Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δραματική η κατάσταση στο μέτωπο της πανδημίας — Οι εξελίξεις ανά τον κόσμο

Με δρα­μα­τι­κές εκκλή­σεις διάν­θι­σε τη σημε­ρι­νή του συνέ­ντευ­ξη ο Τέντρος Αντ­χα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους, επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, ανα­φε­ρό­με­νος στην παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, η οποία συνε­χί­ζει να εξα­πλώ­νε­ται σε ολό­κλη­ρο τον πλανήτη.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κή είναι η ανα­φο­ρά του στα υπο­ψή­φια εμβό­λια για την αντι­με­τώ­πι­ση της νόσου Covid-19, καθώς ανέ­φε­ρε πως παρά το γεγο­νός πως κάποια βρί­σκο­νται ήδη στη φάση 3 των κλι­νι­κών δομι­κών, εντού­τοις υπο­γράμ­μι­σε πως αυτή τη στιγ­μή δεν υπάρ­χει «μαγι­κό όπλο» (εν είδει πανά­κειας) κατά της παν­δη­μί­ας «και ίσως να μην υπάρ­ξει ποτέ».

Παράλ­λη­λα, κάλε­σε κρά­τη και πολί­τες όλου του κόσμου να κάνουν ό,τι περ­νά­ει από το χέρι τους προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στεί ο σημε­ρι­νός εφιάλ­της. «Το μήνυ­μα προς τους ανθρώ­πους και τις κυβερ­νή­σεις είναι σαφές: “κάντε τα πάντα” », δήλω­σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο επι­κε­φα­λής του ΠΟΥ.

Μάλι­στα, θέλο­ντας να δεί­ξει πόσο σημα­ντι­κά είναι τα μέτρα προ­στα­σί­ας, υπο­στή­ρι­ξε πως η χρή­ση μάσκας θα πρέ­πει να γίνει σύμ­βο­λο αλλη­λεγ­γύ­ης σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο. Τόσο ο ίδιος, όσο κι ο επι­κε­φα­λής Εκτά­κτων Κατα­στά­σε­ων Μάικ Ράιαν ζήτη­σαν από τις χώρες να ενι­σχύ­σουν τα υγειο­νο­μι­κά μέτρα (χρή­ση της μάσκας, κοι­νω­νι­κή απο­στα­σιο­ποί­η­ση, πλύ­σι­μο των χεριών και διε­νέρ­γεια δια­γνω­στι­κών ελέγχων).

Από την πλευ­ρά του, ο Ράιαν τόνι­σε πως οι χώρες με μεγά­λο ρυθ­μό μετά­δο­σης, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ινδί­ας και της Βρα­ζι­λί­ας, χρειά­ζε­ται να ετοι­μα­στούν για μεγά­λη μάχη: «Ο δρό­μος είναι μακρύς και απαι­τεί επί­μο­νη δέσμευση».

Όλα αυτά, τη στιγ­μή που πάνω από 18,14 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι ανά τον κόσμο έχουν προ­βλη­θεί από τον ιό, ενώ 688.080 από αυτούς έχουν πεθά­νει, σύμ­φω­να με απο­λο­γι­σμό του Reuters.

Η Βρετανία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τον Ιούνιο

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Βρε­τα­νί­ας κατέ­γρα­ψε 938 νέα κρού­σμα­τα της νόσου COVID-19 σήμε­ρα, τον δεύ­τε­ρο υψη­λό­τε­ρο ημε­ρή­σιο αριθ­μό από τον Ιού­νιο, με απο­τέ­λε­σμα το σύνο­λο των μολύν­σε­ων να ανέρ­χε­ται πλέ­ον σε 305.623.

Η πιο πρό­σφα­τη κορύ­φω­ση των κρου­σμά­των σημειώ­θη­κε στις 29 Ιου­λί­ου, όταν βάσει των στοι­χεί­ων του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας της χώρας είχαν κατα­γρα­φεί 995 νέα κρού­σμα­τα, ο υψη­λό­τε­ρος αριθ­μός από τη 16η Ιουνίου.

Ρωσία: 5.394 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο και 79 νέοι θάνατοι

Η Ρωσία κατέ­γρα­ψε 5.394 νέα κρού­σμα­τα του κορω­νοϊ­ού μέσα στο τελευ­ταίο 24ωρο ανε­βά­ζο­ντας τον συνο­λι­κό αριθ­μό των κρου­σμά­των στη χώρα σε 856.264, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα το κέντρο αντι­με­τώ­πι­σης του κορωνοϊού.

Τα περισ­σό­τε­ρα κρού­σμα­τα σημειώ­θη­καν στη Μόσχα και είναι 693. Ταυ­τό­χρο­να στη χώρα κατα­με­τρή­θη­καν 79 νέοι θάνα­τοι, με τους οποί­ους ο συνο­λι­κός αριθ­μός ανήλ­θε σε 14.207, όπως ανα­φέ­ρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 Βραζιλία: Ο προσωπάρχης του Μπολσονάρου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό

Ο προ­σω­πάρ­χης του προ­έ­δρου της Βρα­ζι­λί­ας Ζαΐρ Μπολ­σο­νά­ρο, ο στρα­τη­γός Γουόλ­τερ Σόου­ζα Μπρά­γκα Νέτο, δια­γνώ­στη­κε με τη νόσο COVID-19 και έγι­νε ο έβδο­μος Βρα­ζι­λιά­νος υπουρ­γός που προ­σβλή­θη­κε από τον νέο κορονοϊό.

Η κατά­στα­ση της υγεί­ας του Μπρά­γκα Νέτο είναι καλή και δεν έχει εκδη­λώ­σει συμ­πτώ­μα­τα. Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η σύζυ­γος του Μπολ­σο­νά­ρο και ένας από τους υπουρ­γούς του δια­γνώ­στη­καν με την COVID-19. Και ο πρό­ε­δρος της Βρα­ζι­λί­ας νόση­σε από τον νέο κορο­νο­ϊό, όμως οι τελευ­ταί­ες εξε­τά­σεις του δεί­χνουν ότι δεν είναι πλέ­ον μολυσμένος.

Η Βρα­ζι­λία, η δεύ­τε­ρη πλέ­ον πλη­γεί­σα χώρα παγκο­σμί­ως από την παν­δη­μία μετά τις ΗΠΑ, μετρά περισ­σό­τε­ρα από 2,73 εκα­τομ­μύ­ρια κρού­σμα­τα του νέου κορο­νοϊ­ού και 94.104 νεκρούς.

Ισπανία: Αυξήθηκαν οι ενεργές εστίες

Οι ισπα­νι­κές αρχές ανα­κοί­νω­σαν σήμε­ρα 968 νέα κρού­σμα­τα της Covid-19, γεγο­νός που δεί­χνει ότι η παν­δη­μία ίσως να υπο­χω­ρεί, αφού την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα κατα­γρά­φο­νταν πάνω από 1.000 μολύν­σεις για τρεις συνε­χό­με­νες ημέρες.

Συνο­λι­κά, τα κρού­σμα­τα αυξή­θη­καν στα 297.054, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας. Σήμε­ρα, οι ενερ­γές εστί­ες του νέου κορο­νοϊ­ού στην Ισπα­νία έχουν αυξη­θεί στις 560, από 483 που ήταν την περα­σμέ­νη Πέμπτη.

Ο Τραμπ καταφέρεται κατά της συντονίστριάς του στη μάχη εναντίον του κορωνοϊού

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ κατα­φέρ­θη­κε σήμε­ρα κατά της συντο­νί­στριάς του στη μάχη ενα­ντί­ον της Covid-19, της για­τρού Ντέ­μπο­ρα Μπερξ, την οποία κατη­γο­ρεί ότι υπέ­κυ­ψε στην πίε­ση των αντι­πο­λι­τευό­με­νων Δημο­κρα­τι­κών και εμφα­νί­ζε­ται υπερ­βο­λι­κά απαι­σιό­δο­ξη για την εξέ­λι­ξη της πανδημίας.

Η Μπερξ δήλω­σε χθες στο ενη­με­ρω­τι­κό δίκτυο CNN ότι οι ΗΠΑ έχουν εισέλ­θει σε μια «νέα φάση» της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης κι ότι οι κάτοι­κοι των αγρο­τι­κών περιο­χών της χώρας δεν βρί­σκο­νται στο απυρόβλητο.

ΗΠΑ: Η χώρα πέρα­σε σε «νέα φάση» της πανδημίας

«Η Ντέ­μπο­ρα τσί­μπη­σε και μας επι­τέ­θη­κε. Αξιο­θρή­νη­το!», έγρα­ψε στο Twitter o Ντό­ναλντ Τραμπ.

Ο Ρεπου­μπλι­κα­νός δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χος θεω­ρεί πως η για­τρός, που είναι επι­φορ­τι­σμέ­νη με τον συντο­νι­σμό της απά­ντη­σης του Λευ­κού Οίκου μπρο­στά στην παν­δη­μία, υιο­θέ­τη­σε τον ανη­συ­χη­τι­κό αυτό τόνο, αφού δέχθη­κε επί­θε­ση από την επι­κε­φα­λής των Δημο­κρα­τι­κών Νάν­σι Πελόζι.

«Ο πρό­ε­δρος δια­σπεί­ρει την παρα­πλη­ρο­φό­ρη­ση για τον ιό και εκεί­νη (η δρ. Μπερξ) είναι το φερέ­φω­νό του», είχε καταγ­γεί­λει στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο ABC η πρό­ε­δρος της Βου­λής των Αντιπροσώπων.

Ο Λευ­κός Οίκος είχε αρχι­κά σπεύ­σει να υπε­ρα­σπι­στεί την επιστήμονα.

«Είναι εξαι­ρε­τι­κά ανεύ­θυ­νο εκ μέρους της Πελό­ζι να επι­τί­θε­ται συνε­χώς ενα­ντί­ον της δρ. Μπερξ και να ενστα­λά­ζει τη δυσπι­στία του κοι­νού προς το πρό­σω­πό της», είχε γρά­ψει σε tweet η Αλί­σα Φάραχ, η διευ­θύ­ντρια επι­κοι­νω­νί­ας της αμε­ρι­κα­νι­κής προεδρίας.

Ο Ντό­ναλντ Τραμπ χρη­σι­μο­ποί­η­σε δια­φο­ρε­τι­κό τόνο σήμερα.

«Η Νάν­σι Πελό­ζι, η τρε­λή, είπε απαί­σια πράγ­μα­τα για τη δρ. Ντέ­μπο­ρα Μπερξ και κατα­φε­ρό­ταν ενα­ντί­ον της, διό­τι ήταν πολύ αισιό­δο­ξη για την εξαι­ρε­τι­κή δου­λειά που κάνου­με στη μάχη ενα­ντί­ον του κινε­ζι­κού ιού (…). Προ­κει­μέ­νου να απα­ντή­σει στη Νάν­σι, η Ντέ­μπο­ρα τσί­μπη­σε και μας επι­τέ­θη­κε. Αξιοθρήνητο!».

Γαλλία

Ο Γάλ­λος πρω­θυ­πουρ­γός κάλε­σε σήμε­ρα τους συμπο­λί­τες τους και τις κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες να «μην εφη­συ­χά­ζουν» απέ­να­ντι στην ανα­ζω­πύ­ρω­ση της Covid-19, προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί μια «γενι­κευ­μέ­νη εκ νέου επι­βο­λή καραντίνας».

Ο Ζαν Καστέξ μίλη­σε στη Λιλ (βόρεια Γαλ­λία) όπου η χρή­ση μάσκας έγι­νε πλέ­ον υπο­χρε­ω­τι­κή σε ορι­σμέ­νους «δημό­σιους ανοι­κτούς χώρους» όπως και αλλού και στη χώρα. «Ο ιός δεν είναι σε δια­κο­πές, ούτε και εμείς», δήλωσε.

Οι γαλ­λι­κές πόλεις Μπια­ρίτς, Μπα­γιόν, Σεν-Μαλό, Λε Του­κέ, Ορλε­ά­νη και η Νίκαια έχουν επι­βά­λει τη χρή­ση μάσκας σε εξω­τε­ρι­κούς χώρους, στο κέντρο των πόλε­ων ή τις αγο­ρές. Από την αρχή της επι­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, 30.265 άνθρω­ποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Ιράν: Ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε επτά λεπτά λόγω Covid-19

Ένας άνθρω­πος πεθαί­νει κάθε επτά λεπτά στο Ιράν λόγω της COVID-19, όπως μετέ­δω­σε σήμε­ρα η κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση, ενώ το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε 215 κατα­γε­γραμ­μέ­νους θανά­τους λόγω της ασθέ­νειας κατά το τελευ­ταίο 24ωρο και τα κρα­τι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης προει­δο­ποί­η­σαν για τη μη τήρη­ση των κοι­νω­νι­κών αποστάσεων.

Η εκπρό­σω­πος του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας Σίμα Σαντάτ Λάρι δήλω­σε, σύμ­φω­να με την κρα­τι­κή τηλε­ό­ρα­ση, ότι οι 215 θάνα­τοι το τελευ­ταίο 24ωρο ανέ­βα­σαν τον συνο­λι­κό αριθ­μό των κατα­γε­γραμ­μέ­νων νεκρών σε 17.405 στο Ιράν, ενώ ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των αυξή­θη­κε κατά 2.598 σε 312.035.

Πάντως, σύμ­φω­να με το BBC, στο Ιράν είναι σχε­δόν τρι­πλά­σιος ο πραγ­μα­τι­κός αριθ­μός των θανά­των και διπλά­σιος των κρου­σμά­των, από αυτόν που δίνουν οι τοπι­κές αρχές.

Η Πορτογαλία δεν κατέγραψε κανέναν θάνατο από τον κορωνοϊό για πρώτη φορά από τον Μάρτιο

Η Πορ­το­γα­λία ανα­κοί­νω­σε, για πρώ­τη φορά από τα μέσα Μαρ­τί­ου και την επι­βο­λή του lockdown, ότι δεν κατέ­γρα­ψε κανέ­ναν θάνα­το από επι­πλο­κές του νέου κορο­νοϊ­ού, σε διά­στη­μα 24 ωρών, ανα­φέ­ρο­ντας, επι­πλέ­ον, τον χαμη­λό­τε­ρο αριθ­μό νέων μολύν­σε­ων εδώ και σχε­δόν 3 μήνες.

Το σύνο­λο των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των στην Πορ­το­γα­λία αυξή­θη­κε κατά 106 σε σύγκρι­ση με χθες Κυρια­κή με τις μολύν­σεις να ανέρ­χο­νται πλέ­ον σε 51.569, την ώρα που το 62% των νέων κρου­σμά­των κατα­γρά­φε­ται εντός και στα περί­χω­ρα της Λισα­βό­νας. Ο απο­λο­γι­σμός των νεκρών παρέ­μει­νε αμε­τά­βλη­τος, στους 1.738.

Γερμανία: Υποχρεωτικό τεστ για τον κορωνοϊό σε όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό

Ακό­μη επτά ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στον COVID-19 τις προη­γού­με­νες 24 ώρες στη Γερ­μα­νία, όπου παράλ­λη­λα εντο­πί­στη­καν άλλα 509 επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού φθά­νει τους 9.148 νεκρούς επί συνό­λου 210.402 ανθρώ­πων που έχουν προ­σβλη­θεί, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να τα οποία συγκε­ντρώ­νει το Ινστι­τού­το Ρόμπερτ Κοχ.

Κανέ­να κρού­σμα κορο­νοϊ­ού δεν δια­πι­στώ­θη­κε τον Μάιο και τον Ιού­νιο μετα­ξύ των 2.600 μαθη­τών από σχο­λεία της Σαξο­νί­ας οι οποί­οι εξε­τά­στη­καν στο πλαί­σιο έρευ­νας του Πανε­πι­στη­μί­ου της Λει­ψί­ας, με τους αρμό­διους επι­στή­μο­νες να δίνουν το «πρά­σι­νο φως» για την επα­να­λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων την επό­με­νη εβδομάδα.

Επι­πλέ­ον, σύμ­φω­να με την έρευ­να, τα παι­διά μολύ­νο­νται σπα­νιό­τε­ρα από τους ενήλικες.

Πολωνία: Αδιάλειπτοι έλεγχοι σε καταστήματα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας

Ο υπουρ­γός Υγεί­ας της Πολω­νί­ας Λού­κας Σου­μόφ­σκι υπο­γράμ­μι­σε σήμε­ρα στην πολω­νι­κή δημό­σια ραδιο­φω­νία ότι η αστυ­νο­μία και οι υγειο­νο­μι­κές υπη­ρε­σί­ες θα αρχί­σουν αυτή την εβδο­μά­δα να διε­νερ­γούν ελέγ­χους σε κατα­στή­μα­τα για να εξα­κρι­βώ­σουν εάν οι πολί­τες τηρούν τις συστά­σεις, ιδί­ως όσον αφο­ρά τη χρή­ση μασκών σε χώρους που υπο­δέ­χο­νται κοινό.

«Αυτή την εβδο­μά­δα αρχί­ζου­με επι­θε­ω­ρή­σεις σε κατα­στή­μα­τα (…)» για να δια­πι­στω­θεί «αν οι πελά­τες φορούν μάσκες, αν το προ­σω­πι­κό φορά μάσκες» επέ­μει­νε ο Σου­μόφ­σκι, σύμ­φω­να με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το Σάβ­βα­το, οι πολω­νι­κές αρχές κατέ­γρα­ψαν ρεκόρ 658 κρου­σμά­των μόλυν­σης, για τρί­τη συνε­χό­με­νη ημέ­ρα, εκ των οποί­ων τα 200 και πλέ­ον εντο­πί­στη­καν στη Σιλε­σία, περιο­χή όπου βρί­σκο­νται πολ­λά ανθρα­κω­ρυ­χεία. Την ίδια ημέ­ρα, ανα­κοί­νω­σαν 5 νέους θανά­τους. Χθες Κυρια­κή κατέ­γρα­ψαν δέκα νέους θανά­τους και 548 μολύνσεις.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας στη χώρα της ανα­το­λι­κής Ευρώ­πης ως εδώ ανέρ­χε­ται σε 1.741 νεκρούς εξαι­τί­ας της COVID-19 επί συνό­λου 46.894 ανθρώ­πων που μολύν­θη­καν από τον SARS-CoV‑2.

Bέλ­γιο: Το 50% των νέων κρου­σμά­των είναι κάτω των 40 ετών

Κύπρος: Θετικός στον κορωνοϊό στρατιώτης της Εθνικής Φρουράς

Θετι­κός στον κορω­νο­ϊό εντο­πί­στη­κε στρα­τιώ­της της Εθνι­κής Φρου­ράς, που υπη­ρε­τεί σε φυλά­κιο στη Λευκωσία.

Το απο­τέ­λε­σμα επήλ­θε μετά από προ­εγ­χει­ρη­τι­κό έλεγ­χο στον οποίο υπο­βλή­θη­κε ο στρα­τιώ­της, από τον οποί­ον, μετα­ξύ άλλων, απαι­τή­θη­κε και διε­νέρ­γεια τεστ για κορωνοϊό.

Όσοι στρα­τιώ­τες βρί­σκο­νταν εντός του φυλα­κί­ου τέθη­καν σε καρα­ντί­να, ενώ οι υπό­λοι­ποι που ήταν εξο­δού­χοι, παρέ­μει­ναν στα σπί­τια τους και τέθη­καν σε περιο­ρι­σμό, σύμ­φω­να με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε όλους τους στρα­τιώ­τες του φυλα­κί­ου, αλλά και τις επα­φές του θετι­κού κρού­σμα­τος, διε­νερ­γή­θη­καν τεστ για κορω­νο­ϊό, ενώ σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες όλοι οι χώροι του εν λόγω φυλα­κί­ου έχουν απολυμανθεί.

Ινδία: Επιπλέον 771 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 59.972 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Το Υπουρ­γείο Υγεί­ας της Ινδί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες κατέ­γρα­ψε άλλους 771 θανά­τους ασθε­νών εξαι­τί­ας της COVID-19 και 52.972 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στην Ινδία, τη χώρα με τον δεύ­τε­ρο υψη­λό­τε­ρο πλη­θυ­σμό στον πλα­νή­τη, ανέρ­χε­ται επι­σή­μως σε 38.135 νεκρούς επί συνό­λου 1,8 εκα­τομ­μυ­ρί­ων και πλέ­ον ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί. Ωστό­σο πολ­λοί επι­στή­μο­νες στην Ινδία θεω­ρούν τα δεδο­μέ­να της κυβέρ­νη­σης πολύ υπο­τι­μη­μέ­να σε σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, δεδο­μέ­νου ότι γίνο­νται συγκρι­τι­κά λίγα τεστ.

Βιετνάμ: Η πανδημία εξαπλώθηκε σε εργοστάσια που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους

Μια νέα έξαρ­ση της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού που ξεκί­νη­σε πριν από πάνω από μία εβδο­μά­δα από την πόλη Ντα­νάνγκ του Βιετ­νάμ έχει επε­κτα­θεί σε του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρα εργο­στά­σια της πόλης με συνο­λι­κό αριθ­μό εργα­ζο­μέ­νων 3.700 ανθρώ­πους, μετέ­δω­σαν σήμε­ρα τα κρα­τι­κά μέσα ενημέρωσης.

Τέσ­σε­ρα κρού­σμα­τα εντο­πί­στη­καν στα εργο­στά­σια σε δια­φο­ρε­τι­κά βιο­μη­χα­νι­κά πάρ­κα στο κέντρο της πόλης, που συνο­λι­κά απα­σχο­λούν 77.000 ανθρώ­πους, έγρα­ψε η εφη­με­ρί­δα Lao Dong.

Το Βιετ­νάμ, το οποίο είχε δια­κρι­θεί για τα απο­φα­σι­στι­κά του μέτρα κατά του κορω­νοϊ­ού από τότε που πρω­το­εμ­φα­νί­στη­κε στα τέλη Ιανουα­ρί­ου, αντι­με­τω­πί­ζει τώρα νέες εστί­ες έχο­ντας περά­σει πάνω από τρεις μήνες χωρίς να υπάρ­ξει μετά­δο­ση στην κοινότητα.

Οι αρχές σήμε­ρα κατέ­γρα­ψαν ένα νέο κρού­σμα που συν­δέ­ε­ται με την Ντα­νάνγκ, ένα του­ρι­στι­κό θέρε­τρο όπου εντο­πί­στη­κε κρού­σμα στις 24 Ιου­λί­ου, το πρώ­το στην κοι­νό­τη­τα μέσα σε 100 ημέρες.

Η πηγή της νέας έξαρ­σης δεν είναι σαφής, αλλά ο κορω­νο­ϊ­ός έχει εξα­πλω­θεί σε του­λά­χι­στον δέκα δια­φο­ρε­τι­κά μέρη, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της πρω­τεύ­ου­σας Ανόι και του οικο­νο­μι­κού κέντρου Χο Τσι Μιν, μολύ­νο­ντας 174 ανθρώ­πους και προ­κα­λώ­ντας έξι θανά­τους, όπως ανα­φέ­ρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το 23% των τελευ­ταί­ων κρου­σμά­των είναι ασυμ­πτω­μα­τι­κό, ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή της η κυβέρ­νη­ση. Η χώρα αυτή των 96 εκα­τομ­μυ­ρί­ων κατοί­κων έχει επι­βε­βαιώ­σει του­λά­χι­στον 621 κρού­σμα­τα και έξι θανάτους.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της χώρας Νγκου­γέν Σουάν Πουκ δήλω­σε σήμε­ρα ότι οι αρχές Αυγού­στου είναι μια «απο­φα­σι­στι­κή περί­ο­δος» για τη συγκρά­τη­ση της νέας έξαρ­σης, που, όπως είπε, θα μπο­ρού­σε να έχει περισ­σό­τε­ρες «σοβα­ρές επι­πτώ­σεις» σε σχέ­ση με το προη­γού­με­νο κύμα του κορωνοϊού.

Το Βιετ­νάμ έχει πραγ­μα­το­ποι­ή­σει 52.000 δια­γνω­στι­κά τεστ για τον κορω­νο­ϊό τις τελευ­ταί­ες επτά ημέ­ρες, σύμ­φω­να με μια ανά­λυ­ση του Reuters των επί­ση­μων στοιχείων.

Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε το Σάβ­βα­το ότι σχε­διά­ζει να πραγ­μα­το­ποι­ή­σει τεστ σε ολό­κλη­ρο τον πλη­θυ­σμό της Ντα­νάνγκ, που ανέρ­χε­ται σε 1,1 εκα­τομ­μύ­ριο, στο πλαί­σιο «των άνευ προη­γου­μέ­νου μέτρων» που έλα­βε για τον περιο­ρι­σμό της πανδημίας.

Η πόλη επέ­βα­λε lockdown την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα κλεί­νο­ντας τους χώρους δια­σκέ­δα­σης και απα­γο­ρεύ­ο­ντας τις μετα­κι­νή­σεις προς και από την πόλη.

Οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν χθες ότι το στέ­λε­χος του ιού που εντο­πί­στη­κε στην Ντα­νάνγκ είναι πιο μετα­δο­τι­κό και ότι κάθε μολυ­σμέ­νο άτο­μο μπο­ρεί να μολύ­νει 5 με 6 άλλα άτο­μα, σε σχέ­ση με 1,8–2,2 που ίσχυε για το πρώ­το κύμα της πανδημίας.

Περισσότερα από 1.600 νέα κρούσματα στην Ινδονησία

Η Ινδο­νη­σία κατέ­γρα­ψε 1.679 νέα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού σήμε­ρα, με τον συνο­λι­κό αριθ­μό να ανέρ­χε­ται στις 113.134, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που αναρ­τή­θη­καν στην ιστο­σε­λί­δα του Υπουρ­γεί­ου Υγείας.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία αυτά, κατα­γρά­φη­καν επί­σης 66 νέοι θάνα­τοι, με τον συνο­λι­κό τους αριθ­μό να φθά­νει τις 5.302.

Την ίδια ώρα, στις Φιλιπ­πί­νες, το Υπουρ­γείο Υγεί­ας επι­βε­βαί­ω­σε 3.226 νέα κρού­σμα­τα του κορω­νοϊ­ού και 46 νέους θανά­τους. Κατά το υπουρ­γείο, τα συνο­λι­κά επι­βε­βαιω­μέ­να περι­στα­τι­κά ανέρ­χο­νται σε 106.330 και οι θάνα­τοι έχουν αυξη­θεί σε 2.104.

Καθώς εδώ και τέσ­σε­ρις συνε­χείς ημέ­ρες ανα­κοι­νώ­νε­ται αριθ­μός-ρεκόρ νέων κρου­σμά­των, οι Φιλιπ­πί­νες κοντεύ­ουν να ξεπε­ρά­σουν την Ινδο­νη­σία στην κατά­τα­ξη των χωρών με τα περισ­σό­τε­ρα περι­στα­τι­κά στη νοτιο­α­να­το­λι­κή Ασία.

Την ίδια ώρα, το Χονγκ Κονγκ ανα­κοί­νω­σε 80 νέα κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού, με τον αριθ­μό τους να υπο­χω­ρεί κάτω από τα 100 για πρώ­τη φορά εδώ και 12 ημέ­ρες, ενώ ομά­δα Κινέ­ζων αξιω­μα­τού­χων ξεκί­νη­σε τις ετοι­μα­σί­ες για εκτε­τα­μέ­να τεστ στο διε­θνές χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό κέντρο, όπου σημειώ­νε­ται αύξη­ση των περι­στα­τι­κών. Η πρω­το­βου­λία αυτή ανα­κοι­νώ­θη­κε από την κινε­ζι­κή κυβέρ­νη­ση και είναι η πρώ­τη φορά που αξιω­μα­τού­χοι υγεί­ας από την ηπει­ρω­τι­κή Κίνα βοη­θούν το Χονγκ Κονγκ στη μάχη κατά της Covid-19. Από τα τέλη Ιανουα­ρί­ου, περί­που 3.600 άνθρω­ποι έχουν μολυν­θεί στο Χονγκ Κονγκ ενώ 37 εξ αυτών έχα­σαν τη ζωή τους.

Αυστραλία: Η Βικτόρια κλείνει μεγάλα τμήματα της οικονομίας λόγω έξαρσης κρουσμάτων

H δεύ­τε­ρη πολυ­πλη­θέ­στε­ρη πολι­τεία της Αυστρα­λί­ας, η Βικτό­ρια, θα κλεί­σει τα κατα­στή­μα­τα λια­νι­κού εμπο­ρί­ου, θα περιο­ρί­σει την κατα­σκευα­στι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και θα περι­κό­ψει τη βιο­μη­χα­νι­κή παρα­γω­γή γύρω από την πόλη της Μελ­βούρ­νης προ­κει­μέ­νου να επι­βρα­δύ­νει την εξά­πλω­ση του κορω­νοϊ­ού, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο πρω­θυ­πουρ­γός της πολιτείας.

Χθες η πολι­τεία της Βικτό­ριας ανα­κοί­νω­σε ότι θα επι­βά­λει νυχτε­ρι­νή απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας και θα ενι­σχύ­σει τα απα­γο­ρευ­τι­κά μέτρα για την κυκλο­φο­ρία των πολι­τών, ενώ οι παρα­βά­τες θα τιμω­ρού­νται με πρό­στι­μο 1.000 ευρώ.

Ωστό­σο ο πρω­θυ­πουρ­γός της πολι­τεί­ας Ντά­νιελ Άντριους δήλω­σε ότι οι μεγά­λες βιο­μη­χα­νί­ες θα πρέ­πει να παρα­μεί­νουν κλει­στές για τις επό­με­νες έξι εβδο­μά­δες, όπως ανα­φέ­ρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Βικτό­ρια κατα­γρά­φει ημε­ρη­σί­ως πολ­λές εκα­το­ντά­δες νέα κρού­σμα­τα του κορω­νοϊ­ού τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες. Το τελευ­ταίο 24ωρο σημειώ­θη­καν στη Βικτό­ρια 13 θάνα­τοι και 429 νέα κρού­σμα­τα του κορωνοϊού.

Συνο­λι­κά τα ενερ­γά κρού­σμα­τα στην πολι­τεία είναι 6.500, ενώ σε ολό­κλη­ρη την Αυστρα­λία, που έχει πλη­θυ­σμό 25 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους, τα κρού­σμα­τα από την αρχή της παν­δη­μί­ας ανέρ­χο­νται σε 18.000 και οι νεκροί σε 221.

Covid-19: Τα θλι­βε­ρά ρεκόρ σπά­νε το ένα πίσω από το άλλο στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή – Καλ­πά­ζει στις ΗΠΑ

Δομινικανή Δημοκρατία: Οκτώ θάνατοι και 828 κρούσματα Covid-19 σε 24 ώρες

Το Υπουρ­γείο Υγεί­ας της Δομι­νι­κα­νής Δημο­κρα­τί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες Κυρια­κή ότι τις προη­γού­με­νες 24 ώρες άλλοι 8 ασθε­νείς υπέ­κυ­ψαν στην COVID-19 και επι­βε­βαιώ­θη­καν 828 νέα κρού­σμα­τα μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

Συνο­λι­κά ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού ως αυτό το στά­διο στη χώρα της Καραϊ­βι­κής έφθα­σε τους 1.178 νεκρούς επί συνό­λου 72.243 ανθρώ­πων που έχουν προσβληθεί.

Ονδούρα: Παρατάθηκε για άλλη μία εβδομάδα η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας

Το Υπουρ­γείο Ασφά­λειας της Ονδού­ρας ανα­κοί­νω­σε χθες Κυρια­κή ότι παρα­τεί­νε­ται για ακό­μα μία εβδο­μά­δα, έως την Κυρια­κή 9 Αυγού­στου, η απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας για 14 ώρες προ­κει­μέ­νου να απο­τρα­πεί η εξά­πλω­ση της παν­δη­μί­ας του νέου κορωνοϊού.

Συγκε­κρι­μέ­να, οι πολί­τες δεν επι­τρέ­πε­ται να κυκλο­φο­ρούν από τις 17:00 ως τις 07:00, όπως είχε επι­βλη­θεί και τον Μάρτιο.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του κορω­νοϊ­ού στην Ονδού­ρα έως αυτό το στά­διο ανέρ­χε­ται σε 1.368 νεκρούς εξαι­τί­ας της COVID-19 επί συνό­λου 42.685 κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2.

 Στα 43 τα νέα κρούσματα στην Κίνα

Το κινε­ζι­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ότι έως τα μεσά­νυ­χτα χθες Κυρια­κή ενη­με­ρώ­θη­κε για τον εντο­πι­σμό 43 νέων κρου­σμά­των μόλυν­σης από τον SARS-CoV‑2 στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι στα 36 επρό­κει­το για μετά­δο­ση στην κοι­νό­τη­τα και 7 ήταν «εισα­γό­με­να», κατά τον όρο που χρη­σι­μο­ποιεί το Πεκί­νο όταν εντο­πί­ζο­νται άνθρω­ποι που έχουν προ­σβλη­θεί μετα­ξύ ταξι­διω­τών από το εξω­τε­ρι­κό αφού φθά­σουν στην κινε­ζι­κή επικράτεια.

Δεν ανα­φέρ­θη­κε κανέ­νας θάνα­τος εξαι­τί­ας του COVID-19, σύμ­φω­να με την ίδια πηγή.

Τα 28 από τα κρού­σμα­τα μετά­δο­σης στην κοι­νό­τη­τα ανα­φέρ­θη­καν στην αυτό­νο­μη περι­φέ­ρεια Σιν­τζιάνγκ των Ουι­γού­ρων, και τα υπό­λοι­πα οκτώ στην επαρ­χία Λια­ο­νίνγκ, ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο Υγείας.

Άλλοι δέκα άνθρω­ποι κρί­θη­κε πως απο­θε­ρα­πεύ­θη­καν και τους δόθη­καν εξι­τή­ρια από νοσο­κο­μεία. Συνε­χί­ζουν να νοση­λεύ­ο­νται 781 ασθε­νείς, οι 35 από τους οποί­ους σε σοβα­ρή ως κρί­σι­μη κατάσταση.

Επι­σή­μως, ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας στη χώρα όπου ο κορω­νο­ϊ­ός έκα­νε την εμφά­νι­σή του στα τέλη του Δεκεμ­βρί­ου ανέρ­χε­ται σε 4.634 θανά­τους εξαι­τί­ας του COVID-19 επί συνό­λου 84.428 ανθρώ­πων που έχουν μολυν­θεί από τον SARS-CoV‑2.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο