Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δραματική η κατάσταση από την πυρκαγιά στα Βίλια, εκκενώθηκαν 5 οικισμοί και γηροκομείο

Δρα­μα­τι­κή είναι η κατά­στα­ση από τη μεγά­λη πυρ­κα­γιά στην περιο­χή των Βιλί­ων, όπου τη νύχτα εκκε­νώ­θη­καν ακό­μα πέντε οικι­σμοί (Θέα, Πανό­ρα­μα, Παλαιο­χώ­ρι, Παλαιο­κούν­δου­ρα και Αγία Σωτή­ρα) και το γηρο­κο­μείο “Πανα­γιά Φανε­ρω­μέ­νη”, καθώς οι φλό­γες που εκτεί­νο­νται σε μεγά­λο μέτω­πο πλη­σί­α­σαν την κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή καί­γο­ντας πυκνό παρ­θέ­νο πευ­κο­δά­σος και δυσπρό­σι­το στο όρος Πατέρα.

Παράλ­λη­λα το πύρι­νο μέτω­πο έχει περά­σει από χθες το βρά­δυ τον δρό­μο και δημιουρ­γή­θη­κε ένα νέο μέτω­πο προς το Πόρ­το Γερ­με­νό. Οι εστί­ες εντο­πί­ζο­νται κυρί­ως σε δύσβα­τα σημεία με απο­τέ­λε­σμα να δυσκο­λεύ­ει το έργο της κατά­σβε­σης. Την ίδια ώρα οι κάτοι­κοι των Βιλί­ων βρί­σκο­νται σε επι­φυ­λα­κή καθώς όπως λένε φοβού­νται ότι θα τους ζητη­θεί να εκκε­νώ­σουν την περιοχή.

Αντί­θε­τα, σε ύφε­ση βρί­σκε­ται η πυρ­κα­γιά στον δήμο Λαυ­ρε­ω­τι­κής, όπου υπάρ­χουν μόνο διά­σπαρ­τες εστί­ες εντός της περιμέτρου.

Με το πρώ­το φως της ημέ­ρας επι­χει­ρούν και τα ενα­έ­ρια μέσα, ειδι­κά στα Βίλια, και συγκε­κρι­μέ­να 6 ελι­κό­πτε­ρα και 5 αερο­σκά­φη, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου και του ρωσι­κού Beriev-200. Σε ό,τι αφο­ρά τις επί­γειες δυνά­μεις επι­χει­ρούν 330 πυρο­σβέ­στες συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων οκτώ (8) ομά­δων πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 115 οχή­μα­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνά­με­ων που έχουν δια­τε­θεί από τον Ευρω­παϊ­κό Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και συγκε­κρι­μέ­να από την Πολω­νία 143 πυρο­σβέ­στες με 46 οχή­μα­τα. Για τη συν­δρο­μή στον συντο­νι­σμό των δυνά­με­ων έχει δια­τε­θεί το Κινη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επι­πλέ­ον, ενερ­γο­ποι­ή­θη­κε το Σχέ­διο Δευ­κα­λί­ων και ο Ελλη­νι­κός Στρα­τός δια­θέ­τει ως συν­δρο­μή 5 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των. Συν­δρο­μή παρέ­χουν, επί­σης, πολ­λοί εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, μηχα­νή­μα­τα έργου του Ελλη­νι­κού Στρα­τού καθώς και υδρο­φό­ρες της Περι­φέ­ρειας και της Τοπι­κής Αυτο­διοί­κη­σης. Τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις συντο­νί­ζει ο αρχη­γός του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος Αντι­στρά­τη­γος Στέ­φα­νος Κολοκούρης.

Στην πυρ­κα­γιά της Κερα­τέ­ας που εκδη­λώ­θη­κε χθες σε χαμη­λή βλά­στη­ση, στην περιο­χή Μαρ­κά­τι και έχει κάψει σπί­τια και δάσος, αντι­με­τω­πί­ζο­νται διά­σπαρ­τες ενερ­γές καύ­σεις εντός της περι­μέ­τρου όπου επι­χει­ρούν 104 πυρο­σβέ­στες συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων τριών ομά­δων πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 40 οχή­μα­τα συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του ΜΕΤΠΕ. Για την αερο­πυ­ρό­σβε­ση έχουν κινη­το­ποι­η­θεί 2 ελι­κό­πτε­ρα. Συν­δρο­μή παρέ­χουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, μηχα­νή­μα­τα έργου και υδρο­φό­ρες ΟΤΑ.

Παράλ­λη­λα, από τις δυνά­μεις πυρό­σβε­σης συνε­χί­ζο­νται οι επι­χει­ρή­σεις κατά­σβε­σης σε διά­φο­ρες πυρ­κα­γιές στην Επι­κρά­τεια. Συν­δρο­μή παρέ­χουν και δυνά­μεις που δια­τέ­θη­καν μέσω του Ευρω­παϊ­κού μηχα­νι­σμού Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Επί­σης, συν­δρο­μή παρέ­χουν οι Ένο­πλες Δυνά­μεις, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου Ο.Τ.Α.

Ανα­λυ­τι­κά:

* Στη δασι­κή πυρ­κα­γιά της Πάρ­νη­θας, συνε­χί­ζουν να επι­χει­ρούν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις για την δια­σφά­λι­ση της περι­μέ­τρου. Συν­δρο­μή παρέ­χουν, εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, καθώς και υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου Ο.Τ.Α.

* Στη δασι­κή πυρ­κα­γιά της Βόρειας Εύβοιας συνε­χί­ζουν να επι­χει­ρούν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις για την δια­σφά­λι­ση της περι­μέ­τρου. Συν­δρο­μή παρέ­χουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες και η τοπι­κή αυτο­διοί­κη­ση με υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου.

* Στις δασι­κές πυρ­κα­γιές της Αρχαί­ας Ολυ­μπί­ας Ηλεί­ας και της Γορ­τυ­νί­ας Αρκα­δί­ας, συνε­χί­ζουν να επι­χει­ρούν ισχυ­ρές επί­γειες δυνά­μεις που έχουν ενι­σχυ­θεί μέσω του Ευρω­παϊ­κού μηχα­νι­σμού Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και συγκε­κρι­μέ­να από Αυστρία 40 πυρο­σβέ­στες με 13 οχή­μα­τα, ενώ στην περιο­χή της πυρ­κα­γιάς βρί­σκε­ται και το Κινη­τό Επι­χει­ρη­σια­κό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συν­δρο­μή παρέ­χουν εθε­λο­ντές πυρο­σβέ­στες, υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου ΟΤΑ.

Παρα­μέ­νουν σε γενι­κή επι­φυ­λα­κή όλες οι Υπη­ρε­σί­ες του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος της Επι­κρά­τειας και συνε­χί­ζο­νται οι περι­πο­λί­ες ενα­έ­ριας επι­τή­ρη­σης, καθώς και μικτές περι­πο­λί­ες από Πυρο­σβε­στι­κές, Αστυ­νο­μι­κές και Στρα­τιω­τι­κές δυνάμεις.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο