­ρια­σμό και σε ιστό­το­πο δωρεών.

Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε, είχαν τον τεχνο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό ώστε να γνω­ρί­ζουν πλη­ρο­φο­ρί­ες και εμπι­στευ­τι­κά στοι­χεία για προ­σφυ­γι­κές ροές μέσω Τουρ­κί­ας, ενώ δεν δίστα­ζαν να παρα­κο­λου­θούν παρά­νο­μα τις ασύρ­μα­τες επι­κοι­νω­νί­ες του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος και της «Frontex». Έτσι γνώ­ρι­ζαν πού συγκε­ντρώ­νο­νται και πότε ξεκι­νούν οι πρό­σφυ­γες και οι μετα­νά­στες από την Τουρ­κία, πού κατευ­θύ­νο­νται και πόσοι είναι. Παράλ­λη­λα, δεν ενη­μέ­ρω­ναν τις αρμό­διες για την έρευ­να και διά­σω­ση Αρχές, ως όφει­λαν λόγω της έντα­ξης και συμ­με­το­χής τους στον αντί­στοι­χο εθνι­κό και τοπι­κό σχε­δια­σμό έρευ­νας και διάσωσης.

Η Αστυ­νο­μία γνω­στο­ποί­η­σε πως «κατά το χρο­νι­κό διά­στη­μα από τις 9 Δεκέμ­βρη 2017 έως τις 9 Φλε­βά­ρη του 2018, τα μέλη της οργά­νω­σης, σε δεκά­δες περι­πτώ­σεις, ανέ­με­ναν συστη­μα­τι­κά και οργα­νω­μέ­να την άφι­ξη λέμ­βων με παρά­τυ­πους αλλο­δα­πούς, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας το προ­α­να­φε­ρό­με­νο όχη­μα, με τις πλα­στο­γρα­φη­μέ­νες πινα­κί­δες κυκλο­φο­ρί­ας. Από το συνο­λι­κό τρό­πο λει­τουρ­γί­ας τους προσ­διο­ρί­ζε­ται ότι παρεί­χαν άμε­ση συν­δρο­μή σε οργα­νω­μέ­να κυκλώ­μα­τα παρά­νο­μης δια­κί­νη­σης μετα­να­στών καθώς ενερ­γώ­ντας με πρό­θε­ση διευ­κό­λυ­ναν την κατ’ επάγ­γελ­μα και συνή­θεια δια­κί­νη­ση μεγά­λου αριθ­μού υπη­κό­ων τρί­των χωρών, προς τα νησιά του Βορειο­α­να­το­λι­κού Αιγαί­ου (Λέσβος και Σάμος) σε 11 του­λά­χι­στον περι­πτώ­σεις, από τον Αύγου­στο του 2016 μέχρι τον Ιανουά­ριο του 2018».

Η δικο­γρα­φία που σχη­μα­τί­στη­κε σε βάρος των 30 ατό­μων αφο­ρά ‑κατά περί­πτω­ση- στα αδι­κή­μα­τα της συγκρό­τη­σης και έντα­ξης σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, της νομι­μο­ποί­η­σης εσό­δων από εγκλη­μα­τι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα, της κατα­σκο­πεί­ας, της παρα­βί­α­σης μυστι­κών της πολι­τεί­ας, της πλα­στο­γρα­φί­ας, καθώς και των παρα­βά­σε­ων του Κώδι­κα Μετα­νά­στευ­σης και της νομο­θε­σί­ας για τις ηλε­κτρο­νι­κές επικοινωνίες.

Με βάση τα παρα­πά­νω, συνε­λή­φθη­σαν στις 21 Αυγού­στου ένας Γερ­μα­νός υπή­κο­ος και ένας Σύρος, ενώ σήμε­ρα αστυ­νο­μι­κοί πέρα­σαν χει­ρο­πέ­δες σε έναν Έλληνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο