Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δοξάστε τη Νέα “Αρετή των Ελλήνων”

Την ώρα που βλέ­πα­με τη λιτή και επί της ουσί­ας δήλω­ση του  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρη Κου­τσού­μπα για την επέ­τειο της επα­νά­στα­σης του 1821 τονίζει:

«Η Επα­νά­στα­ση του 1821 μας διδά­σκει ότι η ανά­γκη πάντα γίνε­ται “Ιστο­ρία”, ότι το “παλιό” και “ξεπε­ρα­σμέ­νο”, όσο ακλό­νη­το κι αν φαί­νε­ται, θα ηττη­θεί, χάρη στην πάλη των λαών, όταν αυτοί απο­φα­σί­σουν να βγουν στο προ­σκή­νιο της Ιστορίας.

Αν η αστι­κή απε­λευ­θε­ρω­τι­κή Επα­νά­στα­ση του 1821 γέν­νη­σε το ελλη­νι­κό αστι­κό κρά­τος, η Σοσια­λι­στι­κή Επα­νά­στα­ση στον 21ο αιώ­να θα γεν­νή­σει το νέο εργα­τι­κό κρά­τος, το οποίο θα πάψει ‑ορι­στι­κά και αμε­τά­κλη­τα αυτή τη φορά- να συντη­ρεί την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, θα ικα­νο­ποι­ή­σει τις σύγ­χρο­νες λαϊ­κές ανά­γκες, τους πόθους των εργα­ζο­μέ­νων, τους πόθους της νεο­λαί­ας μας».

έπε­σε παρεμ­βο­λήΠαρεμβολή Ελλάς Ελλήνων ΧριστιανώνΜετά το μήνυ­μα του πρω­θυ­πουρ­γού … 200 χρό­νια από την επα­νά­στα­ση του 21 ο λαός ανα­στο­χά­ζε­ται και προ­χω­ρά ενω­μέ­νος ‑εμπνε­ό­με­νος από τους προ­γό­νους κλπ. με μια χού­φτα αγω­νι­στών ‑μέσα κι έξω από την Ελλάδα…

Τα είδα­με όλα!
Από Φου­στα­νε­λο­φό­ρους (με τη μάσκα τους ‑παραλ­λα­γής, βεβαί­ως βεβαί­ως) μέχρι “ειδι­κούς”, όλων των οπλι­κών συστη­μά­των να εξη­γούν πόσα Απά­τσι κλπ ελι­κό­πτε­ρα έχου­με ‑μαζί με “εκεί­νο που μοιά­ζει μπα­ζού­κα”! κά, που θα “ξεσκί­σουν” την Τουρκιά…
Τις 21 βολές και τη δια­δι­κα­σία απο­κά­λυ­ψης των σημαιών και πολ­λά άλλα




Η παρέ­λα­ση ξεκί­νη­σε υπό τους ήχους των εμβα­τη­ρί­ων της μπά­ντας στρα­τιω­τι­κής διοί­κη­σης. Το πρώ­το τμή­μα που παρέ­λα­σε ήταν το έφιπ­πο τμή­μα με ιππείς που φορού­σαν στο­λές διά­φο­ρων ιστο­ρι­κών περιό­δων. Ακο­λού­θη­σαν πεζο­πό­ρα, μηχα­νο­κί­νη­τα και αερο­πο­ρι­κά τμή­μα­τα των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μί­ας και του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος, ενώ το δικό τους τόνο έδω­σαν τα ενα­έ­ρια μέσα, με τα μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη και ελι­κό­πτε­ρα των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, των ΗΠΑ, της Γαλ­λί­ας και του Ηνω­μέ­νου Βασιλείου.

Στις 8 το πρωί πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η έπαρ­ση της ελλη­νι­κής σημαί­ας στον ιερό βρά­χο της Ακρό­πο­λης, παρου­σία της Προ­έ­δρου της Δημο­κρα­τί­ας Κ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου και του πρω­θυ­πουρ­γού Κ. Μητσο­τά­κη, ενώ η σοπρά­νο Ανα­στα­σία Ζαν­νή ερμή­νευ­σε τον Εθνι­κό Ύμνο.

Ακο­λού­θη­σε δοξο­λο­γία στη Μητρό­πο­λη των Αθη­νών παρου­σία εκπρο­σώ­πων της πολι­τεια­κής, πολι­τι­κής και στρα­τιω­τι­κής ηγε­σί­ας της χώρας και μετέ­πει­τα κατά­θε­ση στε­φά­νων στο Μνη­μείο του Άγνω­στου Στρα­τιώ­τη από την Πρό­ε­δρο της Δημο­κρα­τί­ας Κ. Σακελ­λα­ρο­πού­λου, τον πρό­ε­δρο της Κυπρια­κής Δημο­κρα­τί­ας, Νίκο Ανα­στα­σιά­δη, τον πρί­γκι­πα της Ουα­λί­ας Κάρο­λο, τον πρω­θυ­πουρ­γό της Ρωσί­ας, Μιχα­ήλ Μισού­στιν και την υπουρ­γό Άμυ­νας της Γαλ­λί­ας, Φλο­ράνς Παρλί.

Στα μέτρα των «εθνικών» στόχων της αστικής τάξης οι δηλώσεις

Στην πεπα­τη­μέ­νη της προ­σαρ­μο­γής του μηνύ­μα­τος της σημε­ρι­νής επε­τεί­ου των 200 χρό­νων από την Επα­νά­στα­ση του 1821 στα «μέτρα» των σημε­ρι­νών αντι­δρα­στι­κών στό­χων της αστι­κής τάξης, κινή­θη­καν και οι δηλώ­σεις των εκπρο­σώ­πων της κυβέρ­νη­σης, αλλά και τα μηνύ­μα­τα των εκπρο­σώ­πων κυβερ­νή­σε­ων άλλων κρα­τών, είτε παρα­βρέ­θη­καν στις εκδη­λώ­σεις, είτε απέ­στει­λαν σχε­τι­κά μηνύματα.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης στο μήνυ­μά του για την 25η Μαρ­τί­ου με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο ιδιαί­τε­ρα σε ό,τι αφο­ρά τη «γεω­στρα­τη­γι­κή ανα­βάθ­μι­ση» της ελλη­νι­κής αστι­κής τάξης, σημεί­ω­σε ότι δια­κό­σια χρό­νια μετά, η Ελλά­δα είναι μια σύγ­χρο­νη ευρω­παϊ­κή χώρα, με ισχύ και κύρος σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο και τόνι­σε ότι «το στοί­χη­μα της γενιάς μας» είναι να γίνει η «Ελλά­δα και πάλι πρω­τα­γω­νί­στρια των καιρών».

Παράλ­λη­λα, ανα­φε­ρό­με­νος στη σημε­ρι­νή συγκυ­ρία και επι­χει­ρώ­ντας να καθη­συ­χά­σει τον λαό για τη δρα­μα­τι­κή κατά­στα­ση στην οποία βρί­σκε­ται το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας με ευθύ­νη της κυβέρ­νη­σης που δεν προ­σλαμ­βά­νει ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και αρνεί­ται να επι­τά­ξει τις ιδιω­τι­κές δομές Υγεί­ας, ισχυ­ρί­στη­κε ότι η φετι­νή 25η Μαρ­τί­ου μας βρί­σκει στην «τελι­κή μάχη με την πανδημία.
Με τις δυσκο­λί­ες πολ­λές, όμως ορα­τή πλέ­ον τη νίκη (…) Η χώρα μας βγαί­νει ισχυ­ρό­τε­ρη από αυτή την περι­πέ­τεια: Με ενω­μέ­νη την κοι­νω­νία, ανθε­κτι­κή την οικο­νο­μία και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρο το κρά­τος. Και επι­πλέ­ον, με δυνα­τούς δεσμούς εμπι­στο­σύ­νης ανά­με­σα στην πολι­τεία και τους πολί­τες.
Κάτι που ανα­δεί­χθη­κε στα πολ­λά και ταυ­τό­χρο­να μέτω­πα που δώσα­με μάχες: Στην υπε­ρά­σπι­ση των συνό­ρων μας σε Έβρο και Αιγαίο. Στη θωρά­κι­ση της Δημό­σιας Υγεί­ας και της κοι­νω­νι­κής ευη­με­ρί­ας. Αλλά και απέ­να­ντι στις προ­κλή­σεις των γει­τό­νων μας
».

Στο ίδιο μήκος κύμα­τος, η Πρό­ε­δρος της Δημο­κρα­τί­ας Κατε­ρί­να Σακελ­λα­ρο­πού­λου, σε δήλω­σή της μετά από τη στρα­τιω­τι­κή παρέ­λα­ση, δήλω­σε υπε­ρή­φα­νη για «όσα έχου­με πετύ­χει», «ένα σύγ­χρο­νο κρά­τος δικαί­ου, στον πυρή­να της ΕΕ και παρά­γο­ντα στα­θε­ρό­τη­τας στην ευρύ­τε­ρη περιοχή».

Με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στο σήμε­ρα, στους σχε­δια­σμούς των ιμπε­ρια­λι­στι­κών οργα­νι­σμών και την εμπλο­κή της χώρας σε αυτούς, ήταν και οι δηλώ­σεις ξένων ηγετών.

«Η σχέ­ση μετα­ξύ Ελλά­δας και Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών θα είναι στε­νό­τε­ρη από ποτέ κατά τη διάρ­κεια της δικής μου διακυβέρνησης.
Είμαι απί­στευ­τα περή­φα­νος που θα είμαι ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος ο οποί­ος θα βοη­θή­σει να ξεκι­νή­σει τα επό­με­να δια­κό­σια χρό­νια της στε­νής συνερ­γα­σί­ας και φιλί­ας μας», τόνι­σε στο μήνυ­μά του για την επέ­τειο της 25ης Μαρ­τί­ου ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Τζο Μπάι­ντεν.

Στο ίδιο πνεύ­μα, ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Άντο­νι Μπλίν­κεν σημεί­ω­σε ότι «σήμε­ρα, η κοι­νή μας ιστο­ρία συνε­χί­ζει να μας φέρ­νει κοντά και η σχέ­ση των ΗΠΑ με την Ελλά­δα είναι ισχυ­ρό­τε­ρη από ποτέ. Η Ελλά­δα είναι ένας κρί­σι­μος σύμ­μα­χος των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και ηγέ­της στις προ­σπά­θειες δια­τή­ρη­σης της ειρή­νης, της στα­θε­ρό­τη­τας και της ευη­με­ρί­ας στις περιο­χές της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, της Μαύ­ρης Θάλασ­σας και των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων. Μαζί εργα­ζό­μα­στε για να δια­τη­ρή­σου­με τη Δια­τλα­ντι­κή μας Συμ­μα­χία ισχυ­ρή και ζωντα­νή, ενι­σχύ­ο­ντας τη συνερ­γα­σία μας για την άμυ­να και την ασφά­λεια, αντι­με­τω­πί­ζο­ντας την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή, δημιουρ­γώ­ντας νέες ευκαι­ρί­ες για το εμπό­ριο και τις επεν­δύ­σεις, επε­κτεί­νο­ντας τις τεχνο­λο­γι­κές συνερ­γα­σί­ες και ενι­σχύ­ο­ντας τους εκπαι­δευ­τι­κούς και πολι­τι­στι­κούς μας δεσμούς».

Από την πλευ­ρά του, ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας, Εμ. Μακρόν, στο μήνυ­μά του, μετα­ξύ άλλων σημεί­ω­σε: «Είμα­στε εδώ και θα είμαι στο πλευ­ρό σας, όταν η ιστο­ρία γίνε­ται άδι­κη μαζί σας, όταν η αλλη­λεγ­γύη μερι­κές φορές μπο­ρεί να απου­σιά­ζει ή όταν υπάρ­χει απειλή».

Ο ομο­σπον­δια­κός πρό­ε­δρος της Γερ­μα­νί­ας, Φρανκ — Βάλ­τερ Σταϊν­μάιερ, στο μήνυ­μά του έκα­νε λόγο για μια μακρο­χρό­νια και στε­νή εται­ρι­κή σχέ­ση Γερ­μα­νί­ας και Ελλά­δας και ανα­φέρ­θη­κε στο «Γερ­μα­νο-ελλη­νι­κό Ίδρυ­μα Νεο­λαί­ας, θα ξεκι­νή­σει τη δρά­ση του ένα σημα­ντι­κό, προ­σα­να­το­λι­σμέ­νο στο μέλ­λον έργο και θα φέρει ‑όταν το επι­τρέ­ψει η παν­δη­μία- ακό­μη πιο κοντά τις νεο­λαί­ες των δύο χωρών μας». Ακό­μα, σημεί­ω­σε ότι «ειδι­κά ενό­ψει των τερά­στιων προ­κλή­σε­ων που αντι­με­τω­πί­ζου­με από κοι­νού στην Ευρώ­πη, είναι προ­σω­πι­κή μου επι­θυ­μία οι δύο λαοί μας να παρα­μεί­νουν και στο μέλ­λον στε­νά συν­δε­δε­μέ­νοι και με φιλία, μέσω εντα­τι­κής ανταλ­λα­γής στην πολι­τι­κή, την οικο­νο­μία και την κοινωνία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο