Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΔΟΜ: Ο αριθμός των μεταναστών που πεθαίνουν στη Σαχάρα ίσως είναι διπλάσιος αυτών που πνίγονται στην κεντρική Μεσόγειο

Πολ­λοί περισ­σό­τε­ροι μετα­νά­στες από κρά­τη της δυτι­κής Αφρι­κής που πασχί­ζουν να φθά­σουν στην Ευρώ­πη εκτι­μά­ται ότι πεθαί­νουν στη Σαχά­ρα απ’ ό,τι στη Μεσό­γειο, και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για να απο­τρα­πούν οι προ­σπά­θειές τους ίσως οδη­γή­σουν στη δημιουρ­γία νέων μετα­να­στευ­τι­κών οδών, επι­σή­μα­νε την Πέμ­πτη ο Διε­θνής Οργα­νι­σμός Μετα­νά­στευ­σης (ΔΟΜ), ο οποί­ος ανή­κει στο σύστη­μα των Ηνω­μέ­νων Εθνών.

Μέχρι στιγ­μής φέτος έχουν κατα­γρα­φεί 2.569 θάνα­τοι μετα­να­στών στην κεντρι­κή Μεσό­γειο, ενώ πάνω από 107.000 μετα­νά­στες, οι περισ­σό­τε­ροι από τη δυτι­κή Αφρι­κή, έχουν φθά­σει στην Ιταλία.

«Ένα πράγ­μα που δεν έχου­με είναι μια, οποια­δή­πο­τε, εκτί­μη­ση για τον αριθ­μό των θανά­των στην έρη­μο», σημεί­ω­σε ο Ρίτσαρντ Ντάν­ζι­γκερ, επι­κε­φα­λής της διεύ­θυν­σης του ΔΟΜ για τη δυτι­κή και την κεντρι­κή Αφρι­κή, κατά τη διάρ­κεια μιας συνέ­ντευ­ξης Τύπου στη Γενεύη.

«Υπο­θέ­του­με, και νομί­ζω το έχου­με πει στο παρελ­θόν, ότι (ο αριθ­μός) πρέ­πει να είναι του­λά­χι­στον διπλά­σιος από εκεί­νον των ανθρώ­πων που πεθαί­νουν στη Μεσό­γειο. Αλλά δεν έχου­με από­δει­ξη για αυτό, είναι μια υπό­θε­ση απλά. Δεν το ξέρουμε».

Στον Νίγη­ρα, τμή­μα μιας από τις κυριό­τε­ρες οδούς για τους μετα­νά­στες, οι δια­κι­νη­τές φοβού­νται ολο­έ­να και περισ­σό­τε­ρο τις αρχές και συχνά εγκα­τα­λεί­πουν τους ανθρώ­πους που μετα­φέ­ρουν στην έρη­μο, ανέ­φε­ρε ο ίδιος.

Υπάρ­χουν μαρ­τυ­ρί­ες για θανά­τους στην έρη­μο από μετα­νά­στες. Σύμ­φω­να με άλλες μαρ­τυ­ρί­ες, εξάλ­λου, κάποιοι δια­κι­νη­τές πιστεύ­ουν πως αν οδη­γή­σουν με μεγά­λη ταχύ­τη­τα σε ναρ­κο­πέ­δια δεν θα κινδυνέψουν.

Ο αριθ­μός των μετα­να­στών που πάνε στον Νίγη­ρα έχει μειω­θεί σημα­ντι­κά μετά τις ενέρ­γειες της κυβέρ­νη­σης, η οποία έκλει­σε πολ­λά «γκέ­το» μετα­να­στών και συνέ­λα­βε δια­κι­νη­τές, σύμ­φω­να με τον Ντάνζιγκερ.

Ο ΔΟΜ προ­σπα­θεί εξάλ­λου να δια­δώ­σει το μήνυ­μα «δεν θέλε­τε να παγι­δευ­τεί­τε στη Λιβύη» στους μετα­νά­στες, πρό­σθε­σε ο ίδιος.

«Αυτά τα οποία γίνο­νται στη Λιβύη είναι πολύ πιο τρο­μα­κτι­κά από τον θάνα­το για πολ­λούς», αρκε­τοί μετα­νά­στες «αφη­γή­θη­καν ιστο­ρί­ες φρί­κης» αφού έφυ­γαν από τη χώρα αυτή, εξήγησε.

Πολ­λοί δια­κι­νη­τές δεν θεω­ρούν ότι είναι εγκλη­μα­τί­ες. Πολ­λοί είναι οδη­γοί που προ­σπα­θούν να εξα­σφα­λί­σουν τα προς το ζην. Αρκε­τοί έχουν εγκα­τα­λεί­ψει, όμως πιο οργα­νω­μέ­νες συμ­μο­ρί­ες κακο­ποιών που έχουν επα­φές με τη Λιβύη συνεχίζουν.

«Αυτή τη στιγ­μή ψάχνουν εναλ­λα­κτι­κές οδούς, που νομί­ζω θα είναι εξί­σου επι­κίν­δυ­νες», σημεί­ω­σε ο Τζου­ζέ­πε Λοπρέ­τε, επι­κε­φα­λής του παραρ­τή­μα­τος του ΔΟΜ στον Νίγηρα.

«Όταν κλεί­νεις μια τρύ­πα, ανοί­γουν άλλες», συμπλή­ρω­σε ο Ντάνζιγκερ.

Από τον Νίγη­ρα υπάρ­χουν δύο βασι­κές δια­δρο­μές προς τη Λιβύη: μία πιο κοντά στο Τσαντ, που χρη­σι­μο­ποιεί­ται κυρί­ως για δια­κί­νη­ση μετα­να­στών, και μια δεύ­τε­ρη κοντά στα σύνο­ρα με την Αλγε­ρία, που χρη­σι­μο­ποιούν εξτρε­μι­στι­κές οργα­νώ­σεις, δια­κι­νη­τές όπλων και ναρκωτικών.

Μια εναλ­λα­κτι­κή οδός περ­νά­ει από το βόρειο Μαλί, περιο­χή όπου μαί­νο­νται συγκρού­σεις. Δεν έχει κατα­γρα­φεί σημα­ντι­κή αύξη­ση των ροών των μετα­να­στών εκεί, συνέ­χι­σε ο ίδιος.

Η οδός που θεω­ρεί­ται η ασφα­λέ­στε­ρη είναι κατά μήκος των δυτι­κών ακτών της Αφρι­κής, μέσω Σενε­γά­λης, Μαυ­ρι­τα­νί­ας και Μαρό­κου προς τα στε­νά του Γιβραλ­τάρ, και οι ροές έχουν αυξη­θεί μέσω αυτής, σύμ­φω­να με τον Ντάνζιγκερ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο