Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Διπλωματικές: Τμηματική και όχι συνολική η συμφωνία για ΑΟΖ με Αίγυπτο (ΧΑΡΤΗΣ)

Για τμη­μα­τι­κή και όχι συνο­λι­κή συμ­φω­νία Ελλά­δας Αιγύ­πτου για την οριο­θέ­τη­ση ΑΟΖ κάνουν λόγο ελλη­νι­κές διπλω­μα­τι­κές πηγές, σύμ­φω­να με τηλε­γρά­φη­μα του ΑΠΕ – ΜΠΕ. Τόσο οι διπλω­μα­τι­κές πηγές όσο και ο χάρ­της που δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα, επι­βε­βαιώ­νουν πλή­ρως τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που ανέ­φε­ραν ότι η συμ­φω­νία Ελλά­δας – Αιγύ­πτου δεν περι­λαμ­βά­νουν το Καστελόριζο.

«Η παρού­σα οριο­θέ­τη­ση είναι τμη­μα­τι­κή, δηλα­δή απο­τε­λεί τμή­μα συνο­λι­κής μετα­γε­νέ­στε­ρης οριο­θέ­τη­σης μετα­ξύ των δύο χωρών» ανα­φέ­ρουν οι διπλω­μα­τι­κές πηγές και απο­κα­λύ­πτουν μέρος του παρα­σκη­νί­ου και των παζα­ριών που είναι σε εξέ­λι­ξη για τις οριο­θε­τή­σεις ΑΟΖ στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο.

Σύμ­φω­να με το ΑΠΕ – ΜΠΕ «οι ίδιες διπλω­μα­τι­κές πηγές τονί­ζουν ακό­μα πως αντι­με­τω­πί­ζε­ται απο­τε­λε­σμα­τι­κά η παρά­νο­μη από­πει­ρα της Τουρ­κί­ας να οριο­θε­τή­σει ΑΟΖ απευ­θεί­ας με την Αίγυ­πτο παρα­βιά­ζο­ντας τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα των ελλη­νι­κών νησιών σε θαλάσ­σιες ζώνες». Επι­πλέ­ον λένε ότι «το Κάι­ρο οριο­θέ­τη­σε με την Ελλά­δα, παρά τις μάταιες προ­σπά­θειες της Τουρ­κί­ας να πλειο­δο­τή­σει προ­σφέ­ρο­ντας στην Αίγυ­πτο μεγα­λύ­τε­ρη ΑΟΖ».

xartis aoz

O χάρ­της της μερι­κής συμ­φω­νί­ας Ελλά­δας — Αιγύπτου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο