Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δορυφορικές εικόνες της καταιγίδας που έπληξε την Κεντρική Εύβοια

Εντυ­πω­σια­κές εικό­νες της καται­γί­δας που έπλη­ξε την Κεντρι­κή Εύβοια με πέντε μέχρι στιγ­μής νεκρούς -ένα βρέ­φος, τη νύχτα του Σαβ­βά­του 08/09 προς Κυρια­κή 09/08, κατέ­γρα­ψε ο Ευρω­παϊ­κός μετε­ω­ρο­λο­γι­κός δορυ­φό­ρος Meteosat-11.
Όπως προ­κύ­πτει από αυτές, μετά από επε­ξερ­γα­σία με εξει­δι­κευ­μέ­νους αλγο­ρίθ­μους από το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών / meteo.gr, τα ύψη των νεφών ξεπέ­ρα­σαν τα 12 χιλιό­με­τρα, ενώ οι κορυ­φές τους είχαν θερ­μο­κρα­σί­ες κάτω από ‑45 oC.Evia strorm 9 Aug 2020Στις 2 εικό­νες  φαί­νο­νται οι νεφι­κοί σχη­μα­τι­σμοί των κυτ­τά­ρων της καται­γί­δας στις 03:40 και 06:55 τοπι­κή ώρα.
Σε αυτές φαί­νο­νται χρω­μα­τι­σμέ­νες οι κορυ­φές τους οι οποί­ες λόγω της πολύ μεγά­λης ισχύ­ος της καται­γί­δας ξεπέ­ρα­σαν το φυσι­κό φράγ­μα της τρο­πό­παυ­σης. Αξί­ζει να σημειω­θεί ότι το σύστη­μα δια­τή­ρη­σε την ισχύ του για περισ­σό­τε­ρες από 5 ώρες, κάτι που είχε ως απο­τέ­λε­σμα την πολύ μεγά­λη διάρ­κεια των ισχυ­ρών φαινομένων.

ℹ️ ⛈️ Ισχυρές νυκτερινές βροχές και καταιγίδες από τη «Θάλεια» στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα – 300 χιλιοστά βροχής σε 8 ώρες στη Στενή Ευβοίας

Βρο­χές και καται­γί­δες σημειώ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια της νύχτας του Σαβ­βά­του 08/08 προς Κυρια­κή 09/08 σε αρκε­τές περιο­χές της χώρας.
Τα φαι­νό­με­να ήταν πολύ ισχυ­ρά σε Φθιώ­τι­δα, Βοιω­τία και Εύβοια.
Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι στο σταθ­μό της Στε­νής Ευβοί­ας κατα­γρά­φη­καν 300  χιλιο­στά βρο­χής σε μόλις 8 ώρες.
Στο χάρ­τη που ακο­λου­θεί παρου­σιά­ζε­ται η βρο­χή που κατέ­γρα­ψαν οι μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί του δικτύ­ου του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών / meteo.gr έως το πρωί της Κυρια­κής 09/08, πέμ­πτης και τελευ­ταί­ας ημέ­ρας της «Θάλειας».
Ενδει­κτι­κά ανα­φέ­ρου­με ότι από την αρχή των φαι­νο­μέ­νων, αργά το βρά­δυ του Σαβ­βά­του 08/08, έως το πρωί της Κυρια­κής 09/08, στη Σέτ­τα Ευβοί­ας κατα­γρά­φη­καν 183 χιλιο­στά, στην Αυλί­δα 66 χιλιο­στά και στο Θεο­λό­γο Φθιώ­τι­δας 83 χιλιο­στά βροχής.
Σημειώ­νου­με εδώ ότι λόγω των δια­κο­πών ρεύ­μα­τος και προ­βλη­μά­των στα δίκτυα επι­κοι­νω­νί­ας, μετε­ω­ρο­λο­γι­κοί σταθ­μοί μας στις πλη­γεί­σες περιο­χές (πχ Ψαχνά Ευβοί­ας) είναι εκτός λειτουργίας.
Η επα­να­φο­ρά τους ανα­μέ­νε­ται να γίνει σε σύντο­μο χρο­νι­κό διά­στη­μα, οπό­τε θα μπο­ρέ­σου­με να έχου­με νεό­τε­ρα στοι­χεία για τις βρο­χο­πτώ­σεις στις περιο­χές αυτές.Meteo rain obs v2Αξιό­λο­γη ήταν και η κεραυ­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα στους τρείς προ­α­να­φερ­θέ­ντες νομούς, όπως φαί­νε­ται και στο χάρ­τη που ακο­λου­θεί και παρου­σιά­ζει την έντα­ση της έως το πρωί της Κυρια­κής 09/08, σύμ­φω­να με το σύστη­μα «ΖΕΥΣ» του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών.
Όπως προ­κύ­πτει από αυτόν, η εντο­νό­τε­ρη κεραυ­νι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα (κόκ­κι­να και πορ­το­κα­λί τετρά­γω­να) εντο­πί­ζε­ται στη ευρύ­τε­ρη περιο­χή Ψαχνών-Στε­νής-Νέας Αρτά­κης Ευβοίας.Meteo rain Zeus

Φαι­νό­με­να σαν αυτά κατα­δει­κνύ­ουν την ανά­γκη για ύπαρ­ξη πυκνού δικτύ­ου μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών στη χώρα, με σκο­πό την έγκαι­ρη και ακρι­βή απο­τύ­πω­ση των τρε­χου­σών και­ρι­κών συν­θη­κών. Σε συν­δυα­σμό με δεδο­μέ­να μετε­ω­ρο­λο­γι­κών δορυ­φό­ρων, υπάρ­χει δυνα­τό­τη­τα συνε­χούς παρα­τή­ρη­σης της εξέ­λι­ξης ισχυ­ρών και επι­κιν­δύ­νων φαι­νο­μέ­νων όπως αυτά που εκδη­λώ­θη­καν κατά τη διάρ­κεια της νύχτας. Το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθη­νών / meteo.gr επε­κτεί­νει συνε­χώς το δίκτυό μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του και καλεί όλους τους ιδιώ­τες, τις επι­χει­ρή­σεις και τους φορείς σε συνερ­γα­σία μέσα από την εγκα­τά­στα­ση νέων σταθμών.

Πηγή meteo.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο