Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Μεγάλες αντιρατσιστικές — «Κάνουμε πορεία για την ελπίδα, όχι για το μίσος»

Δολο­φο­νία Τζορτζ Φλόιντ: Δεκά­δες χιλιά­δες δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν στην Ουά­σινγ­κτον και άλλες αμε­ρι­κα­νι­κές πόλεις χθες, Σάβ­βα­το, ζητώ­ντας να στα­μα­τή­σει η ρατσι­στι­κή και βάναυ­ση συμπε­ρι­φο­ρά των δυνά­με­ων επι­βο­λής του νόμου, καθώς οι δια­μαρ­τυ­ρί­ες που πυρο­δο­τή­θη­καν από τον τρα­γι­κό θάνα­το του Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυ­νο­μι­κών της Μινε­ά­πο­λις συνε­χί­σθη­καν για 12η ημέρα.

Μια συγκέ­ντρω­ση στο Μνη­μείο Λίν­κολν και πορεία στον Λευ­κό Οίκο σημα­το­δό­τη­σε τη μεγα­λύ­τε­ρη μέχρι τώρα δια­μαρ­τυ­ρία αφό­του δημο­σιο­ποι­ή­θη­καν οι εικό­νες που δεί­χνουν τον Φλόιντ, έναν άοπλο μαύ­ρο με χει­ρο­πέ­δες, να κεί­τε­ται μπρού­μυ­τα και να πασχί­ζει να ανα­πνεύ­σει ενώ ένας λευ­κός αστυ­νο­μι­κός έχει γονα­τί­σει στον λαι­μό του.

Δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν χθες σε πολ­λά αστι­κά κέντρα –ανά­με­σά τους η Νέα Υόρ­κη, η Ατλά­ντα, η Φιλα­δέλ­φεια, το Σικά­γο, το Λος Άντζε­λες, το Σαν Φραν­σί­σκο, το Σιάτλ, η Βοστώ­νη και το Μαϊ­ά­μι– καθώς και σε μικρές, αγρο­τι­κές κοι­νό­τη­τες σ’ όλη τη χώρα.

«Αισθά­νο­μαι σαν να συμ­με­τέ­χω στην ιστο­ρία και σ’ ένα τμή­μα της ομά­δας των ανθρώ­πων που προ­σπα­θούν να αλλά­ξουν τον κόσμο για όλους», λέει η Τζα­μί­λα Μουά­χι­μαν, μία κάτοι­κος της Ουά­σι­γν­κτον που συμ­με­τεί­χε στη δια­δή­λω­ση κοντά στον Λευ­κό Οίκο.

usa diadiloseis7

Μια από τις δια­δη­λώ­σεις με το σύν­θη­μα Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύ­ρων μετρά­νε) που προ­κά­λε­σαν έκπλη­ξη ήταν η συγκέ­ντρω­ση 150 έως 200 ανθρώ­πων στην πόλη Βάι­ντορ του Τέξας, περι­βό­η­τη για τις σχέ­σεις της με την Κου Κλουξ Κλαν.

Οι χθε­σι­νές δια­μαρ­τυ­ρί­ες ήταν πιο ήρε­μες, σε σύγκρι­ση με την οργή που είχε επι­κρα­τή­σει στις δια­δη­λώ­σεις των τελευ­ταί­ων ημε­ρών, οι οποί­ες ήταν ωστό­σο και πάλι ως επί το πλεί­στον ειρη­νι­κές. Η εβδο­μά­δα άρχι­σε με σπο­ρα­δι­κά επει­σό­δια εμπρη­σμών και βαν­δα­λι­σμών που οι αρχές και ακτι­βι­στές απέ­δω­σαν σε μεγά­λο μέρος σε υπο­κι­νη­τές και εγκλη­μα­τι­κά στοιχεία.

Οι αρχές κατέ­φυ­γαν κατά δια­στή­μα­τα σε βίαιες μεθό­δους καθώς προ­σπα­θού­σαν να επι­βά­λουν απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας σε ορι­σμέ­νες πόλεις, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της Νέας Υόρ­κης και της Ουά­σινγ­κτον, όπου αστυ­νο­μι­κοί με γκλομπ και ειδι­κή εξάρ­τυ­ση διέ­λυ­σαν ειρη­νι­κές διαδηλώσεις.

Οι συγκρού­σεις αυτές το μόνο που κατά­φε­ραν ήταν να ενι­σχύ­σουν ένα ευρύ­τε­ρο κίνη­μα που ζητεί εκτε­τα­μέ­νες μεταρ­ρυθ­μί­σεις του συστή­μα­τος της ποι­νι­κής δικαιο­σύ­νης και του τρό­που που αντι­με­τω­πί­ζει τις φυλε­τι­κές μειονότητες.

«Ελπί­ζω ότι θα πετύ­χου­με πραγ­μα­τι­κά κάποια αλλα­γή των όσων συμ­βαί­νουν. Άνθρω­ποι γονα­τί­ζουν και δια­δη­λώ­νουν και ικε­τεύ­ουν εδώ και πολύ και­ρό, φτά­νει πια», είπε η 42χρονη δια­δη­λώ­τρια Καρ­τρί­να Φερ­νά­ντες κοντά στην είσο­δο του Λευ­κού Οίκου. «Δεν μπο­ρού­με να ανε­χθού­με πολ­λά περισσότερα».

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση μέχρι τώρα

Η χθε­σι­νή συγκέ­ντρω­ση στην Ουά­σινγ­κτον ήταν η μεγα­λύ­τε­ρη που έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μέχρι στιγ­μής για τον φόνο του Τζορτζ Φλόιντ.

Πλή­θη δεκά­δων χιλιά­δων ανθρώ­πων συγκε­ντρώ­θη­καν στην πρω­τεύ­ου­σα των ΗΠΑ παρά τους κιν­δύ­νους για την υγεία εξαι­τί­ας του κορο­νοϊ­ού, αν και δεν υπάρ­χουν δια­θέ­σι­μες επί­ση­μες εκτι­μή­σεις για τη συμμετοχή.

Μεγά­λη πορεία δια­δη­λω­τών πέρα­σε μπρο­στά από το George Washington University Hospital, μερι­κά τετρά­γω­να από τον Λευ­κό Οίκο, φωνά­ζο­ντας «Χέρια ψηλά, Μην πυρο­βο­λεί­τε!», «Κάνου­με πορεία για την ελπί­δα, όχι για το μίσος» και «Δεν μπο­ρώ να αναπνεύσω».

Στις συγκε­ντρώ­σεις στην Ουά­σινγ­κτον, όπως και αλλού, συμ­με­τεί­χαν άνθρω­ποι κάθε φυλής.

usa diadiloseis6

«Ως λευ­κός, επω­φε­λού­μαι από το status quo και έτσι το να μην δια­δη­λώ­σω και να μην εργα­σθώ ενερ­γά για να απο­δο­μή­σω τον θεσμι­κό ρατσι­σμό με καθι­στά συνέ­νο­χο», λέει ο 40χρονος κυβερ­νη­τι­κός υπάλ­λη­λος Μάικλ Ντρά­μοντ εξη­γώ­ντας τον λόγο για τον οποίο συμ­με­τεί­χε στη διαδήλωση.

Ωστό­σο ο πρό­ε­δρος Ντό­ναλντ Τραμπ υπο­στή­ρι­ξε πως ο αριθ­μός των δια­δη­λω­τών στην Ουά­σινγ­κτον ήταν χθες μικρό­τε­ρος απ’ ό,τι προ­βλε­πό­ταν ότι θα είναι, κάτι που ο ίδιος απέ­δω­σε στη δου­λειά της Εθνο­φρου­ράς, της Μυστι­κής Υπη­ρε­σί­ας και της αστυ­νο­μί­ας της πρωτεύουσας.

«Πολύ μικρό­τε­ρο πλή­θος στην Ουά­σινγ­κτον απ’ ό,τι προ­βλε­πό­ταν. Εθνο­φρου­ρά, Μυστι­κή Υπη­ρε­σία και αστυ­νο­μία έκα­ναν φαντα­στι­κή δου­λειά. Ευχα­ρι­στώ!», έγρα­ψε στο Twitter.

Εκα­το­ντά­δες χιλιό­με­τρα νοτιό­τε­ρα, στη γενέ­τει­ρα του Τζορτζ Φλόιντ στο Ρέι­φορντ της Βόρειας Καρο­λί­νας, εκα­το­ντά­δες άνθρω­ποι έκα­ναν ουρά σε μια εκκλη­σία για να απο­τί­σουν φόρο τιμής στον νεκρό, η σορός του οποί­ου έχει εκτε­θεί εκεί.

Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ έχει προ­γραμ­μα­τι­σθεί για την Τρί­τη στο Χιού­στον, όπου ζού­σε πριν μετα­κο­μί­σει στην περιο­χή της Μινεάπολις.

usa diadiloseis5

Στη Νέα Υόρ­κη, ένα μεγά­λο πλή­θος δια­δη­λω­τών διέ­σχι­σε χθες το από­γευ­μα τη Γέφυ­ρα του Μπρού­κλιν και πέρα­σε στο Μαν­χά­ταν για να κάνει πορεία στο Μπρο­ντ­γου­έι, που ήταν σε μεγά­λο βαθ­μό έρη­μο. Χιλιά­δες άλλοι συγκε­ντρώ­θη­καν στο Χάρ­λεμ, κοντά στο βορειο­δυ­τι­κό άκρο του Σέντραλ Παρκ για να κάνουν πορεία 100 τετρά­γω­να προς τα κάτω, προς το Washington Square Park της πόλης.

Στη Φιλα­δέλ­φεια,δια­δη­λω­τές συγκε­ντρώ­θη­καν στα σκα­λιά του Philadelphia Art Museum φωνά­ζο­ντας «Δεν υπάρ­χει ειρή­νη χωρίς δικαιο­σύ­νη». Άλλοι έκα­ναν πορεία κατά μήκος της Benjamin Franklin Parkway, μέσα από την John F. Kennedy Plaza και γύρω από το Δημαρ­χείο της Φιλαδέλφειας.

Στη Δυτι­κή Ακτή, δια­δη­λω­τές απέ­κλει­σαν για λίγο την κυκλο­φο­ρία στη Γέφυ­ρα Golden Gate του Σαν Φραν­σί­σκο ενώ οδη­γοί κόρ­να­ραν σε ένδει­ξη αλληλεγγύης.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο