Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε! Η εκμετάλλευση δεν “διευθετείται”, καταργείται!»

Το «Ατέ­χνως» έχει ήδη προ­βά­λει ανα­λυ­τι­κά τις μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ ενά­ντια στο αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα όπου χιλιά­δες λαού βρο­ντο­φώ­να­ξε «να καταρ­γη­θούν όλοι οι αντερ­γα­τι­κοί νόμοι των κυβερ­νή­σε­ων ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ!», μετα­ξύ αυτών τις κεντρι­κές — στην Αθή­να με ομι­λη­τή τον ΓΓ της ΚΕ Δημ. Κου­τσού­μπα και τη μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση στον Λευ­κό Πύρ­γο στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, που “ντύ­θη­κε στα κόκ­κι­να” ‑με ομι­λη­τή τον Κώστα Παρα­σκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Χιλιά­δες εργα­ζό­με­νοι, νέοι, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νοι, γυναί­κες δήλω­σαν «παρών» στο προ­σκλη­τή­ριο μάχης για την ανα­τρο­πή της πολι­τι­κής που τους οδη­γεί στα σκο­τά­δια της σύγ­χρο­νης σκλα­βιάς, για να γεν­νη­θεί η ελπί­δα, να κερ­δί­σει η ζωή.

Στην Πρέ­βε­ζα μαχη­τι­κό μήνυ­μα έστει­λαν οι εργα­ζό­με­νοι, δια­τρα­νώ­νο­ντας την απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα των κομ­μου­νι­στών πως θα συνε­χί­σουν να δίνουν όλες τους τις δυνά­μεις ώστε το μήνυ­μα να φτά­σει σε κάθε εργα­ζό­με­νο, σε κάθε νέο και νέα, σε κάθε γει­το­νιά της Πρέ­βε­ζας για να υπάρ­ξει ετοι­μό­τη­τα και ξεση­κω­μός απέ­να­ντι στο νομοσχέδιο-έκτρωμα.

Το αγω­νι­στι­κό κλί­μα δια­πέ­ρα­σε την πόλη μέσα από τα συν­θή­μα­τα που ακού­γο­νταν όπως «Με τη δύνα­μή σου απά­ντη­σε λαέ — Τώρα αντε­πί­θε­ση με το ΚΚΕ», «Η σύγ­χρο­νη δου­λειά μοιά­ζει με σκλα­βιά, δού­λοι δε θα γίνου­με για τ’ αφε­ντι­κά», «Ο καπι­τα­λι­σμός σου κλέ­βει τη ζωή, “διευ­θέ­τη­σηδεν παίρ­νει, μόνο ανα­τρο­πή», «Με ανα­τρο­πή γεν­νιού­νται οι ελπί­δες, κερ­δί­ζεις τη ζωή και σπας τις αλυ­σί­δες».

Η κεντρι­κή ομι­λία έγι­νε από τον Κώστα Κωτσα­ντή, μέλος του Γρα­φεί­ου Περιο­χής Ηπεί­ρου – Κέρ­κυ­ρας – Λευ­κά­δας του ΚΚΕ και γραμ­μα­τέα της ΤΕ Πρέ­βε­ζας (δεί­τε κάτω βίντεο), ο οποί­ος κατήγ­γει­λε την  κυβέρ­νη­ση που παρου­σιά­ζει το νομο­σχέ­διο ως προ­ο­δευ­τι­κό, ότι τάχα φέρ­νει τον εκσυγ­χρο­νι­σμό ενώ η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που βιώ­νουν οι εργα­ζό­με­νοι δεί­χνει πως μόνο αυτό δεν είναι.

Ο Κ. Κωτσα­ντής μετα­ξύ άλλων τόνι­σε: «Είναι εκσυγ­χρο­νι­σμός η εργα­σία να φτά­νει τις 10 έως τις 13 ώρες ημε­ρη­σί­ως; Είναι εκσυγ­χρο­νι­σμός η δου­λειά ήλιο με ήλιο; Η γενί­κευ­ση της κατάρ­γη­σης της Κυρια­κής-αργί­ας; Είναι εκσυγ­χρο­νι­σμός ο εργα­ζό­με­νος να ζει με 200 και 500 ευρώ; Είναι εκσυγ­χρο­νι­σμός η νομι­μο­ποί­η­ση της απλή­ρω­της υπε­ρω­ρί­ας και υπερεργασίας;».

Ανα­φέρ­θη­κε στις εργα­σια­κές συν­θή­κες των εργα­ζο­μέ­νων στον Επι­σι­τι­σμό — Του­ρι­σμό που κύρια απα­σχο­λού­νται νέοι και νέες στο συγκε­κρι­μέ­νο κλά­δο και όπως ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Αλή­θεια, στην Πρέ­βε­ζα, όπου ο του­ρι­στι­κός κλά­δος, η βαριά βιο­μη­χα­νία της Ελλά­δας όπως την απο­κα­λούν, η οποία βρι­σκό­ταν τα προη­γού­με­να χρό­νια σε ανά­πτυ­ξη, είδαν αύξη­ση οι εργα­ζό­με­νοι στο εισό­δη­μά τους, διεύ­ρυν­ση στα δικαιώ­μα­τά τους; Τι κυριαρ­χεί στα ξενο­δο­χεία, στον Επι­σι­τι­σμό που εργά­ζε­ται κυρί­ως η νεο­λαία; Στον Επι­σι­τι­σμό, που δου­λεύ­ουν οι νέοι το καλο­καί­ρι, δεν υπάρ­χουν τα 10ωρα, τα 12ωρα, το 7ήμερο, η ανα­σφά­λι­στη εργα­σία; Στα ξενο­δο­χεία, που βρή­καν την ευκαι­ρία με τα μέτρα που πέρα­σε η κυβέρ­νη­ση μέσα στην παν­δη­μία οι ξενο­δό­χοι να αλλά­ξουν το προ­σω­πι­κό τους, σε άλλα ακό­μα περι­μέ­νουν εργα­ζό­με­νοι να τους καλέ­σουν, που εκα­το­ντά­δες δεκά­δες απο­λύ­θη­καν αυτό το διά­στη­μα, από ποιον προ­στα­τεύ­τη­καν; Η διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας, ακό­μα και ο μισθός, τα ένση­μα γίνο­νται με βάση τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων ή με αυτά που απαι­τεί η εργο­δο­σία και αυτό μετα­φρά­ζε­ται ως συμ­φω­νία μετα­ξύ τους;».ΚΚΕ KKE Preveza Πρέβεζα

Και συνέ­χι­σε λέγο­ντας: «Το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο έρχε­ται να νομι­μο­ποι­ή­σει αυτές τις άθλιες συν­θή­κες δου­λειάς, έρχε­ται να χει­ρο­τε­ρεύ­σει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο το βιο­τι­κό επί­πε­δο του λαού μας κάνο­ντας την εργα­τι­κή δύνα­μη πιο φθη­νή, ενώ επι­τρέ­πει στην εργο­δο­σία να κάνει ό,τι θέλει με το γράμ­μα του νόμου! Γι’ αυτό άλλω­στε δεν μένουν σε αυτά.

Κάθε εργο­δό­της που θέλει να θωρα­κί­σει τα κέρ­δη του και το μηχα­νι­σμό που του τα εξα­σφα­λί­ζει, επι­διώ­κει να έχει τα νώτα του καλυμ­μέ­να. Γι’ αυτό και η κυβέρ­νη­ση, παίρ­νο­ντας τη σκυ­τά­λη από την προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ που νομο­θέ­τη­σε απερ­γο­κτό­νους νόμους, προ­σθέ­τει σε αυτό το έκτρω­μα και τα απα­ραί­τη­τα μέτρα για να τσα­κί­σει ακό­μη και την παρα­μι­κρή αντί­δρα­ση. Θέλουν να απα­γο­ρευ­τεί τυπι­κά και ουσια­στι­κά ο ίδιος ο χαρα­κτή­ρας της συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σης και το δικαί­ω­μα στην απερ­γία, με ασφυ­κτι­κούς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, με τη μετα­τρο­πή του προ­σω­πι­κού ασφα­λεί­ας σε “ελά­χι­στη εγγυ­η­μέ­νη υπη­ρε­σία”. Επι­διώ­κουν να αλυ­σο­δέ­σουν τους εργα­ζό­με­νους, να κυριαρ­χή­σει η “σιω­πή νεκρο­τα­φεί­ου” σε κάθε κλά­δο. Ξεμο­να­χια­σμέ­νοι και απρο­στά­τευ­τοι από συλ­λο­γι­κές συμ­βά­σεις να γίνο­νται οι εργα­ζό­με­νοι εύκο­λη λεία στα νύχια των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.Να μην περάσει το αντεργατικό έκτρωμα Με ανατροπή γεννιούνται οι ελπίδες κερδίζεις τη ζωή

Επι­διώ­κουν το γενι­κευ­μέ­νο ηλε­κτρο­νι­κό φακέ­λω­μα των Σωμα­τεί­ων και το πογκρόμ που θα εξα­πο­λυ­θεί απέ­να­ντι στην αγω­νι­στι­κή συν­δι­κα­λι­στι­κή δρά­ση. Καταρ­γούν το Σώμα Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας και υπο­βαθ­μί­ζουν τους ελεγ­κτι­κούς μηχα­νι­σμούς σε δήθεν “Ανε­ξάρ­τη­τες Αρχές”, κλεί­νο­ντας το μάτι στην εργο­δο­σία να σμπα­ρα­λιά­σει τα πάντα, καθώς δεν θα υπάρ­χει κανέ­νας πολι­τι­κά υπό­λο­γος. Αυτά και άλλα πολ­λά, εξί­σου προ­κλη­τι­κά, για τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, περιέ­χο­νται στο “έκτρω­μα Χατζη­δά­κη” που προ­σπα­θεί η κυβέρ­νη­ση να το πλα­σά­ρει ως “σύγ­χρο­νο” και ως “ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή” του εργα­ζό­με­νου. Είναι τερά­στιο ψέμα και πρό­κλη­ση». Ενώ έκλει­σε λέγο­ντας πως «απέ­να­ντι στον πόλε­μο που κήρυ­ξαν η κυβέρ­νη­ση, η ΕΕ και το κεφά­λαιο στην εργα­τι­κή τάξη, δεν υπάρ­χει δεύ­τε­ρη σκέψη.ΚΚΕ KKE Preveza Πρέβεζα kke 09

Όλοι στη μάχη για να ανα­τρα­πεί το αντερ­γα­τι­κό τερα­τούρ­γη­μα, στην προ­ε­τοι­μα­σία της απερ­για­κής απά­ντη­σης στις 3 Ιού­νη για να καταρ­γη­θούν όλοι οι αντερ­γα­τι­κοί νόμοι, να διεκδικήσουμε:

  • Στα­θε­ρό ημε­ρή­σιο χρό­νο δου­λειάς, με μεί­ω­ση του εργά­σι­μου χρό­νου. 7ωρο — 5ήμερο — 35ωρο.
  • Ελεύ­θε­ρες συλ­λο­γι­κές δια­πραγ­μα­τεύ­σεις χωρίς καμία εμπλο­κή του κράτους.
  • Προ­στα­σία της υγεί­ας και της ασφά­λειας των εργα­ζο­μέ­νων, με ευθύ­νη του κρά­τους και των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομίλων.
  • Την κατο­χύ­ρω­ση της ελεύ­θε­ρης και ανε­μπό­δι­στης δρά­σης των Συν­δι­κά­των και των συν­δι­κα­λι­στών, κόντρα συνο­λι­κά στην κρα­τι­κή, εργο­δο­τι­κή παρέμ­βα­ση και καταστολή.

Η “σκλα­βιά” που θέλουν να επι­βά­λουν στους εργα­ζό­με­νους δεν βελ­τιώ­νε­ται. Μόνο ανα­τρέ­πε­ται στους δρό­μους του αγώ­να. Για να ανοί­ξει ο πραγ­μα­τι­κά νέος, σύγ­χρο­νος δρό­μος, ο απαλ­λαγ­μέ­νος από την εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο, ο σοσια­λι­στι­κός, που θα έχει ως κρι­τή­ριό του την ικα­νο­ποί­η­ση των σύγ­χρο­νων ανα­γκών μας στη βάση του πλού­του που παρά­γε­ται, της τεχνο­λο­γι­κής και επι­στη­μο­νι­κής προ­ό­δου της επο­χής μας! Η ελπί­δα βρί­σκε­ται στο δρό­μο της ανα­τρο­πής! Εκεί γεν­νιού­νται οι ελπί­δες, εκεί θα κερ­δί­σου­με τη ζωή!»

Αγρίνιο

Παρα­θέ­του­με τέλος (πηγή Agrinio 365 TV) την ομι­λία του Νίκου Παπα­να­στά­ση αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χη εΑ και βου­λευ­τή του ΚΚΕ.

Φίλες και Φίλοι
Συντρό­φισ­σες και Σύντροφοι

Τα μέλη, φίλοι του Κόμ­μα­τος η ΚΝΕ, αμέ­σως μετά την παρου­σί­α­ση του αντερ­γα­τι­κού νομο­σχε­δί­ου, που η κυβέρ­νη­σης της ΝΔ με τα «πολε­μι­κά της ανα­κοι­νω­θέ­ντα», απο­φά­σι­σε, οι εργα­ζό­με­νοι να δου­λεύ­ουν περισ­σό­τε­ρο, να πλη­ρώ­νο­νται λιγό­τε­ρο, να μην έχουν καν τον ελά­χι­στο ποιο­τι­κό ελεύ­θε­ρο χρό­νο που τους είχε απο­μεί­νει, να μετα­τρα­πούν συνο­λι­κά σε όμη­ρο της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας, με νέα εμπό­δια στη συλ­λο­γι­κή και οργα­νω­μέ­νη διεκ­δί­κη­ση καλύ­τε­ρων όρων δου­λειάς και ζωής, μετά απ’ αυτά, υπο­σχε­θή­κα­με και δεσμευ­τή­κα­με, ότι θα κάνου­με τη «νύχτα- μέρα», για να ενη­με­ρώ­σου­με πλα­τιά τον λαό.
Γι’ αυτό ακρι­βώς βρι­σκό­μα­στε σήμε­ρα εδώ. Για να ανα­νε­ώ­σου­με αυτή την υπό­σχε­ση. Να βρο­ντο­φω­νά­ξου­με την ενα­ντί­ω­σή μας σ’ αυτές τις εξε­λί­ξεις, να τους πού­με ότι θα πρω­το­στα­τού­με και θα συνε­χί­ζου­με να τα κάνου­με για όσο χρό­νο απαι­τη­θεί, στους χώρους δου­λειάς, στα εργα­τι­κά σωμα­τεία, σε όλους τους φορείς του εργα­τι­κού-λαϊ­κού κινή­μα­τος, για να οργα­νω­θεί η πάλη, να προ­ε­τοι­μα­στεί μαχη­τι­κή, απά­ντη­ση στο αντερ­γα­τι­κό έκτρωμα.

Σ’ αυτόν τον αγώνα, απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα εάν ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ, να συμπαραταχθούν με το ΚΚΕ. Είναι η μόνη δύναμη που στέκεται απέναντι στους επιχειρηματικούς ομίλους και τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να νομιμοποιήσουν, ΚΑΙ με το συγκεκριμένο αντεργατικό νομοσχέδιο.

Αυτό ακρι­βώς το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο που παρου­σί­α­σε η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, προ­κα­λεί πραγ­μα­τι­κά οργή, και θα απο­τε­λέ­σει αφε­τη­ρία πολύ­μορ­φων αγω­νι­στι­κών κινη­το­ποι­ή­σε­ων της εργα­τι­κής τάξης, που θα απαι­τεί καθη­με­ρι­νά την ΑΜΕΣΗ από­συρ­σή του.
Οι αντερ­γα­τι­κές ρυθ­μί­σεις του, που δίκαια χαρα­κτη­ρί­στη­καν «ανα­τρο­πές του αιώ­να», γυρί­ζουν τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων δεκα­ε­τί­ες πίσω κι αυτό είναι απαί­τη­ση της μεγά­λης εργοδοσίας.
Πυρή­νας του νομο­σχε­δί­ου είναι η κατάρ­γη­ση του 8ωρου και η εκτό­ξευ­ση της απλή­ρω­της εργα­σί­ας. Βασι­κό εργα­λείο εφαρ­μο­γής αυτού του αίσχους, είναι η «διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας», αυτής που θα επι­βάλ­λε­ται με ατο­μι­κές «συμ­φω­νί­ες», προ­ϊ­όν των εργο­δο­τι­κών απει­λών και εκβιασμών.

     Αποτέλεσμα,
▪️ Η καθιέ­ρω­ση περισ­σό­τε­ρων και πιο φθη­νών υπερωριών.
▪️ Η κατάρ­γη­ση της Κυρια­κά­τι­κης αργίας.
▪️ Η κατάρ­γη­ση του Σώμα­τος Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας και υπο­βάθ­μι­σή του σε δήθεν «ανε­ξάρ­τη­τη αρχή», με από­συρ­ση κάθε κρα­τι­κής ευθύνης.
▪️ Η ακύ­ρω­ση στην πρά­ξη του απερ­για­κού δικαιώ­μα­τος με επι­βο­λή ασφυ­κτι­κών όρων και διώξεων.
▪️ Τα σοβα­ρά πλήγ­μα­τα στο συν­δι­κα­λι­στι­κό κίνη­μα και στην αγω­νι­στι­κή συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση.

Το νομο­σχέ­διο κορυ­φώ­νει την αντερ­γα­τι­κή λαί­λα­πα που εξα­πο­λύ­θη­κε από τις δια­δο­χι­κές κυβερ­νή­σεις ΣΥΡΙΖΑ,ΝΔ-ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, στα πλαί­σια των «μνη­μο­νί­ων» που συνυ­πέ­γρα­ψαν όλοι μαζί με την «τρόι­κα» – ΕΕ και ΔΝΤ.
Με βάση την οδη­γία 2003/88 η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση δεν ανα­γνω­ρί­ζει το 8ωρο σαν ανώ­τα­το όριο της εργά­σι­μης ημέ­ρας. Η ΕΕ είναι η πρώ­τη που νομο­θέ­τη­σε την «διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας». Είναι αυτή που έδω­σε το «ελεύ­θε­ρο» στις κυβερ­νή­σεις, για την κατάρ­γη­ση του ημε­ρή­σιου στα­θε­ρού χρό­νου εργα­σί­ας. Απο­τέ­λε­σμα αυτών, είναι η γενί­κευ­ση του απλή­ρω­του χρό­νου δου­λειάς, αφού ο εβδο­μα­διαί­ος χρό­νος εργα­σί­ας μπο­ρεί να υπο­λο­γί­ζε­ται σαν μέσος όρος στη διάρ­κεια 6 ακό­μη και 12 μηνών, επι­τρέ­πο­ντας έτσι δου­λειά μέχρι και 13 ώρες την ημέ­ρα ακό­μη και 78 ώρες την εβδο­μά­δα, χωρίς πλη­ρω­μή υπερωριών.

Η κυβέρ­νη­ση, φυσι­κά δεν έχα­σε την ευκαι­ρία. Αξιο­ποιώ­ντας τη νομο­θε­σία της ΕΕ, επι­κα­λεί­ται ότι το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διό της, εφαρ­μό­ζει το πλαί­σιο των Οδη­γιών της ΕΕ και «τις βέλ­τι­στες ευρω­παϊ­κές πρα­κτι­κές», με βάση τις οποί­ες, στο 54% των επι­χει­ρή­σε­ων στην ΕΕ, η κατάρ­γη­ση του 8ωρου και η απλή­ρω­τη εργα­σία απο­τε­λούν ήδη πραγματικότητα.
Το ότι ο Υπουρ­γός επι­κα­λέ­στη­κε τις Οδη­γί­ες της ΕΕ και όλων όσων υπέ­γρα­ψαν οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ τα προη­γού­με­να χρό­νια, σε καμιά περί­πτω­ση δεν αθω­ώ­νει την κυβέρ­νη­ση, ούτε τον βαθιά αντερ­γα­τι­κό χαρα­κτή­ρα του νομοσχεδίου.
Αντί­θε­τα, πιστο­ποιεί ότι αυτή η επί­θε­ση εξε­λίσ­σε­ται σχε­δια­σμέ­να, με βάση τις κατευ­θύν­σεις της ΕΕ και την πολι­τι­κή των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων, την οποία έρχε­ται να απο­γειώ­σει η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ.

Επι­βε­βαιώ­νει επί­σης, ότι η επί­θε­ση στα εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, απο­τε­λεί υλο­ποί­η­ση των απαι­τή­σε­ων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων από την ΕΕ και τις κυβερ­νή­σεις των κρα­τών-μελών της, για τη θωρά­κι­ση της αντα­γω­νι­στι­κό­τη­τας και της κερ­δο­φο­ρί­ας του κεφα­λαί­ου. Αυτό είναι και προ­α­παι­τού­με­νο για την έγκρι­ση των «εθνι­κών σχε­δί­ων ανά­καμ­ψης», προ­κει­μέ­νου να απε­λευ­θε­ρω­θεί ο πραγ­μα­τι­κός πακτω­λός χρη­μά­των του «Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης». Μόνο που αυτόν τον πακτω­λό, οι εργα­ζό­με­νοι, ο απλός λαός δεν θα δει δεκά­ρα τσα­κι­στή. Θα διο­χε­τευ­τεί συνο­λι­κά, η λίστα είναι ήδη έτοι­μη, στους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομίλους.
Το τερα­τούρ­γη­μα που παρου­σί­α­ζε επί 3 ώρες ο Υπουρ­γός Χατζη­δά­κης, ικα­νο­ποιεί τα πιο «τρε­λά όνει­ρα» της μεγα­λο­ερ­γο­δο­σί­ας. Της δίνει νέα, πιο ισχυ­ρά όπλα, δίπλα σ’ αυτά που προ­ϋ­πήρ­χαν και νομο­θέ­τη­σαν οι προη­γού­με­νες κυβερνήσεις.
Λέει ψέμα­τα ο Υπουρ­γός, και του το λέμε κατά­μου­τρα, όταν ισχυ­ρί­ζε­ται ότι το αντερ­γα­τι­κό νομο­σχέ­διο, δίνει «δύνα­μη στον εργα­ζό­με­νο». Η αλή­θεια είναι, ότι δίνει «παντο­δυ­να­μία στον εργοδότη».

  • Από τη διευ­θέ­τη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας, με την κατάρ­γη­ση του 8ώρου και τις απλή­ρω­τες υπε­ρω­ρί­ες. Θα δυνα­μώ­σει η εκμε­τάλ­λευ­ση, με τους εργα­ζό­με­νους να εργά­ζο­νται όπο­τε, όσο και όταν τους χρειά­ζε­ται η εργο­δο­σία, ενώ παράλ­λη­λα θα αυξά­νε­ται κατα­κό­ρυ­φα η απλή­ρω­τη εργασία.
  • Από τη γενί­κευ­ση της εργα­σί­ας τις Κυρια­κές σχε­δόν στο σύνο­λο των κλά­δων. Θέλει θρά­σος, η κυβέρ­νη­ση απ’ τη μια να επι­κα­λεί­ται την 4ημερη εργα­σία, τις γονι­κές παρο­χές και τα δικαιώ­μα­τα των μητέ­ρων, δίνο­ντας τάχα στους εργα­ζό­με­νους τις «Παρα­σκευ­ές», ενώ την ίδια στιγ­μή θα απε­λευ­θε­ρώ­νει την κυρια­κά­τι­κη εργα­σία, αρπά­ζο­ντας τη μονα­δι­κή μέρα ξεκού­ρα­σης κάθε εργα­τι­κής-λαϊ­κής οικογένειας.
  • Από την αύξη­ση του ανώ­τα­του ορί­ου των υπε­ρω­ριών κατά 25% και του κατώ­τε­ρου κατά 50%. 
  • Από την προ­σπά­θεια να απα­γο­ρευ­τεί τυπι­κά και ουσια­στι­κά ο ίδιος ο χαρα­κτή­ρας της συν­δι­κα­λι­στι­κής οργά­νω­σης και το δικαί­ω­μα στην απερ­γία, με ασφυ­κτι­κούς όρους και προ­ϋ­πο­θέ­σεις, με τη μετα­τρο­πή του προ­σω­πι­κού ασφα­λεί­ας σε «ελά­χι­στη εγγυ­η­μέ­νη υπηρεσία».
  • Από το γενι­κευ­μέ­νο ηλε­κτρο­νι­κό φακέ­λω­μα των σωμα­τεί­ων και το πογκρόμ που θα εξα­πο­λυ­θεί απέ­να­ντι στην αγω­νι­στι­κή συν­δι­κα­λι­στι­κή δράση.
  • Απ’ την κατάρ­γη­ση του Σώμα­τος Επι­θε­ώ­ρη­σης Εργα­σί­ας και την υπο­βάθ­μι­ση των ελεγ­κτι­κών μηχα­νι­σμών σε δήθεν «ανε­ξάρ­τη­τες αρχές», κλεί­νο­ντας το μάτι στην εργο­δο­σία να σμπα­ρα­λιά­σει τα πάντα, καθώς δεν θα υπάρ­χει κανέ­νας πολι­τι­κά υπόλογος.

Ειδι­κά σε ότι αφο­ρά την απερ­γία. Βάζει νέα εμπό­δια στη λήψη από­φα­σης για απερ­γία, για­τί επι­βάλ­λε­ται στα σωμα­τεία η εφαρ­μο­γή ηλε­κτρο­νι­κής ψηφο­φο­ρί­ας, η οποία όμως κι εδώ θέλει προ­σο­χή, συν­δυά­ζε­ται με την προη­γού­με­νη απερ­γο­κτό­να διά­τα­ξη του ΣΥΡΙΖΑ, που υπο­χρέ­ω­νε σε αυξη­μέ­νη συμ­με­το­χή (50%+1) στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση πρω­το­βάθ­μιου σωμα­τεί­ου που απο­φα­σί­ζει απεργία.

Επι­πλέ­ον, απα­γο­ρεύ­ει την απερ­για­κή φρου­ρά, την υπε­ρά­σπι­ση δηλα­δή του αγώ­να από τους ίδιους τους απερ­γούς, επι­κα­λού­με­νη το «δικαί­ω­μα στην εργα­σία» τη μέρα της απεργίας.
Είναι το «φακέ­λω­μά» της δρά­σης των συν­δι­κά­των που μπαί­νει ακό­μα περισ­σό­τε­ρο υπό τον ασφυ­κτι­κό έλεγ­χο του κρά­τους, αφού τα στοι­χεία των συν­δι­κα­λι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων θα μπο­ρούν να ελέγ­χο­νται απευ­θεί­ας από την εκά­στο­τε κυβέρ­νη­ση, μέσω του ελέγ­χου του Γενι­κού Μητρώ­ου Συν­δι­κα­λι­στι­κών Οργα­νώ­σε­ων Εργα­ζο­μέ­νων (ΓΕΜΗΣΟΕ).

Αυτά και άλλα πολ­λά, εξί­σου προ­κλη­τι­κά, για τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων, περιέ­χο­νται στο «έκτρω­μα Χατζη­δά­κη». Αυτό που προ­σπα­θεί να το πλα­σά­ρει ως «σύγ­χρο­νο» και ως «ελεύ­θε­ρη επι­λο­γή» του εργα­ζό­με­νου, είναι ένα τερά­στιο ψέμα, είναι συνά­μα και πρό­κλη­ση. Με το νομο­σχέ­διο-έκτρω­μα, η ελευ­θε­ρία του εργα­ζό­με­νου τελειώ­νει έξω απ’ τις πύλες και τις πόρ­τες των χώρων δου­λειάς, στην έναρ­ξη κάθε βάρδιας.
Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ο εργα­ζό­με­νος, θα βρί­σκε­ται κάτω από ένα καθε­στώς διαρ­κών πιέ­σε­ων και εκβια­σμών. Σκο­πός αυτής της πρα­κτι­κής είναι, να απο­δε­χτεί όλες τις σύγ­χρο­νες μορ­φές και τους μηχα­νι­σμούς εκμε­τάλ­λευ­σης, ενώ σε αρκε­τές περι­πτώ­σεις δεν θα έχει ούτε ΚΑΝ αυτό το τυπι­κό δικαί­ω­μα της επιλογής.

Τώρα, απέ­να­ντι σε όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, που σήμε­ρα δήθεν ανε­βαί­νει στα κερα­μί­δια για το νομο­σχέ­διο, έχει βάλει το δικό του χέρι στο αντερ­γα­τι­κό οικο­δό­μη­μα. Είναι απο­λύ­τως υπεύ­θυ­νος, από την ελα­στι­κο­ποί­η­ση του χρό­νου εργα­σί­ας, την κατάρ­γη­ση της κυρια­κά­τι­κης αργί­ας, το χτύ­πη­μα της απερ­γί­ας και ένα σωρό άλλες απαι­τή­σεις του κεφα­λαί­ου, που με νόμους όσο ήταν κυβέρ­νη­ση υλο­ποί­η­σε, μέχρι τη δια­τή­ρη­ση ενερ­γών, όλων των αντερ­γα­τι­κών νόμων των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Η ηγε­σία του βρί­σκε­ται μόνι­μα σε μορα­τό­ριουμ με την κυβέρ­νη­ση και την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή της. Οι ευχα­ρι­στί­ες του ΣΕΒ, όταν παρέ­δι­νε τα ηνία της δια­κυ­βέρ­νη­σης στη ΝΔ, τον ξεγυμνώνουν.ΚΚΕ Αγρίνιο Παπαναστάσης

Συντρό­φισ­σες και Σύντροφοι
Ένα πολύ σημα­ντι­κό βήμα στον αγώ­να για το ξήλω­μα όλου του αντερ­γα­τι­κού νομο­θε­τι­κού οπλο­στα­σί­ου των τελευ­ταί­ων ετών είναι ότι ήδη μια πρό­τα­ση πάλης, δια­κι­νεί­ται πλα­τιά στις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις σε όλη τη χώρα. Αυτή η πρό­τα­ση, εμπλου­τί­ζει την αντί­στοι­χη που είχαν επε­ξερ­γα­στεί 530 Συν­δι­κά­τα, Ομο­σπον­δί­ες και Εργα­τι­κά Κέντρα το 2016 και η οποία είχε κατα­τε­θεί και στη Βουλή.
Την πρό­τα­ση αυτή, ήδη την υπο­γρά­φουν δεκά­δες συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις, με τον κατά­λο­γο να μεγα­λώ­νει καθη­με­ρι­νά. Θα απο­τε­λέ­σει ένα σημα­ντι­κό όπλο στην πάλη των εργα­ζο­μέ­νων ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο – τερα­τούρ­γη­μα της κυβέρ­νη­σης για τη 10ωρη δου­λειά, χωρίς πρό­σθε­τη αμοι­βή, με την ποι­νι­κο­ποί­η­ση της συν­δι­κα­λι­στι­κής δρά­σης κ.ο.κ.

Στό­χος αυτής της κίνη­σης είναι, να ανοί­ξει διευ­ρυ­μέ­νη συζή­τη­ση σε όλες τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις και τους εργα­ζό­με­νους για την ανά­γκη επα­να­φο­ράς των ΣΣΕ, κατάρ­γη­σης των αντερ­γα­τι­κών δια­τά­ξε­ων, των νόμων που γενι­κεύ­ουν τη δου­λειά – λάστι­χο, που χτυ­πούν τον στα­θε­ρό ημε­ρή­σιο και εβδο­μα­διαίο χρό­νο εργα­σί­ας, που πλήτ­τουν το απερ­για­κό δικαί­ω­μα. Όλων εκεί­νων των δια­τά­ξε­ων δηλα­δή που απο­τε­λούν το «έδα­φος» πάνω στο οποίο πατά σήμε­ρα και το αντερ­γα­τι­κό έκτρω­μα Χατζηδάκη.

Είναι σημα­ντι­κό ότι η πρό­τα­ση αυτή, παίρ­νει υπό­ψη όλες τις εξε­λί­ξεις, τις αντερ­γα­τι­κές δια­τά­ξεις και νόμους που προ­ώ­θη­σαν οι κυβερ­νή­σεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) από το 2016 μέχρι τώρα, με πιο πρό­σφα­τη εξέ­λι­ξη το νομο­σχέ­διο της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης της ΝΔ.

Πολύ συνο­πτι­κά η πρό­τα­ση, που στό­χος είναι να υιο­θε­τη­θεί από τις συν­δι­κα­λι­στι­κές οργα­νώ­σεις όλης της χώρας και να κατα­τε­θεί στα πολι­τι­κά κόμ­μα­τα ώστε να γίνει πρό­τα­ση νόμου προς τη Βου­λή, ορί­ζει μετα­ξύ άλλων:

  • Ο κατώ­τα­τος μισθός καθο­ρί­ζε­ται από Εθνι­κές Γενι­κές Συλ­λο­γι­κές Συμ­βά­σεις Εργα­σί­ας και όχι από το κρά­τος, ενώ οι υπό­λοι­πες ΣΣΕ (κλα­δι­κές, επι­χει­ρη­σια­κές κ.ά.) δεν επι­τρέ­πε­ται να έχουν δυσμε­νέ­στε­ρους για τους εργα­ζό­με­νους όρους από αυτή.
  • Η ισχύς τους είναι άμε­ση και ανα­γκα­στι­κή, ενώ οι όροι των ατο­μι­κών συμ­βά­σε­ων ισχύ­ουν μόνο εφό­σον είναι για τους εργα­ζό­με­νους ευνοϊ­κό­τε­ροι από τους όρους των ΣΣΕ. Όταν υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρες από μία ΣΣΕ που ρυθ­μί­ζουν μια εργα­σια­κή σχέ­ση, ισχύ­ει αυτή που έχει τους ευνοϊ­κό­τε­ρους όρους για τους εργαζόμενους.
  • Προ­βλέ­πει επί­σης την κατάρ­γη­ση δια­τά­ξε­ων που προ­βλέ­πουν ελα­στι­κές μορ­φές εργα­σί­ας (μερι­κής και εκ περι­τρο­πής απα­σχό­λη­ση), όπως και για την «ενοι­κί­α­ση» εργα­ζο­μέ­νων, την κατάρ­γη­ση εξαι­ρέ­σε­ων κλά­δων από την κυρια­κά­τι­κη αργία.
  • Καταρ­γού­νται δια­τά­ξεις περιο­ρι­σμού της συν­δι­κα­λι­στι­κής ελευ­θε­ρί­ας και έκφρα­σης, περιο­ρι­σμού του δικαιώ­μα­τος στην απεργία.

Εδώ είναι σημα­ντι­κό να τονί­σου­με ότι όλα αυτά συμ­βαί­νουν, τη στιγ­μή που η κυβέρ­νη­ση υπο­στη­ρί­ζει πως βρι­σκό­μα­στε στο τέλος της περι­πέ­τειας με την παν­δη­μία, μιας τρα­γω­δί­ας που έζη­σε ο λαός και οι λαοί μόλου του κόσμου. Το ότι αυτή η τρα­γω­δία, απο­τέ­λε­σε πυξί­δα και κίνη­τρο, όχι της αντι­με­τώ­πι­σης των ανα­γκών της υγεί­ας του λαού μας που δοκι­μά­ζε­ται σκλη­ρά, αλλά έδω­σε αέρα στην κερ­δο­φο­ρία των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, είναι μια άλλη ιστορία.

Κρι­τή­ριο της κυβέρ­νη­σης στη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας, ούτε στιγ­μή δεν απο­τέ­λε­σαν και δεν απο­τε­λούν οι πραγ­μα­τι­κές ανά­γκες του λαού. Αυτός είναι ο λόγος, που δεν προ­χώ­ρη­σε και σε μαζι­κές προ­σλή­ψεις υγειο­νο­μι­κών, σε νέες ΜΕΘ, σε πραγ­μα­τι­κή επί­τα­ξη του ιδιω­τι­κού τομέα Υγεί­ας, απαι­τή­σε­ων που οι ίδιοι οι υγειο­νο­μι­κοί ζητούν με πραγ­μα­τι­κή από­γνω­ση από την αρχή αυτής της περιπέτειας.

Οι νεκροί και οι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι, που η ίδια η κυβέρ­νη­ση ανα­κοι­νώ­νει καθη­με­ρι­νά, δια­ψεύ­δουν τις θριαμ­βο­λο­γί­ες της.
Τους λέμε, ότι είναι επι­κίν­δυ­νο να καλ­λιερ­γεί την εντύ­πω­ση πως η παν­δη­μία τελειώ­νει, είναι εγκλη­μα­τι­κό να συνε­χί­ζει να μη θωρα­κί­ζει το δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, να μην επι­τάσ­σει τον ιδιω­τι­κό τομέα. Για­τί εκτός από την παν­δη­μία, είναι σε εξέ­λι­ξη και μια «παράλ­λη­λη παν­δη­μία», που ευχό­μα­στε να μην τη βιώ­σει κανείς, είναι όμως δυστυ­χώς μια πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Αφο­ρά τον απο­κλει­σμό χιλιά­δων άλλων ασθε­νών, με άλλες βαριές ασθέ­νειες, από χει­ρουρ­γεία, θερα­πεί­ες και δια­γνω­στι­κές εξε­τά­σεις, καρ­διο­πα­θείς, καρκινοπαθείς.

Αντί­θε­τα, η μόνη της έγνοια είναι η αυτο­διά­γνω­ση και τα γνω­στά πρω­τό­κολ­λα-λάστι­χο που έχουν παραγ­γεί­λει οι μεγά­λες του­ρι­στι­κές και μετα­φο­ρι­κές εται­ρεί­ες. Καμία συζή­τη­ση, κανέ­να μέτρο για τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, για τους μεγά­λους χώρους δου­λειάς, ως βασι­κές εστί­ες μόλυν­σης. Μάλι­στα, η ανά­γκη του μαζι­κού εμβο­λια­σμού με πρό­σβα­ση σε όλα τα δια­θέ­σι­μα εμβό­λια, έχει σκο­ντά­ψει στις δεσμεύ­σεις της ΕΕ και στους ανταγωνισμούς.

Με την ευκαι­ρία της σημε­ρι­νής μας εκδή­λω­σης, θέλου­με να απευ­θυν­θού­με στους νέους και τις νέες.
Αυτούς, που πριν λίγους μήνες η κυβέρ­νη­ση βάφτι­ζε «ανεύ­θυ­νους». Αυτούς που τώρα τους επαι­νεί, για­τί –και πολύ σωστά– αντα­πο­κρί­νο­νται στο πρό­γραμ­μα εμβολιασμού.
Οι συνέ­πειες του τελευ­ταί­ου δίχρο­νου για όλους αυτούς, αφο­ρούν την κατα­στρο­φή ενός ολό­κλη­ρου πλέγ­μα­τος ζωής. Από τα μορ­φω­τι­κά δικαιώ­μα­τα, την ουσια­στι­κή ανα­ψυ­χή, την επι­κοι­νω­νία, έως τις συνέ­πειες στην ψυχι­κή υγεία.

Και όλα αυτά έρχο­νται να προ­στε­θούν στο μεγά­λο απα­γο­ρευ­τι­κό που βάζουν στη σημε­ρι­νή νέα γενιά. Ένα απα­γο­ρευ­τι­κό, που είναι άρρη­κτα δεμέ­νο με τα σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα και ελευ­θε­ρί­ες που μπο­ρεί να απο­λαμ­βά­νει η νεολαία.
Η δια­πί­στω­ση ότι αυτή η γενιά θα ζήσει πολύ χει­ρό­τε­ρα από τους γονείς της, ενώ οι δυνα­τό­τη­τες για να ζήσει πολύ καλύ­τε­ρα είναι δίπλα της, απο­τε­λεί άλλη μία ξεκά­θα­ρη χρε­ο­κο­πία του σημε­ρι­νού συστήματος. 
Ας οργι­στούν, ας τους γυρί­σουν την πλά­τη. Το κάλε­σμα της ΚΝΕ, του ΚΚΕ είναι πάντα ανοιχτό.

Εμείς τους λέμε και το λέμε προς κάθε κατεύ­θυν­ση. Όχι δεν είναι μία χαμέ­νη γενιά. Αρέ­σει – δεν αρέ­σει στην αστι­κή τάξη και στις κυβερ­νή­σεις που την υπη­ρε­τούν, αυτή θα γίνει η γενιά της πάλης για την ανα­τρο­πή της σημε­ρι­νής βαρβαρότητας.
Για­τί μπο­ρεί να «μετα­κι­νή­σει και βου­νά», να βάλει φρέ­νο στα χει­ρό­τε­ρα και να κερ­δί­σει έστω κάποιες ανά­σες, να ζήσει τη ζωή που της αξίζει. 

Τα μέλη και οι φίλοι του Κόμ­μα­τος και της ΚΝΕ στα πανε­πι­στή­μια, οι φοι­τη­τές που όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα έδω­σαν μεγά­λες μάχες για να μπο­ρέ­σουν να γυρί­σουν με ασφά­λεια στις σχο­λές τους, εμπο­δί­ζο­ντας την είσο­δο στην πανε­πι­στη­μια­κή αστυ­νο­μία στα Ιδρύ­μα­τα, είναι στην πρώ­τη γραμ­μή του αγώ­να και ενά­ντια στο νομο­σχέ­διο – έκτρω­μα της κυβέρ­νη­σης. Στέ­κο­νται απέ­να­ντι στις «ανα­τρο­πές του αιώ­να» στα Εργα­σια­κά, όλα αυτά απο­τε­λούν αιτία πολέ­μου για τους νέους των λαϊ­κών οικογενειών.

Πρό­σφα­τα η κυβέρ­νη­ση παρου­σί­α­σε το λεγό­με­νο «Εθνι­κό Σχέ­διο Ανά­καμ­ψης» ή «Ελλά­δα 2.0», το οποίο μαζί με μία σει­ρά άλλα μέτρα, απο­τε­λούν προ­ϋ­πό­θε­ση για την έντα­ξη της χώρας στο «Ταμείο Ανά­καμ­ψης» της ΕΕ.
Το σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης ευθυ­γραμ­μί­ζε­ται τόσο με τον σχε­δια­σμό και τις προ­τε­ραιό­τη­τες της ΕΕ, όσο και με τις απαι­τή­σεις του εγχώ­ριου κεφα­λαί­ου. Είναι ο οδι­κός χάρ­της εξό­δου από τη νέα κρί­ση σε βάρος του λαού.

Το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος του «εθνι­κού σχε­δί­ου ανά­καμ­ψης», το 90% και παρα­πά­νω, κατευ­θύ­νε­ται σε συγκε­κρι­μέ­νους, μεγά­λους επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους στην κατεύ­θυν­ση των μεγά­λων επεν­δύ­σε­ων της πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης, η οποία βέβαια είναι «μαύ­ρη» για το λαό και το περι­βάλ­λον. Οι «πρά­σι­νες» επεν­δύ­σεις φέρ­νουν «πρά­σι­νους» φόρους, που τους πλη­ρώ­νουν τα μόνι­μα υπο­ζύ­για και το τελι­κό απο­τέ­λε­σμα θα είναι πιο ακρι­βή ενέρ­γεια για το λαό.

Όλα τα παρα­πά­νω είτε κρύ­βο­νται είτε παρα­ποιού­νται, τόσο από την κυβέρ­νη­ση, όσο και από τα άλλα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης, που συμ­φώ­νη­σαν για τη συγκρό­τη­ση του Ταμεί­ου Ανά­καμ­ψης της ΕΕ. Η επο­πτεία για υπερ­χρε­ω­µέ­να κρά­τη-μέλη, όπως η Ελλά­δα, θα γίνει πολλαπλή.
Δίπλα στο «ευρω­παϊ­κό εξά­µη­νο» θα προ­στε­θεί ένας ακό­μη μηχα­νι­σμός διαρ­κούς αξιο­λό­γη­σης του προ­γράμ­μα­τος μεταρ­ρυθ­μί­σε­ων και δεσμεύ­σε­ων. Αυτός θα απο­φα­σί­ζει αν θα απο­δε­σμεύ­ο­νται ή θα παγώ­νουν τα κον­δύ­λια των περι­βό­η­των επι­δο­τή­σε­ων. Αυτή η δια­δι­κα­σία τι μας θυμί­ζει; Μνη­μό­νια. Από αυτήν την άπο­ψη καλύ­τε­ρο από το όνο­μα «Ελλά­δα 2.0» είναι το όνο­μα «Μνη­μό­νιο 5.0».
Από την πρώ­τη στιγ­μή, ως ΚΚΕ, σημειώ­σα­με ότι το Ταμείο Ανά­καμ­ψης δεν είναι «παγκά­ρι» και δεν μπο­ρεί να παρου­σιά­ζε­ται έτσι από καμία πολι­τι­κή δύνα­μη που θέλει να είναι ειλι­κρι­νής απέ­να­ντι στον λαό. Είναι μία νέα, βαριά αλυ­σί­δα για το λαό μας και τους λαούς της Ευρώ­πης. Οι εξε­λί­ξεις μας επιβεβαιώνουν.

Η κρι­τι­κή μας προς την κυβέρ­νη­ση δεν περι­στρέ­φε­ται γύρω από το αν ή το «πόσο διά­λο­γο» έκα­νε, ούτε γύρω από το αν και ποια επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα θα βγουν πιο κερ­δι­σμέ­να στον αντα­γω­νι­σμό τους με άλλα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα. Το ίδιο το περιε­χό­με­νο της ανά­καμ­ψης είναι αντι­λαϊ­κό «από χέρι». Η κρι­τι­κή των άλλων πολι­τι­κών δυνά­με­ων για το σχέ­διο ανά­καμ­ψης, είναι «δώρο» προς την κυβέρ­νη­ση, η οποία με την σει­ρά της ανα­ζη­τά συναι­νέ­σεις σε κόμ­μα­τα που συμ­φω­νούν με την στρα­τη­γι­κή της ΕΕ και του εγχώ­ριου κεφαλαίου.

Ούτως ή άλλως, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγ­μα­τα εδώ και δύο χρό­νια, τόσο η ηγε­σία του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του ΚΙΝΑΛ βρί­σκο­νται ήδη σε μορα­τό­ριουμ με την κυβέρ­νη­ση, ενώ το ίδιο κάνουν σε ρόλο ακο­λού­θου και η Ελλη­νι­κή Λύση και το Μέρα25. Αρκεί να δεί­τε ότι τα κόμ­μα­τα αυτά ψηφί­ζουν ένα μεγά­λο μέρος των κυβερ­νη­τι­κών νομο­σχε­δί­ων.

Αν ψάχνει, όμως, η κυβέρ­νη­ση συναί­νε­ση από το εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα ξέρει ότι δεν θα την βρει. Αντί­θε­τα, θα βρει πιο δυνα­μι­κούς αγώ­νες, διεκ­δι­κώ­ντας σύγ­χρο­νους όρους εργα­σί­ας, αμοι­βής, ζωής, αγώ­νες που θα συγκρού­ο­νται με την ίδια την στρα­τη­γι­κή του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, της ΕΕ και της κυβέρνησης.

  • Για­τί άρα­γε σήμε­ρα ο εργα­ζό­με­νος, αντί να δου­λεύ­ει λιγό­τε­ρες ώρες και με καλύ­τε­ρο επί­πε­δο δικαιω­μά­των και ζωής, όπως αντι­στοι­χεί στον 21ο αιώ­να, το ωρά­ριο γυρ­νά­ει στο 1920;
  • Για­τί άρα­γε ο λαός μας να μην έχει ένα απο­κλει­στι­κό δημό­σιο σύστη­μα υγεί­ας, πλή­ρως ανε­πτυγ­μέ­νο και στε­λε­χω­μέ­νο, από την πρω­το­βάθ­μια υγεί­ας έως τα δημό­σια νοσο­κο­μεία, που είναι διπλά χρή­σι­μο την περί­ο­δο της πανδημίας;
  • Για­τί άρα­γε να μην μπο­ρεί να είναι προ­στα­τευ­μέ­νος με σύγ­χρο­να, ολο­κλη­ρω­μέ­να έργα προ­στα­σί­ας από φυσι­κές κατα­στρο­φές, που κάθε χρό­νο κοστί­ζουν σε ανθρώ­πι­νες ζωές και σε κατε­στραμ­μέ­νες περιου­σί­ες εργα­ζο­μέ­νων, μικρών αγρο­τών και επαγγελματιών;

Ο καθέ­νας μπο­ρεί να προ­σθέ­σει δεκά­δες εύλο­γα «για­τί».

Η απά­ντη­ση σ’ αυτά, βρί­σκε­ται στην ίδια την καρ­διά της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας.
Για­τί όλα τα επι­τεύγ­μα­τα της ανθρώ­πι­νης εργα­σί­ας, αντί να απο­τε­λούν εργα­λεία για την εξα­σφά­λι­ση της λαϊ­κής ευη­με­ρί­ας, απο­τε­λούν εργα­λεία στα χέρια του κεφα­λαί­ου για να εκτο­ξεύ­ει τα κέρ­δη και τα προ­νό­μιά του σε βάρος του λαού. Οι πλού­σιοι πλου­σιό­τε­ροι και οι φτω­χοί φτω­χό­τε­ροι. Έτσι δεν το λέει ο σοφός λαός;

Αυτή η πορεία δεν έτυχε. Είναι οι συνέπειες του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που υπηρετούν με διαφορετικές αποχρώσεις, τακτική και ύφος, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα της αστικής αντιπολίτευσης.

Προη­γου­μέ­νως, έγι­νε μια ανα­φο­ρά στις πρά­σι­νες επεν­δύ­σεις, και επει­δή είμα­στε στην Αιτω­λο­α­καρ­να­νία, ένα νομό που δοκι­μά­ζε­ται ήδη απ’ την λεγό­με­νη πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη, με άγνω­στη προ­ο­πτι­κή, θα μου επι­τρέ­ψε­τε να πω δυο λόγια.
Η κυβέρ­νη­ση, όπως και οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις, για να καθη­συ­χά­σουν τις λαϊ­κές αντι­δρά­σεις, παρου­σιά­ζουν μια πλα­στή εικό­να, για παρά­δειγ­μα, ότι δήθεν το ρεύ­μα είναι φτη­νό­τε­ρο από τις ΑΠΕ.
Όμως για να παρα­πλα­νή­σει το λαό, μετρά­ει την τιμή της κιλο­βα­τώ­ρας που παρά­γε­ται από ορυ­κτό καύ­σι­μο, δηλα­δή από τον λιγνί­τη, επι­βα­ρυ­μέ­νο με τα διά­φο­ρα πρό­στι­μα που βάζει η ΕΕ για να κάνει τερά­στια την δια­φο­ρά τιμής. Κι αυτό για­τί η πρά­σι­νη ενέρ­γεια, είναι ακρι­βώς η πολι­τι­κή της ΕΕ.
Και ενώ ο λιγνί­της πραγ­μα­τι­κά θα μπο­ρού­σε να είναι το καύ­σι­μο το οποίο θα μπο­ρού­σε να στη­ρί­ξει την ενερ­γεια­κή ανα­βάθ­μι­ση της χώρας μας, τη στιγ­μή που ήδη υπάρ­χουν τεχνο­λο­γί­ες αξιο­ποί­η­σης του λιγνί­τη, χωρίς καμιά επί­πτω­ση στο περι­βάλ­λον, η κυβέρ­νη­ση, δαπα­νά­ει 44 δισε­κα­τομ­μύ­ρια, για την πρά­σι­νη οικο­νο­μία. Δηλα­δή τι κάνει; Κατα­στρέ­φει την κατε­ξο­χήν ενερ­γεια­κή πηγή της χώρας μας, για να βάλει ασύλ­λη­πτα ποσά στις τσέ­πες των επι­χει­ρη­μα­τιών, ποσά που τα πλη­ρώ­νουν οι εργαζόμενοι.

Όσον δε αφο­ρά το περι­βάλ­λον. Η γενί­κευ­ση και η επέ­κτα­ση των ΑΠΕ, έχει σημα­ντι­κές αρνη­τι­κές επι­πτώ­σεις. Αλλοί­ω­ση των ορει­νών όγκων. Αλλοιώ­νε­ται ο ορει­νός όγκος, χτυ­πιού­νται η φυσι­κή ποι­κι­λό­τη­τα και η βιο­ποι­κι­λό­τη­τα, κατα­στρέ­φο­νται άλλες οικο­νο­μι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, όπως είναι η κτη­νο­τρο­φία και η μελισ­σο­κο­μία, δημιουρ­γού­νται σοβα­ρές επι­πτώ­σεις στις ανθρώ­πι­νες και κοι­νω­νι­κές δρα­στη­ριό­τη­τες, όπως της ανα­ψυ­χής, της ξεκούρασης,
Υπάρ­χουν σημα­ντι­κές επι­πτώ­σεις στη δια­χεί­ρι­ση των υδά­τι­νων και της απορ­ρο­ής των υδά­τι­νων ρευ­μά­των στις περιο­χές εκεί­νες. Έχουν κατη­γο­ρη­θεί τα πάρ­κα των ανε­μο­γεν­νη­τριών σε μία σει­ρά περιο­χές για έντο­να πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να, όπως της Ναυ­πά­κτου, που δεν υπάρ­χει καμία απο­λύ­τως πρό­βλε­ψη για τέτοιου είδους ζητήματα.
Επι­πλέ­ον όλων αυτών, και με συνά­φεια μετα­ξύ τους για­τί το πάζλ έχει πολ­λά κομ­μά­τια, είναι και οι γεω­πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις στην περιο­χή μας. Ειδι­κά στις μέρες μας, βρί­σκο­νται σε μια εξαι­ρε­τι­κά κρί­σι­μη καμπή. Δια­μορ­φώ­νο­νται επι­κίν­δυ­νες κατα­στά­σεις για τον ελλη­νι­κό αλλά και τους άλλους λαούς της περιο­χής. Τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέ­δια, οξύ­νουν επι­κίν­δυ­να τους ανταγωνισμούς.

Η τουρ­κι­κή προ­κλη­τι­κό­τη­τα ξεπερ­νά κάθε προη­γού­με­νο. Η κυβέρ­νη­ση, κι αυτό απο­κα­λύ­πτε­ται καθη­με­ρι­νά, συσκο­τί­ζει ότι αυτή την επι­θε­τι­κό­τη­τα, την ανέ­χο­νται, τη συντη­ρούν και την τρο­φο­δο­τούν οι στρα­τη­γι­κοί της σύμ­μα­χοί, δηλα­δή το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, αυτοί στους οποί­ους η κυβέρ­νη­ση προ­στρέ­χει, αν είναι δυνα­τόν, για βοή­θεια και υπο­στή­ρι­ξη. Εξα­πα­τά απρο­κά­λυ­πτα το λαό.
Κρί­κος σ’ αυτές τις γεω­πο­λι­τι­κές εξε­λί­ξεις, απο­τέ­λε­σε και το πρό­σφα­το έγκλη­μα σε βάρος των Παλαι­στι­νί­ων από το κρά­τος – δολο­φό­νο Ισρα­ήλ. Είναι ένα διαρ­κές έγκλη­μα που γίνε­ται με τις πλά­τες των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και τα άλλα αστι­κά κόμ­μα­τα, καλύ­πτουν ανοι­χτά την επι­θε­τι­κό­τη­τα του Ισρα­ήλ. Έχουν ευθύ­νη αλλά και συμ­βο­λή σ’ αυτήν την εξέλιξη.

Είναι ιδιαί­τε­ρα ανη­συ­χη­τι­κό ότι δια­μορ­φώ­νο­νται συν­θή­κες πολέ­μου στην περιο­χή μας.
Η αντι­πα­ρά­θε­ση κυρί­ως ΗΠΑ – Ρωσί­ας είναι η αιτία μόνι­μης ανά­πτυ­ξης χιλιά­δων στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων, κι απ’ τις δυο πλευ­ρές των ευρω­ρω­σι­κών συνόρων.
Είναι στρα­τιώ­τες με το δάχτυ­λο στη σκαν­δά­λη απ’ τη Βαλ­τι­κή μέχρι την Β. Αφρι­κή. Με αφορ­μή τη μεγα­λύ­τε­ρη στρα­τιω­τι­κή άσκη­ση μετά το Β’ ΠΠ, στην Ευρώ­πη, τη γιγα­ντιαία άσκη­ση «Defender Europe 2021» που βρί­σκε­ται ήδη σε εξέ­λι­ξη, πάνω από 30.000 στρα­τιώ­τες, χιλιά­δες οχή­μα­τα μάχης, εκα­το­ντά­δες ελι­κό­πτε­ρα μετα­φέ­ρο­νται για να ενι­σχύ­σουν τις δυνά­μεις που ήδη υπάρ­χουν. Είναι απρο­κά­λυ­πτη πρό­βα πολέμου.

Κύριο σημείο άφι­ξής τους στην ευρω­παϊ­κή ήπει­ρο, είναι η λιμε­νι­κή Αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κή βάση της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης. Σε περί­πτω­ση πολε­μι­κής σύρ­ρα­ξης, η πόλη αυτή θα είναι ο πρώ­τος στό­χος προ­βο­λής, για να απο­κο­πεί ο ανε­φο­δια­σμός των Αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κών. Η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, με την στή­ρι­ξη όλων των αστι­κών κομ­μά­των, απο­δέ­χε­ται αυτή την πιθα­νό­τη­τα που θα οδη­γή­σει σε ολο­κλη­ρω­τι­κή κατα­στρο­φή την περιο­χή, με χιλιά­δες θύμα­τα. Έχουν όλοι τους τερά­στιες ευθύ­νες που βάζουν πάνω απ’ την ασφά­λεια του πλη­θυ­σμού τα Αμε­ρι­κα­νο­να­τοϊ­κά σχέδια.

Συντρό­φισ­σες και Σύντροφοι
Φίλες και Φίλοι

Το ΚΚΕ, με τη συνέ­πεια ενός αιώ­να αιμα­το­βαμ­μέ­νων αγώ­νων στο πλάι των εργα­ζο­μέ­νων σας λέει ξεκά­θα­ρα. Το συμ­φέ­ρον των εργα­ζο­μέ­νων της νεο­λαί­ας, του ελλη­νι­κού λαού είναι στην πάλη για έναν άλλο, δια­φο­ρε­τι­κό δρό­μο ανά­πτυ­ξης. Ένα δρό­μο που θα έχει επί­κε­ντρο τους δικούς του στό­χους, για ζωή με σύγ­χρο­να δικαιώ­μα­τα. Για μία άλλη κοι­νω­νι­κή οργά­νω­ση, με κεντρι­κό σχε­δια­σμό της οικο­νο­μί­ας, με την εξου­σία, την άσκη­ση και τον έλεγ­χό της, στα χέρια των πραγ­μα­τι­κών παρα­γω­γών του πλού­του, του ελλη­νι­κού λαού.

Απέναντι σ’ αυτόν τον πόλεμο, που κήρυξε η κυβέρνηση, η ΕΕ και το κεφάλαιο στην εργατική τάξη, δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Όλοι στη μάχη για να ανατραπεί το αντεργατικό τερατούργημα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι, να διεκδικήσουμε πραγματικά σύγχρονα δικαιώματα, σταθερό ημερήσιο εργάσιμο χρόνο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, περισσότερη ζωή.
Η ελπίδα βρίσκεται στο δρόμο της ανατροπής, στο μαζικό, ενωτικό, ταξικό αγώνα.

Καλή δύνα­μη σε όλους.

 

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο