Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δράμα: Ντροπή για την πόλη η τοποθέτηση προτομής του εγκληματία, συνεργάτη των κατακτητών Τσαούς Αντών

Το θέμα της πρό­τα­σης τοπο­θέ­τη­σης προ­το­μής του αντι­κομ­μου­νι­στή και συνερ­γά­τη των Βουλ­γά­ρων κατα­κτη­τών Αντών Τσα­ούς επα­νέ­φε­ρε η δημο­τι­κή αρχή του δήμου Δρά­μας, με τον πρό­ε­δρο του Δημο­τι­κού Συμ­βου­λί­ου να εντάσ­σει την πρό­τα­ση στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη της συνε­δρί­α­σης της Δευ­τέ­ρας 9 Δεκέμβρη.

Το σχέ­διο τοπο­θέ­τη­σης στη Δρά­μα προ­το­μής του κατά κόσμον Αντώ­νιου Φωστη­ρί­δη, αρχη­γού των «Εθνι­κών Αντάρ­τι­κων Ομά­δων», ο οποί­ος πρω­το­στά­τη­σε στην αντι­κομ­μου­νι­στι­κή δρά­ση κατά τη διάρ­κεια της ΕΑΜι­κής Αντί­στα­σης και του ΔΣΕ, είχε προ­σκρού­σει την πρώ­τη φορά, τον περα­σμέ­νο Ιού­λη, στις αντι­δρά­σεις της ΤΕ Δρά­μας του ΚΚΕ και του λαού της πόλης, με απο­τέ­λε­σμα να μην τεθεί προς συζή­τη­ση στο Δημο­τι­κό Συμβούλιο.

Η Δημο­τι­κή Κοι­νό­τη­τα Δρά­μας, ωστό­σο, επι­κύ­ρω­σε ξανά την από­φα­ση που είχε πάρει κατά πλειο­ψη­φία μετά από πρό­τα­ση της ΕΑΟ — ΕΣΕΑ Δρά­μας («Εθνι­κές Ανταρ­τι­κές Ομά­δες — Ενω­σις Συμπο­λε­μι­στών Εθνι­κών Αγώ­νων») για τοπο­θέ­τη­ση προ­το­μής του συνερ­γά­τη των κατα­κτη­τών Αντών Τσα­ούς σε κεντρι­κό σημείο της πόλης, ως ανα­γνώ­ρι­ση των «ανε­κτί­μη­των υπη­ρε­σιών του προς την πατρί­δα και το λαό μας». Στη συνέ­χεια, παρέ­πεμ­ψε ξανά την από­φα­ση προς το Δημο­τι­κό Συμβούλιο.

Η δημο­τι­κή αρχή επέ­λε­ξε στη συνε­δρί­α­ση την τακτι­κή της τήρη­σης ίσων απο­στά­σε­ων, προ­τεί­νο­ντας αρχι­κά τη σύστα­ση επι­τρο­πής και διε­ξα­γω­γής ημε­ρί­δας για τη δρά­ση του Αντών Τσα­ούς, το θέμα της οποί­ας τελι­κά άλλα­ξε ώστε να αφο­ρά το σύνο­λο της περιό­δου ’40 — ’49 για τη Δρά­μα. Με αυτήν τη στά­ση και από­φα­ση, η παρά­τα­ξη που πρό­σκει­ται στη ΝΔ ουσια­στι­κά εξι­σώ­νει τον θύτη με το θύμα, δια­τη­ρώ­ντας κοντά της τη δεξα­με­νή με τα θολά νερά των υμνη­τών των αντι­κομ­μου­νι­στών συνερ­γα­τών των ναζί.

Στην τοπο­θέ­τη­σή του, ο Γιώρ­γος Μήτρου, δημο­τι­κός σύμ­βου­λος της «Λαϊ­κής Συσπεί­ρω­σης» Δρά­μας, χαρα­κτή­ρι­σε πρό­κλη­ση για την πόλη «του καπνερ­γα­τι­κού κινή­μα­τος και των ταξι­κών αγώ­νων, της ηρω­ι­κής εξέ­γερ­σης του Σεπτέμ­βρη του ’41 ενά­ντια στους φασί­στες κατα­κτη­τές» το σχέ­διο και ζήτη­σε από το Συμ­βού­λιο να κατα­ψη­φί­σει την τοπο­θέ­τη­ση της προ­το­μής, καλώ­ντας παράλ­λη­λα και τον λαό του νομού και ιδιαί­τε­ρα τη νέα γενιά «να ψάξουν, να μάθουν τα πραγ­μα­τι­κά γεγο­νό­τα της επο­χής, να μην αφή­σουν να περά­σει η προ­σπά­θεια παρα­χά­ρα­ξης της Ιστο­ρί­ας που επι­χει­ρεί­ται σε όλη την ΕΕ, με αιχ­μή του δόρα­τος τον αντικομμουνισμό».

Στη συνέ­χεια, ανα­φέρ­θη­κε στη δρά­ση ομά­δων όπως αυτή του Αντών Τσα­ούς, που «στην πλειο­ψη­φία τους στη­ρί­χτη­καν, χρη­μα­το­δο­τή­θη­καν και εξο­πλί­στη­καν τόσο από τους Γερ­μα­νούς και Βούλ­γα­ρους κατα­κτη­τές, όσο και από τους Αγγλους ιμπε­ρια­λι­στές, με σκο­πό να ανα­κό­ψουν την επιρ­ροή και τη δρά­ση των αντι­στα­σια­κών οργα­νώ­σε­ων του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ». Ανέ­δει­ξε τις φρι­κα­λε­ό­τη­τες και τις δολο­φο­νί­ες που διέ­πρα­ξαν, αλλά και το γεγο­νός ότι αστι­κές κυβερ­νή­σεις μετά τον πόλε­μο «δεν δίστα­σαν να τις ανα­γνω­ρί­σουν ως “αντι­στα­σια­κές”, ενώ πολ­λοί από τους πρω­τα­γω­νι­στές τους τιμή­θη­καν ή έκα­ναν καριέ­ρα στον κρα­τι­κό — και παρα­κρα­τι­κό — μηχανισμό».

Υπεν­θύ­μι­σε επί­σης μια σει­ρά από γεγο­νό­τα της βρώ­μι­κης και δολο­φο­νι­κής πορεί­ας του Αντών Τσα­ούς, με πρώ­το και κύριο αυτό του Σεπτέμ­βρη του ’44, όπο­τε και ο ίδιος υπέ­γρα­ψε σύμ­φω­νο με τον διοι­κη­τή των βουλ­γά­ρι­κων στρα­τευ­μά­των Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας — Θρά­κης Α. Συρά­κωφ, προ­κει­μέ­νου να χτυ­πή­σουν το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο