Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διπλάσιος ο κίνδυνος κατάθλιψης των κοριτσιών σε σχέση με τα αγόρια από τη χρήση του facebook

Τα κορί­τσια στην εφη­βεία έχουν διπλά­σια πιθα­νό­τη­τα σε σχέ­ση με τα συνο­μή­λι­κα αγό­ρια να εμφα­νί­σουν συμ­πτώ­μα­τα κατά­θλι­ψης εξαι­τί­ας της χρή­σης του Facebook και των άλλων μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, σύμ­φω­να με μια νέα βρε­τα­νι­κή επι­στη­μο­νι­κή έρευνα.

Οι ερευ­νη­τές απο­δί­δουν τη δια­φο­ρά ανά­με­σα στα δύο φύλα στο ότι τα κορί­τσια πέφτουν πιο εύκο­λα θύμα­τα online σεξουα­λι­κής παρε­νό­χλη­σης, δια­τα­ρα­χών ύπνου, χαμη­λής αυτο­ε­κτί­μη­σης και αρνη­τι­κής εικό­νας για το σώμα και την εξω­τε­ρι­κή εμφά­νι­σή τους.

Η μελέ­τη σε σχε­δόν 11.000 εφή­βους ηλι­κί­ας 14 ετών, με επι­κε­φα­λής την καθη­γή­τρια Ιβόν Κέλι του Ινστι­τού­του Επι­δη­μιο­λο­γί­ας και Υγεί­ας του Πανε­πι­στη­μια­κού Κολ­λε­γί­ου του Λον­δί­νου (UCL), δημο­σιεύ­θη­κε στο ιατρι­κό περιο­δι­κό “EClinical Medicine”, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Ρόι­τερς και τη βρε­τα­νι­κή «Γκάρ­ντιαν».

Η έρευ­να βρή­κε ότι τη μεγα­λύ­τε­ρη χρή­ση (και κατά­χρη­ση) μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης κάνουν τα κορί­τσια, με τα δύο πέμ­πτα να αφιε­ρώ­νουν πάνω από τρεις ώρες online χρό­νο καθη­με­ρι­νά, ένα­ντι μόνο ενός πέμ­πτου των 14χρονων αγο­ριών που κάνουν κάτι ανά­λο­γο. Ενώ ένα στα δέκα αγό­ρια (10%) δεν χρη­σι­μο­ποιεί καθό­λου τα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, μόνο το 4% των κορι­τσιών απέ­χουν τελείως.

Όσο αυξά­νει η χρή­ση του Facebook και των άλλων social media, τόσο αυξά­νει και ο κίν­δυ­νος κατά­θλι­ψης. Όμως ακό­μη και η μικρό­τε­ρη χρή­ση μπο­ρεί να έχει αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις. Το 12% των «ελα­φριών» χρη­στών και το 38% των «βαριών» (πάνω από πέντε ώρες τη μέρα) έχουν σημά­δια σοβα­ρής κατάθλιψης.

Ενώ μόνο το 5,4% των κορι­τσιών και το 2,7% των αγο­ριών ανέ­φε­ραν κάποια εμπει­ρία online σεξουα­λι­κής παρε­νό­χλη­σης, μετα­ξύ των εφή­βων με κατά­θλι­ψη τέτοια εμπει­ρία ανέ­φε­ρε το 36% των κορι­τσιών, ποσο­στό διπλά­σιο των αγο­ριών (18%). Μετα­ξύ όσων εφή­βων δήλω­σαν θύμα κυβερ­νο­εκ­φο­βι­σμού που τους δημιούρ­γη­σε άγχος, το 33% των κορι­τσιών είχε κατά­θλι­ψη, ένα­ντι μόνο 8% των αγοριών.

Ενώ το 5,4% των κορι­τσιών και το 2,7% των αγο­ριών χρη­στών των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ανέ­φε­ραν προ­βλή­μα­τα με τον ύπνο τους και ότι κοι­μού­νται λιγό­τε­ρες από επτά ώρες, μετα­ξύ των εφή­βων με κατά­θλι­ψη τα αντί­στοι­χα ποσο­στά ήσαν 48% για τα κορί­τσια και 20% για τα αγό­ρια. Μια αιτία για τη δια­τα­ρα­χή του ύπνου είναι ότι οι έφη­βοι ξενυ­χτά­νε για να χρη­σι­μο­ποιούν τα social media ή ξυπνά­νε από τα μηνύ­μα­τα που δέχο­νται μέσα στη νύχτα στο κινη­τό τηλέ­φω­νό τους που συνή­θως έχουν δίπλα στο κρε­βά­τι τους.

Τόσο το άγχος όσο και οι δια­τα­ρα­χές ύπνου αυξά­νουν τον κίν­δυ­νο κατά­θλι­ψης, η οποία με τη σει­ρά της μπο­ρεί να δημιουρ­γή­σει σκέ­ψεις αυτοκτονίας.

«Οι επι­στή­μο­νες δεν μπο­ρούν ακό­μη να πουν με βεβαιό­τη­τα ότι η χρή­ση των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης βλά­πτει την ψυχι­κή υγεία, όμως τα στοι­χεία αρχί­ζουν να δεί­χνουν προς αυτή την κατεύ­θυν­ση», δήλω­σε ο καθη­γη­τής Σερ Σάι­μον Γου­έ­σε­λι, πρώ­ην πρό­ε­δρος του Βασι­λι­κού Κολ­λε­γί­ου Ψυχιάτρων.

«Είναι πράγ­μα­τι πιθα­νό ότι η υπερ­βο­λι­κή χρή­ση των μέσων κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης οδη­γεί σε μικρό­τε­ρη αυτο­πε­ποί­θη­ση και σε χει­ρό­τε­ρη ψυχι­κή υγεία», ανέ­φε­ρε ο καθη­γη­τής Στέ­φεν Σκοτ, διευ­θυ­ντής του Ινστι­τού­του Ψυχια­τρι­κής, Ψυχο­λο­γί­ας και Νευ­ρο­ε­πι­στή­μης του Βασι­λι­κού Κολ­λε­γί­ου (King’s) του Λονδίνου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο