Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δραματική η κατάσταση στη Θάσο λόγω της κακοκαιρίας — Ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής του ΚΚΕ

Δρα­μα­τι­κή είναι η κατά­στα­ση σε πολ­λές περιο­χές της νότιας Θάσου όπου λόγω της συνε­χι­ζό­με­νης και έντο­νης βρο­χό­πτω­σης τα δυο τελευ­ταία 24ωρα έχουν δημιουρ­γη­θεί σημα­ντι­κά προ­βλή­μα­τα. Το μεση­μέ­ρι με από­φα­ση του Περι­φε­ρειάρ­χη Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης Χρή­στου Μέτιου, έξι περιο­χές του νησιού κηρύ­χθη­καν σε κατά­στα­ση έκτα­κτης ανά­γκης, μετά από σχε­τι­κό αίτη­μα που υπέ­βα­λε ο νησιω­τι­κός δήμος.

thasos3

Το τελευ­ταίο 24ωρο, δρό­μοι έχουν μετα­τρα­πεί σε ορμη­τι­κούς χει­μάρ­ρους παρα­σύ­ρο­ντας αυτο­κί­νη­τα και ότι άλλο βρε­θεί στο διά­βα τους, ρέμα­τα και αρδευ­τι­κά κανά­λια έχουν υπερ­χει­λί­σει, πολ­λά σημεία του οδι­κού δικτύ­ου δεν είναι προ­σβά­σι­μα, ενώ χρειά­στη­κε η συν­δρο­μή της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας προ­κει­μέ­νου να απε­γκλω­βι­στούν κάτοι­κοι σε οικι­σμούς όπου το νερό μπή­κε κυριο­λε­κτι­κά μέσα στα σπί­τια τους και ήταν αδύ­να­τη η μετα­κί­νη­σή τους.

thasos2Πολ­λές παρα­λί­ες θυμί­ζουν βομ­βαρ­δι­σμέ­να τοπία, κατο­λι­σθή­σεις υπάρ­χουν σε πολ­λά σημεία του οδι­κού δικτύ­ου, ενώ τα ορμη­τι­κά νερά έχουν προ­κα­λέ­σει μεγά­λες και εκτε­τα­μέ­νες ζημιές σε επι­χει­ρή­σεις και κατοι­κί­ες. Τις επό­με­νες ώρες ανα­μέ­νε­ται να φτά­σουν στο νησί ενι­σχύ­σεις από την Καβά­λα με άντρες, οχή­μα­τα και άλλα μηχα­νή­μα­τα της Πυρο­σβε­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας σε μια προ­σπά­θεια να αντι­με­τω­πι­στούν τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα που δημιουρ­γεί η κακο­και­ρία στο νησί.

Ο δήμος Θάσου συνι­στά απο­φυ­γή μετα­κι­νή­σε­ων στο σύνο­λο του οδι­κού δικτύ­ου του νησιού και καλεί τους κατοί­κους να μην μετα­κι­νού­νται λόγω των έντο­νων βρο­χο­πτώ­σε­ων και των σοβα­ρών προ­βλη­μά­των που εκδη­λώ­νο­νται στα περισ­σό­τε­ρα σημεία του οδι­κού δικτύου.

Από το πρωί δεν εκτε­λού­νται τα ακτο­πλοϊ­κά δρο­μο­λό­για από και προς το νησί της Θάσου λόγω των ισχυ­ρών θυελ­λω­δών ανέ­μων που πνέ­ουν στο Θρα­κι­κό πέλα­γος, εντά­σε­ως μέχρι και επτά μποφόρ.

thasos3

ΤΕ ΘΑΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις καταστροφές από τη νεροποντή και την έλλειψη έργων

Την έλλει­ψη των απα­ραί­τη­των υπο­δο­μών για την απο­τρο­πή των κατα­στρο­φών που σημειώ­νο­νται χθες και σήμε­ρα από την κακο­και­ρία καταγ­γέλ­λει σε ανα­κοί­νω­σή της η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ.

Συγκε­κρι­μέ­να, σε ανα­κοί­νω­σή της αναφέρει:

«Οι μεγά­λες ζημιές από την έντο­νη νερο­πο­ντή δεν είναι ένα απο­τέ­λε­σμα μοι­ραίο, που δε θα μπο­ρού­σε να αποφευχθεί.

Ο δρό­μος που χάλα­σε στις Μαριές έχει να συντη­ρη­θεί ουσια­στι­κά πολ­λές δεκαετίες.

Στα Λιμε­νά­ρια δεν υπάρ­χουν αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα ενώ δεν γίνε­ται συνε­χής καθα­ρι­σμός των ρεμά­των και η αντί­στοι­χη εκβά­θυν­σή τους με απο­τέ­λε­σμα αυτά να ξεχειλίζουν.

Στον Ποτό και την ευρύ­τε­ρη περιο­χή που έγι­ναν και οι μεγα­λύ­τε­ρες ζημιές δεν υπήρ­ξε ποτέ αντι­πλημ­μυ­ρι­κή μελέ­τη αν και ο οικι­σμός ολο­έ­να και ανα­πτυσ­σό­ταν όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια. Δε θα ήταν ίδια η κατά­στα­ση αν δεν είχε καεί το δάσος ή έστω αν είχαν γίνει ουσια­στι­κές παρεμ­βά­σεις απο­κα­τά­στα­σης μετά τη πυρκαγιά.

Εκτε­τα­μέ­νες ζημιές, με πλημ­μυ­ρι­σμέ­να υπό­γεια και άλλα προ­βλή­μα­τα είχα­με και στη Σκά­λα Ποτα­μιάς, όπως και στην υπό­λοι­πη Βόρεια Θάσο. Τα μπα­λώ­μα­τα που είχαν γίνει σε περιο­χές με γνω­στά προ­βλή­μα­τα δεν άντε­ξαν και την κατά­στα­ση επι­δει­νώ­νει η δια­κο­πή ρεύ­μα­τος που δεν επι­τρέ­πει την λει­τουρ­γία των αντλιών σε όποια σπί­τια ή του­ρι­στι­κές μονά­δες υπήρχαν.

Παράλ­λη­λα, υπάρ­χουν μεγά­λες κατα­στρο­φές στην ελαιο­πα­ρα­γω­γή και σε πολ­λούς αγρο­τι­κούς δρό­μους γεγο­νός που δημιουρ­γεί προ­βλή­μα­τα στον αγρο­το­κτη­νο­τρο­φι­κό τομέα.

Ο και­ρός θα είναι μερι­κές φορές και κακός, αλλά δε θα μας φταί­ει αυτός! Μπο­ρούν να παρ­θούν μέτρα που θα προ­στα­τεύ­ουν το βιος και τη ζωή μας. Εμπό­διο απο­τε­λεί η καπι­τα­λι­στι­κή ανά­πτυ­ξη που βάζει σε πρώ­τη προ­τε­ραιό­τη­τα ότι αφή­νει κέρ­δος. Αυτή την πολι­τι­κή στη­ρί­ζουν όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις ανε­ξαρ­τή­τως πρό­ση­μου, έχουν τερά­στιες ευθύνες.

Έτσι, ψηλά στη λίστα ενδια­φέ­ρο­ντός τους είναι τα έργα π.χ. των αυτο­κι­νη­το­δρό­μων, εκεί μετα­ξύ των άλλων μπο­ρούν να μπουν και διό­δια και από ότι βλέ­που­με αυτά να αυγα­ταί­νουν κάθε τόσο ώστε να κερ­δί­ζουν οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμι­λοι. Δεν είναι τυχαίο λοι­πόν που τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά είναι τελευ­ταία σε αυτή τη λίστα. Δεν είναι τυχαίο που ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός του δήμου Θάσου δεν προ­βλέ­πει κανέ­να και­νούρ­γιο αντι­πλημ­μυ­ρι­κό έργο, ότι στην περι­φέ­ρεια είναι ελά­χι­στα αυτά τα κον­δύ­λια, ότι στην ΕΕ δεν είναι επι­λέ­ξι­μα, τα υπο­λο­γί­ζουν όλα με τη λογι­κή κόστους — οφέλους.

Είναι όμως κοι­νω­νι­κή ανά­γκη τα έργα αυτά. Ολο­έ­να και πιο συχνά θα έρχε­ται αυτή η ανά­γκη στο προ­σκή­νιο το επό­με­νο διά­στη­μα όπως έγκαι­ρα είχε προει­δο­ποι­ή­σει το ΚΚΕ. Τι έχουν να πουν τώρα αλή­θεια όλοι αυτοί που μας έλε­γαν ότι δεν υπάρ­χει ανά­γκη στο νησί, ότι είναι όλα καλά;

  • Καλού­με το λαό να μην πιστέ­ψει πάλι τα λόγια στις συσκέ­ψεις δια­φό­ρων αρμο­δί­ων και να παλέ­ψει άμε­σα για:
  • Να δια­τε­θούν τα απα­ραί­τη­τα κον­δύ­λια ώστε να γίνουν άμε­σα οι μελέ­τες και να ξεκι­νή­σουν τα αντι­πλημ­μυ­ρι­κά έργα.
  • Να απο­ζη­μιω­θούν στο ακέ­ραιο οι αγρό­τες, οι κτη­νο­τρό­φοι των οποί­ων οι κτι­ρια­κές υπο­δο­μές, το ζωι­κό και το φυτι­κό κεφά­λαιο υπέ­στη­σαν ζημιές από τις πρό­σφα­τες πλημμύρες.
  • Δέσμευ­ση των απαι­τού­με­νων αντί­στοι­χων κον­δυ­λί­ων με σαφή κατα­γρα­φή τους στους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς του δήμου και της περιφέρειας.
  • Σχε­δια­σμός με μακρο­χρό­νιο χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα προ­βλέ­ψε­ων, που να περι­λαμ­βά­νει ορθο­λο­γι­κές χρή­σης γης, διά­νοι­ξη ρεμά­των, μικρά φράγ­μα­τα κατα­κρά­τη­σης φερ­τών υλι­κών κ.λπ.
  • Να απο­κα­τα­στα­θούν με κρα­τι­κές δαπά­νες όλες οι πλημ­μυ­ρό­πλη­κτες υποδομές.
  • Να απο­ζη­μιω­θούν πλή­ρως όλες οι ζημιές στις ιδιω­τι­κές υποδομές.
  • Να τοπο­θε­τη­θεί αλε­ξι­κέ­ραυ­νο που να προ­στα­τεύ­ει την περιο­χή Καλύ­βια Ποτού.

Σε αυτόν τον αγώ­να το ΚΚΕ θα πρω­το­στα­τή­σει. Ήδη κλι­μά­κιο της ΤΕ βρέ­θη­κε στα Λιμε­νά­ρια και το πρωί περιό­δευ­σε στην περιο­χή του Ποτού και της Σκά­λας Ποταμιάς».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο