Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δολοφόνοι Παύλου Φύσσα: «Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί»

Κερα­τσί­νι 18 Σεπτεμ­βρί­ου του 2013.  Ο 34χρονος αντι­φα­σί­στας μου­σι­κός Παύ­λος Φύσ­σας (Killah P) δολο­φο­νεί­ται σε ενέ­δρα θανά­του από Χρυ­σαυ­γί­τες. Δρά­στης της δολο­φο­νί­ας ήταν το μέλος της φασι­στι­κής οργά­νω­σης Γ. Ρου­πα­κιάς. Μόλις λίγες μέρες πριν τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα είχε προη­γη­θεί δολο­φο­νι­κή επί­θε­ση μελών της Χρυ­σής Αυγής ενά­ντια σε στε­λέ­χη του ΚΚΕ και εργα­τι­κών σωμα­τεί­ων της Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κής Ζώνης, στο Πέρα­μα, με απο­τέ­λε­σμα να τραυ­μα­τι­στούν εφτά κομ­μου­νι­στές συνδικαλιστές.

Το χρο­νι­κό ενός προ­α­ναγ­γελ­θέ­ντος θανάτου

Η περι­γρα­φή της δολο­φο­νί­ας του Παύ­λου Φύσ­σα στο από τις 19/02/2014 πόρι­σμα των ανα­κρι­τριών για την άρση της ασυ­λί­ας των βου­λευ­τών της Χρυ­σής Αυγής έχει ως εξής:

«Τις βρα­δι­νές ώρες της 17ης‑9–2013, ο Ιωάν­νης Άγγος, ένας εκ των υπευ­θύ­νων ασφα­λεί­ας της τοπι­κής οργά­νω­σης της «Χρυ­σής Αυγής» στη Νίκαια, ευρι­σκό­με­νος στην καφε­τέ­ρια Κοράλ­λι, στο Κερα­τσί­νι Αττι­κής, ντυ­μέ­νος με τη στρα­τιω­τι­κή αμφί­ε­ση, για την παρα­κο­λού­θη­ση ποδο­σφαι­ρι­κού αγώ­να, δια­πί­στω­σε ότι σε διπλα­νό του τρα­πέ­ζι καθό­ταν, με μια ολι­γο­με­λή παρέα, στην οποία συμ­με­τεί­χαν και δύο νεα­ρές γυναί­κες, ο Παύ­λος Φύσ­σας, μου­σι­κός και γνω­στός στην περιο­χή για τις αντί­θε­τες προς τη Χρυ­σή Αυγή ιδε­ο­λο­γι­κές του απόψεις.

Μετα­ξύ 23.00 και 23.30 ο ανω­τέ­ρω Ιωάν­νης Άγγος ειδο­ποί­η­σε τηλε­φω­νι­κώς τον επί­σης κατη­γο­ρού­με­νο Ιωάν­νη Καζαν­τζό­γλου, μέλος του πεντα­με­λούς συμ­βου­λί­ου τής ως άνω τοπι­κής οργά­νω­σης, για την παρου­σία του Παύ­λου Φύσ­σα. Μετά ταύ­τα, με τηλε­φω­νι­κά μηνύ­μα­τα, μέσω του ηλε­κτρο­νι­κού υπο­λο­γι­στή της Τ.Ο. Νίκαιας, ενερ­γο­ποι­ή­θη­καν, μέσα σε δέκα πέντε λεπτά της ώρας περί­που, σαρά­ντα και πλέ­ον μέλη της «Χρυ­σής Αυγής», τα οποία έφθα­σαν στην περιο­χή. Τα άτο­μα αυτά επέ­βαι­ναν σε δίκυ­κλες μοτο­σι­κλέ­τες, εφο­δια­σμέ­να με κρά­νη, κοντά­ρια και σιδε­ρο­γρο­θιές, ενώ ακο­λου­θού­σαν και άλλοι με αυτο­κί­νη­τα, όπως ο κατη­γο­ρού­με­νος Αθα­νά­σιος Τσόρ­βας και ο Γεώρ­γιος Ρου­πα­κιάς, μέλος της ίδιας οργά­νω­σης και ανα­πλη­ρω­τής οικο­νο­μι­κός υπεύ­θυ­νος της Τ.Ο. Νίκαιας. Τα παρα­πά­νω μέλη της «Χρυ­σής Αυγής» επι­τέ­θη­καν στον Παύ­λο Φύσ­σα και την παρέα του, με συνέ­πεια να δημιουρ­γη­θεί κλί­μα γενι­κό­τε­ρης σύγ­χυ­σης, έντα­σης και εκφο­βι­σμού του Παύ­λου Φύσ­σα, λόγω των προ­πη­λα­κι­σμών, των ιαχών και των ύβρε­ων, καθώς και του ξυλο­δαρ­μού κάποιων από τους φίλους του εκ μέρους κάποιων από τα μέλη της «Χρυ­σής Αυγής». Συγ­χρό­νως, ο Γεώρ­γιος Ρου­πα­κιάς εισήλ­θε με το αυτο­κί­νη­τό του επί της οδού Πανα­γή Τσαλ­δά­ρη, κινού­με­νος αντί­θε­τα προς το επι­τρε­πό­με­νο ρεύ­μα κυκλο­φο­ρί­ας, το παρά­τη­σε στο μέσον της οδού, εξήλ­θε απ’ αυτό βια­στι­κά και με ένα μαχαί­ρι, που έφε­ρε μαζί του, περί ώρα 11.57, έπλη­ξε τον Παύ­λο Φύσ­σα επα­νει­λημ­μέ­νως στο αρι­στε­ρό ημι­θω­ρά­κιο, το ύψος της καρ­διάς, με συνέ­πεια να επέλ­θει ο θάνα­τός του».

Η δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα ήταν απο­τέ­λε­σμα συλ­λο­γι­κής, οργα­νω­μέ­νης και καθο­δη­γού­με­νης δρά­σης των ταγ­μά­των εφό­δου. Εχει απο­δει­χθεί ότι ο Παύ­λος Φύσ­σας ήταν στο­χο­ποι­η­μέ­νος και τον έψα­χνε η ναζι­στι­κή οργάνωση.
Όπως έγρα­ψε ένας γρα­φιάς του μου­σι­κού χώρου και γνω­στός του Παύ­λου, «ο Παύ­λος ήταν ένας μάγκας με την καλή έννοια, της λεβε­ντιάς, της ανθρω­πιάς και του θάρ­ρους. Ένα εργα­τό­παι­δο, μου­σι­κός του δρό­μου, που νοιά­ζο­νταν για τους αδύ­να­μους». Για­τί είχε στο­χο­ποι­η­θεί τόσο πολύ από τους φασί­στες; Για όλα αυτά και επει­δή τους έδει­χνε ότι δεν τους φοβάται.
Ο τίτλος της ανάρ­τη­σης είναι στί­χοι από αντι­φα­σι­στι­κό ποί­η­μα του Ναζί Χικ­μέτ.

 

Διαβάστε στις σελίδες του περιοδικού:

Ή χρυ­σαυ­γί­της ή άνθρω­πος: Πέντε χρό­νια απ’ τη δολο­φο­νία Φύσσα

Πέντε χρό­νια από τη δολο­φο­νία του Παύ­λου Φύσ­σα από τη ναζι­στι­κή Χρυ­σή Αυγή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο